Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Koldkrigsmuseum Langelandsfort har plads nok til, at man bør undersøge en forsvarlig åbning, mener museumsleder, der med kanoner og fly vil minimere coronakuller.
Museumsleder Peer Henrik Hansen viser sikkert rundt. Han ved lige, hvor på museet de gamle koldkrigsgenstande gemmer sig.
Han stopper ved en grønmalet luftværnskanon på fire gummihjul. Den står i en af museets hangarer.
- Hvis man fjerner luftværnskanonen, så man kan lave lave masser af plads, forklarer han og forestiller sig, at man kan gøre det samme med mange andre af museets genstande.
Siden 11. marts har museet ligesom det meste af Danmark været lukket ned. Og det kan mærkes. Museumslederen vurderer, at man har misset omkring 400.000 kroner i billetindtægter. Men det er ikke det værste:
- Vi er sat i verden for at folk kan have glæde af os. Det kan de ikke længere, da vi er lukket ned, konstaterer Peer Henrik Hansen.
Kulturarbejdspladser kan forsvinde som følge af coronavirus
Nødråb fra kulturlivet til minister: Hvordan kan staten hjælpe de trængte kulturaktører?
Som i resten af landet er kulturlivet også på Fyn lukket ned og står til en ordentlig økonomisk øretæve.
Derfor bør kulturminister Joy Mogensen (S) hurtigst muligt finde ud af, hvordan staten kan hjælpe de trængte kulturaktører.
Det mener Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V), der sammen med fem øvrige kulturpolitikere fra resten af landets største byer har henvendt sig til kulturministeren.
Arbejdspladser står nemlig til at forsvinde, når dørene er lukkede.
Velkommen, bienvenue, wilkommen. Sådan plejer det at lyde fra de fynske kulturinstitutioner til gæster fra ind og udland.
Men nu lyder der: Lukket, closed, geschlossen, guānbì.
Det kan få alvorlige konsekvenser for antallet af arbejdspladser i det fynske kulturliv.
En af de kulturinstitutioner, som normalt trækker rigtigt mange udenlandske gæster til Fyn, er Odense Bys Museer.
- På den korte bane har vi nogle problemer, men på den lange bane, tror jeg, vi har langt større problemer, siger museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesen fra Odense Bys Museer.
- Hvis vi kommer ud af året med et stor underskud, er der kun et sted at finde pengene, og det er på lønkontoen, siger han.
Jane Jegind har nu sammen med fem øvrige kulturrådmænd fra resten af landet bedt kulturministeren om handling.
- Det er potentielt rigtigt mange job. Både fra vores store og mindre kulturinstitutioner. Men der er jo også alle de afledte aktiviteter som hotelovernatninger, cafebesøg med mere, siger Jane Jegind.
Se ministerens svar i indslaget herunder:
Derfor har han sammen med de andre ansatte brugt coronakulleren til overveje, hvordan en mulig genåbning kan strikkes sammen. Det skal gøres ved at udnytte museets store grund og skabe større afstand mellem besøgende.
- Vi har 11 hektar, der er særdeles velegnede til rigeligt med gæster i løbet af en dag, vurderer han.
Allerede nu er man begyndt at gøre klar til et system, der skal sikre at maksimalt ti personer opholder sig i samme del af museet. Derfor er man begyndt at indrette et system, hvor gæsterne via tøjklemmer og blåt papir kan sikre sig, at man er færre end 10 mennesker samlet på en gang.
- Jeg tror, at der mange, der ligesom mig, er ved at være godt kulleret. Vi skal have noget adspredelse. Og der er det godt, at vi har et sted som det her (Koldkrigsmuseum Langelandsfort, red.), der kan få folk til at tænke på noget andet, forklarer han.
Opbakning fra Venstremand
På Christiansborg har man også bemærket, at det langelandske museum har rigelig med plads.
- Der er rigtig god plads. Derfor giver det god mening at starte med at åbne op der, siger fynskvalgte Erling Bonnesen, der understreger, at det kun må ske, hvis det er sundshedsmæssigt forsvarligt.
Derfor har Erling Bonnesen (V) bedt kulturminister Joy Mogensen (S) tage stilling til, om museet snart skal genåbnes.
Er det realistisk, at ministeren kommer til at pege på, at Koldkrigsmuseet skal åbne før andet?
- Det er i hvert fald en rigtig god idé. Nu ligger papiret på hendes skrivebord, så jeg siger: kom igang, forklarer Erling Bonnesen.
Kulturminister Joy Mogensen har ikke ønsket at stille op til interview. Hun skriver i et skriftligt svar til TV 2/Fyn, at hun vil invitere flere museer til en snak om, hvordan man kan genåbne forsvarligt:
- Idéerne vil blive båret videre til et fælles overblik, som regeringen og partilederne i Folketingets partier kan træffe beslutninger på baggrund af. Det er vigtigt, at vi tager de næste skridt på en ansvarlig måde – i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
- Jeg ved, at hele kulturdanmark tripper for at kunne åbne igen. Jeg er også selv utålmodig, skriver ministeren.