Hans Erik, Kirsten og 300 øko-grise bød indenfor: - Vi har hænderne oppe

Søndag var der Sofari på landbrud med økogrise. Risbjerg Landbrug i Jordløse bød indenfor.

Søndag åbnede Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen deres landbrug ved Jordløse for at give adgang til parrets økologiske grise.

Under den åbne, solrige himmel kunne man således komme på "Sofari" med rundvisning og en snak med Kirsten og Hans Erik om økologi, bæredygtighed og udviklingen af deres bondegård på matriklen på Nygaardsvej 12.

- Det er så fedt, at vi kan invitere folk ud i virkeligheden, for det er ikke helt det samme som at læse om det, siger Kirsten, som lyder efternavnet Rasmussen.

Alle landbrug, der er med i Sofari, er økologiske. Derfor er dagen en god mulighed til at vise, hvad forbrugerne får for pengene.

- Jeg synes, det er mega vigtigt at vise dem, at der faktisk er forskel. Den prisforskel de ser i køledisken, den afspejler jo at vi gør det på en anden måde. Og så kan de jo komme ud og se, hvordan vi gør, og så må de jo vælge om de vil købe økokød, som er dyrere, eller om de vil købe konventionelt kød, tilføjer Kirsten.

For dagens gæster er økologi også vigtigt – både for oplevelsen på gården og i hverdagens spisevaner.

- 100 procent. Det er sjovere for børnene at se, at dyrene har det dejligt i stedet for at de ligger på en anden mast smågris, siger Tobias Pedersen, som benyttede chancen for sammen med Kate Petersen og deres børn at taget turen til gården syd for Haarby.

Pedersen og Petersen har fokus på dyrevelfærd og sprøjtegift i den daglige husholdning.

- Det er meget rart at kunne kigge sig selv i øjnene når man spiser, tilføjer Kate Petersen.

Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen har drevet landbrug på Risbjerg i 30 år. Med 360 hektar jord, 300 søer og 6.000 slagtesvin om året, har det ikke været uden problemer, at de i 2007 begyndte at omlægge det hele til økologi.

- Det sværeste, det har været vores gamle vaner, for når man driver et traditionelt landbrug, så driver man det på den og den måde, men nu skal vi pludselig til at drive det på naturens præmisser, og det er bare ... det har for os været meget svært, fortæller Hans Erik Jørgensen.

Trods kampen mod vanens magt, finder ægteparret en glæde i helheden.

- Det er fedt, at have hele bondegården til at hænge sammen, og at producere ting, de økologiske dyr skal bruge. Det, de laver, gødning, det bruger vi så ude på markerne. Det hænger bare sammen, tilføjer Kirsten Rasmussen.

T-shirt og solbriller

Dagens Sofari blev præget af varm september sol, og det lokkede flere af gæsterne til.

- Så kan man jo hoppe rundt i t-shirt, på med solbrillerne og få en pølse, så ...

- Men det er jo et fint, åbent landbrug og stå kan man se en specielt form for drift af grise, sagde Lasse Sørensen.

Også han besøgte Risbjerg Landbrug sammen med familien. I det her tilfælde søsteren og hendes søn.

Kurt Jensen skulle søndag passe børnebørn.

- Så syntes vi det kunne være sjovt, at komme ud at se grisene, sagde Kurt Jensen, og tilføjede, at det var ikke afgørende, at det var et økologisk landbrud de besøgte.

- Det er mere for oplevelsen, men det er hyggeligt og sjovt for de små, sagde Kurt Jensen, som dog ikke var sikker på, at de var taget afsted, hvis det havde regnet.

Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen har drevet økologisk landbrug siden 2007.
Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen har drevet økologisk landbrug siden 2007.
Foto: Alex Syrik

Grise i skyggen af skovlandbrug

Den megen sol har givet Hans Erik og Kirsten en idé til næste skridt i udviklingen af landbruget.

Her skal etableres skovlandbrug. Det betyder, at der skal plantes træer, så grisene kan hygge sig i skyggen. Samtidig vil ægteparret også have endnu mere fokus på klimaet.

- Vi ved godt, det ikke ændrer alting dag ét, men træer bygger jo kulstof ind i stammen, og hvis vi lader dem stå der, så har vi jo CO2 ude af luften og inde et andet sted, hvor det ikke laver ballade, så det er vores plan, forklarer Kirsten.

Men selvom Kirsten og Hans Erik har en plan for deres egen økologiske udvikling, så behøver alle landmænd i Danmark ikke følge i deres fodspor på én gang.

- Jeg er glad for at landmændene kommer, og at planteavlerne kommer, for vi skal have den økologiske sektor til at hænge sammen.

- Men det må ikke gå stærkere end at vi kan holde et fornuftigt prisniveau på de økologiske produkter, så landmanden kan tjene penge på at være landmand, siger Hans Erik.

Søndagen handlede ikke om at tjene penge – her blev kontoen fyldt op med god energi.

- Jeg syntes, at det er fedt, det vi render og laver, så når det er aften, så render vi jo med hænderne oppe og tænker "Yes, det har dælme været en god dag".

- Og så er det selvfølgelig vigtigt, at forbrugerne ser, hvor kommer det de spiser fra og hvordan bliver det lavet, siger Hans Erik.

Fakta om Sofari


Oversigt

    Oversigt