DSB må udstede bøder for ugyldigt coronapas
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kravet om coronapas gælder dog kun for intercity- og lyntog, oplyser transportminister Benny Engelbrecht (S) på pressemøde søndag.
Det koster en bøde på 750 kroner at sætte sig ind i et lyn- eller intercitytog uden pladsbillet og gyldigt coronapas.
For nogle rejsende kan denne kontrolafgift refunderes, hvis passageren har været smittet inden for 14 dage, og af den grund ikke har et gyldigt coronapas, oplyser transportminister Benny Engelbrecht (S) på dagens pressemøde.
Frygter du for juleaften? Professor beroliger
Sundhedsmyndighederne mener, at man sagtens kan holde en normal jul med sund fornuft, og det bakker professor op om.
Fredag præsenterede regeringen og sundhedsmyndighederne en række nye restriktioner, der skal dæmme op for den stigende coronasmitte, mens juledagene snart står for døren.
Og med en smitte, der de seneste dage har nået sit højeste punkt under hele epidemien, går bekymringen på, om det nu er sikkert at samles med familie og venner omkring julebordet.
Myndighederne kommer ikke til at give konkrete anbefalinger til danskernes julefejringer, men opfordrer til, at ”man skal bruge sin sunde fornuft”, lød det fredag fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Den melding bliver bakket op af Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet.
- Hør, om nogen har været udsat for en seriøs smittesituation. Kender I nogen fra arbejdet, der er smittet, som I har siddet tæt ved? Hvis det ikke er tilfældet, kan man holde jul, som man plejer at gøre og danse om juletræet og synge, siger han til TV 2.
Forskelligt smittetryk i landsdele
I julen samles danskerne fra forskellige dele af landet, og her kan der være bekymringer, hvis nogle gæster kommer fra et område med et højt smittetryk.
Det kan for eksempelvis være, hvis man kommer fra København til Nordjylland, hvor smittetrykket er væsentligt lavere end i hovedstadsområdet.
Men ifølge Eskild Petersen giver det ikke mening at gøre forskel på, hvor højt smittetrykket er i de forskellige landsdele.
- Man skal huske, at det her findes overalt. Med en positivprocent omkring fem procent er der mange i samfundet, som er smittet, som vi ikke kender til.
Han fremhæver, at der fredag blev indført krav om pladsbillet og coronapas i intercity- og intercity-lyntog samt krav om coronapas i fjernbusser, som kan værne mod, at man tager smitte med på juleferie.
Myndigheder gav anbefalinger sidste år
Sidste år udgav myndighederne meget konkrete anbefalinger til julen, blandt andet at man ikke skulle synge sammen rundt om juletræet. I stedet lød det, at man kunne nynne, mens man gik rundt sammen, for at undgå spredning af virus.
Sådan griber myndighederne og regeringen altså ikke ind i år, men anbefaler, at man holder sig til familien og de nærmeste bekendte i juletiden.
Derudover gentager de anbefalingen med, at man skal tage imod en vaccine hurtigst muligt, hvis muligheden er der.
Fredag blev der registreret 11.194 smittetilfælde med covid-19, hvoraf Omikron-variant udgør cirka en femtedel, forklarede statsminister Mette Frederiksen (S).
Muligheden for dispensation gælder rejser til og fra arbejde og uddannelsessted, hvis uddannelsessted eller arbejdsgiver godkender disse rejser.
- Det kan man gøre ved at indsende dokumentation til vores kundecenter, siger administrerende direktør i DSB Flemming Jensen på et pressemøde i Eigtveds Pakhus.
Der er tale om en undtagelse, understreger transportministeren.
Man kan altså som udgangspunkt ikke rejse med tog, hvis man inden for 14 dage har modtaget et negativt svar på en coronatest.
Odense Zoo skal slukke julelysene:
- Det er brandhamrende ærgerligt
Traditionen tro har Odense Zoo holdt åbent i dagstimerne juleaften til stor glæde for haven og besøgende. Men nu skal haven igen lukke ned grundet nye coronarestriktioner.
I Odense Zoo har 400.000 julelys siden november lyst haven op på magisk vis. Men nu skal lyskæderne slukkes, inden julen er ovre.
Odense Zoo og resten af kulturlivet står nemlig til at lukke ned på grund af de rekordhøje smittetal. Sådan lød anbefalingen fra Mette Frederiksen (S) under fredagens pressemøde om coronasituationen.
Her skal regeringens anbefalede coronarestriktioner for erhvervslivet gælde fra søndag morgen klokken 08, fortæller erhvervsministeren til TV 2.
- Det er brandhamrende ærgerligt. Det er simpelthen så ærgerligt på flere planer, og vi har planlagt det her (Jul i Zoo, red.) i flere år, og vi er enormt stolte af det, som vi har lavet, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo til TV 2 Fyn.
Tab på fem millioner
"Jul i Zoo" er havens største event nogensinde. Siden lys-udstillingen åbnede 19. november har de haft langt flere besøgende end først forventet for at se lysene.
Ifølge direktøren ventede de helt store dage med besøgende fra lørdag og frem mod jul.
- Vi havde en forventning om 4.000 daglige besøgende frem mod juleaften. Det er 30.000 gæster, som vi kommer til mangle, fortæller Bjarne Klausen og fortsætter:
- Det bliver en mangel på op mod fem millioner i indtægt.
400.000 julelys, 27 kilometer lyskæde og udklædte nisser har i knap en måned skabt julestemning blandt børn og voksne - og ikke mindst dyrene.
Traditionen tro har Odense Zoo i en årrække også haft succes med at holde åbent i dagtimerne juleaften.
- Vi har mærket en ekstra interesse for vores jul. Folk er rigtig glade for det.
- Det har ligesom været en tradition for mange at være her i dagtimerne, mens juleanden er i ovnen derhjemme, siger direktør Bjarne Klausen.
Økonomisk kompensation til erhvervslivet
På pressemødet tilføjede statsministeren, at der vil være økonomisk kompensation til de virksomheder, der bliver ramt restriktioner.
- Det er regeringens forslag, at de dele af erhvervs- og kulturlivet, der rammes, får adgang til kompensation, så længe restriktionerne gælder, udtalte Mette Frederiksen på pressemødet.
Ifølge direktør Bjarne Klausen har den økonomiske kompensation tidligere været svær at forstå eller forholde sig til.
- Denne gang har de dog valgt, at man skal lukke det hele. De kunne have lukket vores huse eller sige, at vi skal bruge mundbind uanset hvad. Men så ved vi det, og så kan vi få kompensation, siger Bjarne Klausen.
Odense Zoo planlægger også allerede at afmontere julelysene snarest muligt, fortæller Bjarne Klausen, der ikke forventer at åbne før i det nye år igen.
Coronapas gælder kun Intercity- og lyntog
Kravet om coronapas gælder dog kun for intercity- og lyntog, oplyser ministeren.
Rejser med S-tog eller regionaltog kræver hverken pladsbillet eller coronapas.
- Logikken er, at man sidder lang tid typisk med de samme mennesker.
- Rejser man fra Aalborg til København, er det urealistisk, at man ikke i den periode har behov for at få en kop kaffe eller spise en sandwich. Det skal man have lov til, men når man er lang tid i det samme rum, så er der en større risiko, siger Benny Engelbrecht.
Overblik: Disse restriktioner gælder fra i dag
Fra i dag gælder der nye restriktioner i Danmark og på Fyn. Få overblikket over, hvad restriktionerne indebærer.
De nye restriktioner gælder fra i dag og til den 17. januar. De nye restriktioner betyder blandt andet, at det er slut med biografture. Derudover er det også slut med at være publikum til indendørs idrætsaktiviteter.
Hvis du skal med toget hjem til jul, så skal du huske blot huske dit mundbind, men også dit coronapas. Se her under alle restriktionerne, der gælder fra i dag.
Lokaler med erhverv der lukkes |
---|
Spillehaller |
Casioner |
Lege- og badelande |
Forlystelsesparker og tivolier |
Messer og lokaler til konferencer og foredrag |
Lokaler til kulturelle aktiviteter der lukkes |
---|
Spillesteder |
Teatre |
Biografer |
Museer |
Kunsthaller |
Kulturhuse |
Forsamlingshuse |
Folkehøjskoler |
Selskabslokaler |
Zoologiske anlæg |
Akvarier |
Lokaler til menighedsarrangementer og idrætsarrangementer med betalende tilskuere |
Tiltag på serveringssteder |
---|
Serveringssteder skal stoppe udskænkning af alkohol klokken 22 og lukke klokken 23 |
Generelt forbud mod salg af alkohol i perioden 22-05 |
Indendørs arealkrav på 2 kvadratmeter per gæst for siddende gæster og 4 kvadratmeter for stående |
Krav om mundbind eller visir for personale med kundekontakt, uanset om de kan forevise coronapas |
Krav om opsætning af informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen samt krav om håndsprit. |
Øvrige tiltag |
---|
Kravet om mundbind udvides til blandt andet lokaler på kultur- og erhvervsområdet, hvor der er offentlig adgang. Eksempelvis uddannelsesinsitutioner, køreskoler, take-awaysteder og gudstjenester |
Indendørs arealkrav i detailhandlen og til gudstjenester og religiøse handlinger. |
Krav om pladsbillet og coronapas i intercity- og intercity-lyntog samt krav om coronapas i fjernbusser. |
Arbejdspladser anbefales at opfordre til hjemmearbejde. |
Begræns mængden af sociale kontakter i juletiden. |
Kravet om pladsbillet og gyldigt coronapas er gældende fra søndag 19. december, og det er et krav indtil 16. januar.
Pladsbilletter vil koste 30 kroner - og 10 kroner for pendlere - frem til 27. december, hvorefter de bliver gratis.
Pendler skal ikke påføres ekstra omkostning
Et argument fra DSB-direktøren er, at man efter julen går tilbage til pendlertrafik, og pendlerne skal ikke påføres den ekstra omkostning ved en pladsbillet.
Når pladsbilletterne skal koste penge hen over julen, skyldes det to ting.
Dels sikkerhed for passagerer og togpersonale, da man undgår stående passagerer, dels at man vil forhindre hamstring af billetter, som køberne ikke benytter, og at togene dermed kører med tomme sæder.
23. december er den største rejsedag i julen. Der er ifølge den administrerende direktør stadig billetter at købe denne dag.
Når billetkonduktørerne går igennem togene søndag, efter at de to krav er indført, vil de "udvise konduite", oplyser Flemming Jensen.