Mathilde Jessen

Journalist

28. apr. 2020 kl. 10:04
Ole Holbech. Redigering: Melissa Kjemtrup.

Kunder og frivillige glæder sig: Flere fynske genbrugsbutikker åbner igen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Siden midten af marts har mange af de fynske genbrugsbutikker været lukket på grund af risiko for coronasmitte. Men nu kan frivillige og kunder se frem til, at dørene igen åbner.

I genbrugsbutikken Blå Kors i Assens er tirsdag en helt særlig dag. Her er man nemlig klar til igen at tage imod kunder.

“Kunderne har været forbi hver dag og spurgt os, hvornår vi åbner”

— Alice Christiansen, frivillig leder, Blå Kors i Assens

- Vi har gjort os mange tanker om, hvornår det ville være det rigtige tidspunkt at åbne, og hvad der skulle til for at skabe den fornødne sikkerhed. Det vigtigste for mig var at skabe tryghed for både vores kunder og frivillige, siger Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug, til TV 2/Fyn.

I de sidste mange uger, hvor genbrugsbutikken har været lukket, har både de frivillige og i høj grad også kunderne glædet sig til at komme i butikken igen.

- Kunderne har været forbi hver dag og spurgt os, hvornår vi åbner. De har meget gerne ville komme i butikken igen, så det bliver så lækkert at kunne åbne igen, siger Alice Christensen, der er frivillig leder i Blå Kors butikken i Assens.

Kunderne nyder at vende tilbage

I Assens ligger også Folkekirkens Nødhjælp, der ligesom Blå Kors er en genbrugsbutik. De åbnede deres butik mandag i sidste uge.

Jonna Skøtt er frivillig i butikken og medlem i bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp i Assens, og hun fortæller, at det har været forfærdeligt at have haft lukket.

- Det var så dejligt, da vi kunne åbne igen. Men jeg har så været her hver dag alligevel for at sortere alt tøjet, siger Jonna Skøtte og tilføjer:

- Nogle synes måske, at det er for tidligt at starte op, og det, synes jeg, er helt okay, men jeg tør godt at stå i butikken, siger hun.

Tiltag som i supermarkederne

Og for at kunne åbne ligesom Folkekirkens Nødhjælp, har de frivillige været i fuld gang den sidste uge med at få Blå Kors-butikken helt klar.

- Vi har sparret med detailhandlen om, hvilke tiltag vi kunne tage for at gøre turen i butikken tryg for alle. Men vi har også sagt til vores frivillige, at de først skal møde op, når de føler sig trygge nok til det, fortæller Anders Christensen.

I butikken har man blandt andet valgt at fordoble antallet af kvadratmeter pr. kunde, så sikkerheden og trygheden hos butikkens frivillige og kunder er i orden. Og flere andre tiltag er blevet gjort, for at gøre genbrugsshoppingen sikker og tryg.

- Vi har sat skærme op ved kassen og mærker på gulvet, og så lukker vi kun otte kunder ind ad gangen, så vi bedst muligt kan styre det, siger Alice Christiansen.

Flere fynske genbrugsbutikker åbner

Også andre fynske genbrugsbutikker ser frem til at åbne igen.

Det gælder blandt andet Røde Kors i Odense, som åbner den 1. maj, skriver de på deres hjemmeside. Frelsens Hær i Odense allerede åbnede op igen den 20. april.

Hos Kirkens Korshær er det værnemidler, som de venter på.

De frivillige i Kirkens Korshær på Langeland er nemlig mere end klar til at åbne, fortæller Teamleder og Genbrugsleder hos Kirkens Korshær Dorthe Egede Hansen til TV 2/Fyn.

På landsplan regner de med, at deres butikker er klar til at åbne den 11. maj. Men hvis den Sydfynske butik er klar med værnemidlerne før, så bliver der åbnet der.

22. apr. 2020 kl. 12:52
Jeanette Torndahl Fournier

By hylder sin bager:
  • Han tænker virkelig bare på alle andre

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Nr. Lyndelse Bageri har under coronakrisen givet både kager og brød væk til flere af byens borgere. Nu er borgerne klar til at give lidt igen til det fynske bageri.

Klokken er halv ti onsdag morgen, og for bageren i Nr. Lyndelse Bageri er det snart sengetid. Men han ved ikke, at Britt Larsen og mange andre fra den lille by står klar ude foran bageriet for at sige tak.

- Han tænker virkelig bare på alle andre, og han har bare gjort det rigtig meget her den sidste måneds tid, hvor der har været alt det her, siger Britt Larsen.

“Jeg mener ikke, jeg kan overraskes, men det blev jeg godt nok”

— Jens Peter Hansen, bagermester, Nr. Lyndelse Bageri

Britt Larsen blev derfor enig med sig selv om, at det var på tide at give lidt tilbage til bagermester Jens Peter Hansen.

- Jeg lavede en begivenhed på Facebook, hvor jeg inviterede 97 mennesker og spurgte, om de kunne tænke sig at være med, siger Britt Larsen.

Læs også: Bager modtager hundredvis af donationer - nu er der gratis is og kys til de ældre
Gå tilbage Del
15. apr. 2020 kl. 10:07

Bager modtager hundredvis af donationer - nu er der gratis is og kys til de ældre

Ole Holbech

På Langeland er to bagerier og et ishus gået sammen om at levere gratis is og kager til øens plejehjemsbeboere. Initiativet støttes af hundredvis af donationer. 

Med inspiration fra Jylland og Nørre Lyndelse på Fyn er to bagerier og et ishus på Langeland gået sammen om at donere kager og is til øens plejehjem.

Via Facebook og Mobilepay har det været muligt at donere et beløb, så de ældre kunne få glæde af de søde sager, når det nu som følge af coronaviruspandemien ikke er muligt at få så mange besøg.

- Inden for et døgn havde vi lige knap 400 donationer, siger Daniel Stæhr, der er bagermester i Stæhrs Bageri i Tullebølle.

Visitkager og marengskys

Donationerne betyder, at der er kager og is på vej til samtlige plejehjem og fire bosteder på Langeland, inklusive personale.

Det er forskelligt, hvad de to bagerier leverer til de ældre.

- Jeg laver fem små visitkager, og så får de lyserøde marengskys, for der er langt mellem kys og kram på denne tid, forklarer Daniel Stæhr.

Stort hjerte i krisetid

Donationerne er kommet fra hele landet, ikke kun Langeland.

- Det er fantastisk. Det viser også, hvad det der Facebook kan. Folk har et stort hjerte i denne tid og tænker på de gamle, der sidder hernede, siger bagermesteren.

De ældre på plejehjemmene får ud over kager fra Stæhrs Bageri leveret gratis is fra Vaffelhuset i Rødkøbing samt andre kager fra Humble Bageri.

På Facebook havde Vaffelhuset opfordret til at donere 20 kroner, mens bagerne efterspurgte donationer på 30 kroner. Is og kager på Langeland forventes uddelt i løbet af ugen. Det er ikke længere muligt at donere penge, da indsamlingen er stoppet.

På kort tid var 97 mennesker blevet til mange flere.

- Folk lukkede flere og flere ind i begivenheden, og det er i hvert fald 124 husstande, der er med, siger Britt Larsen og fortsætter:

- Det betyder rigtig meget, for det viser, at vi står sammen. Vi hjælper og tænker på hinanden.

- Han tror, jeg skal bestille en kage

Bageren tror, at Britt Larsen kommer forbi bageriet for at få en snak om kager. Og ikke for at sige tak.

- Jeg har spurgt, om jeg kunne komme, fordi jeg har en bestilling på noget, som jeg godt lige vil snakke med ham om, siger Britt Larsen.

Læs også: Medarbejdere sendt hjem: Kaldt tilbage to timer senere efter hurtig omstilling
Gå tilbage Del
22. apr. 2020 kl. 11:45

Medarbejdere sendt hjem: Kaldt tilbage to timer senere efter hurtig omstilling

Henrik Bisgaard

Nyborg-virksomheden Steffca er gået i gang med at producere ansigtvisirer. Det har skabt nye arbejdspladser og reddet budgettet.

Mandag den 23. marts begyndte som en sort dag for Nyborg-virksomheden Steffca.

Ved middagstid måtte man tage konsekvensen af den omsiggribende coronakrise, og varsle hjemsendelse af ti medarbejdere.

Men allerede klokken 14 kunne direktør Martin Steffensen trække varslet tilbage.

Ledelsen havde fulgt med i pressen og reageret på, at der blev efterlyst virksomheder, som kunne omstille produktionen hurtigt.

Fra at have fokuseret på specialet med pakninger og lignende til blandt andet industrien bød man ind med en produktion af ansigtsvisirer.

Det kunne Region Syddanmark godt bruge, og med en stor ordre på ansigtsvisirer kunne varslet om hjemsendelse veksles til det der ligner et eventyr midt coronakrisen.

- Det eneste vi ikke havde i forvejen var elastikken, fortæller Martin Steffensen.

Men elastikken var ikke lige nem at få klippet i den rette længde - slet ikke, når der i første omgang skal klippes 32 kilometer elastik i stumper som passer til et hoved.

Men via netværk blev der fundet en maskine.

- Midt i påsken blev den hentet. Vi fik åbnet en fabrik, så vi kunne få den ud, og så vi kunne komme igang, fortæller Martin Steffensen.

Fakta  om Steffca A/S

Nyborg-virksomheden Steffca A/S blev grundlagt i 1993 af Kurt Steffensen med det formål at levere pakningsløsninger til ovne, kedler og brændeovne til det skandinaviske marked.
 

I 2005 flyttede virksomheden til udflytning til nye og større lokaler på Romsøvej.
 

I 2008 overtog Steffca pakningsfabrikken Evi Pak i Esbjerg, og i 2009 blev produktion og lager flyttet til Nyborg.

 

Et generationsskifte fandt sted i 2008, hvor Dorthe og Kurt Steffensen overdrog ledelsen af virksomheden til sønnerne Mikkel og Martin. Martin er i dag administrerende direktør og Mikkel er eksport- & it-manager.

 

Steffca er fem gange kåret til Gazelle-virksomhed som anerkendelse af høj vækst gennem flere år.

 

Kilde: Steffcas webside

2020 er sikret

Fra at meget var gået i stå omkring den 27 år gamle Nyborg-virksomhed på Romsøvej, kan Martin Steffensen nu konstatere, at ansigtsvisirerne forvandler 2020 til alligevel at blive god. Og ikke mindst at selskabet og medarbejderne er sikret.

- De sidste fire-fem uger har været en stor rutsjebanetur. Op og ned hele tiden. Få skaffet råvarer, skullet sende folk hjem, til "nej nu kører vi", til vi har ansat en masse mennesker istedet for, opsummerer Martin Steffensen.

Flere ansat

Siden regionen bestilte 160.000 visirer er der ansat 16-18 nye medarbejdere, så virksomheden under coronakrisen er vokset fra 28 til 44-46 ansatte.

Og der er potentiale for mere, siger Martin Steffensen.

- Der er stadig folk der bliver smittet, der er stadig folk der skal testes, så det er et marked der vil være der i lang tid.

Henrik Bisgaard
 

- Det er ikke sundhedspersonale som har brug for visirer, men også for massører, fodterapeuter ... Alle folk der gerne vil beskytte sig kan drage fordel af at bruge et visir, siger Martin Steffensen.

De første 50.000 visirer er leveret til regionen, mens Steffca har sendt yderligere 50.000 visirer til Frankrig og Schweiz.

Ud over stepperne

Martin Steffensens gode råd til andre erhvervsdrivende er, at man skal være omstillingsparat.

- Man skal se på det marked der findes i dag, og så skal man glemme alle sine gamle idéer og tænke ud af boksen.

- Og komme ud over stepperne, siger han.

Overraskelsen hos den fynske bager var da heller ikke til at tage fejl af.

- Jeg mener ikke, jeg kan overraskes, men det blev jeg godt nok, siger Jens Peter Hansen, som er bagermester i Nr. Lyndelse Bageri.

- Det er stort, at de lokale bakker op om det, vi laver. Det er vi så taknemmelige for, siger bagerfruen Lena Hansen.

Kvajekage til en af byens borgere

Både det lokale plejecenter, hjemmeplejen og byens skoleelever har nydt godt af Nr. Lyndelses gavmilde bager.

- Han har givet skolerne brunsviger på dronningens fødselsdag. Han har givet hjemmeplejen rundstykker. Han har lavet indsamlinger, så alle beboere på plejehjemmet, i første omgang det i Nr. Lyndelse, fik en påskepakke, og det endte med, at det blev hele Faaborg-Midtfyn Kommune, siger Britt Larsen.

Læs også: Tove har brug for hjælp:
  • Hvis jeg ikke får rengøring, kan jeg ikke bo hjemme
Gå tilbage Del
16. apr. 2020 kl. 14:42

Tove har brug for hjælp:
  • Hvis jeg ikke får rengøring, kan jeg ikke bo hjemme

Amanda Kieler Andersen / Foto: Pernille Gram

Der skal spares på ældreområdet i Odense. Ét af spareforslagene fra Ældre- og Handicapforvaltningen lyder på mindre rengøring til de ældre.

Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune præsenterede onsdag et sparekatalog, som betyder nedskæringer på i alt 34 millioner kroner alene i år.

I sparekataloget foreslås en nedskæring på rengøring, så ældre i Odense Kommune vil få gjort rent hver tredje uge i stedet for hver 14. dag.

Hos Tove Rasmussen, der er 89 år, modtages udsigterne til mindre rengøring med alvor. Rengøringshjælpen fra kommunen er essentiel for hende.

- Hvis jeg ikke fik det, kunne jeg ikke bo her. Det mærkelige er jo, at de gerne vil have de gamle skal blive længst muligt i eget hjem. Det kan vi jo kun, hvis vi får lidt hjælp til de fysiske ting, siger hun til TV 2/Fyn.

Tove Rasmussen er blevet opereret flere gange i hofter og knæ og lider desuden af slidtgigt. Hun kan ikke gøre rent, for hun har ikke kræfterne til det. Alene det at gå kræver, hun har stokke i hænderne hele tiden.

- Jeg har ingen kræfter i den ene hofte. Det er som om, jeg falder ud til siden og ikke kan holde balancen, fortæller den 89-årige.

Ingen hjælp

Tove Rasmussen kan dog godt forstå at kommunen skal prioritere økonomisk.

- Jeg synes bare, det er de gamle og ældre, det går ud over hele tiden. Det er dem, der bliver sparet på, siger hun.

Hun har overvejet at spørge sine børn om hjælp.

- Men når man er 89, som mig, så er ens børn også gamle. Min ældste datter er 69, og hun har også slidgigt. Det er en arvelig lidelse. Hun kan ikke hjælpe mig mere. Slet ikke med rengøring, forklarer Tove Rasmussen.

Den 89-årige kan godt lide at huset bliver holdt rent.

- Særligt i de her corona-tider, hvor vi skal skrue op for hygiejnen. Så er det da forfærdeligt, at rengøringen bliver beskåret. Der vil komme mange nullermænd på mine gulve, hvis der skal gå tre uger, siger hun.

Forståelse fra formand

Formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune Søren Windell (C) forstår fuldt ud Tove Rasmussens frustrationer.

- Det er er uacceptabelt lavt niveau, vi kommer ned på, hvis det er hver tredje uge vi kan tilbyde rengøring, siger han og fortsætter.

- Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt.

Det er ifølge Søren Windell de svageste ældre, det kommer til at gå ud over.

- Det var det også sidst, vi sparede. Det er jo ikke mere end halvanden måned siden, siger formanden for Ældre- og Handicapudvalget.

Dyb forundring

Kasper Ejlertsen (S), der er medlem af Ældre- og Handicapudvalget, kan ikke forstå udmeldingen fra Søren Windell.

- Det vækker dyb forundring hos os socialdemokrater, at man kommer med et forslag om at minimere rengøring hos de ældre, siger Kasper Ejlertsen til TV 2/Fyn.

Han vil derfor invitere til drøftelse i udvalget, for at høre forvaltningen, om det er er deres bedste bud, der bringes til bordet.

- Jeg bliver nødt til at høre, om det er forvaltningens og ikke mindst rådmandens mening, at det her, det er de muligheder, der er, siger Kasper Ejlertsen.

Han har gjort sig tanker om alternative spareforslag, men mangler information fra forvaltningen før, der han vil bidrage med konkrete forslag.

Håber på forligspartimøde

Søren Windell håber, der i Odense Kommune kan findes en løsning, så nedskæringer ikke bliver nødvendigt.

- Jeg går og venter på, borgmesteren indkalder til et forligspartimøde, for det er borgmesteren, der sidder på kommunekassen. Det er ham der sidder på pengene, siger han.

Formanden kan også forstå Tove Rasmussens corona-bekymring. Men han forklarer, at nedskæringen ikke kommer pludseligt.

- Det her er noget, vi skal vedtage, hvis det kommer så langt, den 28. april. Det vil vare et stykke tid inden det træder i kraft.

Og da hele byen gik i sort lørdag aften, var bageren klar med en opmuntrende kage.

- I weekenden lagde han op på Facebook, at han havde lavet en kvajekage til en borger i byen, der havde klippet strømmen i hele byen. Og den kvajekage rørte mig. Han tænker bare på folk hele tiden, så jeg tænkte, at vi simpelthen var nødt til snart at give noget tilbage, siger Britt Larsen.

Weekendophold og fællesspisning

Sammen har byen indsamlet mere end 2.800 kroner, og det, den glade initiativtager troede skulle blive til en lille kurv fra den lokale blomsterbutik, er blevet til både et weekendophold og flere lokale overraskelser.

- De skal have et weekendophold. Jeg har fået lavet en kurv med lækkerier, og de skal have en blomst, og så har jeg købt to gange hverdagsmad blandt andet hos hallens cafeteria, og jeg har lavet fire billetter til fællesspisning i forsamlingshuset i Nr. Søby, siger Britt Larsen.

Dagens gave betyder dog ikke, at det er slut med idéerne hos bageren, som allerede har planer om nye tiltag.

- Nu skal jeg bare lægge hovedet i blød og finde på det næste, for jeg vil da gerne have mere, siger Jens Peter Hansen.

- Du skal jo også have noget at filme næste gang, siger han til TV 2/Fyns fotograf:

- Det bliver stort.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her