Debutant på stemmesedlen: Borgerne skal bestemme, hvordan vi investerer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den 65-årige førtidspensionist Susan Radojevic fra den fynske liste Vi Lokale Demokrater har som mærkesag ved kommunalvalget, at borgerne får større indflydelse.
- Jeg synes, at nogle af de store beslutninger om, hvordan vi investerer vores penge, skal lægges ud til borgerne.
Sådan siger Susan Radojevic. Hun er kandidat ved kommunalvalget den 16. november.
Susan Radojevic stiller op for den fynske liste Vi Lokale Demokrater, og det er første gang, hun optræder på en stemmeseddel.
I TV 2 Fyns præsentationer af de fynske kandidater slår Susan Radojevic på det direkte demokrati og altså, at borgerne skal have bedre muligheder for medbestemmelse.
- Der bliver truffet nogle beslutninger i kommunen, hvor jeg mener, at nogle af sagerne kunne lægges ud til borgerne.
Kampen om borgmesterkæden: Stavnsager spåes gode chancer trods statistik
Hans Stavnsager sidder sikkert i sadlen. Og lykkes genvalget, så bliver han den første borgmester, der sikrer sig to perioder siden sammenlægningen i 2007.
Med 2.210 stemmer blev socialdemokratiske Hans Stavnsager 2017-valgets største stemmesluger. Han tog borgmesterposten. Socialdemokraterne fik otte pladser i kommunalbestyrelsen og blev dermed Faaborg-Midtfyns største parti.
Og meget tyder på, at han kan gøre det igen.
For selvom borgmesterposten har skiftet farve ved hvert valg siden kommunesammenlægningen i 2007 - og den 57-årige socialdemokrat dermed har statistikken imod sig - så er der altså flere faktorer, der taler for et genvalg end imod.
Det er i hvert fald politiske iagttageres bedste bud.
- Det er den almindelige opfattelse, at Hans Stavnsager har gjort det godt som borgmester. Han har været god til at samarbejde bredt i kommunalbestyrelsen. Og så har han borgmester-effekten, som vi ved, især slår igennem efter en borgmesters første periode, siger Jesper Buch, politisk kommentator hos TV 2 Fyn.
Hans Stavnsager - Blå bog
- Født 24. november 1963.
- Matematisk/samfundsfaglig studentereksamen fra Midtfyns Gymnasium i 1982.
- Bor i Faaborg, hvor han indtil valget i 2017 drev et kommunikationsfirma.
- Tidligere generalsekretær for Dansk Ungdoms Fællesråd og folketingskandidat for Socialdemokraterne opstillet i Faaborgkredsen.
- Blev valgt ind i Faaborg-Midtfyns kommunalbestyrelse første gang i 2013 og blev i samme ombæring gruppeformand.
- Vandt borgmesterposten i 2017.
Ifølge undersøgelser giver borgmestereffekten i gennemsnit et ekstra mandat til borgmesterpartiet. Og den slår altså bedst igennem for dem, der som Hans Stavnsager kun har siddet en enkelt periode.
Ulrik Kjær, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet forklarede for nylig:
- Nu ved stort set alle i kommunen, hvem man er. Det gjorde de ikke, inden man blev borgmester. Så der er en borgmestereffekt første gang.
Kristian Nielsen - Tre mærkesager
- Jeg synes, der er alt for meget strategi og proces her i kommunen. Vi har brugt både vores energi og penge, før vi får ført tingene ud i virkeligheden. Sidst jeg kiggede havde kommunen hele 23 strategier og politiker. Jeg synes godt, vi kunne klare os med en håndfuld.
- På velfærdsområdet skal vi arbejde med, hvordan vi sikrer bedre kernevelfærd for de samme penge. Hvordan frigiver vi timer til frontpersonalet som lærere, plejepersonale og pædagoger? Jeg vil sådan set godt slippe folk fri. De bruger alt for meget tid på at dokumentere og registrere. Der er eksempler på frikommuner, hvor det viste sig, at halvdelen af tiden gik med bureaukrati.
- Jeg vil gerne dyrke det frie valg. Både hos vores ældre og hos vores børn. På børneområdet skal det også være muligt at vælge private tilbud og friskoler. De ældre skal kunne vælge private ordninger til praktisk hjælp. Og når det drejer sig om plejehjemmene, så har vi kun kommunale plejehjem her i kommunen. Jeg ville meget gerne, hvis vi kunne etablere to friplejehjem, så man også havde det valg.
Op ad bakke for Venstre
For Venstres spidskandidat Kristian Nielsen kan det til gengæld hurtigt blive op ad bakke, lyder vurderingen.
Venstre har stillet med nye spidskandidater ved hvert valg siden sammenlægningen i 2007.
I 2013 vandt Venstre borgmesterposten med erhvervsmanden Christian Thygesen i spidsen. Han ønskede dog kun at sidde en enkelt periode. I 2017 stillede partiet med landmanden Søren Kristensen, som altså tabte til Hans Stavnsager.
- Da Venstre opstillede Christian Thygesen tilbage i 2013 og tog borgmesterposten, var det i håbet om en langtidsholdbar borgmester. Men han valgte blot at sidde en enkelt periode. Siden har Venstre haft problemer med at finde den helt rigtige spidskandidat. Søren Kristensen fik et godt valg i 2017 med 2.191 personlige stemmer. Men han ønskede ikke at genopstille, siger Jesper Buch.
Og så faldt valget altså på Kristian Nielsen. Den tidligere Landmand fra Brobyværk. Han vandt titlen som spidskandidat foran to andre venstrefolk, på et opstillingsmøde i Ringe i september 2020. Firmaets mand, kalder man ham. Venstre-veteranen, som egentligt har det bedst med at arbejde i kulissen. I det politiske maskinrum.
Til Fyens Stiftstidende sagde han efter sejren:
- Klassens frække dreng, det er jeg ikke, og det bliver jeg heller aldrig. Men ingen kan stille spørgsmålstegn ved mine politiske forhandlingsevner. Andre, også Hans Stavnsager, skal stå tidligt op for at køre om hjørner med mig
Hans Stavnsager - Tre mærkesager
- Vi skal gøre mere for børn med mentale problemer. Det er et problem i hele landet, at vores børn og unge har ondt i livet. De har angst, nogle er depressive, nogle er selvskadende. Og det er simpelthen endnu ikke lykkedes at finde en årsag. Det skal vi i gang med, så vi kan løse problemerne. Vi har allerede haft kontakt til aktører, der kan hjælpe os med det arbejde. Men det er noget, jeg vil sætte yderligere fokus på i kommende valgperiode.
- Vi skal fortsætte vores uddannelsesindsats. Vi er faktisk blevet udnævnt som den kommune, der gør mest for at få vores unge til at tage en erhvervsuddannelse. Vi har også fået en pris for, at Faaborg-Midtfyn er den kommune i landet, som det er bedst at være ung i. Det arbejde skal vi holde fast i og fokus på.
- Jeg er stolt af vores udviklingsprojekter i både Årslev og Faaborg. I Årslev er vi i gang med et guldcertificeret byggeri af en helt ny bydel. En guldcertificering er det mest bæredygtige, man kan bygge. Og så skal vi i gang på slagterigrunden i Faaborg. Vi har lige lavet en aftale med Realdania om projektering af Tulip-bygningen.
En udtalelse, der falder helt i tråd med TV 2 Fyns politiske redaktørs vurdering:
- Venstre har været ude og lede og har satset på det sikre i Kristian Nielsen. Man siger om ham, at han har styr på økonomien og er sikker i driften. Han har været aktiv i Venstre de sidste 20 år. Men nogen billetsælger er han altså ikke, siger Jesper Buch.
Ved valget i 2017 fik Kristian Nielsen 245 personlige stemmer. Det var lige akkurat nok til at komme ind i kommunalbestyrelsen på Venstres sjette og sidste mandat.
Otte stemmer mindre, så havde Søren Sønderlund Hansen fra Kværndrup taget pladsen i stedet.
Kristian Skovslund Nielsen - Blå bog
- Født 15. juni 1954 i Brobyværk.
- Privat er han gift med Lillian Hansen. De har fire børn og tre børnebørn.
- Han er student fra Vestfyns Gymnasium og uddannet landmand fra Dalum Landbrugsskole i 1978.
- Han var selvstændig mælkeproducent i 25 år, men stoppede i 2010.
- Politisk aktiv i Venstre siden 2001. Han var den første formand for Venstre i Faaborg-Midtfyn frem til 2010, hvor han kom i kommunalbestyrelsen.
Sjældent godt valg til DF
Dansk Folkeparti spåes generelt et sløjt kommunalvalg. Partiet er gået tilbage ved de seneste tre valg: Kommunalvalget i 2017, europaparlamentsvalget i 2019 og folketingsvalget samme år.
Og meget tyder på, at det ikke lykkes at vende skuden ved det kommende valg. Historisk har partiet fået dårligere resultater ved kommunalvalg end det, de samtidig har stået til i de landspolitiske meningsmålinger.
Sådan lød vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder i begyndelsen af oktober.
- Med de aktuelle målinger på omkring seks procent, må mange DF-byrødder i disse uger frygte gevaldigt for deres mandat. Resultatet kan blive, at Dansk Folkeparti fremover slet ikke har plads i mange af landets kommunalbestyrelser, skrev han.
Men Dansk Folkeparti i Faaborg-Midtfyn kan måske gå hen og blive undtagelsen fra landstendensen, mener TV 2 Fyns politiske redaktør, Jesper Buch.
Dansk Folkeparti har de seneste fire år været relativt godt repræsenteret i kommunalbestyrelsen med hele fire mandater i den 25 mand store kommunalbestyrelse.
Partiets spidskandidat Anne Møllegaard Mortensen er en notorisk stemmesluger med 1.770 personlige stemmer i 2017. Tredjeflest i hele kommunalbestyrelsen.
Jesper Buch fremhæver også Jack Odgaard fra Faaborg, som med 432 personlige stemmer fik næstflest af partiets opstillede kandidater.
- Jack Odgaard er lidt klassens frække dreng. Han råber op uden filter og er god til at engagere sig i lokale sager. Man fornemmer, at det er en reel indignation, der driver ham, siger Jesper Buch.
Fakta om Faaborg-Midtfyn Kommune
Indbyggertal: 51683
Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: +127
Borgmester: Hans Stavnsager (S) siden 2018. Genopstiller
Antal pladser i byrådet: 25
Socialdemokratiet: 8
Venstre: 6
Dansk Folkeparti: 4
SF: 2
Radikale: 2
Konservative: 1
Enhedslisten:1
Liberal Alliance: 1
- Det er borgerne, der betaler skatten, så det er vel kun ret og rimeligt, hvis borgerne er med til at tage beslutningerne.
Spørg lokalsamfundet
Hun mener samtidig, at når borgerne skal stemme, så skal sagen have en vis tyngde.
- Jeg mener, de store overordnede ting, hvor vi for eksempel skal spare på velfærd, som for eksempel; hvad gør vi med ældreplejen, dér skal man som borger kunne stemme.
- Også hvis man for eksempel vil lukke en skole. Der skal man spørge i lokalsamfundet, siger Susan Radojevic.
Hun tilføjer, at der således skal findes et niveau for, hvor grænsen går, før borgerne inddrages direkte.
- Det skal fremgå sort på hvidt, og så skal det garanteres, at borgerne tages alvorligt. Borgerne skal samtidig kunne komme med idéer og løsningsmodeller - ellers giver det ikke mening.
Gratis Storebæltsbro, tak
Susan Radojevic gik ind i politik sidste år, hvor hun meldte sig ind i Nye Borgerlige. Hun er siden skiftet til Vi Lokale Demokrater, som udover Faaborg-Midtfyn Kommune stiller op i Nyborg, Svendborg og Assens kommuner.
- De eneste fælles mærkesager, vi har, er gratis Storebæltsbro, og så skal vi opføre os ordentligt over for andre, altså ingen racisme - det tolereres ikke, slår Susan Radojevic.
Kom med til Valgfolkefest
I det tidligere slagteri på havnen i Faaborg byder Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og TV 2 Fyn tirsdag velkommen i Tulipbygningen til kommunens største valgarrangement.
Politisk brandvarm kartoffel: Lokal naturperle kan afgøre valget
En forbindelse mellem Fyn og Als, ældrebesparelser og fordelingen mellem land og by bliver nogle af de emner, som præger valgkampen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Der er stærke følelser involveret, mener områderedaktør.
Når borgerne i Faaborg-Midtfyn går i stemmeboksen 16. november, bliver det formentligt på bagkant af en valgkamp, hvor få temaer har domineret dagsordenen.
Det helt store debatemne i indeværende år - og med største sandsynlighed også i valgkampen - er forbindelsen mellem Als og Fyn. Ideen deler vandene, både politisk og hjemme i stuerne.
Nedskæringer på ældreområdet vil også fylde. Ensomhed bliver et ord, der vil gå igen i valgkampen.
Fakta om Faaborg-Midtfyn Kommune
Indbyggertal: 51683
Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: +127
Borgmester: Hans Stavnsager (S) siden 2018. Genopstiller
Antal pladser i byrådet: 25
Venstre: 6
Dansk Folkeparti: 4
SF: 2
Radikale: 2
Konservative: 1
Enhedslisten:1
Liberal Alliance: 1
Endelig lurer en stigende utilfredshed i nogle af kommunens mindre bysamfund. De vil have en større bid af den økonomiske kage til sportshaller, børnehaver og byfornyelse.
Faaborg, Ringe og Årslev bør nøjes med mindre, lyder argumentet.
Forbindelsen mellem Als-Fyn
Siden tankerne om en fast forbindelse mellem Als i Sønderjylland og Bøjden på Fyn for første gang blev præsenteret i 2013 har debatten været høj og lang.
På den ene side står kritikere, der mener, at en bro eller tunnel vil skade miljøet og naturen i Lillebælt og naturområdet Svanninge Bakker.
Og med en fast forbindelse mellem de to landsdele vil trafikken stige så meget, at infrastrukturen ikke er gearet til det. Ifølge beregninger fra Vejdirektoratet vil der i 2030 være 17.000 biler i døgnet på en fast forbindelse mellem Als og Fyn.
Mens de fleste partier har valgt at afvente en forundersøgelse, som Folketinget har sat penge af til, har Enhedslisten meldt klart ud. De er imod en bro:
- Ressourcetrækket for at lave en bro er kæmpestort - og vi taler jo stadig om en ikke-strategisk forbindelse, da den ikke er meget benyttet i dag. 11 kilometer fast forbindelse betyder beton og CO2-udledning i anlægsfasen i den helt store skala og omfattende mængder grus og sand fra udgravninger samt påvirkningen på Lillebælt, lød det blandt andet i et læserbrev forfattet af Enhedslistens Morten Schjøtt.
Blandt borgerne er der også stærke holdninger. Især frygten for øget trafik går igen.
- Selv om der ikke kommer en motorvej, vil en fast forbindelse mellem Als og Fyn betyde minimum to en halv gange så mange køretøjer igennem Svanninge Bakker og Bjerge om dagen. Der er altså ingen grund til at være beroliget ved forsikringen om, at der ikke kommer en motorvej, skrev Henrik Jessen Toft fra Korinth i et debatindlæg.
Omvendt mener fortalere for projektet, at en Als-Fyn forbindelse vil være en milliardgevinst for Fyn og Sydjylland.
I Facebook-gruppen Als-Fyn broen deler borgerne deres synspunkter: Annas Petersen skriver:
- Det kan kun gå for langsomt med at få den bro / tunnel bygget.
I samme tråd bakker Lizette Bang også op om bro:
- En kæmpe gevinst for Faaborg, Fyn og ikke mindst øerne.
Men der er også modstand mod broen:
- Udvikling og vækst er ikke et spørgsmål om kvadratkilometer asfalt eller antal biler. Det er et forældet vækstsyn, som ødelægger kloden, skriver Anne Marie Dahler.
Med forbindelsen vil pendlere sammenlagt spare millioner af rejsetimer, ligesom udbuddet af jobmuligheder vil blive større for pendlere. Det er i hvert fald Als Fyn Broens konklusion: Eksempelvis vil der være 21 procent flere jobs inden for én times kørsel for borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune.
- Vi snakker med billigst tænkelige løsning en investering på over 10 milliarder kroner, og vi snakker et byggeri, der i givet fald vil stå på i årevis. Men vi taler også om et projekt, der kan ændre profilen for en halvhemmelig natur- og kulturperle. Folk i det her hjørne af verden elsker deres autencitet og deres natur og værner om den med en stolthed, mange andre må misunde os. De stærke følelser gør det til en brandvarm politisk kartoffel, siger Torsten Cilleborg, der er områderedaktør på Fyens Stiftstidende til TV 2 Fyn.
Allerede inden valgkampen rigtig gik i gang skærpede modstandere og fortalere retorikken i adskillige læserbreve og til debatmøder. For eksempel, da transportministeren ved Fyens Stiftstidendes debatmøde om broen 4. oktober slog fast, at der ikke bliver nogen motorvej gennem Svanninge Bakker.
- Politikerne skal bruge vækst for at få et økonomisk spillerum, så de ikke bare forvalter sparekrav, men de gambler med deres egen politiske fremtid, for mange vælgere er for eller mod broen så vigtigt et spørgsmål, at det afgør, hvem de stemmer på, forklarer Torsten Cilleborg.
Én ting er sikkert. Debatten om en forbindelse mellem Als og Fyn vil kun fortsætte og tage til i styrke i løbet af valgkampen.
Hvem får hvad?
Faaborg, Ringe og Årslev er de naturlige hovedbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune. Men kommunen er geografisk set den største af alle ti fynske kommuner, og har derfor også store landdistrikter med små landsbyer og lokalsamfund.
Men bliver lokalsamfundene prioriteret højt nok, når det kommer til kommunale investeringer eller er der for meget fokus på udviklingen af Faaborg i syd, Ringe i midten og Årslev i Nord?
Det mener man for eksempel er tilfældet i Nørre Lyndelse, hvor formanden for Carl Nielsen Hallen, Søren Thomsen, og formanden for foreningen All Time Fitness, Flemming Holm, føler sig overset.
- Det er da dejligt for Årslev, at de får en masse penge. Men vi må indrømme, vi føler os noget overset her i Nørre Lyndelse, siger Søren Thomsen.
Indbyggertal
- Ringe: 7.269 indbyggere
- Faaborg: 6.180 indbyggere
- Nørre Lyndelse: 2.818 indbyggere
- Årslev: 1.883 indbyggere
Kilde: Danmarks Statstik. Tal opgjort pr. 1. januar 2021.
I det netop vedtagne budget fik Årslev 180 millioner kroner til udvikling og forskønnelse, mens Nørre Lyndelse fik ni millioner kroner, som også skulle deles med nabobyen Nørre Søby.
- Vi ligger lige så attraktivt som Årslev i forhold til Odense, nærhed til motorvej, supersygehuset og adgangen til Vestdanmark. Derfor forstår jeg ikke, at det kun er Årslev, politikerne satser på heroppe i forstadsbåndet, fortæller Flemming Holm.
Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har vedtaget en strategi, hvor Årslev er udpeget som et vigtigt vækstområde, der skal tiltrække borgere fra Odense Kommune. Målet er 1.200 nye beboere inden 2030.
- Kommunens vurdering både dengang og nu er, at hvis vi skal tiltrække tilflyttere bedst og hurtigst, så er det Årslev og Sønder Nærå, vi skal satse på. Det er rigtigt, at Nørre Lyndelse også har oplevet en vækst. Men det, vi laver i Årslev, er så dyrt, at vi kun kan gøre det et sted, siger Søren Kristensen, der stiller op for Venstre.
Toilet slog hovedet på sømmet
Utilfredsheden med fordelingen af kommunens penge toppede, da Bøgebjerg Lokalråd fik nej til en ansøgning om et årligt tilskud på mellem 2000 og 5000 kroner til at drive et offentligt toilet. Planen var, at blandt andet brugere af Øhavsstien kunne benytte toilettet.
I marts fik det konservative Søren Clemmensen til tasterne.
Senere fik sagen Venstre - med borgmesterkandidat Kristian Nielsen i spidsen - til at foreslå at sætte 20 millioner kroner af over fire år til projekter i landområderne.
- Jeg er med på, at vi har truffet et kontroversielt valg ved i vores strategi at satse på fire udviklingsområder. Jeg tror, strategien er rigtig nok, men vi skal også huske landområderne, og det var forslaget om de 20 millioner kroner udtryk for, siger Kristian Nielsen til TV 2 Fyn.
Strategien fokuserer fra syd primært på Faaborg, Ringe og Årslev. Nørre Lyndelse og Sønder Nærå er det fjerde fokuspunkt. Der bliver dog ikke investeret i nær samme grad i Nørre Lyndelse og Sønder Nærå som i Årslev.
- Vi foreslog at sætte de 20 millioner kroner af i en erkendelse af, at det ikke rigtig giver mening at lave en landsbyanalyse og en helhedsplan for øerne, hvis der ikke følger nogle penge med, så man kan føre nogle af ideerne ud i livet, siger Kristian Nielsen.
På trods af den erkendelse lykkedes det ikke at finde 20 millioner kroner til udvikling i oplandet ved efterårets budgetforhandlinger.
Også Konservative og Lokallisten har efterlyst større fokus på udvikling i de mindre bysamfund.
- To tredjedele af befolkningen bor uden for de nævnte større byer, og disse mange skatteborgere har et berettiget krav på at få deres ret beskedne ønsker opfyldt i langt højere grad, end det er tilfældet nu, skrev Søren Clemmensen, spidskandidat for Konservative i et læserbrev i Fyens Stiftstidende i marts.
Samme budskab fra formand for Lokallisten Egon Hansen:
- Husk nu udvikling også i landsbyer. Det er ikke i orden at samle aktiviteterne i de større byer. Faaborg-Midtfyns geografiske størrelse gør, at vi skal satse mere bredt og udvikle aktive lokalsamfund, skrev han i kølvandet på toilethistorien i et læsebrev i Fyens Stiftstidende.
Besparelser på ældreområdet
Budgettet er altid en rettesnor for, hvad politikerne i en kommune vil prioritere. Nogle gange af lyst – andre gange af nød, når indtægterne ikke rækker til at dække udgifterne.
Sådan en situation har kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune også været ude i, da de i september skulle vedtage budgettet for de kommende år.
Det har blandt andet betydet, at politikerne har sparet på ældreområdet. Den såkaldte klippekortsordning, hvor plejehjemsbeboere kunne bruge en halv times omsorg om ugen på aktiviteter, er sparet væk- Det samme er tilfældet med en såkaldt ensomhedspulje på en halv million om året, der var lavet for netop at bekæmpe ensomhed hos ældre.
Og det møder kritik fra blandt andet Ældresagen.
- Jeg fatter ikke, de gør det, og jeg synes, det er uartigt. De sparer så lidt, men skaber så meget ensomhed, siger Hartvig Fritzen, der er formand for Ældresagen i Faaborg.
Politikkerne lægger i budgettet op til, at frivillige skal spille en større rolle i bekæmpelsen af de ældres ensomhed. Men den mulighed eksisterer ikke, lyder kritikken.
- Vi kæmper jo en kamp for at få frivillige til det, vi gerne vil lave. Men det kan vi ikke skaffe. Markedet for frivillige er tømt, fortæller Hartvig Fritzen.
Mindre gratis rengøring
Dette efterår luftede borgmester Hans Stavnsager også muligheden for, at ældre ikke automatisk skal have gratis rengøring. Han mener, at ældre, som har råd, selv skal betale.
Til Fyens Stiftstidende pegede Hans Stavnsager på presset på de offentlige ressourcer på grund af det stærkt stigende antal ældre de kommende år.
- Samtidig vil antallet af pensionister med gode arbejdsmarkedspensioner stige, og derfor mener jeg, at vi skal have en dialog om, om det ikke er rimeligt, at de fleste ældre selv betaler for at få gjort rent. Det er ikke noget, vi skal indføre i morgen, men vi skal have startet debatten, sagde Hans Stavnsager til Fyens Stiftstidende.
For at den model får gang på jord, skal Folketinget i sving med en lovændring. Ikke desto mindre har Stavnsagers syndspunkt skabt stor debat.
Både konservative og Radikale Venstre har været på barrikaderne.
- Det handler om simpel medmenneskelighed, det offentlige og borgerne imellem. Vi må og skal sikre, at den enkelte borger får dækket deres velfærd, om de så har tjent meget eller lidt. Alle har lige ret til velfærd, skrev kandidat for radikale Venstre Markus Valentin Nielsen.
Søren Clemmensen er uenig med borgmesteren, fordi det i hans optik er uretfærdigt:
- Hvis man har tjent godt, mens man var på arbejdsmarkedet, har man betalt mere i skat til både kommune og stat end dem, der har haft lavere indtægter, skrev Søren Clemmensen i et læserbrev.
Her kan du møde dine kandidater på den politiske markedsplads, overvære og deltage i de politiske debatter, få smagsprøver hos dine lokale fødevareproducenter og synge fællessang med din yndlingspolitiker.
Dato: 2. november
Tidspunkt: Klokken 16.00 til 20.00.
Adresse: Tulipbygningen, Værftsvej 8, 5600 Faaborg
Det er naturligvis gratis at deltage, og du kan også finde begivenheden på Facebook.
De fynske unge sætter dagsordenen, når politikerne skal debattere grønne tiltag, bedre offentlig transport og større fokus på mental sundhed.
Vært: Emilie Foxil.
Deltagere: Hans Stavnsager, Socialdemokratiet, Søren Hansen, Radikale Venstre, Søren Clemmesen, Konservative, Gert Poul Christensen, Nye Borgerlige, Lea Haahr, SF, Brynjar Örn Hafsteinsson, Kristendemokraterne, Ole Pedersen, Lokallisten FMK, Susan Radojevic, Vi lokale demokrater, Anne Møllegaard Mortensen, DF, Kristian NIelsen, Venstre, Ann-Britt Hauken, De lokalnationale, Kirsten Lundgaard, Enhedslisten.
Borgmesterduel: 17.15-17.45
Kommunens borgmesterkandidater mødes i direkte duel. Her skal kandidaterne debattere emner, som de går til valg på, og tomme løfter, bluff og blålys afsløres her.
Vært: Ane Johansen (Jysk Fynske Medier)
Deltagere: Hans Stavnsager, Socialdemokratiet, Kristian Nielsen, Venstre.
Borgerdebat: 18.45-20.00
Det er fynboerne, der sætter dagsordenen, når vi udfordrer kommunens spidskandidater på, hvad de kan blive enige om for at løse borgernes problemer. Værter: Jakob Risbro (TV2 Fyn) og Linea Marie Andersen (Jysk Fynske Medier).
Værter: Jakob Risbro (TV2 Fyn) og Palle Søby (Jysk Fynske Medier).
Deltagere: Hans Stavnsager, Socialdemokratiet, Søren Hansen, Radikale Venstre, Søren Clemmesen, Konservative, Gert Poul Christensen, Nye Borgerlige, Lea Haahr, SF, Brynjar Örn Hafsteinsson, Kristendemokraterne, Ole Pedersen, Lokallisten FMK, Susan Radojevic, Vi lokale demokrater, Anne Møllegaard Mortensen, DF, Kristian NIelsen, Venstre, Ann-Britt Hauken, De lokalnationale, Kirsten Lundgaard, Enhedslisten.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Torsten Cilleborg
Deltagere: Søren Hansen, Radikale Venstre, Lea Haahr, SF.
Fællessang: 17-17.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Maria Retoft Pedersen
Musiker: Kåre Linnebjerg
Deltagere: Heide Munk, Lokallisten, “Barndommens Land”, Anna Mette Skov Borring, Radikale Venstre, “Gi’ os lyset tilbage”.
Ring om kap: 17.15-17.45
To politikere dyster om, hvem der hurtigst kan finde svarene på en række spørgsmål om kommunen. Internettet er bandlyst, og de må kun tage deres telefonbog i brug.
Fællessang: 18-18.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Maria Retoft Pedersen
Musiker: Kåre Linnebjerg
Deltagere: Jack Odgaard, Dansk Folkeparti, “Det kønneste land”, Tanja Kromann, Socialdemokratiet, “Du kom med alt det der var dig”. Broen til Als på 15 minutter: 18.15-18.30.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Bent Warncke
Deltagere: Vibeke Schaffilizsky, Konservative, Søren Kristensen, Venstre.
Fællessang: 18.30-18.45
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Maria Retoft Pedersen
Musiker: Kåre Linnebjerg
Deltagere: Vicky Lorenzen, SF, “Indianer”, Thomas Ingemansen, Konservative, “Den danske sang er en ung blond pige”. Den ultrasvære quiz: 19-19.30.
Er du mere til quiz end valgdebat? Test din lokale paratviden mod to politikere, venner og familie.
Deltagere:
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
7-9-13: 17.15-18.00
Mød de ukendte kandidater, som står langt nede på listen. Dem du ellers aldrig møder på tv eller i avisen. Hvad står de for? Og er de mon heldige nok til at blive valgt ind? Vær med, når vært Rikke Mathiassen interviewer og tester deres held.
Ølkassen 18.05-18.45
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
Lav kastanjedyr
Farvelæg en tegning
Valgfolkefesterne er for alle kommunens borgere. Også de små. I børnehjørnet kan børnene give sig i kast med at dekorere og designe kandidaternes valgplakater, tegne og lege.
Deltagere: Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Lokallisten FMK, SF, Dansk Folkeparti, Vi Lokale Demokrater, Nye Borgerlige, Det Konservative, Venstre
Her kan I få en snak om de emner, som ligger dig på sinde, og du kan udfordre dine repræsentanter i byrådet og kommunalbestyrelsen, inden de skal kæmpe for din stemme på valgdagen.
- Fyns Amts Avis
- Den Fynske Redaktion / TV 2 Fyn
Valgfolkefesten er et festligt politisk arrangement, og derfor skal der også være lidt vådt til ganen. Og når du så alligevel er i baren, har du mulighed for at sludre med kommunens kandidater, som i løbet af valgfolkefesten er gæstebartendere og skænker dine drikkevarer.
De fynske råvarer er helt i top. Smag selv! Kig forbi de lokale fødevareproducenter og smag på de lækre sager, som du selvfølgelig kan købe med hjem.
Deltagere:
Ove vil begraves med sin kone og søn på skrotplads
kopieret!
Ove Jensen svinger stålhammeren ned mod den gamle motor. Et stykke af et kraftigt tandhjul flyver af og trimler hen ad jorden, da hammerens bulede hoved med en "tchsjung" smadrer ind i metallet.
- Ah...
Ove Jensen retter sig op og trækker vejret dybt. Med den venstre håndryg tørrer han en tåre bort fra sin næsetip.
Det er efterår og kun få grader varmt, så den 88-årige produkthandler, der er indehaver af firmaet Måre Produkthandel, er klædt i flere lag arbejdstøj. Bukser, sweatre og jakke har tjent ham længe og bærer præg af daglig kontakt med diverse smøreolier fra de maskiner, han stykke for stykke får delt i metaller, han siden kan sælge.
- Jeg er jo ikke 25 år længere. Jeg er 88. Jo, jo - der er er stykke op til 100 endnu, gnægger han og sætter sig på sin trehjulede elscooter.
Køretøjet sikrer, at han kan bevæge sig rundt overalt på det 11.000 kvadratmeter store område. Benene er ikke, hvad de var for blot få år siden. Alligevel er han lige netop på benene hele tiden.
- Jeg arbejder tre timer om formiddagen og tre timer om eftermiddagen. Så laver jeg selv min aftensmad, og det tager to-tre timer, og så er dagen jo næsten gået. Om aftenen sætter jeg mig nogle gange og spiller på min harmonika, Så har det været en god dag, slår Ove Jensen fast.
Skal begraves ved kone og søn
Han bor alene i et lille hus der ligger i den ene ende af skrotpladsen. Sådan har det været i et par år, siden hustruen Bodil gik bort. Hun er dog ikke langt borte, for i den anden ende af pladsen, i et hjørne hvor Ove også har en lille hytte og en grillplads, er hustruens urne sat ned. Det samme er en urne med sønnen Jens-Ove.
- Når jeg dør, skal jeg også ned ved hende. Så er det op til børnene at passe stedet. Det går jeg da ud fra, at de gør. Det kan være de bruger det til sommerhus eller noget, smiler Ove Jensen uden dog at antyde at han er hverken mæt af dage eller træt af sit fysisk hårde arbejde.
- Jeg begyndte vel at arbejde, da jeg var omkring seks år gammel. Det var med at samle kartofler ved Borris, hvor jeg kommer fra. Det gælder om at holde sig i gang. Ja, ja, jeg kan da godt blive så skidt en gang, at jeg må flytte herfra, men det håber jeg ikke. Jeg vil blive boende på landet, slår han fast.
Ove Jensen træder efter en kort pause ned fra sin elscooter og griber metalhammerens lange skaft. Med et kraftigt sving rammer han tandhjulet fra før og et nyt stykke brækker af. Stump for stump nærmer han sig en lille stak, han senere kan sælge. Sådan som han har gjort det lige siden han i 1969 åbnede sin produkthandel.
Tre juledage overstået - flere havde indbrud end sidste år
kopieret!
Julen er ovre og de fleste er vendt hjem til egen bolig igen. Det betyder også, at flere har opdaget, at der har været ubudne gæster i hjemmet, mens de har været væk. Ifølge Fyns Politi er der anmeldt lige under 50 indbrud på Fyn fra den 23. december til og med den 26. Det fortælle vagtchef Kenneth Taanquist.
Sidste år var tallet sidst i 20’erne, lyder det.
Alligevel understreger han, at det på trods af en stigning fra sidste år lader til at være godt naboskab og lys i hjemmet, der holder tyvene ude.
- Det er vores indtryk at folk har været gode til at hjælpe hinanden, huske at lade lidt lys være tændt. Og det hjælper altså på det, siger Kenneth Taanquist.
Store byttedag - forretning forventer mere end 10.000 kunder
kopieret!
I Magasin i Odense har de travlt med at hjælpe kunder, der skal have byttet eller returneret en julegave.
Fredag er den helt store bytte dag og Dansk Erhverv forventer at danskere bytter gaver for over halv milliard.
Alligevel fortæller Sofie Andreassen, Store Manager i Magasin Odense, at deres kunder er blevet mere bevidste om deres forbrug og julegaveindkøb.
- Folk efterspørger mere og mere noget der holder, og af god kvalitet - og de vil gerne betale lidt mere for det, fordi de gerne vil væk fra den her brug-og-smid-væk kultur. Så man i stedet får nogen gode ting som modtageren kan have i mange år.
Magasin Odense forventer at få 10.000-12.000 kunder igennem butikken i løbet af fredagen.
På denne ø er sygefraværet stukket helt af
kopieret!
Sygefraværet blandt kommunalt ansatte på Langeland er dobbelt så højt som det gennemsnitlige sygefravær for samtlige funktionærer på det danske arbejdsmarked.
Faktisk har kommunalt ansatte på Langeland det højeste sygefravær blandt kommunalt ansatte i hele landet.
Det skriver Dansk Erhverv i en ny analyse, som viser at forskellene på sygefraværet i landets kommuner er meget forskelligt. Til sammenligning er Nordfyns Kommune en af de kommuner, hvor de ansatte har lavest fravær. Her er fraværet 14,7 arbejdsdage om året, mens det på Langeland er 20,9 arbejdsdage om året.
Tallene er fra arbejdsåret 2023.
Svarer til 2800 fuldtidsjobs
Den gennemsnitlige dansker i arbejde har 10,2 sygedage om året, men i kommunerne er gennemsnittet 16,1 sygedage om året.
Ifølge Dansk Erhverv vil det svare til at man ansatte 2800 yderligere fuldtidsansatte, hvis man i kommunerne kan lykkes med at nedbringe sygefraværet til samme niveau som det man har i Nordfyns Kommune.
- En vigtig nøgle til at forbedre den kommunale service er at få nedbragt sygefraværet, fremgår det af analysen.
Fyn og Sjælland klarer sig dårligst i statistikken, mens man i Jylland generelt har et lavere sygefravær. Blandt de 25 kommuner med den laveste sygefravær er 20 jyske, én er på Fyn og fire er på Sjælland.
Prognoser spår elendigt fyrværkeri-vejr
kopieret!
På fyrværkeri og raketter står der hvilken afstand, tilskuere skal have til dem.
Men når det blæser med mere end fem meter per sekund, skal denne afstand fordobles, skriver TV 2 Vejret.
Det samme gælder afstanden til letantændelige materialer, for eksempel bygninger med stråtag. Her skal afstanden være 400 meter i vindretningen, når det blæser.
Prognoserne viser lige nu en middelvind på op til 16 meter per sekund nytårsnat, som svarer til kulingstyrke.
Derudover kan vådt fyrværkeri fyre anderledes af end forventet. Det er derfor særligt farligt at fyre af, hvis det kommer til at stå ude i regnen.
De fem udvidede fyrværkeriråd
Brug altid beskyttelsesbriller. Også selvom du kun er tilskuer.
Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. Fyrværkeri opfører sig ikke altid efter hensigten, og der er ingen kvalitetskontrol på fyrværkeri, der ikke er godkendt.
Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. Følg altid brugsanvisningen om sikkerhedsafstand.
Hold sikkerhedsafstanden, og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
Gå aldrig tilbage til en fuser. Fusere er utilregnelige og skal fjernes med skovl og spand.
Børn og unge fylder i ulykker med fyrværkeri
kopieret!
Lige under halvdelen af alle de tilskadekomne ved nytåret 2023/2024 var under 18 år, og en stor del var ikke gamle nok til selv at kunne købe fyrværkeri. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Børn under 15 år, der ikke selv kan købe fyrværkeri - heller ikke knaldperler eller stjernekastere - udgør næsten hver fjerde tilskadekomne ud af de 192, der blev ofre for fyrværkeriskader i nytåret 2023/2024. Det viser tallene fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital (OUH). Den opgør hvert år fyrværkeriskader fra alle danske sygehuse i nytårsdøgnene den 31. december til 1. januar.
Ville anmelde overfald - endte selv med sigtelse og bortvisning
kopieret!
Det gik ikke helt som ventet, da en ung mand ville anmelde et overfald, han mente var begået på beværtningen Butchers i Odense.
Hos Fyns Politi fik man nemlig indhentet overvågningsmaterialet fra stedet for at gennemgå dette, men det faldt ikke ud til anmelders fordel.
Overvågningsbillederne viste nemlig at den unge mand selv begyndte at indlede sig i slagsmål, idet han med knyttet hånd slog en gæst med en knytnæve i hovedet.
Det førte til, at den 22-årige selv blev sigtet for overtrædelse af Restaurationsloven og fik forbud mod at komme som gæst på Butchers. Det skriver Fyns Politi i døgnrapporten.
Brobizz advarer om svindel-mails
kopieret!
Selskabet Brobizz advarer lige nu sine kunder om falske e-mails og sms’er, hvor der er såkaldt phishing i omløb. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.
Når hackere forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af dig, kaldes det for phishing. Hackerne vil foregive at være en virksomhed eller lignende, som du er fortrolig ved, og derigennem forsøge at få dig til at give dem fortrolige oplysninger – som de derefter kan misbruge.
Derfor anbefaler Brobizz at man grundigt kontrollerer, hvem der er afsender.
På hjemmeside skriver selskabet, at de udelukkende sender SMS’er til kunder, der har været i kontakt med deres kundeservice. Derudover bruger de kun følgende mailadresser:
noreply@brobizz.com
noreply@info.brobizz.com
postmaster@brobizz.com
kundeservice@brobizz.com
Nu bliver bybusser i Nyborg gratis for særlig aldersgruppe
kopieret!
Kan gratis busdrift få de unge til at køre med? Det vil tiden vise i Nyborg Kommune, hvor unge under 16 år snart kan køre gratis med bussen i Nyborg – og det har de unge selv ønsket og være med til at bestemme. Sådan lyder det i opslag på kommunens Facebook-side.
De gratis bybusser er vedtaget af byrådet som en del af budgetaftalen for 2025. Det er lokalruterne 680, 681, 682, 709, 711, 712, 713, 714, 715 og bybus 1 og 2 der fra 1. januar gøres gratis for børn og unge under 16 år.
De regionale ruter (rute 161-162, 195, 800A, 900A, 920-921) og uddannelsesruterne (809, 819, 830, 831, 833, 865) er ikke omfattet af tilbuddet.
Danskere ventes at bytte gaver for over halv milliard
kopieret!
Butikkerne skal regne med, at danskerne kommer til at flokkes dertil for at bytte julegaver, de ikke er helt tilfredse med. I hvert fald hvis man skal tro en prognose fra Dansk Erhverv, der spår, at julegaver for 600 millioner kroner byttes oven på julen i år.
- Vi forventer, at hver fjerde dansker skal ud og bytte i hvert fald en gave, siger Bo Dalsgaard, der er fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer hos Dansk Erhverv.
Prognosen baserer sig på to befolkningsundersøgelser, som analyseinstituttet Norstat har lavet for organisationen.
Sidste år endte det med at være omkring 25 procent af danskerne, som fik julegaver, der byttede mindst en af dem.
Chris kæmper mod p-selskab efter afgift på egen p-plads: - Hvor er den sunde fornuft?
kopieret!
Det kan ske for selv den bedste.
Betaling af p-billetten smutter, og i forruden sidder den gule lap med en p-afgift, når du vender tilbage til bilen. Øv.
Men Chris Jensen fra Odense fik forleden en p-afgift for at holde på sin egen p-plads.
Han betaler hver måned for sin egen p-plads, men pludselig sad der en afgift i forruden. Nu kan han ikke få den annulleret, og det frustrerer ham.
Chris Jensens problem er dog, at afgiften sådan set er god nok. Han skal nemlig have et parkeringskort liggende synligt i forruden, når hans bil står på den p-plads, han betaler for. Det har han også til daglig, men denne dag var den gledet ud til siden og altså ikke synligt. Det kostede en afgift på 875 kroner.
- Det er jo som sådan helt i orden. Men jeg skriver så til dem, at jeg har betalt, og jeg har tilladelsen – men det er de ligeglade med, siger Chris Jensen. Han hver måned betaler 450 kroner for sin parkeringsplads.
På Apcoas hjemmeside fremgår det tydeligt, at er ens licens ikke synlig ved kontrol, så koster det en afgift.
Den del medgiver Chris Jensen - han erkender den fejl. Alligevel henvender han sig til Europark, som er ejet af Apcoa, for at få afgiften annulleret.
- Jeg henvender mig til dem og siger noget må være gået galt. Det er min bil, min plads, jeg har kortet, og jeg har betalt for det. Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen sund fornuft, der siger: det kan vi godt se, siger Chris Jensen.
Han mener, at det er alt for rigidt et system, når man ikke kan få rettet noget som her, hvor der tydeligt er tale om en fejl, og at der ikke bliver kigget på, at han hver måned betaler for en p-plads, og at afgiften er udstedt til ham, der betaler for pladsen.
- Når de svarer en tilbage er det helt umenneskeligt og ren jura. Jeg gør en indsigelse, fordi jeg er uenig. Der får jeg så bare et brev tilbage, hvor der står, at hvis ikke jeg betaler, må sagen tages videre.
Kan du ikke bare betale afgiften?
- Jo det kunne jeg nemt. Men på et tidspunkt må man også lige stille sig op og sige, hvornår er nok, nok. Det har jeg så valgt at gøre nu, siger Chris Jensen.
TV 2 Fyn har rakt ud til parkeringsselskabet Apcoa, som administrerer den parkeringsplads Chris Jensen betaler for hver måned.
Apcoa har ikke ønsket at stille op til interview. Apcoa er heller ikke vendt tilbage med svar på TV 2 Fyns spørgsmål, som er sendt via e-mail.
Fredagsvejret bliver stille, gråt og mildt
kopieret!
Det bliver en skyet, diset og stedvist tåget dag, hvor der i perioder vil falde lidt regn eller finregn hist og her.
Temperaturen vil befinde sig et sted mellem seks og otte grader, og det vil føles lige så mildt, som det ser ud, at bevæge sig udenfor. Vind vil der nemlig ikke være meget af.
Og det bliver generelt gråt, stille og mildt vejr de kommende dage, indtil vi når søndag. Her forventes en koldfront med regn at bevæge sig ned over landet nordfra.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her