Heartland har forsøgt at leve op til 11 ud af FN's 17 klimamål
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Som noget nyt er et fokus på Heartland Festival blevet, at den vil være mere klima- og miljøbevidst, hvilket særligt kommer til udtryk i mad og drikke.
Lørdag var det sidste mulighed for at opleve koncerter, talks, kolde drikkevarer og snasket mad i den solrige have ved Egeskov Slot på årets Heartland Festival.
Ligesom et hav af andre begivenheder har der været festivalpause under de to år med coronanedlukning. Festivalstemningen har alle tre dage lignet den, man oplevede før corona, men én ting er ændret.
For selvom de førnævnte kolde drikkevarer og den snaskede mad stadig kan købes, så er serveringerne af det blevet mere miljø- og klimavenlig end tidligere år.
- Gæsterne går meget op i, at det, de spiser, er produceret på en ordentlig og bæredygtig måde, siger Marie Holm, der er vært på festivalens Tasteland-scene.
Biobrændsel og økologi
I alt 13.000 festival-gæster er samlet fra torsdag til lørdag, og det sætter et miljø- og klimaaftryk.
Heartland har forsøgt at leve op til den bæredygtige linje på flere parametre. Kaffen er f.eks. 100 procent fossilfri, med bønner ristet ved hjælp af biobrændsel og strøm fra sol og vind og er samtidig økologisk.
- Det betyder da noget. Jeg køber normalt økologisk eller bæredygtigt derhjemme, siger Søren Krarup Hansen, der er taget fra Grenå til Kværndrup, da han har fået en kop kaffe i hånden.
Øllene smager som altid, men er blevet fem kroner dyrere.
- Når man køber en øl eller en kop kaffe, betaler man en ekstra femmer, og når man så vil have noget mere at drikke, så afleverer man koppen i barerne. Her sorterer vi det og kører det til en moderne genbrugsstation, siger Emil Bruun Blauert, der er direktør for bæredygtighed og partnerskaber på Heartland.
FN's Verdensmål
Festivalen har i år forsøgt at leve op til 11 ud af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, hvilket blandt andet betyder, at minimum 80 procent af alle råvarer på festivalen kommer fra lokalområdet.
- Det er sådan, tiden er nu. Vi skal fokusere på det lokale og bæredytige, og det vil vi selvfølgelig bakke op om, siger Line Klivager, der er indehaver af Faaborg Røgeri, der har en madbod på festivalen.
Og mens gæsterne gør klar til at sige farvel til festivalen med afslutningskoncerter med blandt andet amerikanske Greta Van Fleet og danske Jada, nyder de deres mere klimabevidste oplevelse, næsten.
- Men vi skal spise med elendigt træbestik. Det handler jo ikke om plastik, det handler om, hvad man gør ved det, siger Yvonne Koch, der bor i Sdr. Højrup.