En hverdag uden restriktioner er fint:
- Men vi er pressede i forvejen, siger pædagoger
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
BUPL Fyn er ikke decideret modstander af, at man fjerner coronarestriktionerne, men det vil presse deres medlemmer ydereligere, siger formand.
Udsigten til at restriktionerne helt forsvinder, og coronavirus ikke længere skal betragtes som samfundskritisk, er formentlig noget, de fleste har set frem til.
Det gælder for så vidt også Rikke Hunsdahl, som er den fynske formand for Børne- og ungdomspædagogernes landsforbund, BUPL.
Men samtidig gør hun opmærksom på, at det er pædagogerne, der kommer til at holde for, hvis man giver los i en tid, hvor der stadig er masser af smitte i samfundet.
Spillesteder og barer glæder sig over udsigten til en normal hverdag: - Nu kan vi tjene vores egne penge igen
Udsigten til snart at kunne holde åbent som normalt vækker glæde i kultur- og nattelivet.
Væk med coronapas, mundbind og begrænsninger og ind med normaltilstande for kultur- og nattelivet.
Det lyder som sød musik for de fleste, ikke mindst for dem, der lever af at invitere andre indenfor.
Ifølge Epidemikommissionen er det ikke længere nødvendigt med alle restriktionerne, og derfor vil regeringen fjerne alle restriktioner med udgangen af januar.
En af dem, der ser frem til, at det formentlig sker, er spillestedsleder Morten Østlund, der har ansvaret for Posten og Dexter i Odense.
- Det er der ingen tvivl om. Det siger næsten siger selv, at jeg glæder mig over det. Det gør alle, der lever af at arrangere koncerter, siger Morten Østlund, der ser frem til en noget lettere periode med afvikling af koncerter.
- Det gør det noget nemmere at gennemføre det, vi har planlangt. Det har stor betydning for os. Også at publikum kan bevæge sig frit, uden at skulle have mundbind på, siger spillestedslederen.
Efterslæb
Men selvom det nu ser ud til at lysne, er der stadig et efterslæb fra coronaen. Tvungne nedlukninger og begrænsninger har sat sit præg på de to spillesteder.
- Det er klart, vi kan ikke kke indhente den tid, hvor vi har været tvunget til at holde lukket, men der er der jo nogle kompensationsmuligheder og puljer, vi kan søge, fortæller Morten Østlund.
Han forklarer samtidig, at billetsalget lige nu er noget længere nede, end det plejer, fordi folk er bekymrede for, om koncerterne overhovedet bliver afholdt.
- Så der bliver noget at indhente, men udsigten til en normal hverdag er jeg meget positiv overfor, siger Morten Østlund.
Vi kan tjene vores egne penge igen
Samme melding kommer fra en af ejerne af Amy's Bar & Winehouse i Odense, Nikolaj Elbrønd.
- Det er da fantastisk. Det betyder, at vi kan komme tilbage til en normal hverdag igen, hvor vi kan tjene vores egne penge. Det betyder, at vi får arbejdsglæden tilbage, siger han.
Amy’s Bar & Winehouse holdt lukket mellem jul og nytår, fordi høje smittetal gjorde det svært at lægge en vagtplan. Når man samtidig var tvunget til at lukke tidligt, var det ikke umagen værd at holde åbent, fortæller Nikolaj Elbrønd.
Derfor ser han frem til normale tilstande igen snart:
- Det betyder enormt meget for vores omsætning, når vi kan holde åbent som normalt, fremfor at være tvunget til at lukke for udskænkning klokken 22 og lukke helt klokken 23.
Har kørt på vågeblus
I Svendborg ligger Kammerateriet og Venbar, der blandt andet ejes af Lasse Bekker. Begge steder har normalt åbent til klokken 03. Derfor kommer meldingen om helt at fjerne restriktionerne som kaldet.
- Forretningsmæssigt betyder det enormt meget. Vi har valgt at holde åbent, selvom det egentlig har været en dårlig forretning. Så vi håber meget på at få gang i tingene igen, og at folk også har lyst til at komme ud igen, siger Lasse Bekker.
Lasse Bekker kalder nedlukningen for ualmindelig træls og deprimerende.
- Når man nu lever af det, vi gør, er det bare deprimerende at se, at der ikke sker noget. Jeg forstår samtidig godt, at mange har holdt sig væk, for der er jo ikke rigtig noget sjov i, at alting lukker klokken 23.
Derfor glæder Lasse Bekker sig over udsigten til igen rigtig at kunne holde gang i svendborgs natteliv:
- Vi går rundt med armene over hovedet og håber og glæder os til, at det her formentlig kommer til at ske lige om lidt.
- Vi er ikke bekymrede som sådan. Det er godt nok, at man ophæver restriktionerne som smitten har udviklet sig i forhold til befolkningen generelt, siger Rikke Hunsdahl og fortsætter.
- I forhold til de steder, vi har pædagoger ansat, ved vi, at når man må komme tilbage med smitte, vil der være nogen, der bliver pressede. Så vil smitten fortsat stige derude, og de (pædagogerne, red.) er pressede i forvejen, og det her letter ikke på det pres.
Appellerer til KL og ministre
Rikke Hunsdahl håber, at beslutningstagerne vil være lydhøre over for BUPL Fyn, der oplever store forskelle på, hvor pressede pædagogerne er af coronasmitten.
- Hvis man siger, at man ikke længere har ret til at blive hjemme med sygt barn på grund af corona, så sender man jo barnet afsted. Og det presser jo både forældrene og os, siger Rikke Hunsdahl.
Regeringen vil have alle restriktioner væk med månedens udløb
Epidemikommissionen mener ikke, det er nødvendigt med restriktioner efter 31. januar, og den anbefaling vil regeringen følge.
Regeringen er klar til at følge indstillingerne fra Epidemikommissionen og fjerne alle restriktioner fra 1. februar.
Samtidig opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke til, at covid-19 fra samme dato ikke længere kategoriseres som samfundskritisk sygdom.
Det skriver han i en mail til Folketingets partier.
Få indlagte
Som TV 2 kunne fortælle tirsdag, har Epidemikommissionen indstillet til, at det efter 31. januar ikke længere er nødvendigt med restriktioner som eksempelvis nedlukning af natteliv, krav om coronapas, mundbind med videre.
Epidemikommissionen begrunder sine anbefalinger med, at den høje smitte med Omikron ikke kan aflæses i indlæggelsestallene. Folk bliver altså ikke i lige så høj grad alvorligt syge.
Samlet set er sygehuskapaciteten ifølge kommissionen aktuelt ikke kritisk udfordret af corona, og flere regioner begynder at nedskalere deres beredskab.
Test ved indrejse
De eneste restriktioner, kommissionen anbefaler at opretholde, er krav om test og isolation ved indrejse til Danmark. De bør videreføres fire uger fra den 31. januar. Denne del er regeringen enig i.
Restriktionerne skal drøftes i Folketingets Epidemiudvalg senere onsdag, og så har partierne fået frem til på fredag til at gøre indsigelser, hvis de er uenige i regeringens indstillinger.
Magnus Heunicke har klokken 12.15 onsdag et møde med Folketingets sundhedsordførere, hvor han vil orientere dem om kommissionens indstilling og regeringens beslutning.
Forud for mødet har samtlige partier givet udtryk for, at de bakker op om at lade alle restriktioner løbe ud.
TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men han har ikke ønsket at stille op til interview.
Hun siger til TV 2 Fyn, at der er steder på Fyn, hvor ingen fastansatte er ramt af coronasmitte, mens der er andre steder, hvor samtlige fastansatte pædagoger er lagt ned af coronaen.
Hun appellerer derfor til, at man giver mulighed for at holde de børnehuse lukket, hvor det er helt slemt.
- Det her kan jo vare en måned eller to mere, så vi synes, at KL burde lave nogle regler, så der er mulighed for at dimensionere. Det bør KL snakke med sundhedsmininisteren og børne- og undervisningsministeren om, siger Rikke Hunsdahl.