Få lademuligheder i Faaborg-Midtfyn:
- Uden privat ladestander er man "lost"
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om offentligt tilgængelige ladestandere. Og det er nødvendigt, mener elbilsejer Kurt Jansen fra Ringe.
Da Kurt Jansen købte sin elbil sidste år, blev han samtidig nødt til at investere i sin egen ladestander. Han bor nemlig i Ringe i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor der er meget langt til den nærmeste ladestander.
For der findes simpelthen ingen offentlige lademuligheder i Ringe. Faktisk skal han helt til Faaborg, hvis han skal lade sin bil på sin køretur.
- Hvis man ikke køber en ladestander, når man bor her, så er man lost, siger Kurt Jansen.
Faaborg-Midtfyn Kommune er nemlig den kommune i landet, som har færrest offentligt tilgængelige ladestandere.
- De, der sætter ladestandere op, gør det jo udelukkende for at tjene nogle hurtige penge. Og det gør de jo kun, hvor der er mange mennesker, siger Kurt Jansen.
Mulig lov på vej
Men der er nu en håndsrækning på vej til de elbilsejere, som bor i områder uden offentlige ladestandere. Med et nyt lovforslag vil regeringen nu lade kommunalbestyrelser og regionsråd støtte opstillingen af ladestandere.
- Problemet er, at hvis vi udelukkende lader det være op til markedet, så vil der være områder, hvor der ingen ladestandere er. Og det går jo ikke, siger transport- og ligestillingsminister, Trine Bramsen (S).
Ladestander-ørken: Nu får Faaborg-Midtfyn lov at hjælpe elbiler på vej
Et bredt flertal i Folketinget vil tillade kommuner at finansiere ladestandere til elbiler. Men lovforslaget møder lunken modtagelse blandt lokalpolitikere.
Der kommer flere og flere elbiler på de fynske veje, men antallet af ladestandere stiger ikke med samme hastighed. Det vil regeringen med et nyt lovforslag råde bod på.
Med lovforslaget vil kommunalbestyrelser og regionsråd få tilladelse til at indgå aftaler med private aktører om at opstille offentligt tilgængelige ladestandere på kommunale og regionale arealer.
- Vi vil gerne have flere til at køre grønt og til at køre elbil. Derfor skal vi have lavet standere flere steder i Danmark. Én ting er, hvad markedet selv kan regulere, det kan klare størstedelen selv, men vi har altså også behov for, at der kommer ladestandere op i eksempelvis sommerhusområder eller der, hvor der er længere mellem husene, siger den socialdemokratiske transport- og ligestillingsminister, Trine Bramsen.
Ved Elbilforeningen har de længe kæmpet for, at kommuner og regioner skal spille en rolle i tilrettelæggelsen af ladestrukturen, da de har et stort kendskab til lokalområdet, og hvor det kan være relevant at placere ladestandere. Derfor håber Elbilforeningen også, at lovforslaget bliver stemt igennem i Folketinget.
- De kan være med til at skabe et overblik over nuværende ladestandere, og hvor der mangler. Men det må ikke blive et abespil, hvor kommunerne siger, at de ikke har fået penge til at gøre det, og at staten siger, at kommunerne nu har fået lov, og derfor skal de gøre det, siger Rasmus Foged, som er bestyrelsesmedlem og pressetalsperson for Elbilforeningen FDEL.
For få ladestandere
Flere steder halter antallet af offentligt tilgængelige ladepunkter bagefter. Og i især Faaborg-Midtfyn Kommune er muligheden for at få ladet sin elbil op på et offentligt sted meget begrænset.
Faktisk er der kun to offentligt tilgængelige ladepunkter i hele kommunen, og dermed er Faaborg-Midtfyn den kommune i hele landet med færrest tilgængelige ladestandere.
Er det en kommunal opgave at lede den grønne omstilling?
- Det er også en kommunal opgave, men i udgangspunktet er el-ladestandere jo et privat marked lige så vel som benzinstationer. Men nu får vi lov til i en periode at lave en særlig indsats for at få det i gang, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S).
- Men jeg håber, at der er private firmaer, som også i vores kommune kan se en ide i at opsætte flere ladestandere og få en forretning i det, uden at vi skal have kommunale kroner op af lommen.
Allerede under kommunalvalgkampen i efteråret 2021 var offentlige ladestandere i kommunen emne til debat. Under partilederdebatten til Valgfolkefest i Faaborg luftede borgmesteren ideen om, at kommunen, hvis den fik lov, ville investere penge i offentlige ladestandere.
- Jeg er helt sikker på, at det bliver noget af de første, den nye kommunalbestyrelse kommer til at diskutere. Om og hvordan vi kan bidrage som kommune, sagde Hans Stavnsager under debatten.
Hvis de private ikke bider til bolle og investerer i flere ladestandere, er du så klar til at putte kommunale kroner i?
- Det kommer an på, hvor mange penge vi taler om. Vi er ikke nogen rig kommune, så hver eneste gang vi skal finde penge til noget nyt, så skal vi tage dem et andet sted fra. Så jeg tænker, det skal være en drøftelse, vi skal have i forbindelse med vores budget. Så det kan godt være, det i en periode er relevant at tage nogle penge, eksempelvis fra nogle trafiksikkerhedsmidler, men det er en prioritering, vi skal lave, siger Hans Stavsager.
Flere betalingsløsninger
Udover større handlemuligheder for kommuner og regioner vil regeringen med lovforslaget også sikre, at operatørerne for de offentlige ladestandere stiller udbredte betalingsløsninger til rådighed, så elbilsejerne kan betale med et almindeligt betalingskort fremfor en privat app.
- I forslaget ligger der, at man ikke skal have abonnement til ladestandere, men at man kan betale med kreditkort og dermed lade, uanset hvor man er henne i landet. Det skulle gerne tilskynde, at der ikke er nogen, der har monopol, og at man dermed skal køre rundt efter lige præcis den ladestander, man har abonnement til, siger Trine Bramsen.
En løsning som har stået højt på prioriteringlisten ved Elbilforeningen i længere tid.
- Vi mener, det er vigtigt, at man kan betale med et almindeligt betalingskort, så man ikke skal have syv forskellige apps for at betale til syv forskellige leverandører. Det kommer forhåbentligt nu, siger Rasmus Foged, som er bestyrelsesmedlem og pressetalsperson for Elbilforeningen.
Lovforslaget skal til 3. behandling i Folketinget d. 29. marts.
Lovforslaget, som har bred opbakning i Folketinget, er lagt op til at være en slags totrinsraket. Den vil give kommunerne og regionerne lov til i første omgang at støtte op om private firmaers opsætning af ladestandere. Eksempelvis ved at stille gratis parkeringspladser til rådighed.
I anden omgang får kommuner og regioner lov til at betale for opstilling af ladestandere, hvis ingen private aktører byder sig til.
Risikerer man ikke, at det bliver konkurrenceforvridende, hvis kommunerne må udbyde offentlige ladestandere?
- Det er de private aktører, som ville skulle levere ladestanderne, men kommunerne kan betale private aktører for at sætte en ladestander op, der hvor markedet ikke selv kan bære det. Det synes jeg sådan set er ganske fornuftigt, for det betyder, at vi forhåbentligt kommer til at få ladestandere i alle dele af landet. Også der hvor der ikke kører mange elbiler, siger Trine Bramsen.
Fynboer køber elbiler i stor stil: 61 procent af solgte biler i december var på strøm
I december blev der købt 1218 personbiler på Fyn. Her var 342 af dem elbiler, mens 402 fynboere tog en plug-in-hybrid med hjem i garagen.
De fynske bilejere har ikke længere benzin i blodet - men derimod el.
61 procent af de solgte biler i december på Fyn var nemlig genopladelige, altså enten plug-in-hybrid eller en bil udelukkende på el. Det viser tal, som Danske Bilimportører har videregivet til TV 2 Fyn.
I december blev der købt 1218 personbiler på Fyn. Her var 342 af dem elbiler, mens 402 fynboere tog en plug-in hybrid med hjem i garagen, inden det nye år blev skudt i gang.
- Der var altså flere af fynboerne, der lige skulle have gjort sig en god handel inden rådhusklokkerne slog midnat ved nytår. Det var en slutspurt, siger Mads Rørvig, der er administrerende direktør for Danske Bilimportører, til TV 2 Fyn.
Rekordmange solgte biler på strøm
På landsplan er over halvdelen af de solgte biler i december enten helt eller delvist på el. Det er rekordmange, ligesom de udgjorde en rekordstor andel af det samlede salg i måneden, lyder det fra Danske Bilimportører i deres meddelelse.
Ifølge Mads Rørvig er der generelt sket en voldsom vækst på kort tid i hele landet, og her overgår Fyn altså landsgennemsnittets 56 procent i køb af opladelige personbiler i december 2021.
- Det er en voldsom udvikling på kort tid. Vi havde ikke forventet, at det ville gå så hurtigt. Men det viser, at danskerne er klar til ny teknologi og klar til den grønne omstilling, siger Mads Rørvig.
I 2021 lå andelen af opladelige biler i hele det fynske på omkring 38 procent, mens andelen i 2020 var på 16 procent.
I hele landet blev der solgt hele 65.000 enten elbiler eller plug-in-hybrider sidste år.
Flere prisklasser - flere kan være med
Mads Rørvig mener, at det større salg af elbiler i tiden formentlig skyldes, at flere bilproducenter begynder at producere opladelige biler, og det gør, at de kommer i flere prisklasser, hvor mange kan være med.
Plug-in, der både kan køre på brændstof og el, har været den mest fremtrædende blandt de opladelige biler hos danskerne - indtil videre.
- Men vi forventer, at elbilerne bliver de dominerende inden for kort tid. De har længere rækkevidde, og der vil komme flere ladestandere. Plug-in har været en overgangsteknologi. Det er der ingen tvivl om, siger Mads Rørvig.
Det kan formentlig skyldes, at afgiften på plug-in-hybridbilerne er steget efter nytår, uddyber han.
Ventetid på op til et år
Dog viser tallene også, at der har været en generel tilbagegang for det samlede personbilsalg i Danmark.
Alligevel mærker bilproducenterne en stor efterspørgsel på flere biler fra danskerne, og der er lige nu ventetid på flere biler i hele landet.
- Danskerne efterspørger simpelthen flere biler, og vi kan ikke levere flere på grund af coronakrisen. Det kommer også til at gælde i 2022, siger Mads Rørvig.
Ifølge Mads Rørvig er det effekten af den globale forsyningskrise. Det ligger en dæmper på bilproduktion, fordi der mangler komponenter.
- Hvis man overvejer ny bil, så er et godt råd at bestille bilen nu, fordi der er lang ventetid. Nogle biler kan du få nu, mens man hos andre modeller skal man vente helt op til et år.
I Ringe håber Kurt Jansen, at loven hurtigst muligt bliver stemt igennem, så der kan blive sat flere ladestandere op i Faaborg-Midtfyn Kommune.
- Jeg synes da, man skal se at komme i gang. Fordi hvis ladestanderne er der, så bliver elbilerne også solgt. Og så får vi jo et bedre klima, og det var jo meningen med det, siger Kurt Jansen.