Penge fra russisk fragtskib skal skabe glæde hos ukrainere i Assens
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Økonomiudvalget i Assens Kommune har mandag besluttet at bruge havnelejeindtægt fra russisk fragtskib på de ukrainske flygtninge i kommunen.
35.000 kroner er på vej til de ukrainske familier, der er kommet til Assens Kommune de seneste uger.
Russisk fragtskib i fynsk farvand: Det skærer i øjnene
Tirsdag eftermiddag har et russisk fragtskib lagt til i Assens Havn til stor ærgrelse for både borgmester og direktør for By-, land- og kulturforvaltningen.
Klokken 15.08 tirsdag eftermiddag anløb det russiske fragtskib Baltiyskiy Bereg Assens Havn.
For borgmester Søren Steen Andersen (V) skærer det godt 90 meter lange skib i øjnene.
- Det er ikke morsomt for nogen at få et russisk skib på besøg. Vi er gerne fri for alt, der kan associeres med staten Rusland, siger borgmesteren til TV 2 Fyn.
På Rådhuset i Assens vajer de ukrainske flag i vinden, og Martin Albertsen, der er direktør for By, Land og Kultur i Assens Kommune, kalder situationen et dilemma. For personalet på havnen er nemlig forpligtet til at servicere skibet.
- Jeg kan konstatere, at der ikke er nogen sympati med dem, og alle i kommunen tager voldsom afstand fra dem, siger Martin Albertsen.
Det russiske fragtskib kom fra Sankt Petersborg. Assens Havn er ikke den endelige destination for skibet, uddyber direktøren.
Lukket luftrum - åbent farvand
Derfor har Assens Kommune også kontaktet Transportministeriet for at høre, om havnepersonalet er nødt til at betjente skibet, og svaret er ja.
Til stor frustration for Søren Steen Andersen.
- Vi har lukket luftrummet for russiske fly, fordi det skal være så besværligt som muligt for den russiske stat, således, at den bliver presset bedst muligt. Det ene må jo følge det andet, siger han.
For nægter Assens Havn at servicere Baltiyskiy Bereg risikerer kommunen en millionregning i stedet.
- Vi gør kun det, som vi lovpligtigt skal. Alt andet piller vi ikke ved, lyder det fra Martin Albertsen.
Han forventer, at fragtskibet sejler videre onsdag.
Borgmester Søren Steen Andersen vil foreslå byrådet i Assens, at pengene, havnen tjener på det russiske skib, doneres til velgørende formål til fordel for Ukraine. Det samme besluttede man i Frederikshavn, da det russiske fragtskib Sayan Knyaz lå dér.
Pengene modtog Assens Havn i havnelejeindtægt fra det russiske fragtskib Baltiyskiy Bereg, der lå til i den vestfynske havn mellem den 8. og 9. marts.
Transportministeriet afviste, at kommunen kunne nægte det russiske fragtskib at sejle ind i Assens Havn, og samtidig var havne personalet forpligtet til at servicere skibet.
- Det er ikke morsomt for nogen at få et russisk skib på besøg. Vi er gerne fri for alt, der kan associeres med staten Rusland, sagde borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), til TV 2 Fyn dagen, hvor skibet lagde til.
Vedtaget uden diskussion
Derfor foreslog han, at pengene blev brugt til aktiviteter for de ukrainske flygtninge i kommunen - et foreslag, der blev vedtaget enstemmigt uden diskussion under mandagens møde i økonomiudvalget.
- Vi vil hjælpe ukrainerne, som er dem, vi føler med, siger Søren Steen Andersen efter dagens møde.
Aktiviteter lidt ud over det sædvanlige
Det er ikke på forhånd besluttet, præcist hvad pengene til de omkring 100 ukrainske flygtninge i kommunen skal bruges til, så den gode idé skal nu findes. Borgmesteren ønsker dog, at resultatet skal tilføje noget lidt særligt til ukrainernes dagligdag.
Borgmesteren nævner, at kommunen blandt andet kan spørge Røde Kors om hjælp. Organisationen hjælper i forvejen Assens Kommune med at danne et netværk for de ukrainere, der er kommet til kommunen.
Russisk olietanker forsøgt standset ud for Langeland
Lørdag morgen prøvede Greenpeace-aktivister at stoppe en russisk olietanker ved Langelands kyst. Dansk farvand er fortsat åben for russisk skibstrafik.
De danske farvande er fortsat åbne for russiske skibe, og lørdag morgen forsøgte 15 aktivister fra Greenpeace at blokere vejen gennem Østersøen for en 250 meter lang russisk olietanker.
Aktionen fandt sted ud for Langelands kyst, og håbet var at spærre vejen med kajakker, gummibåde og svømmere og få olietankeren SCF Baltica til enten at kaste anker eller vende om.
Det lykkedes ikke, og tankeren sejlede blot uden om de 15 aktivister og fortsatte sin rute fra den russiske havn Vysotsk mod Antwerpen i Belgien.
- Vi er nødt til at stille os i vejen for trafikken af russiske fossile brændsler, indtil vores politiske ledere sætter en stopper for den. Mens ukrainerne lider under blodig bomberegn, og modige russere trodser regimets trusler for at gå på gaden og kræve fred, så fortsætter Europa med at putte penge i Putins krigskiste. Tanker-trafikken gennem Danmark udstiller, at vi er så fossilt afhængige, at trods utallige sanktioner er alle i EU hver dag med til at finansiere krigen. De må hurtigst muligt sikre os konfliktfri, grøn energi, siger Mads Flarup Christensen, der generalsekretær i Greenpeace Norden, i en pressemeddelelse.
Ifølge Greenpeace sejler SCF Baltica med 85.000 tons fyringsolie, der har en markedsværdi på 390 millioner kroner.
Frustrationen i havnen
Den russiske skibstrafik i danske farvande er ikke blevet begrænset siden invasionen af Ukraine. Der er fortsat ingen sanktioner - som der for eksempel er med lufttrafikken - og det er derfor tilladt for russiske skibe både at sejle gennem danske farvande og anløbe danske havne, uden de kan nægtes adgang.
Tidligere lagde et russisk fragtskib til i Assens Havn til stor frustationen for kommunens borgmester.
- Det er ikke morsomt for nogen at få et russisk skib på besøg. Vi er gerne fri for alt, der kan associeres med staten Rusland, sagde Søren Steen Andersen (V) dengang til TV 2 Fyn.
Derfor efterlyste han og brancheorganisationen Danske Havne muligheden for at afvise russiske skibe.
Ved henvendelse til Transportministeriet blev TV 2 Fyn sendt videre til Udenrigsministeriet. Her fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse den 9. marts , at regeringen er klar til at gå videre med sanktioner mod Rusland.
- Jeg arbejder aktivt for, at EU tager en fælles beslutning om at udelukke russiske skibe fra vores havne. Det har jeg også taget op med mine EU-kollegaer. Det vil i sagens natur være en vidtgående beslutning, som kræver nøje forberedelse. Derfor er det ikke noget, man bare lige gør. Men vi presser på fra dansk side, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Der er endnu ikke blevet enighed om fælles sanktioner.
Den endelige beslutningskompetence har kommunens byråd, og derfor skal foreslaget også ind forbi her. Borgmester Søren Steen Andersen er dog sikker på, at byrådet også er med.
- Jeg tænker ikke, at det er noget, der vil give de store kvababbelser, siger borgmesteren.