Fynske borgmestre venter i spænding: Udligningsreform på trapperne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Statsministeren præsenterede i weekenden hovedtrækkende i den udligningsreform, som forventes klar om ganske kort tid.
Det har været lang tid undervejs, men nu er regeringens udspil til en kommende udligningsreform lige på trapperne.
Og det er et udspil, der er længe ventet flere steder på Fyn.
- Jeg glæder mig til det kommer, så vi har noget konkret at snakke ud fra, siger Kasper Ejsing Olesen (A), borgmester i Kerteminde Kommune.
Redaktør: Derfor er udligningsreformen så svær
TV 2/Fyns Christiansborgredaktør forklarer, hvorfor udligningsreformen er så svær at forstå.
Det kan være svært at forstår komplekse politiske reformer, og udligningsreformen er en af dem, det er svært at finde hoved og hale i. TV 2/Fyns Christiansborgredaktør, Katrine Fuglsang, forklarer her, hvad det er, hvorfor den er så vigtig og hvorfor den er så pokkers svær at finde rundt i.
Hvorfor er udligningsreformen vigtig?
- Det her er vigtige penge, som borgerne ude i de fattige kommuner kan mærke mangler. Udligning handler simpelthen om, hvor tit de ældre får gjort rent, hvor god dagplejen er, og hvor mange penge der er til folkeskolen.
- I dag fordeles cirka 18 milliarder kroner hvert år mellem kommunerne i den kommunale udligning, og et skøn er, at en tredjedel ender i de - så at sige - forkerte kommunekasser med det nuværende system.
- Så selvom ordet "udligningsreform" ikke er særligt sexet, så skal man ikke lade sig snyde. Hvis man som helt almindelig borger det her forår skal fordele sin opmærksomhed mellem flere forskellige politiske emner, er udligningsreformen sandsynligvis dét, der kommer til at have allerstørst indflydelse i ens hverdag - hvis det vel at mærke lykkes politikerne på Christiansborg at få landet reformen.
Hvorfor er det svært?
- Det er svært, fordi ingen er tilfredse i dag. Og uanset, hvordan en reform bliver sammensat, så bliver meget få kommuner tilfredse trods alle anstrengelserne.
- I dag mener de rige kommuner, at de afleverer for mange penge, og de fattige kommuner mener, de modtager for få. En rundspørge fra 2019 viser, at syv ud af ti borgmestre forventer, at de får flere penge med den nye udligningsreform, og det siger sig selv, at det kommer jo helt matematisk ikke til at ske, medmindre den sidste tredjedel får en kæmperegning.
- Og så er der hele sammensætningen af en ny udligningsreform. Det her er allerede gået galt én gang, hvor den tidligere regering forsøgte sig med en udligningsreform i 2018, men måtte give op, da man simpelthen ikke kunne blive enige.
- Nu er det så en socialdemokratisk regering, der skal forsøge sig. Det gør nærmest kun problemerne endnu større, for i landets fire største byer er borgmesteren socialdemokrat, og dermed kan Mette Frederiksen let havne i en sprængfarlig position mellem partiets mest magtfulde borgmestre og de udkantskommuner, hun gik til valg på at ville hjælpe.
- Det er også derfor, det er vigtigt, at de to store borgmesterpartier, altså både Venstre og Socialdemokratiet, kan se sig selv i aftalen. Det vil være uholdbart og åbne en alt for stor flanke, hvis regeringen blot laver en reform med støttepartierne.
- Den tidligere VLAK-regerings forsøg på en reform faldt da også netop på, at man ikke kunne enes med Socialdemokratiet.
Hvor vigtig er timingen?
- Hvis det her lykkes, så vil det være det største, der er sket for kommunerne siden kommunesammenlægningen i 2007.
- Regeringen kommer i næste måned med et udspil til, hvordan en udligningsreform kan se ud, og når forventningen som nævnt er, at der bliver ballade uanset hvad … ja, så kan man i det mindste time, hvornår dén ballade rammer.
- Det er afgørende at være i god afstand af kommunalvalget, som vi jo bekendt skal til næste år. Men det bliver sprængfarligt, og det er også derfor, mit budskab til fynboerne er: Sørg for at interessere jer for det her, for det handler om jeres hverdag, dér hvor I bor – også selvom det hedder noget så ucharmerende som udligningsreform.
Han bakkes op af sin borgmesterkollega fra Faaborg-Midtfyn.
- Vi er virkelig spændt på det her udspil. Det er jo afgørende for kommunernes økonomi mange år fremover, siger Hans Stavnsager (A).
Hovedtræk præsenteret for S-borgmestre
I weekenden var socialdemokratiske borgmestre, gruppeformænd og folketingsmedlemmer fra hele landet samlet.
Her præsenterede statsminister Mette Frederiksen, ifølge NB-Økonomi, hovedtrækkene i det udligningsudspil, som regeringen efter alt at dømme præsenterer indenfor kort tid.
Ifølge mediet fik de socialdemokratiske folkevalgte skitseret to retninger for den kommende reform:
Der skal flyttes penge fra by til land. Og så skal der flyttes penge fra kommuner med få indvandrere og få sociale problemer til kommuner med mange indvandrere og mange sociale problemer.
- Sådan som jeg hører de meldinger, der er kommet fra regeringen, så er det en bevægelse, hvor vi, som en af de kommuner, der har en anstrengt økonomi, vil få bedre rammevilkår fremover, siger Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
En betydelig hjælpende hånd
NB-Økonomis chefredaktør, Arne Ullum, følger nøje med i arbejdet om udligningsreformen. Og ifølge hans oplysninger bliver udspillet måske præsenteret allerede i denne uge.
- Vi er meget tæt på. Mine kilder fortæller mig, at det formentlig er i morgen, måske lidt senere på ugen, men det er i hvert fald i denne her uge, at regeringen spiller ud, siger han.
Udligning kan få stor betydning for fattige fynske kommuner
Et nyt udligningssystem vil gøre stor forskel for den enkelte borger i fattige, fynske kommuner, mener ekspert.
Omtrent 100 politikere og embedsfolk var tirsdag samlet til seminar i Assens.
Dagens emne var det såkaldte udligningssystem, der kort fortalt går ud på, at rige kommuner giver penge til fattige. Men systemet fungerer ikke.
Det mener i hvert fald flere fynske borgmestre, der peger på, at pengene bliver fordelt skævt. En af dem er Søren Steen Andersen (V), der er borgmester i Assens Kommune, som har indbudt til seminaret.
- Det vil være det største, der er sket for kommunerne siden kommunesammenlægningen, hvis man får lavet en reform, hvor man får rettet op på de påviselige fejl, der er i det, siger han.
Borgmestrene i henholdsvis Svendborg og Langeland Kommune har ligeledes kritiseret systemet.
- På Fyn har jo både socialdemokrater, en SF-borgmester og Venstre-borgmestre, og vi arbejder sammen, for det er fuldstændigt de samme skismaer, vi arbejder med, siger Søren Steen Andersen.
Vigtigt for fynske kommuner
Det forventes, at regeringen i februar kommer med et nyt bud på, hvordan et udligningssystem kan skrues sammen, og der er meget på spil for flere af de fynske kommuner.
Artiklen fortsætter efter videoen.
Det mener Arne Ullum, der har fulgt debatten om en ny reform tæt. Han er chefredaktør på mediet NB Økonomi og holdt oplæg på dagens seminar.
Ifølge ham vil en ændring kunne mærkes hos den enkelte borger.
- Det er meget, meget kontant afregning. Det handler simpelthen om, hvor god skal dagplejen være, hvor meget ældrepleje, hvor tit skal de ældre have gjort rent, hvor gode vilkår skal du have i folkeskolen, skal der være penge til lejrskoler?
- Sådan som jeg ser spillet og det, der foregår på Christiansborg i øjeblikket, så vil man fokusere på at hjælpe formentlig de 15-25 fattigste kommuner. Der er mange data, der tyder på, at en del af de fynske kommuner vil ryge med i den gruppe. I hvert fald hvis det er de 25 fattigste, siger han.
Større sandsynlighed for bred aftale
Under den tidligere regering forsøgte man sig også med at reformere udligningssystemet, men i april 2018 opgav regeringen og den daværende indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl-Bille, at nå til enighed med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.
Arne Ullum vurderer dog, at der er større sandsynlighed for en bred aftale i denne omgang.
- Der er en helt afgørende forskel. Det er, at det ikke er Liberal Alliance og Konservative, der svinger taktstokken, siger han.
- Dybest set var den daværende VLAK-regering dybt uenige internt. Venstre stod slet ikke bag ved det udspil, der kom, og derfor tror jeg, at man begår en stor fejl analytisk, hvis man tror, at det udspil, vi så sidste gang, var udtryk for Venstres politik.
Selv med en ny aftale, tror redaktøren dog ikke på, at man har hørt det sidste til debatten om udligningssystemet.
- Kommunerne er så økonomisk pressede, at de kommuner, som ikke får nogen penge - og det, tror jeg, ender med at være mellemgruppen af provins- og landkommuner - vil stadig være meget utilfredse. Det er en sag, vi kommer til at høre mere om, men jeg tror også, at regeringens strategi er at blive enige med Venstre hurtigt og fremlægge et forslag, som der reelt er flertal for, få det gennemført og så få balladen overstået i god tid inden de kommende kommunevalg og folketingsvalg.
Chefredaktøren vurderer, at der er flere fynske kommuner, der står til at få ekstra midler, fordi mange af dem opfylder kravet om mange sociale problemer.
- Assens for eksempel, der er den meste kendte kommune, fordi den har haft de største problemer. Det ville overraske mig rigtig, rigtig meget, hvis der med det, Mette Frederiksen har sagt, ikke er en betydelig hjælpende hånd til Assens. Det gælder også nogle af de andre kommuner som Faaborg-Midtfyn og Nordfyns, siger han.