Populær sommerlejr:
- Man får lov at lære en masse nye mennesker at kende
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
1.200 børn fra udsatte familier er hvert år med på Red Barnets' sommerlejre. 20 af dem er i denne uge i Hårby, hvor børnene samler både minder og nye venskaber.
For mange børnefamilier står sommerferien på rejser enten ud i landet eller til udlandet, men for 10 procent af danske børn står ferien hverken på sommerhusture eller charterferier.
Derfor sender Red Barnet hvert år 1.200 udsatte på gratis sommerlejre rundt om i landet.
En af dem foregår i Haarby på Fyn, hvor 20 børn er samlet fra mandag til lørdag.
- Man får lov at lære en masse nye mennesker at kende, og man kommer ud og lærer noget i sin sommerferie, siger Naja Broberg fra Odense, der er med på årets sommerlejr.
- I stedet for at kede sig derhjemme, supplerer veninden Nathalie Vestergaard Andersen.
- Det varmer ens hjerte
Dagens program står på livredderkursus, men selvom der er fagligt indhold, så er det fællesskabet og særlige oplevelser, der kommer i første række.
- Det er fedt lige at komme næsten en uge væk hjemmefra, for der kan godt være problemer derhjemme nogen gange, og så er det meget fedt at komme væk engang imellem, siger Naja Broberg.
Udover børnene er ti frivillige med på turen.
Nyt bosted til unge: Drømme hjulpet på vej af Christian Eriksen
Pia Becker vil opføre et bosted for unge med fysisk og psykisk funktionnedsættelse, gerne i Middelfart. Projektet med arbejdstitlen "Det gode liv" bliver hjulpet godt på vej af fodboldstjernen Christian Eriksen.
Allerede for tre år siden startede snakken mellem Pia Becker, der er projektleder for "Det gode liv", og fodboldstjernen Christian Eriksen.
Nu er det så officielt, at fodboldspilleren fra Middelfart sammen med konen Sabrina Kvist Jensen donerer penge til opførelsen af et aktivitets- og bosted for unge med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse.
Det skaber stor begejstring hos projektleder Pia Becker, der træner samme målgruppe i fodboldklubben MG & BK i Middelfart. Selvsamme fodboldklub, hvor Eriksen startede sin spæde fodboldkarriere.
- Det betyder rigtig meget, fordi han vil rigtig gerne den her målgruppe. Han er en ven af folket, og han glemmer ikke sine venner, siger Pia Becker, der er overbevist om, at når bostedet står færdigt, vil det også afføde et visit eller to fra fodboldstjernen.
- Jeg er helt sikker på, at han vil komme og kigge, når han kan og har tid, siger hun.
- Det skal larme af livskvalitet
Projektet skal ikke blot være et sted, hvor unge med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse skal bo.
Det skal danne ramme for et liv med mening, og hvor de unge i alderen 18-30 år kan hjælpe til med madlavning, havearbejde, indkøb og andre daglige gøremål. Noget, Pia Becker ikke mener, findes i dag.
- Det skal larme af livskvalitet, siger projektleder Pia Becker, der selv har en søn med Down Syndrom.
Hun har oplevet, at i tiden under corona, hvor sønnen har boet hjemme, har han levet et mere aktivt liv. Og netop et aktivt liv danner grobund for idéen, der allerede har seks forældrepar bag sig, som har mødtes det seneste halvandet år og sparet om projektet.
- Det er meget vigtigt for os, der kommer nogle tilbud for de her unge. Et tilbud, hvor de ligesom har et liv og ikke bare en placering, siger hun.
Efter snakken med Christian Eriksen og hans kone Sabina Kvist Jensen om projektet, begyndte Pia Becker nemlig at sprede budskabet og ønsket blandt de lokale i Middelfart.
- Og så fik jeg henvendelser fra andre forældre, som havde de samme ønsker for deres unge mennesker, siger hun.
Store planer tæt på bylivet
Pia Becker har store planer for projektet. Planer, der både rummer boliger, aktivitetshus, vandrehjem, hundepension og urtehave.
Hvis alle planerne skal blive en realitet, løber projektet op i 50 millioner. Derfor er Pia Becker endnu på udkig efter flere investorer, ellers må projektet tilpasses.
Drømmen er at opføre bostedet for 10-14 unge i Middelfart. Gerne tæt på liv og med mulighed for at tiltrække frivillige kræfter til diverse aktiviteter for både beboere og naboer i byen.
Projektet har været længe undervejs, men det er der en god grund til, ifølge Pia Becker.
- Det er en langsommelig proces.Vi har også været ramt af corona, så alt er blevet forsinket, siger hun.
Lige nu har Pia Becker indsendt høringssvar til byrådet i Middelfart. Det er dog endnu uvist, hvor aktivitets- og bostedet kommer til at ligge.
Becker har desuden etableret et netværk med samarbejdspartnere til både den finansielle del og den kommende drift af projektet.
- Jeg tænker, at vi fysisk kan gå i gang i 2022, siger hun.
En af dem er Nanna Munch, der er lejrleder.
- Jeg mener, at vi skal hjælpe alle, og vi skal give alle børn lige muligheder for at opleve det samme, ligemeget hvor man kommer fra.
- Når man er sammen med børnene, og de fortæller, hvor meget det betyder og nærmest græder, når de tager afsted, så ved man bare, at det er det hele værd, og de vokser, og det varmer ens hjerte. Det er derfor, vi gør det, siger hun.
Sommerlejre i over 70 år
Traditionen med sommerlejre går langt tilbage for Red Barnet, der siden 1949 har arrangeret ferielejre for børn, unge og familier i socialt, økonomisk eller kulturelt udsatte positioner.
Red Barnet arrangerer både familielejre for børn på 8-12 år og deres forældre, børnelejre for børn på 8-12 år, og teenage/ungelejre for aldersgruppen 13-15 eller 16-18 år.
- Det er rart at være her og at rykke sine grænser sammen med nogen, siger Naja Broberg.
Det samme holdning har Nathalie Vestergaard Andersen, der ikke er afsted for sidste gang.
- Jeg skal afsted, indtil jeg ikke må mere, siger hun.
Til vands, til lands og i teltet: Søspejdere på lejr på Thurø
450 søspejdere blev onsdag budt velkommen da Sølandslejren 2021 gik igang.
- Vi regner med at der kommer omkring 40 både, lyder det fra Hans Christian Andersen - bedre kendt blandt søspejderne som "HC".
De 40 både, der stille og roligt ankommer til Thurø har søspejdere fra hele landet ombord.
- Sølandslejren er vores fejring af det fællesskab vi har. Vi er spejdere som alle andre, men vandet er vores omdrejningspunkt, fortæller lejrchef, Kristoffer Hertz.
Familieforetageende
Mens søspejderne lægger an til kajen, bliver de første pløkker slået i jorden på lejrpladsen, og de første telte slået op.
- Jeg har aldrig været på så stor en lejr før, lyder det fra 14-årige Caroline Andersen.
Caroline Andersen har taget turen fra Aalborg til Thurø, og for hende er lejren ikke kun et sted at møde nye venner og skabe nye minder. Skulle hjemveen melde sig, har hun nemlig både sin far og to søstre med, der også er søspejdere.
- Jeg tror det er specielt i nogle familier, at så møder man hinanden i klanen som børn, og tyve år senere har man produceret nye søspejdere, fortæller Carolines far, Rasmus Andersen.
Plads til store og små
Og der er da også plads til alle på Sølandslejren. Årets yngste deltager er blot tre år gammel, og kigger man rundt på lejrpladsen kan man både se grå hår, små børn og firbenede venner.
- Slæk lige lidt på den!, bliver der råbt nede på kajen til en af de ankomne både, der er igang med at "parkere" ved kajen.
Når man kigger rundt, så kan det være svært at tro på, at der bliver plads til 40 både, går det?
- Ha ha, ja det bliver også tæt, det gør det. Men det skal nok gå, og så er søspejderne kendt for at få tingene til at virke, så selvfølgelig får vi alt til at klappe, siger "H.C."