Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er ærgrelse i Den Fynske Landsby, hvor der skal holdes lukket indtil i hvert fald 8. juni. Museumsdirektøren håber, at frilandsmuseet får sommersæsonen med.
I næsten to måneder har Den Fynske Landsby i Odense været lukket ned som følge af coronavirus, og som mange andre fulgte ledelsen spændt med i, om frilandsmuseet i Odense kunne åbne i maj. Sådan bliver det dog ikke.
Odense Zoo: Det lille 'hvis' skaber udfordringer
Odense Zoo er kede af, at de skal vente en måned mere. Nu har de fået en fast dato på genåbningen, men der er hele tiden en uvished i et lille 'hvis'.
Der er stadig lange udsigter til, at dyrene i Odense Zoo får lov til at få besøg af gæster.
Torsdag aften fremgik det af pressemødet, at Odense Zoo ikke får lov til at åbne som et led i fase to. Til gengæld har de fredag morgen fået en fast dato for, hvornår de må åbne som et led i fase tre.
- Vi er kede af, at vi skal vente en måned mere, det er helt klart, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.
Præcis forberedelse
Odense Zoo har haft travlt den sidste uge, hvor de har gået og forberedt sig til at åbne i næste uge.
- Vi har haft rigtig travlt op til den her præsentation af genåbningsplanen, fordi vi har forberedt haverne på at modtage gæster, så vi har sat masser af blå skilte op, hold til højre og så videre. Vi har gennemtænkt publikumsflowet, så vi kan sikre, at de holder afstand, siger Bjarne Klausen.
Udsigten til at kunne åbne op for gæster 8. juni giver Odense Zoo en mere konkret dag at se frem til, men det er ikke uden forbehold.
- Fordelen, hvis man kan sige, at der er en fordel i at få en fast dato, det er, at så kan vi forberede os helt præcis til den dato. Bestille mad og gøre klart i spisestederne og så videre, siger Bjarne Klausen.
Stod i måner og stjerner
Der har været meget forvirring omkring åbningen, hvor de tidligere fik at vide, at de kunne gøre sig klar til at åbne 1. maj.
Det kunne de så ikke alligevel, og nu havde de regnet med, at der ville komme grønt lys fra regeringen, så de kunne åbne som led i fase to.
Men selvom der er udsigt til, at de kan åbne i starten af juni, så er det ikke uden, at tvivlen nager dem.
- Vi kan åbne den 8. juni, hvis smittetrykket ikke forøges. Og det er jo det 'hvis', som er vores store udfordring. Vi var næsten sikker på, at vi skulle åbne på mandag. Alle sagde jo, at det stod i måner og stjerner, at vi skulle åbne, fordi smittetrykket er så lavt. Alligevel var der det her lille 'hvis', og den faldt så ikke ud til vores fordel denne her gang, siger Bjarne Klausen
I regeringens aftale om faserne af genåbningen af Danmark fremgår det, at alle faserne er med det forbehold, at hvis smittetrykket stiger eller epidemien blusser op igen, så kan faserne rulles tilbage.
- Vi var lidt ærgerlige over, at vi ikke er med i den anden fase. Vi har Den Fynske Landsby, som er så smuk i øjeblikket. Det er forår. Der kommer lam. Der kommer kid. Dyrene er kommet ud på markerne. Træerne blomstrer, og det hele kommer op af jorden, så vi havde håbet på, at vi kunne have åbnet Den Fynske Landsby i midten af maj, siger Torben Grøngaard Jeppesen, der er museumsdirektør for Odense Bys Museer.
- Når det er sagt, har jeg egentlig en forståelse for, at der er prioriteringer, der skal tages, og alt ikke kan åbnes på én gang, forklarer han.
Genåbner i juni
Hvis alt går vel, kan Den Fynske Landsby og andre museer forvente at åbne 8. juni som led i den tredje fase af genåbningen af Danmark, som siden midten af marts har været lukket ned.
- Det er meget rart. Så har vi noget at arbejde hen imod, siger Torben Grøngaard Jeppesen.
- Vi skulle meget gerne have sommersæsonen med, fortæller museumsdirektøren, der er klar over, at det nok er begrænset, hvor mange udenlandske turister der kommer på besøg denne sommer.
Den Fynske Landsby, der indeholder gårde og huse, som de så ud i 1800-tallet, har været lukket ned siden 12. marts.