Malte Vahl Nielsen

Journalist

14. jun. 2022 kl. 22:15
Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue er tilbage: Fyns sødeste kalv og føl er allerede fundet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter to års nedlukning skal Fyns prægtigste kreaturer igen hyldes til landets ældste dyrskue.

Corona har gjort livet surt for mange arrangører de sidste to år. Men denne sommer ser vi en tilbagevenden af flere større arrangementer på fynsk grund - deriblandt Det Fynske Dyrskue.

Det traditionsrige dyrskue kan fejre 140-års jubilæum sammen med deres tilbagevenden til dyrskuepladsen i Odense, når begivenheden løber af stablen fredag d. 17. juni.

Og for at tage forskud på festlighederne, er den første konkurrence allerede blevet afviklet på Facebook, hvor årets sødeste kalv og føl er blevet kåret ved en online afstemning.

Kalven George af Mosevang og føllet Tiny Mustang Sally er dermed årets første vindere til Det Fynske Dyrskue.

Det Fynske Dyrskue
Fyns sødeste føl: Sønderskovs Tiny Mustang Sally.

Et levn fra coronanedlukningen

Disse onlineafstemninger blev egentlig indført som en lappeløsning, da det fysiske dyrskue blev aflyst på grund af coronapandemien for godt to år siden. Her blev arrangementet holdt i live på Facebook i to somre, hvor fynboernes opbakning var stor.

Så stor at traditionen nu lever videre med et klart formål.

- Vi tyvstarter dyrskuets konkurrencer med denne afstemning af de søde billeder, så besøgende til årets dyrskue får en lille forsmag på, hvad man kan forvente på årets dyrskue, lyder det fra dyrskuekoordinator Louise Monrad i en pressemeddelelse. 

En feststemning 

Det Fynske Dyrskue er blevet afholdt siden 1882 og tiltrækker cirka 40.000 gæster årligt. En af årets gæster er Gitte Arbjørn Schrøder.

Hun er den stolte ejer af guldkalven George af Mosevang, og hun er godt tilfreds med prisen.

- For mig var det vigtigt at få vist racen frem, fordi den kan mange ting. Mine gallowaykvæg er ikke trænet til at gå i snor, så det er fedt at kunne vise dem frem på en anden måde end til dyrskuet - og så er det selvfølgelig altid rart at vinde, siger Gitte Arbjørn Schrøder.

Hun har været fast inventar på dyrskuet i en årrække, og er glad for, at det nu igen kan afholdes i fysisk form.

- Det er altid sjovest at se dyrene i levende live. Selvom dyrskuet har gjort meget online, så kan man ikke beskrive lyden og duften. Der er en feststemning man ikke kan få online, siger den rutineret dyrskue-gæst.

Det Fynske Dyrskue finder sted den 17.-19. juni 2022 på dyrskuepladsen i Odense. 

Da dyrskuet blev afholdt i 2017, gik det dog ikke helt som planlagt. Dengang rev en 500 kilo tung kvie sig løs og torpederede flere besøgende. 

14. feb. 2022 kl. 20:12
Nils Anton Gyde Jensen

Tyske turister strømmer til Fyn:
  • De kan sikre helårsstillinger i turisterhvervet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Et farvel til coronarestriktioner har affødt et "Gutentag" til tyske turister på Fyn. Statistikkerne taler sit eget tydelige sprog.

Uge 7 er traditionelt lig med turister i de fynske sommerhusområder. Men mens der siden coronapandemiens begyndelse fortrinsvis er blevet talt dansk foran kakkelovnene i ferieboligerne, er billedet radikalt anderledes i år. 

For coronarestriktioner er strengt taget en saga blot i Danmark, og det betyder, at tyske turister igen kan krydse grænsen uden nævneværdige forbehold - og det afspejler sig i turist-statistikerne. 

Læs også: Regnefejl koster kommune 20 millioner:
  • Vi ærgrer os i den grad
Gå tilbage Del
12. feb. 2022 kl. 20:43

Regnefejl koster kommune 20 millioner:
  • Vi ærgrer os i den grad

Faaborg-Midtfyns borgmester, Hans Stavnsager (S), ser de to regnefejl som nærmest noget af det værste, der kan ske for kommunen.

To regnefejl får Faaborg-Midtfyn Kommunes budget til at gå 20 millioner kroner i minus. 

Der er tale om henholdsvis en teknisk fejl og en forglemmelse af udgifter til borgere på botilbud i den fynske kommune.

Det fremgår af et referat fra et kommunalbestyrelsesmøde torsdag.

De røde tal i regnskabet fik især borgmester Hans Stavnsager (S) til at udtrykke stærk utilfredshed på torsdagens møde ifølge Fyens Stiftstidende.

- Det her er nærmest noget af det værste, der kan ske. Nu bliver der tiltag sat i værk. Og det kan godt være, det koster nogle ekstra ressourcer at få ekstra øjne på, men så må man gøre det, lød det fra borgmester Hans Stavnsager (S) ifølge avisen. 

En af fejlene drejer sig blandt om en oversete udgifter til borgere på botilbud, der hører ind under kommunens socialudvalg. Her udgør udgiften i alt 9.821 millioner kroner. 

Et bestemt udvalg bliver særlig ramt

Et minusbeløb på næsten ti millioner kroner kommer netop til at kunne mærkes i Socialudvalget, udtrykker formanden for udvalget.

- Det er jo ikke noget, nogen har gjort med vilje. Vi skal forsøge at undgå det, men når det nu er sket, så må vi håndtere det. Vi vil ikke gemme os, men vi ærgrer os i den grad, siger Tanja Kromann Clausen (S), der er formand for Socialudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune til TV 2 Fyn.

- Ligesom Hans (Borgmester Hans Stavnsager red.) er jeg jo superærgerlig over det.

Ifølge Tanja Kromann Clausen er ti millioner i et kommunalbudget et anseeligt beløb for socialområdet i kommunen.

- Der er nogen, der spørger, om ti millioner ud af et kommunalbudget på 3,7 milliarder er så slemt, men når man gør det op, så er det mange penge for et udvalg som vores, siger formand Tanja Kromann Clausen (S). 

I første omgang vil den ekstra omkostning blive dækket af kommunens kassetræk. Men dette kan kommunen ikke fortsætte med i de kommende overslagsår. Faaborg-Midtfyn skal derfor finde yderligere penge i deres budgetter, uddyber formand Tanja Kromann Clausen og fortsætter:

- Det er klart, der vil det jo nok blandt andet komme til at ramme Socialudvalget. 

"Ved held i uheld"

Den anden regnefejl, der blev noteret på mødet, er en teknisk fejl vedrørende manglende afdrag på indefrosne feriemidler. Her lyder beløbet på 10.244 millioner kroner.

Dette kommer dog ikke til at få større betydning for budgettet. For "ved held i uheld" som det fremgår i referatet er den samme tekniske fejl med afdrag til feriemidler sket to gange. 

Det betyder overordnet, at denne fejl vil kunne neutraliseret, og det vil i sidste ende gå i nul i budgettet.

Virksomheden Novasol, der udlejer sommerhuse i Danmark, oplyser til TV 2 Fyn, at der i de seneste fire uger har været en stigning på næsten 70 procent i antallet af tyskere, der søger efter ferieboliger i Danmark på Novasols hjemmeside. 

Novasol oplyser desuden, at der i første kvartal af 2022 foreløbigt har været en stigning på 265 procent sammenlignet med samme periode sidste år, hvad angår bookinger af ferieboliger foretaget af tyske turister. 

Kan sikre helårsstillinger

På Langeland mærker man den genvundne efterspørgsel fra tyske turister, og det kan, ifølge Erhvervs- kultur- og turismechef i Langelands Kommune Jane Jegind, betyde, at der kan komme flere helårsstillinger i turisterhvervet. 

- Tyskerne er i den grad vigtige for Langeland. Særligt fordi, de holder ferie i en længere periode end den, der er danskernes højsæson. Det betyder, at de er med til at give basis for, at vi også kan have fuldtids helårsstillinger indenfor turismen på Langeland, så de er absolut vigtige, siger hun og tilføjer. 

- Vi arbejder ret målrettet på at lave tiltag, der kan være med til at udvide turistsæsonen på Langeland. Fra næste år har vi en vinterbadefestival, vi laver "Lys i mørket" i novembermåned og andre ting, der kan vise, at der er skønt på Langeland hele året rundt. 

Langeland har det, Tyskland ikke har

Også på det nordlige Langeland mærker de, at de tyske turister er vendt tilbage til øen. 

I Lohals er en stor mængde sommerhuse, og ifølge formanden for Lohals Havn, Birger Printz, er det, hvad der drager tyske turister nordpå og til de langelandske ferieboliger.

Læs også: Dan Jørgensen og kollegaernes gode aften: Brugte over 15.000 kroner på vin og mad
Gå tilbage Del
9. feb. 2022 kl. 15:48
Fyn

Dan Jørgensen og kollegaernes gode aften: Brugte over 15.000 kroner på vin og mad

Mikkel Skov Svendsen

Dan Jørgensen og dansk ambassadør har drukket vin for over 2.000 kroner flasken på skatteborgernes regning.

Det nye medie Frihedsbrevet har onsdag kunnet fortælle, hvordan klimaminister Dan Jørgensen (S) fra Fyn sammen med en dansk ambassadør og tre embedsmænd drak vin og spiste for over 15.000 kroner på en restaurant i Singapore. For danske skatteborgeres penge. 

Bilagene, som Frihedsbrevet er i besiddelse af, viser, at selskabet på fem mennesker bestilte fire flasker vin henover aftenen. To af flaskerne kostede 2.360 kroner. 

Lægger sig fladt ned

Frihedsbrevet har været i snak med Klimaministeriet og Udenrigsministeriet, som begge steder lægger sig fladt ned og erkender, at middagen har fundet sted.

De fem deltagere af middagen vil nu betale middagen tilbage af egen lomme. Dan Jørgensen vidste angiveligt ikke, hvor dyrt han spiste og drak den aften, skriver Frihedsbrevet. 

- Jeg anede intet om, hvad prisen på hverken måltid eller vin var. Og jeg regnede selvfølgelig med, at ambassaden – som havde inviteret mig og mine ansatte til middagen – holdt sig inden for gældende regler, skriver ministeren i et skriftligt svar til Frihedsbrevet og tilføjer:

- Det, må jeg nu konstatere, ikke skete. Regningen er på et alt for højt niveau, som skatteyderne naturligvis ikke skal betale. Jeg har først nu hørt om den alt for høje regning og har straks betalt min del af udgiften. Det samme har Klimaministeriets ansatte valgt at gøre.

Udenrigsministeriet erkender, at der er sket en klar fejl og skriver ligeledes til Frihedsbrevet, at det er blevet indskærpet for ambassaden, hvad de pågældende retningslinjer er.

- Der er sket en klar fejl fra ambassadens side, og det er beklageligt. Klimaministeriets delegation blev inviteret på middag, uden at de var informeret om prisniveauet. Og der er ingen tvivl om, at prisen på middagen var for høj. Dette er også blevet indskærpet over for den pågældende ambassade. Det er ikke i tråd med Udenrigsministeriets retningslinjer at afholde middage i et prisleje på det niveau, og deltagerne har betalt det fulde beløb for middagen tilbage privat, oplyser Erik Brøgger, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet til Frihedsbrevet.

- For det første er det tæt på Tyskland, og for det andet er det ren idyl. Og så har vi jo altså også kæmpe kyststrækninger. Forestil dig, hvor mange meter kyststrækninger Tyskland har per indbygger i forhold til Danmark. Der er jo milevid forskel - og tyskere er altså helt vilde med det, de ikke selv har - og det er kyst og det er hav. 

I 2021 havde Langeland og Strynø til sammen 571.465 kommercielle turistovernatninger. 

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her