Izabella Andersen

Journalist

31. jan. 2024 kl. 20:43
Fyn
Cille Høg
Thomas Larsen-Bjerre

Minkerstatning stiger igen: Det samme gør Martins frustrationer

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Regningen for omkostningerne i forbindelse med minkaflivningerne er steget med 6,3 milliarder kroner. Langsom udbetaling af erstatningen er blandt andet med til at øge omkostningerne, mens minkavlerne fortsat må vedligeholde inaktive farme.

- Det strider mod al sund fornuft. Vi er nødt til at vedligeholde det, indtil vi kender en dato, for hvornår det skal rives ned, fortæller tidligere minkavler, Martin From. 

Han er én ud af 19 fynske minkavlere, der fortsat mangler delvis eller fuld erstatning for lukningen af sine minkfarme. Kun én fynsk minkavler har fået afklaring og fuld erstatning. 

I følge formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er der to faktorer, der spiller ind.

Han mener at den tidligere regering har undervurderet udfordringerne ved at nedlægge erhvervet. Derudover påpeger han, at kun 59 ud af 1200 farme har modtaget erstatning, og den langsomme udbetaling bidrager til den øgede regning. Det fortæller han til Ritzau i en pressemeddelelse.

Hvorfor er regningen blevet dyrere?

  • Øget erstatningsskøn: Fødevareminister Jacob Jensen (V) oplyser, at det nye skøn, som er baseret på de første 51 afgørelser fra Taksationskommissionen, indikerer højere erstatningsniveauer end tidligere antaget.

  • Undervurdering i oktober 2023: Fødevareministeren informerede i oktober 2023 om forventede stigende erstatningsudgifter, men de blev vurderet til at være kun 2 milliarder kroner mere. Nu viser det sig at være 6,3 milliarder kroner ekstra.

  • Samlet erstatningsudgift: Erstatning til minkavlerne og branchens følgeerhverv udgør nu omkring 24 milliarder kroner.

  • Totale udgifter: Den samlede regning, inklusive nedrivningsopgaver, når nu omkring 29,5 milliarder kroner.

Kilde: Fødevareministeriet / Ritzau

Selvom Martin From har forståelse for opgavens omfang, har ventetiden haft konsekvenser for den tidligere minkavler. 

- Jeg kan godt forstå, at en del af det har taget lang tid. Især at få fundet rammen omkring hvordan det skulle foregå. Men når det er sagt, så var det jo planen at de første sager skulle være afsluttet, så vidt jeg husker, i starten af 2022. De blev så afsluttet cirka halvandet år senere.

Ventetiden på erstatningen medfører, at Martin From stadig er nødt til at vedligeholde sin tomme minkfarm. 

-  Det betyder at jeg ikke rigtig kan komme videre. Jeg vil jo gerne videre, men der er stadig en del af erstatningen vi ikke har fået. Også det psykiske i det. Det er ærgerligt at det skal tage så lang tid. Det er ikke sjovt at skulle gå og kigge på minkfarmen og vedligeholde den, indtil vi kender en dato for hvornår det skal rives ned, fortæller Martin From. 

Professor i forvaltningsret fra Syddansk Universitet, Frederik Waage, mener også, at den lange ventetid er uhensigtsmæssig.  Han fremhæver især det faktum, at minkavlerne er nødt til at fortsat at vedligeholde deres tomme farme.

 - Man kan altid være bagklog. Men det billede vi står tilbage med nu, er at vi har at gøre med bureaukratisk ordning, hvor man blandt andet tvinger minkavlerne til at holde deres bedrifter kørende, selvom de ikke har nogen mink. Det er en meget omkostningstung ordning man har etableret, siger Frederik Waage og fortsætter:

- Det har taget så lang tid, at man nok kan diskutere, om det er den rigtige måde, man har foretaget en vurdering på. 

30. jan. 2024 kl. 17:11
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hjalp Novo Nordisk med at holde planer hemmelige: "Din mail er jo lidt afslørende"

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Novo Nordisk og Odense Kommune anstrengte sig begge for at holde planer om ny gigantisk fabrik i Odense hemmelige - både eksternt og internt på rådhuset.

Når Danmarks med afstand største virksomhed planlægger at bygge en fabrik indenfor kommunegrænsen, så sker samtaler og forhandlinger i absolut fortrolighed.

Det er en af konklusionerne, efter TV 2 Fyn har gennemgået over 3600 siders aktindsigt i korrespondance mellem Odense Kommune og den globale medicinalkoncern Novo Nordisk,  som vil bygge op til flere fabrikker på i alt 84 hektar - svarende til hele 118 fodboldbaner - i den nordlige del af Tietgenbyen i Odense.

Onsdag forelægges en VVM-redegørelse for politikere i Odense, og her ventes offentligheden at få endnu mere indblik i planerne om det gigantiske byggeri. 

Læs også: Novo Nordisk planlægger gigantisk byggeri i Odense
Gå tilbage Del
1. sep. 2023 kl. 10:52

Novo Nordisk planlægger gigantisk byggeri i Odense

Cille Høg
Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Novo Nordisk, der er landets største virksomhed, har fremskredne planer om at etablere produktion i Tietgenbyen i Odense. Det bekræfter Novo Nordisk over for TV 2 Fyn.

Den globale medicinalkoncern med hovedsæde i Bagsværd og produktion i Kalundborg er på vej til Odense.

- Aftalen er ikke endelig, og vi afventer resultatet af forskellige undersøgelser. Dét sagt, så er vi meget tilfredse med denne mulighed for at udvide vores produktion i Odense, da der i dag er flere og flere mennesker, der har brug for vores medicin, end vi kan hjælpe, siger Kristina Lee, der er funktionschef for faciliteter og relaterede services hos Novo Nordisk.

Ifølge TV 2 Fyn oplysninger er der tale om et byggeri i milliardklassen og et markant antal nye arbejdspladser.

To politiske udvalg i Odense Kommune har i denne uge godkendt, at kommuneplanen kan ændres, og at der kan indledes en VVM-undersøgelse for en farmaceutisk virksomhed. 

Navnet på selskabet bliver ikke nævnt i dagsordenerne.

Novo Nordisk, som har en markedsværdi på svimlende 2.500 milliarder kroner, har afgørende betydning for dansk økonomi. Både bruttonationalproduktet og overskuddet på betalingsbalancen ville være betydeligt mindre uden Novo Nordisk. 

Medicinalvirksomhedens vækst skyldes i høj grad international succes med slankemidlet Wegovy og diabetesmedicinen Ozempic.

Glad for muligheden i Odense

Virksomheden, der er mere værdifuld end Samsung, Coca Cola og McDonald's, kan få kæmpe betydning for Odense.

I denne uge har By- og Kulturudvalget indledt en proces, der skal tilpasse kommuneplanen og senere en lokalplan, så en stor virksomhed kan etablere sig på 84 hektar - svarende til hele 118 fodboldbaner - i den nordlige del af Tietgenbyen. 

Novo Nordisks ønsker til byggeriet både i forhold til omfang og højde kan ikke lade sig gøre med den nuværende kommuneplan. 

Udvalget godkendte onsdag, at der indledes en proces henimod nye planer, så virksomheden kan opføre det, den ønsker på arealet.

Planarbejde i gang

Samtidig har Klima- og Miljøudvalget igangsat forarbejdet til en VVM-redegørelse, som skal klarlægge konsekvenserne for naturen og lokalmiljøet af virksomhedens planer.

De 84 hektar, der er placeret mellem Østre Ringvej, Niels Bohrs Allé og erhvervsområdet Tietgenbyen mod syd, ejes af Odense Kommune og udgør næsten en tredjedel af hele Tietgenbyens areal på 270 hektar. 

I dag er der landbrugsproduktion på arealet, men der er også både fredskov og to mindre søer, der er omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf 3 i området.

Ifølge et debatoplæg til en miljøkonsekvensrapport for Tietgenbyen Nord, som Klima- og Miljøudvalget behandlede tirsdag, hedder det, at ”der vil være tale om hjælpeprocesser til virksomhedens egentlige farmaceutiske produktion, der foregår på andre lokaliteter”.

Og videre står der: ”Det ligger på nuværende tidspunkt ikke fast, hvilke processer der vil blive placeret på området, men mulige aktiviteter indebærer samling af produkter, pakkeri af produkter, plastproduktion til produkter og lignende.”

Ifølge oplægget bliver der altså ikke tale om egentlig produktion af farmaceutiske produkter, men produktionsbygningerne forventes at være i drift døgnet rundt hele året.

Klima- og Miljøudvalget godkendte igangsætning af en VVM-redegørelse om konsekvenserne for naturen og miljøet i området. 

Det er virksomheden selv, der har anmodet kommunen om at få gennemført en frivillig VVM-undersøgelse. 

Af dagsordenen fremgår det også, at et afslag på igangsætning af en VVM-redegørelse kunne få den konsekvens, at virksomheden skrinlagde sine planer.

Stor arbejdsplads

- Helt generelt møder vi desværre en række udfordringer, når vi ser på muligheder for at udvide i Danmark. Det gælder f.eks. udfordringer med at sikre nok kvalificeret arbejdskraft og den nødvendige infrastruktur, siger Kristina Lee.

Allerede i sidste måned søgte Novo Nordisk efter en projektleder, der har erfaringer med planlægning og udførelse af infrastruktur og byggeprojekter. 

Ifølge opslaget får projektlederen sin primære arbejdsplads i Odense. 

Det fremgår dog ikke af jobopslaget, om det har forbindelse med Novo Nordisk planer i Tietgenbyen.

- Det er udfordringer, som vi ser muligheder for at løse i Odense, ligesom nærheden til vores nuværende danske produktionslokationer på Sjælland, som der i givet fald vil være et tæt samarbejde med, tæller på plussiden. Det er samtidig vigtigt for os, at vi får skabt en bæredygtig løsning, der forbedrer naturkvaliteten og biodiversiteten i området, hvilket er i tråd med vores miljøstrategi, siger Kristina Lee.

Ifølge virksomhedens planer vil produktionen i Tietgenbyen kunne begynde om fem år i den nordlige del af projektområdet. Men først om 15 år vil området være helt færdigbygget.

Men længe har byggeplanerne været omgærdet at stor hemmeligholdelse fra begge parter.

Ifølge sagens akter har der som minimum været møder mellem kommunen og Novo Nordisk siden slutningen af marts 2023. Der er ifølge akterne tale om en meget begrænset personskare hos Odense Kommune, som har været involveret i møderne, og hos begge parter har der været et ønske om dyb fortrolighed.

En mailkorrespondance fra den 8. juni 2023 viser, at Odense Kommune anstrenger sig for at hjælpe Novo Nordisk med at holde samtaler og møder fortrolige - ikke bare for offentligheden men også for resten af kommunens medarbejdere. Det viser en mail med emnefeltet "NN OBS på fortrolighed og "privat - VVM og natur" sendt fra en kommunal medarbejder til en konsulent i Novo Nordisk.

"Lige en reminder - husk at markere alle møder som "privat", når du indkalder os, da der er fuld åbenhed i vores kalender. Din mailadresse er jo lidt afslørende :-)"

Screenshot fra aktindsigten, mail fra 8. juni 2023.

Også i forhold omtale af Novo Nordisks køb af grunden i Tietgenbyen i sagsfremstillinger og i håndteringen af presse udveksler Novo Nordisk og Odense Kommune strategier. 

Det viser en mail, der blev sendt knap en måned senere.

Blandt andet deler en repræsentant fra Novo Nordisk på mail deres officielle svar på de spørgsmål, pressen måtte have i forbindelse med medicinalgigantens interesse for grunden.

Her blev der skitseret to forskellige svar; et hvor købet endnu ikke er gået igennem og et hvor købet er gået igennem.

Screenshot fra aktindsigten, mail fra 6. juli 2023.

Akterne viser, at i linjen om fuld fortrolighed fortsatte i løbet af sommeren og ind i august op til at planerne blev offentliggjort 1. september 2023.

Da Novo Nordisk den 14. august 2023 officielt ansøgte om en igangsættelse af en frivillig fuld VVM for det 84 hektar store areal i Tietgenbyen, blev det endnu engang understreget af konsulenten fra Novo Nordisk over for den pågældende medarbejder i Odense Kommune, at der var ønske om total hemmeligholdelse af planerne.

"Det skal bemærkes, at Novo Nordisk gerne vil holde det forhold fortroligt, at det er os, der etablerer os på siten," skriver Novo Nordisk-medarbejderen. 

Borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S) sammenligner fortroligheden omkring Novo Nordisk projektet med sin erfaring fra dengang, Facebook etablerede sig i Odense i 2017.

- Jeg ved, at der ligger en lang proces forud. Det kan være en ensom rejse nogle gange med en viden, som rigtig mange er interesseret i. Men det er nu engang sådan, det er. Vi vil gerne være en seriøs medspiller til erhvervslivet, både nuværende og kommende virksomheder, og så er det simpelthen bare en hygiejnefaktor, at vi skal kunne holde på fortroligheden omkring vigtige ting, siger Peter Rahbæk Juel. 

Alexander Aagaard
Der var opadvendt tommelfinger og store smil hos Peter Rahbæk Juel, da Facebook i januar 2017 sagde ja til Odense.

Herunder kan du se TV 2 Fyns dokumentar om Novo Nordisks planer.

TV 2 FYN PLAY | Novo Nordisk: En gigant flytter ind

2023 October 5, 2023

Novo Nordisk: En gigant flytter ind

Landets ubetinget største firma har præsenteret sin næste store satsning i Danmark.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her