Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Susanne Borne ejer fem frisørsaloner på Vestfyn og var kun et år fra sit 35-års jubilæum. Nu er alle saloner lukket ned på grund af coronavirus. 15 ansatte er sendt hjem, og Susanne Borne risikerer at gå personligt konkurs.
Frisørmester Susanne Bornes livsværk var allerede i dyb krise inden, statsminister Mette Frederiksen meddelte tirsdag aften, at alle frisørsaloner skal lukke onsdag klokken 10.
På en måde gjorde statsministerens melding hverken fra eller til. Kunderne var nemlig for længst holdt op med at komme.
- Det har virkelig snerpet til den sidste uge, og til sidst ringede telefonen kun med afbud fra kunder. De tør ikke komme på grund af coronavirus. Så fra i dag har vi ingen indtjening overhovedet. Det er en sorgens dag, siger Sussanne Borne.
Upopulær natåbning: Frisørsalon får massiv kritik
Salon Capillum modtager massiv kritik efter at have holdt ekstraordinært natåbent, inden frisørsalonen tvangslukkes onsdag klokken ti.
Natten til onsdag kunne Salon Capillums kunder få fikset frisuren. Det kunne de på trods af en forestående tvangslukning af alle frisører og opfordringer fra statsministeren og dronningen om, at danskerne i disse tider skal blive hjemme.
Natklipning er noget Salon Capillums frisørkunder kan lide. Frisørsalonen havde faktisk så tralvt, at de var nødsaget til at afvise kunder.
Men det var ikke alle, der tog lige godt imod de natlige frisørmuligheder.
- Vi har måttet erfare, at man godt kan blive upopulær. Tenna har faktisk været nød til at tage telefonstikket ud inde i salonen, fordi folk ringede og svinede hende til, fortæller indehaver af Salon Capillum Wickie Eriksen.
Samme billede tegner sig på salonens facebookside. Her har de modtaget klager natten igennem. Jens Høy er én af dem, der har sendt Salon Capillum en besked.
- Efter jeres egoistiske Corona-stunt i nat håber jeg, at det bliver de sidste i klipper i salonen nogensinde!
Forhåbentlig vil ALLE jeres andre kunder der støtter op omkring håndteringen af Corona-virus-bekæmpelsen finde andre og ansvarlige frisører efter krisen. Føj! Med hilsen fra én af dem det står i første række på hospitalet og passer syge patienter nat efter nat, skriver han på salonens side.
Forståelse for tiltag
Kritikken kommer efter en artikel på TV 2/Fyns hjemmeside, hvor salonens proklamerede sin natåbning.
- Når de læser artiklen, hvor der står, at vi går mod dronningen og statsministeren, det får folk til at tænde helt af, siger Wickie Eriksen, der er ærgerlig over de mange kritiske beskeder.
Ilfølge frisørindehaveren tager salonen deres forholdsregler.
- Der står sprit, og vi vasker os selv af inden hver kunde. Vi har masker på, når vi laver bryn og vipper og er i tæt kontakt, siger Wickie Eriksen.
Salon Capillum står overfor tvangslukning indtil 30. marts. Derfor var det nødvendigt for indehaver Wickie Eriksen at holde åbent.
- Jeg har stor respekt for det statsministeren gør og respekterer det helt. Men jeg har også en lille virksomhed, forklarer hun.
Wickie Eriksen vurderer at salonen over de næste 14 dage, vil miste over 20.000 kr. i omsætning.
Støttende kunder
Det er dog ikke alle, der er skeptiske over for Salon Capillums natåbning.
- Alle vores kunder støtter os og køber gavekort og sådan nogle ting, siger Wickie Eriksen.
Desuden er der andre frisørsaloner, der også bakker op om Salon Capillums beslutning.
- Der er mange frisører, som vi ikke kender, der har skrevet at de gør det samme. Og at det er et godt initiativ, fortæller Wickie Eriksen.
Til næste år skulle Sussanne Borne have fejret sit 35-års jubilæum som selvstændig. Men allerede inden tirsdag aftens pressemøde havde hun altså valgt at lukke sine fem frisørsaloner på Vestfyn.
Susanne Borne har - eller havde - 15 ansatte. Nogle er nu fyret, andre er sendt hjem på restbarsel eller ferie.
- Min mand, der står for pengesagerne, har brugt de sidste dage på at snakke med bank og revisor. Han har lånt, jeg ved ikke hvor mange 100.000 kroner i banken, så vi kan komme igennem det her, siger Susanne Borne.
Susanne Borne og hendes mand, Mogens Borne, holder nu et vågent øje med regeringens hjælpepakker til virksomhederne. Så vidt Mogens Borne kan se, har de mulighed for at få lønrefusion op til 26.000 per medarbejder.
- Det er en helt afgørende hjælp for os. Men det holder os ikke skadesløse. Som jeg forstår det, skal vi jo stadig betale 20 procent, blandt ATP og pension. Desuden har vi stadig fem huslejer og andre faste udgifter, siger Mogens Borne.
To millioner: Så knækker filmen
- Hvis vi taber en million, er jeg tilfreds. Det kan også gå med halvanden, men taber vi to millioner, så knækker filmen. Og da forretningen er personligt ejet, så hæfter vi selv. Hvis frisørsalonerne går konkurs, så går vi også personligt konkurs og mister både hus og bil. Så det er et spørgsmål om, hvor længe vi tør kaste gode penge efter dårlige, siger Mogens Borne.
På trods af risikoen for konkurs hilser Sussanne Borne statsminister Mette Frederiksens drastiske tiltag for at inddæmme coronavirus velkommen.
Fynboer trodser corona-anbefalinger: - Jo ikke meningen, vi skal isolere os
Mange fynboer har været hjemme i de seneste dage. Men mange tager stadig ud og shopper og drikker kaffe i byerne.
Et kærestepar er ude for at kigge efter nye bukser i gågaden i Odense. De går blandt skjorter, bøjler og andre fynboer, der pludselig har fået mere tid på hænderne.
Men det burde de sådan set ikke.
Ifølge Danmarks sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), er der alt for mange danskere, der tager for let på regeringens opfordring til at holde afstand. Det fortalte han på et pressemøde mandag.
- Det her, det skal tages alvorligt, sagde han og fortsatte:
- Der er desværre mange, der ikke gør som myndighederne klart anbefaler med at holde afstand med vores sociale liv. Det gælder os alle sammen.
- Vi er jo mennesker
Men alligevel er der stadig fynboer, der deltager i private arrangementer, tager på shoppetur og tager en tur i parken. De ser det dog ikke som et stort problem.
- Så længe vi er ude, så synes jeg, at det er i orden. Vi skulle have spillet kort i dag, men det har vi aflyst, fordi vi simpelthen ikke tør. Derfor mødes vi udenfor i stedet, fortæller pensionist Lone Theisen.
Hun og hendes veninde, der har kendt hinanden siden de var 12 år gamle, nyder afbrækket fra hjemmehverdagen, fortæller de.
- Vi burde måske være blevet hjemme, men man kan ikke gøre rent hele tiden, vel. Man har jo også behov for at komme ud og bevæge sig, fortæller hendes veninde, Inger Thomsen
De er bevidste om risikoen ved at bevæge sig ud blandt andre.
- Hvis vi render rundt med virussen, så kan vi godt smitte andre. Det er der ingen tvivl om. Men eftersom vi ikke ved, om vi har den, så er det jo ikke meningen, at du skal isolere dig totalt, fortæller Inger Thomsen og fortsætter:
- Vi er jo mennesker.
Bliv inde
Opfordringerne fra myndighederne bliver ikke klarere:
- Fysisk tæt kontakt SKAL undgås. Også selvom man ikke har symptomer. Det er meget afgørende, at vi i Danmark forstår det, sagde sundhedsministeren på pressemødet mandag.
Regeringen gør meget, men vi må også være ærlige og sige, at det er ubetrådt land, det her, fortalte han og fortsatte:
-Vi har ikke evidens for, at alt vi gør virker. Men hellere tage et skridt for meget i dag, end stå om tre uger og have gjort for lidt.
- Folk turde jo alligevel ikke komme og blive klippet. Og når jeg tænker over det nu, så skulle vi måske bare fra starten have lukket hele landet ned i to uger og fået det overstået på en gang.