På Ærø håber borgmesteren, at indrejsekravene bliver ændret for lystsejlere. Sammen med de andre fynske borgmestre har han skrevet til justitsministeren.
Fynske borgmestre efterlyser nye regler til lystsejlere
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Samtlige fynske borgmestre har skrevet til justitsministeren. De ønsker mere lempelige krav for udenlandske lystsejlere. De nuværende giver nemlig ikke mulighed for at få sejlende turister til Fyn.
Opdatering:
Fyn skriger efter at få besøg fra udenlandske lystsejlere. Havnene står mere tomme end normalt, og det skyldes manglen på sejlere fra især Tyskland.
Langeland holder vejret: Håber inderligt på grænseåbning
På Langeland håber man, at Folketingets partier i dag når frem til en udvidet genåbning af Danmark. Særligt grænsen står højt på Langelands liste.
På Langeland holder alle vejret lige nu. De forhandlinger, som Folketingets partier lige nu er i gang med, kan nemlig få stor betydning for Langelands økonomi, der, efter coronavirus brød ud, har taget et hårdt slag.
Fælles for alle på Langeland er et brændende ønske og håb om, at grænserne bliver åbnet.
- Det er altafgørende for os her på Langeland, at der bliver åbnet for grænserne. Det er vigtigt, at vi får nogle udenlandske turister i sommerhusene, som kan lægge nogle penge i de lokale butikker og i vores egen bådudlejning selvfølgelig, fortæller Nikolaj Østa, der er indehaver af Ibi Bootsverleih, til TV 2/Fyn.
Uvisheden kan betyde fyringer
Nikolaj Østas bådudlejningsfirma lever stort set kun af tyske turister, og det betyder derfor, at hans både har ligget stille i Spodsbjerg Havn i over to måneder.
I påsken kom bådene dog endelig ud på en sejltur. Folk fra resten af Danmark kom nemlig til Langeland for at holde lidt ferie, og fordi bådudlejlningsfirmaet uden problemer kunne håndtere de mange gæster, så mener Nikolaj Østa også, at tyske gæster på samme måde er velkomne.
- I påsken blev vi bombarderet af gæster fra Sjælland, som har et noget anderledes smittetryk, end vi har, og det skete der ikke noget ved. Folk har forstået, at det bedste våben mod coronavirus er at holde afstand og sørge for en god hygiejne. Det har de også forstået i Tyskland, siger han.
Hvis ikke grænsen snart åbner, så kan det have betydning for de ansatte i Nikolaj Østas firma.
- Der er ikke nogle, der ved, hvad de skal gøre, og der er mange, der heller ikke tør booke en båd på grund af uvisheden. Vi har selvføkgelig lidt hjælpepakker, men vi ved ikke, hvad vi skal gøre med de folk, der stadig går hjemme, fortæller han.
Kan sagtens håndtere de sundhedsfaglige udfordringer
Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) mener ligeledes, at grænserne snart bør åbnes. Det er det absolut vigtigste for Langeland, fortæller han.
- De store sommerhusområder er afhængige af gæster fra Tyskland, og derfor er der behov for, at grænserne bliver åbnet. Tyskland har næsten et lavere smittetryk end Danmark, og derfor mener jeg, at det vil være rimelig risikofrit at lade tyskerne komme ind i Danmark igen, siger Tonni Hansen.
Borgmesteren fortæller i den forbindelse, at tyskerne har håndteret coronavirus lige så flot som Danmark, og at de derfor allerede kender til de retningslinjer, som virker mod smitte.
- Vi har cirka 500.000 overnatninger på Langeland om året, og omkring 300.000 af dem er tyskere. Det siger lidt om, hvor vigtige tyskerne er for os, siger han og tilføjer:
- Vi har allerede vist, at vi kan håndtere de sundhedsfaglige udfordringer. Der er ingen smittede på Langeland, og der er stort set ingen smittede på Fyn. Tyskerne har gjort nøjagtig det samme, siger han.
Ikke kun grænsen er med på ønskelisten
Men det er ikke kun drømme om grænseåbning, man kan finde på Langeland. Foran en tysk bygget ubåd, som er en del af Langelandsfortets udstillinger, står nemlig Jens Rønholt, der til dagligt er bestyrer af entrécenteret.
Han håber, at koldkrigsmuseet kan få lov til at åbne tidligere end ellers meldt ud.
- Det har været en lang og sej periode, og vi ville jo frygtelig gerne i gang nu. Vi har hele tiden håbet på, at vi var med i de tidligere faser, men som det ser ud nu, så bliver det vores tur den 8. juni. Vi håber dog stadig, at vi kan få lov til at åbne før, siger han til TV 2/Fyn.
Men selvom fortet lige skal have lov at åbne først, så tænker Jens Rønholt også på de mange tyske gæster, som plejer at kunne aflægge koldkrigsmuseet et visit.
- Det tyske gæster er også meget vigtige for os. Der er mange sommerhuse på Langeland, og de bliver tit booket af tyskerne. Og de besøger også Langelandsfortet, siger han og tilføjer:
- Tyskerne er jo generelt interesserede i historie, og så har vi også et originalt stykke af Berlinmuren, som de finer interessant.
Selvom grænsen natten til mandag åbnede for tyskere, nordmænd og islændinge, så er der stadig krav om at dokumentere sin ferie i Danmark.
Turister skal nemlig kunne dokumentere, at de har booket seks overnatninger i Danmark for at komme ind i landet. Men det krav gør det nærmest umuligt for udenlandske lystsejlere at lægge til kaj i danske havne.
Det mener de fynske borgmestre.
- Havne har ikke et decideret bookingsystem, og så er sejlads meget vejr- og vindafhængigt. Det betyder, at det er umuligt at planlægge en ferie i Danmark, for man ved ikke, hvor man skal overnatte så mange dage i forvejen, siger Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), til TV 2/Fyn.
Skrevet til justitsministeren
Derfor har han og de ni andre fynske borgmestre sammen skrevet et brev til justitsminister Nick Hækkerup (S), hvor de gør opmærksom på problemet og samtidig ønsker en mere hensigtsmæssig ordning.
I brevet skriver borgmestrene blandt andet:
- Set i forhold til de tusindvis af udenlandske sejlere, som plejer at holde ferie i Danmark, er det afgørende, at der findes en ordning, som giver tilstrækkelig dokumentation for ferieophold i Danmark med minimum seks overnatninger. Samtidig bør der findes en ordning, som passer til sejlerferie med videre, hvor selve ferien ikke ligger helt fast, da det typisk afhænger af vejr og vind, hvor der sejles hen.
Hvornår åbner grænsen?: Langeland savner tyske turister
Turistbranchen på Langeland håber, at grænserne åbnes igen snart. Her lever man nemlig af tyske turister og har mistet en enorm omsætning siden marts.
I Spodsbjerg på Langeland ligger 75 joller stille tøjret i havnen. Normalt ville alle 75 joller være lejet ud og taget i brug til lystfiskeri, men de lukkede grænser betyder en enorm reduktion i turister på Langeland.
Og det rammer særligt Nikolaj Østa, der er indehaver af Ibi Bootsverleih, og som normalt lever af tyske lystfiskere, der tager til Langeland for at fange fisk i deres ferie.
- Alle jollerne var lejet ud på forhånd frem til midten af juni, så det er et kæmpe hårdt slag for os, siger Nikolaj Østa og fortsætter:
- 99,9 proent af vores kundegrundlag er udenlandske kunder, og jeg vil skyde på, at tyskerne udgør mellem 80 og 90 procent af dem. Det er altafgørende for os, at vi kan få tyske kunder ind, siger han.
Efterårssæsonen i fare
Men det er ikke kun Nikolaj Østa der mærker, at grænsen til Tyskland fortsat er lukket. Også mange af sommerhusejerne på Langeland lever af tyske turister.
- Vi har regnet på, at vi har mistet 150.000 tyske overnatninger fra marts måned og frem til september. Det er rigtig mange, og de fleste af dem er lystfiskere, og de kommer ikke bare på et andet tidspunkt, siger Anne Mette Wandsøe, som er erhvervs- og turistchef i Langeland Kommune.
Bliver grænsen fortsat ved med at være lukket, så render turistbranchen også ind i problemer, når vi når til efteråret.
- De få tyskere, der plejer at være her i juli måned, kan vi fylde op med danskere, og det har vi også snart gjort, siger Ane Mette Wandsøe og fortsætter:
- Men det er tyskere, der kommer igen fra 1. august og frem til oktober. Vi har cirka 300.000 tyske overnatninger om året, og dem kan vi jo ikke få hjem, hvis grænsen fortsat er lukket, siger hun.
Savner en afklaring
For Nikolaj Østas bådudlejningsfirma ser det allerede sort ud, og der er snart ikke meget indtjening at hente, hvis ikke grænserne snart åbnes.
- Vi står midt i vores højsæson. Maj måned er ubetinget den største måned for vores virksomhed på hele året, og jeg ville næsten hellere lukke hele juli og august, siger Nikolaj Østa.
Derfor håber Nikolaj Østa, at den danske regeringen snakker sammen med den tyske, der allerede har lagt op til, at grænsen åbnes igen.
- Det vi er allermest interesserede i, er at få en afklaring på, hvor vi står henne. Hvis vi bare kunne få en dato, siger han.
Beslutningen om, hvorvidt grænserne skal åbnes igen, vil regeringen træffe senest 1. juni.
For Ærøs borgmester er det meget vigtigt, at der kommer en løsning på problemet. Udenlandske - og især tyske turister - står for en meget stor del af turismeomsætningen på den sydfynske ø.
- Havnene er stort set tomme. Vi mangler tyskerne, som lægger en del penge på øen. Det er vores turisterhverv, som lider, siger Ole Wej Petersen (S).
Også SF's Karina Lorentzen, der er formand i Udvalget for Landdistrikter og Øer, har rettet henvendelse til justitsministeren. Hun har både stillet et §20-spørgsmål og et spørgsmål i udvalget til situationen om de udenlandske lystsejlere.
- Der er rigtig mange sejlende turister på de sydfynske øer, så jeg håber, der kommer en afklaring i forhold til reglerne. Vi står med en udfordring, som skal løses, siger Karina Lorentzen (SF).
Foreslår ny ordning
I brevet til justitsministeren foreslår de ti fynske borgmestre, at der bliver lavet en ny ordning, så det bliver muligt for de udenlandske lystsejlere at komme til uden at have booket seks overnatninger.
- Vi vil anbefale, at der etableres en ordning, hvor de udenlandske sejlere underskriver en tro- og love erklæring på, at de holder ferie i Danmark med minimum seks overnatninger. Denne kan fremvises i de havne, som besøges under ferien, skriver borgmestrene i brevet.
Tysk familie er rykket til Vestfyn:
- Det har været som et lys i horisonten
Ved midnat åbnede grænsen til Tyskland, og mange tyske turister var klar. Familien Schnebeck tjekkede mandag formiddag ind i deres sommerhus på Vestfyn.
Familien Schnebeck er kørt fra Münster i de nordvestlige Tyskland til Fyn. For første gang i tre måneder kunne tyske turister nemlig krydse grænsen til Danmak.
Derfor kørte mor, far og to børn i syv timer for at komme frem til det sommerhus, de har booket, ved Båring Vig på Vestfyn.
Og de er langt fra de eneste. Ved midnat åbnede grænsen, og mange tyske turister holdt klar i bilerne, og ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening vil op imod 19.000 tyske biler krydse grænsen mandag.
- Vi har haft en super tur til grænsen. Og ved grænsen tog det kun fem minutter, så det var perfekt, siger Susanne Schnebeck.
Det er præcis tre måneder siden, at Danmark lukkede grænsen. Derfor har den tyske familie været spændt på, om det ville være muligt at rejse til sommerhuset på Vestfyn.
- Det var med ret kort varsel, det blev besluttet, at vi måtte køre over grænsen. Egentlig har det været lidt som et lys i horisonten, om vi kunne få en ferie eller ej, siger Susanne Schnebeck.
Lokale lettet over, turisterne er tilbage
Selvom tyske turister længe har drømt om igen at komme i sommerhus i Danmark, er dagens grænseåbning ikke kun en glædens dag for vores naboer mod syd. Også de lokale erhvervsdrivende har set frem til igen at betjene tyske turister.
I Brenderup Bageri er de lettet over nu at have sikret en stor del af sommerens omsætning. Op mod syv ud af ti kunder er tyskere, fortæller Anne Elkrog, der er ekspedient i bageriet.
- Det er altid lækkert, når tyskerne kommer, for de køber jo rigtig mange ting og er ikke bange for at prøve noget nyt. Så vi håber, de besøger os, som de plejer, siger Anne Elkrog.
Corona har givet mange overvejelser
Selvom familien Schnebeck har glædet sig til at komme til Danmark, har de brugt meget tid på at overveje, hvad de egentlig skulle gøre. Coronaen er nemlig ikke væk.
- For det første vidste vi ikke, om ferien blev til noget eller ej, hvordan er retningslinjerne eller begrænsningerne her, skal vi benytte mundbind? Der har vi måttet undersøge tingene og finde oplysninger, siger Susanne Schnebeck.
Men forældrene føler sig sikre på Fyn.
- Hvis man bare rejser i lande, som ligner hinanden, og som har de samme lave smittetal. Det er jo tilfældet i Danmark og Tyskland. Her kan man genåbne på en anden måde end hvis man for eksempel rejser til USA, siger Stephan Schnebeck, der ikke ville rejse til hverken Spanien eller Italien lige nu.
Ud over at coronasituationen ligner hinanden i Danmark og Tyskland, så har Danmark også en anden stor fordel i forhold til coronaen, mener familien. Afstanden.
- Der er mere plads og afstand mellem sommerhusene her i Danmark, i forhold til det vi kender fra Tyskland. Og her ved strandene i Danmark er det ikke som på Mallorca eller i Italien, hvor man ligger tæt op og ned ad hinanden, siger Stephan Schnebeck.
Ordningen bruges allerede, når udenlandske borgere skal besøge deres kærester i Danmark. De fynske borgmestre mener derfor også, at ordningen kan anvendes for turister.
Rigspolitiet: - Overnatninger behøver ikke være i samme havn
I et mailsvar til TV 2/Fyn skriver Rigspolitiet, at kravet om minimum seks overnatninger i Danmark også gælder for turister, som sejler til Danmark i egen båd.
Men de seks overnatninger behøver ikke være i den samme havn, lyder det. Samtidig oplyser Rigspolitiet, at en mailkorrespondance er gyldig som dokumentation for overnatningerne.
- Det er korrekt at, jævnfør coronasmitte.dk, der er krav om dokumentation. Hvilket skal være en bekræftelse på en reservation i en havn. Dette kan godt være en mailkorrespondance.
- Dokumentationen på de seks overnatninger behøver således ikke være fra et decideret bookingsystem, men må gerne være en mail fra den pågældende havn, hvori det blot fremgår at der er reserveret plads til båden med det anførte antal personer.
- Der er ikke noget krav om, at man skal have booket plads i den samme havn til alle seks nætter. Det kan godt være for eksempel to nætter et sted, og tre nætter et andet sted, skriver Rigspolitiet i et skriftligt svar til TV 2/Fyn.