250 nye arbejdspladser på vej: Nye skattecentre skal ligge på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
To skattecentre er på vej til Fyn. I alt kommer de til at skabe 250 nye arbejdspladser i Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune.
Der er masser af nye, statslige arbejdspladser på vej til Fyn.
I de kommende år skal der etableres yderligere fire nye skattecentre rundt om i landet, og to af disse ender på Fyn. Det ene skal ligge i Ringe og det andet i Svendborg.
- Det er en fantastisk god nyhed for Faaborg-Midtfyn Kommune. 125 statslige arbejdspladser er mange. Det vil være en stor arbejdsplads i kommunen, siger borgmester Hans Stavnsager (S).
Faaborg hjælper Faaborg:
- De havde ikke andet end det, de stod i
Da beboerne i en stribe lejligheder i Faaborgs centrum pludselig stod på gaden og så deres hjem brænde, trådte den nære hjælp til.
Hjælpen var nær for de faaborgensere, der natten til torsdag måtte se lynnedslaget tage det meste fra dem.
Allerede mens brandmænd bekæmpede mod flammerne i de tidlige morgentimer, gik Anette Brøndum i gang med at sørge for, at der var nybagt morgenbrød til alle.
Men det begyndte dramatisk for ejeren af Vesterports Bageri, som kun ligger to huse fra ejendommen, der brød i brand efter et lynnedslag.
Anette Brøndum kunne se, at der blev kæmpet med branden og tilbød kaffe, morgenbrød og kage.
- Der var total ildebrand og beboerne stod på gaden og havde mistet alt, de havde mistet deres lejligheder.
- Og de står i nattøj, og de står og græder og har det skidt, fortæller Anette Brøndum.
- De havde ikke andet end det, de stod i. Det var forfærdeligt. Det eneste, vi kunne gøre, var at tilbyde dem noget kaffe og kage.
Samtidig siger politiet, at hun og bagerne skal være klar til at kunne forlade bageriet i løbet af et minut, hvis branden skulle brede sig.
- Jeg var ikke nervøs. Der var så mange gode folk, gode fagfolk, så der var ingen fare, på ingen måde, fortæller Anette Brøndum.
Jamen, hvad er de kommet ud i?
Beboerne nåede at stå at par timer på gaden, men så blev der lukket op på det sociale værested Havnestuen og til Det Rigtige Faaborgs lokaler. Her kunne de komme inden for og få et sted at sidde.
Stort set samtidig tjekker Tina Bøje Jørgensen morgenens nyheder og læser om branden. Hun ejer Loppeland og var ikke længe om at tage en beslutning om, at hun måtte gøre noget.
- Jeg tænker, det er skrækkeligt, og fandt så ud af, at alle var reddet ud. Og så var det næste, jeg tænkte; Jamen, hvad er de kommet ud i? De skal da have noget tøj.
Og tøj er der masser af i Loppeland. Det er bare genbrug.
- Jeg tænkte, det kan de godt bruge i den situation, siger Tina Bøje Jørgensen og skrev på Facebook, at alle dem, der var berørt af branden, kunne komme til hende, hvis de havde brug for noget.
- Jeg er opdraget med, at man er over for andre, som man gerne selv vil behandles. Stod jeg i sådan en situation, så ved jeg også, at mine naboer og nærområdet lige med det samme ville komme til hjælp, siger Tina Bøje Jørgensen og uddyber:
- Det gør man bare. Vi bor i en lille, dejlig by her, og det er bare Faaborg hjælper Faaborg.
- Det, synes jeg, er fantastisk - specielt under sådan nogle tragiske omstændigheder.
Tina Bøje Jørgensen tilføjer, at de berørte er velkommen til enhver tid.
- Nu er de alle sammen nok i chok. De skal lige have bearbejdet det hele, og det sker sikkert ikke lige i dag. Så de er velkomne, når de føler de står og mangler et eller andet, siger hun.
Det ville være mærkeligt ikke at hjælpe
Tankegangen var den samme hos Line Klivager, som har Faaborg Røgeri Café på havnen.
- Vi bor ret tæt på og fulgte det hele morgenen.
- Vi må hjælpe i nødens stund. Det er det gode ved vores lille by. Vi står sammen, og vi må hjælpe med, hvad vi kan, siger Line Klivager.
Hun sørgede for at få smurt nogle madpakker, så de berørte havde noget aftensmad, når de blev genhuset.
- Man skal bare tænke på, hvis det var én selv. Det ville være mærkeligt ikke at hjælpe, siger hun.
Hun har selv oplevet den nære hjælp på tætteste hold, når havet er gået ind over havnekajen og truet med at oversvømme hendes forretning.
- Vi giver bare igen, siger Line Klivager.
Formand: Faaborg har været fabelagtig
På vegne af beboerne i den brandramte ejendom Plougs Gaard er ejerforeningens formand, Gustav Paludan, meget taknemmelig over byens hjælp.
- Jeg må sige, at Faaborg har været helt fabelagtig. Folk har været så hjælpsomme.
- Det Rigtige Faaborg har taget os ind, masser af mennesker er kommet forbi. Masser af mennesker er kommet med tøj og varm mad og så videre, remser formanden op.
- Så det har været fantastisk, siger Gustav Paludan.
De i alt fire nye skattecentre skal støtte op om regeringens ambition om at styrke og reformere skattekontrollen i Danmark. De vil hver især kunne rumme 100-150 arbejdspladser.
- Med yderligere 500 medarbejdere fordelt på de fire skattecentre i Ringe, Slagelse, Svendborg og i Frederikshavn vil vi være et stort skridt tættere på at nå målene med den samlede reform af skattekontrollen og samtidig sikre en skatteforvaltning, der er endnu bedre repræsenteret i hele Danmark, siger skatteminister Morten Bødskov (S).
I alt giver de otte nye centre omkring 1.000 ekstra ansatte hos Skatteforvaltningen. Og lige præcis det, at det er skattearbejdspladser, vækker glæde hos borgmesteren i Svendborg.
- Det er enormt spændende, at det er en højt specialiseret skattearbejdsplads. Det er tunge jobs, som skal afsløre skuffeselskaber og hvidvask, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).
Glæde på Christiansborg
Det er ikke kun på borgmesterkontorerne, der er jubel over udsigten til flere arbejdspladser på Sydfyn. Også hos de fynske folkevalgte er der glæde og tilfredshed med beslutningen.
- Jeg er meget glad for udsigten til flere statslige arbejdspladser til Sydfyn, siger socialdemokraten Bjørn Brandenborg, der udover at være valgt på Sydfyn også er formand for Folketingets skatteudvalg.
Også Venstremanden Erling Bonnesen har svært ved at få armene ned over nyheden.
- Det er positivt, at der kommer flere skattearbejdspladser til Ringe og Svendborg. Det tager vi meget positivt imod. Det er fuldstændig i forlængelse af det, som den tidligere venstreledede regering startede.
- Det er flere arbejdspladser, hvilket vil styrke bosætningen. Og de har familie med, så det giver ekstra aktivitet. Så det er en god melding for Fyn, siger Erling Bonnesen.
Bjørn Brandenborg glæder sig over, at den socialdemokratiske regering vil oprette omkring 250 nye arbejdspladser i Ringe og Svendborg.
- Det gør vi, fordi det mønster, vi ser på skatteområdet i de her år, er, at det er nogle meget avancerede it-metoder, som svindlerne bruger til at snyde med. Derfor foreslår vi, at de to nye skattecentre skal huse medarbejdere, der kan optrevle komplicerede selskabskonstruktioner og it-folk, der kan håndtere store mængder data og analytikere, der kan gå ned i detaljerne, siger Bjørn Brandenborg.
Tiltrækker københavnere
Med de nye jobs er der stor sandsynlighed for at tiltrække nye beboere til Svendborg. Dem glæder borgmesteren sig til at tage imod.
- Forhåbentligt flytter de herned og har en ægtefælle med.
- I øjeblikket har vi en meget spændende bevægelse, der startede i 2017. Vi har en netto tilflytning fra København, det er der ikke ret mange andre kommuner, der kan præstere. Derfor kan noget tyde på, at vi har noget, som appellerer til den type mennesker, som skal arbejde i skattecentret, siger Bo Hansen.
Svendborgs kommende skattecenter skal ligge i den tidligere erhvervsskole, hvor der lige nu er vaccinationscenter.
75-årige Anders mistede alt i tordenbrand:
- Jeg var tæt på at stille træskoene
Naboen vækkede 75-årige Anders Rehde Nielsen, da lynene natten til torsdag slog ned i Faaborg og antændte det hus, han bor i. Det eneste, han fik med ud, er en telefon.
- I virkeligheden var jeg ikke langt fra at stille træskoene.
Det siger 75-årige Anders Rehde Nielsen. Han blev tæt på klokken halv fire natten til torsdag vækket af det voldsomme tordenvejr, der trak ind over Fyn.
Han bor øverst oppe i den bygning, som måske betalte den højeste pris, da tordenvejret ramte midt i Faaborg.
I sin lejlighed på Vestergade 10 havde Anders Rehde Nielsen, som er pensionist og tidligere museumsinspektør på Faaborg Museum, værnet sig mod tordenen med ørepropper, men undgik alligevel ikke at blive vækket.
- Der kommer simpelthen et dunder-brag, så seng og det hele ryster.
- Jeg tænker: Hvad fanden er det, der sker? Men der skete ligesom ikke andet. Man hører bare braget.
Heldigvis var braget ikke det eneste, han hørte. For fem-ti minutter senere blev der nemlig hamret løs på hans dør.
- Det er naboen. Hun siger, at jeg skulle se at komme ud og ned, og at der ild og der er brand og så videre.
- Jeg står der i bar røv og viklers, så jeg tænker, at jeg lige skal have noget tøj på og lukker døren i.
Mens han leder efter sin telefon, dundrer det igen på døren. Denne gang er det en brandmand, som siger: "Nu er det ned ad trapperne".
- Og så ryger jeg ned ad trappen med min telefon og nogenlunde påklædt, fortæller Anders Rehde Nielsen om de hektiske minutter.
Alle kommer ud undtagen et par katte
På gaden kan han se, at der faktisk er overtændt i den øverste del af bygningen.
Alle kommer ud af husets ni lejligheder, så der står omkring 25 mennesker og kan se branden tage fat.
- Der er et par katte, der ikke kommer med ud, men der en hund der klarer det, så vi kommer ud allesammen. Og er hele, fortæller Anders Rehde Nielsen.
Han tilføjer, at branden meget vel kunne have kostet ham, og måske nogle af de andre af husets beboere, livet.
- Fordi det kommer så pludseligt, siger han og bliver trist.
- Man står der og kigger op på al den knitren, og tagsten, der falder ned. Og bang, bang og vand, der bliver spulet, og der er flere store vogne med vand ...
- Der har virkelig været tryk på.
- Jeg er glad for, at jeg ikke kom til at hænge der oppe på anden sal, funderer han.
Det kunne have gået grueligt galt for Anders Rehde Nielsen. Hans seng står i hemsen - altså oppe under loftet øverst oppe.
Til hans held slog lynet ned i den anden ende af bygningen og bredte sig derfra.
Bøger og kunst er væk
Da TV 2 Fyns reporter taler med Anders Rehde Nielsen torsdag eftermiddag, sidder han i nyindkøbt tøj og fortæller, at han har det godt.
- Men jeg trænger til at lægge mig ned og lige tænke lidt.
Han har mistet en stor samling af bøger, flere som han selv har skrevet og bøger som han har arvet fra sine forældre. Han har mistet kunsten på væggene, skulpturer og møbler. Alt.
- Det eneste, jeg fik med ned, det var en telefon.
Han har endnu ikke tænkt så meget over tabet af genstande, men har været bekymret over de praktiske ting med forsikringer med mere.
Det har gode venner heldigvis taget fat i, fortæller han.
- Ellers havde jeg ikke kunnet finde ud af det.
- Så det er fint nok, at det først er i 2023, at arbejdspladserne kommer, siger Bo Hansen.
En del af kreditten for, at det nu er lykkedes at lande et skattecenter i kommunen, er han ikke bleg for at dele med sin forgænger på borgmesterposten, Venstres Lars Erik Hornemann.
- Det er helt ærligt startet længe før mig. Lars Erik Hornemann har også været aktiv, fordi vi mente, at der var for få statslige arbejdspladser i det her område. Den argumentation har jeg fortsat, efter at jeg blev borgmester, og jeg er rigtig glad for, at vi blev hørt.
- På en eller anden måde, har Sydfyn vinket i mørke, hvor christiansborgpolitikerne ikke har set os. Vores kamp for Søfartsstyrelsen gik galt, men nu har vi fået en læreruddannelse i sidste uge og nu det her. Det har været en god uge, siger Bo Hansen.
Håber på mange tilflyttere
I Faaborg-Midtfyn Kommune har borgmester Hans Stavnsager gået og ventet på nyheden. For et stykke tid siden fik han nemlig at vide, at Bygningsstyrelsen havde lejet en bygning med plads til 125 arbejdspladser.
- Det gjorde os relativt sikre på, at der var arbejdspladser på vej, fortæller borgmesteren.
Han fortæller, at de allerede er gået i gang med at tale om, hvordan de kan tage godt imod de nye borgere i kommunen.
- Det er 125 familier, som vi vil forsøge at få til at bo her ved at arrangere ture til de steder, hvor man kan bo. Hvis bare halvdelen bosætter sig i Faaborg-Midtfyn Kommune, så er jeg glad, siger Hans Stavnsager.
Borgmesteren synes dog også, at det kun er rimeligt, at Faaborg-Midtfyn Kommune nu bliver tilgodeset med nye arbejdspladser.
- Hvis man skal være lidt barsk, så skylder de også lidt, fordi vi ikke fik nogle af de statslige arbejdspladser ved de to seneste udflytninger, så vi stod for tur, mener Hans Stavnsager.
De to kommende fynske skattecentre åbner i Ringe i 2022 og i Svendborg i 2023.