Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Trine Bramsen vil bruge tre milliarder kroner på nedslidte, men kan ikke sige til hvem. Det største bluffnummer i dansk politik, siger Lars Christian Lilleholt.
Der var torsdag aften debatmøde på Campus Glamsbjerg, hvor en række fynske folketingskandidater blandt andet debatterede, hvornår danskerne kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
69 milliarder kroner på vej til velfærd: - En hurtig kovending, siger borgmester
Peter Rahbæk Juel er positivt indstillet over for udsigten til milliardbeløb til mere velfærd, men han frygter, at der er tale om valgflæsk fra statsministeren.
Står det til Venstre, skal der bruges 69 milliarder kroner frem mod 2025, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i et stort valgudspil onsdag.
På Fyn er der kommet forskellige reaktioner på dagens udmelding, der blandt andet skal gå til et stigende antal ældre og børn i fremtiden.
- Jeg har i marts været med til at råbe op med 22 borgmestre, hvor vi sagde: “Nu er det nok!” Fordi der kommer flere børn og flere ældre, så vores velfærdssamfund er ved at smuldre mellem fingrene, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til TV 2/Fyn.
Hurtig kovending
Selv om borgmesteren glæder sig over udsigten til flere penge til velfærd, frygter han dog, at der er tale om valgflæsk fra Venstres formand.
- Det er en regering, der har siddet på et regeringsgrundlag, som handlede om skattelettelser. Så udskriver han valg den ene dag, og så melder man sig lige pludselig på banen ud af ingenting som velfærdsstatsminister på dag to. Jeg vælger at tro det bedste og håber ikke, det bare er valgflæsk, siger Odenses borgmester.
Det store antal børn og ældre er en af Odenses store udfordringer i fremtiden.
Hvis Venstres 69 milliarder kroner bliver til virkelighed efter valget, skal odenseanerne dog ikke forvente, at besparelserne, som er planlagt i Odense, bliver afblæst.
- Jeg tror ikke, at jeg er der, hvor en hurtig kovending fra statsministeren får mig til at afgive planen for at sikre, at vi har nok hænder i daginstitutionerne og på plejecentrene. Det er velfærden for vigtig til, siger Peter Rahbæk Juel.
Rengøring hver femte uge
Tidligere i år kom Assens Kommune i de landsdækkende medier, da TV 2/Fyn kunne fortælle, at 90-årige Esther Madsen og andre ældre i kommunen kun kunne få gjort rent hver femte uge.
Det fik kommunen massiv kritik for, og Assens’ borgmester, Søren Steen Andersen (V), glæder sig over udsigten til flere penge i kassen, så lignende situationer ikke opstår igen.
- Det er stort og meget tilfredsstillende, fordi det er svar på det råb, vi har givet nogle år i træk i forhold til, om vi kan løfte fremtidens eller bare nutidens opgaver inden for børn og ældre, siger Søren Steen Andersen til TV 2/Fyn.
- Gennem vinteren har vi i Assens underholdt danskerne med, hvor store vores problemer var i forhold til det. Det er ikke, fordi vi ikke vil, men det er simpelthen, fordi vi ikke har indtægterne til at kunne have de udgifter, der følger med at skulle komme med det serviceniveau. Det ser ud til at kunne blive tilfredsstillet nu, fortsætter Assens’ borgmester.
Vil det sige, at de ældre i Assens får gjort rent oftere nu?
- Det kommer an på, hvordan vi lægger det til rette, men ja. Der vil blive råd til noget mere. Jeg vil gerne have pengene i hånden, inden jeg kan dele dem ud, siger Søren Steen Andersen.
Ifølge statsministeren er det ikke nødvendigt at hæve skatterne for at finde de 69 milliarder kroner.
Trine Bramsen (S) og Socialdemokratiet vil bruge tre milliarder kroner på den gruppe, der er mest nedslidte, så de kan trække sig tilbage før pensionsalderen. Partiet kan dog ikke komme nærmere ind på, hvem det konkret drejer sig om.
- Mere konkrete kan vi først blive, når vi har adgang til det samme embedsapparat, som Lars Christian Lilleholt har lige nu, siger Trine Bramsen i debatten om tilbagetrækning.
Største bluffnummer i dansk politik
Lars Christian Lilleholt, der er folketingskandidat for Venstre og sidder i Lars Løkke Rasmussens regering som minister, tror dog ikke på, at socialdemokraternes planer kan lade sig gøre, hvis de får regeringsmagten.
- For tre milliarder kroner kommer man ikke ret langt. Det bliver ret få mennesker, der bliver omfattet af det her, siger Lars Christian Lilleholt.
- I lover alle danskere noget. I skaber nogle forhåbninger, som det bliver ekstremt svært at indfri efter et valg. Det her er for mig at se et af de absolut største bluffnumre, vi overhovedet har set i dansk politik, fortsætter Lars Christian Lilleholt.
Trine Bramsen forsikrer dog, at Socialdemokratiet ikke lover alle danskere, men kun dem, som er mest nedslidte, at de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
Enhedslisten: Raske skal også have god alderdom
Victoria Velásquez fra Enhedslisten deltog også i debatten i Glamsbjerg. Hun mener ikke, det kun er nedslidte, der skal have lov til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen.
- Vi er ikke bange for at sige, at folk, der er raske og ældre, selvfølgelig skal have ret til en god alderdom, siger Victoria Velásquez.
Det er der ikke råd til, mener Radikale Venstre.
- Hvis vi giver for tidlig tilbagetrækning til folk, der er raske, så de dermed ikke kan bidrage til samfundet, får vi umuligt ved at finansiere den grønne omstilling og et uddannelsesløft i fremtiden, siger Rasmus Helveg Petersen, der er folketingskandidat for Radikale Venstre.
Rolf David Gøtze, der stiller op for partiet Klaus Riskær Pedersen, går ind for en differentieret pensionsalder og vil indføre et pointsystem.
- Der er nogle, der vil blive længere og nogle kortere på arbejdsmarkedet. Vi vil gøre det ud fra et pointsystem, så man helt klart fra starten af ved, at når man starter inden for et segment, optjener x-antal point på årsbasis, og hvis du fortsætter med det, kan du gå på pension, når du når en bestemt alder, siger Rolf David Gøtze.