Pernille Redder

Eventredaktør

3. mar. 2022 kl. 19:00

Se debatten: Sådan kan Fyn hjælpe Ukraine

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Har du spørgsmål om, hvordan du kan komme til at hjælpe Ukraine, har du mulighed for at få svar på dem torsdag klokken 17-18.

TV 2 Fyn Event har samlet et kyndigt panel på Middelfart Rådhus, som lige nu står klar til at besvare fynboernes spørgsmål om at hjælpe Ukraine. 

Er det for eksempel en god idé at stille sit hus til rådighed for flygtninge fra det krigsramte land? Kan du glæde nogen med hjemmebag? Eller er det i virkeligheden kun hårde kontanter, der kan bruges lige nu?

Læs også: Ukrainske flygtninge ankommet til Korinth Kro:
  • Det er næsten ikke til at være i
Gå tilbage Del
3. mar. 2022 kl. 17:29
Fyn

Ukrainske flygtninge ankommet til Korinth Kro:
  • Det er næsten ikke til at være i

Morten Albek

Morten Albek

Morten Albek

Morten Albek
/

- Sent i aftes (onsdag aften, red.) ankom mormor, mor, far og ni børn her til Korinth Kro, fortæller Finn Kyhn, som er formand i foreningen Korinth Kro til TV2 Fyn. 

Familien, der har taget turen til Fyn i deres minibus, kommer fra Donetsk, hvor de har drevet et børnehjem. Da familien ankom var de tydeligt berørte, og synet af varm gullaschsuppe og værelser med redte senge overvældede familien. 

- Jeg oplevede en familie der nu turde tro på, at de nu kunne slappe af og samle sig. Den ene pige sagde "Jeg kan bare mærke, at det hele kribler i min krop og jeg er overvældet", fortæller Finn Kyhn. 

For Finn Kyhn, er det en stor glæde, at kunne hjælpe familien og samtidig mærke opbakningen fra lokalmiljøet. 

- Vi drukner i donationer af mad, legetøj og tøj. Så lige nu beder vi om, at folk ikke kommer med mere af det, siger han. 

Hvordan er det at opleve så stor opbakning? 

- Det er næsten ikke til at være i. Vi startede i søndags med et lille opslag på vores facebookside og siden er det bare gået stærkt, siger Finn Kyhn. 

Fyn hjælper Ukraine

Fyn hjælper Ukraine er et nyt samarbejde mellem TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. De tre mediehuse vil i den kommende tid sammen fortælle, hvordan fynboerne allerede hjælper ukrainere, hvordan man kan bidrage med det, der er mest brug for, og så vil vi også stå for arrangementer om invasionen af Ukraine.


Første arrangement finder sted på Middelfart Rådhus torsdag, hvor et panel med politikere og hjælpeorganisationer snakker om, hvordan du egentlig bedst hjælper Ukraine.

- Vi venter og ser

Hvor længe familien kan blive på Korinth Kro er endnu uvist. Indtil videre rydder de vandrehjemmet og stiller værelserne til rådighed. 

- Vi tænker, det kun er én uge, men vi tager lige weekenden med, og så ser vi, hvordan situationen er i Danmark og EU. Det ændrer sig hele tiden, så vi venter og ser, siger Finn Kyhn. 

Skulle der komme flere ukrainske flygtninge til Korinth Kro, er de velkomne. 

- Lige nu har vi plads til 16 personer, men kommer der fire mere, så har vi nok også plads til dem, siger Finn Kyhn med et grin. 

Under mandagens 19.30-udsendelse spredte Foreningen Korinth Kro budskabet om, at de gerne ville hjælpe ukrainske flygtninge. Kun tre minutter efter udsendelsen blev foreningen kontaktet af en TV 2 Fyn-seer, der kunne sætte dem i kontakt med 16 ukrainske flygtninge. Sent onsdag ankom 12 af de 16 ukrainske flygtninge til kroen. Senere torsdag ankommer de sidste fire børn med toget. 

Event 3. marts

Torsdag den 3. marts klokken 17 inviterer TV 2 Fyn Event til debat på Middelfart Rådhus om, hvordan vi fynboer bedst kan hjælpe ukrainere i Ukraine og lige her på Fyn. Stil dine spørgsmål til politikere, hjælpeorganisationer og herboende ukrainere. Du kan deltage helt gratis; book din billet ved at sende en mail til event@tv2fyn.dk.


Du kan også følge debatten hjemmefra på følgende platforme: tv2fyn.dk, fyens.dk, faa.dk, TV 2 Fyns Facebook og TV 2 Fyn Nyhedskanalen. 

_

Mød flere herboende ukrainere, blandt andre formanden for organisationen Bevar Ukraine, Roman Boichuk og Nataliya Kreitor, som forleden måtte lukke sin indsamling i Ejby, da hun på kort tid modtog alt for mange donationer fra venlige fynboer.

I panelet er også Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S), som i denne uge har haft travlt med at finde de 100 sengepladser, som Udlændingestyrelsen har bedt Middelfart kommune om at finde. 

Røde Kors stiller med formand Gerda Madsen fra Odense-afdelingen, og hun er også klar til at besvare spørgsmål. 

Har du et spørgsmål til panelet, eller ønsker du at kommentere debatten, kan du skrive det i kommentarfeltet på TV 2 Fyns Facebook, hvor redaktionen sidder klar til at sende spørgsmål og kommentarer videre. 

_

Fyn hjælper Ukraine

Fyn hjælper Ukraine er et nyt samarbejde mellem TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. De tre mediehuse vil i den kommende tid sammen fortælle, hvordan fynboerne allerede hjælper ukrainere, hvordan man kan bidrage med det, der er mest brug for, og så vil vi også stå for arrangementer om invasionen af Ukraine.


Første arrangement finder sted på Middelfart Rådhus torsdag, hvor et panel med politikere og hjælpeorganisationer snakker om, hvordan du egentlig bedst hjælper Ukraine.

11. feb. 2022 kl. 20:33

Alkohol og samtykke:
  • Oftest er det ofrene, der ikke kan huske

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Forsvarsadvokat oplever, at mænd, der er anklaget for voldtægt, oftest har en meget klar erindring, mens ofre kan være ramt af hukommelsessvigt.

Kan man have gjort noget forkert, hvis man er for fuld til at huske det? 

Sådan spurgte en elev på Odense Katedralskole - anonymt - det panel, som TV 2 Fyn Event havde sammensat, da der torsdag blev debatteret samtykkelov i ugens aktuelle live debat. 

Men faktisk er virkeligheden oftest en anden, fortalte forsvarsadvokat Camilla Puggaard.

- Det er sjældent, at mine klienter ikke kan huske noget. Det er oftere, at den, der er forurettet, ikke kan huske det. Mine klienter har som regel en klar erindring om, hvad de har oplevet.

TV 2 Fyn Event

Hver torsdag debatterer TV 2 Fyn Event et aktuelt emne et sted på Fyn. Debatterne udspringer af de problemer og emner, som optager fynboerne. Vi inviterer dig med som publikum, og kan du ikke være med i salen, kan du altid se med og stille spørgsmål via en af TV 2 Fyns platforme; tv2fyn.dk, Facebook og TV 2 Fyns nyhedskanal.

Vil du i kontakt med redaktionen, kan du skrive til os på event@tv2fyn.dk.

Hun afliver dermed myten om, at man kan blive så alkoholpåvirket, at man begår overgreb uden at ville det.

Loven gælder stadig

Men både forsvarsadvokaten og de øvrige i panelet er klare i mælet, når det gælder elevens konkrete spørgsmål. Svaret er ja.

Nils Anton Gyde Jensen
I Uge 6 sætter Bemærk og TV 2 Fyn fokus på grænser og samtykkeloven. Torsdag inviterede vi til debat på Odense Katedralskole om samtykke.

- Det, at man ikke kan huske noget, betyder ikke, at man ikke har gjort noget krænkende, siger Mathilde Vinther, der er spidskandidat på Fyn for Enhedslisten. 

Hun sammenligner situationen med at køre bil i alkoholpåvirket tilstand.

- Hvis man drikker sig så fuld og man sætter sig ud i en bil og ikke kan huske, at man har gjort det, så er det jo stadigvæk ulovligt at køre med den promille. Loven gælder jo stadig uanset om man er påvirket eller ej, siger hun. 

Læs også: Se hele debatten: Hvilken forskel gør samtykkeloven?
Gå tilbage Del
10. feb. 2022 kl. 18:47
Fyn

Se hele debatten: Hvilken forskel gør samtykkeloven?

Lasse Beck Frost

Hvornår er et samtykke egentlig et samtykke? 

Knap 60 procent af 1.200 fynske unge siger, at de ikke ved nok om samtykkeloven under sex. Det viser en undersøgelse, som TV 2 Fyns ungdomsredaktion, Bemærk, for nylig har foretaget blandt elever på de fynske ungdomsuddannelser. 

- Den er tvetydig. For skal man have et mundtligt eller skriftligt samtykke? Det kan også generelt være tvetydigt, hvornår man siger ja og nej, siger 22-årige Rasmus Lau Mortensen fra Odense til TV 2 Fyn.

I 2020 vedtog Folketinget nemlig en ny samtykkebaseret voldtægtslov. Den er i dag nærmere kendt som den omtalte samtykkelov. 

Og netop samtykkeloven forsøger TV 2 Fyn at blive klogere på i selskab med fynboerne. Torsdag eftermiddag fra klokken 17.00 afholdes der debat på Odense Katedralskole.

Panelet til debatten består af: 

  •  Mathilde Vinther, spidskandidat, Fyn, Enhedslisten.

  • Camilla K. Puggaard, Forsvarsadvokat, Bjerregaard Advokatfirma.

  • Zen Donen, Jurist og bestyrelsesmedlem, Everyday Sexism Project Danmark.

  • Julie Nielsen, Sexualist, Ungdomsringen.

Følg med i debatten her

Du kan se debatten direkte her på TV 2 Fyns hjemmeside, Facebook og ikke mindst nyhedskanalen. Hvis du ser med på Facebook, kan du stille dine spørgsmål til de fire paneldeltagere direkte i kommentarsporet.

Du kan se flere af svarene på fynboernes spørgsmål i livebloggen her:

Debat: Hvilken forskel gør samtykkeloven?

Følg opdateringerne herunder

Samtaleemne

Måske er det ikke overraskende, at spørgsmålet om alkohol og samtykkelov rejses af gymnasieeleven. Julie Nielsen, der som sexualist for Ungdomsringen, underviser og rådgiver andre unge om sex og samliv, oplever, at det er et emne, der optager mange unge.

- Det er noget, vi taler om, og det er en enorm gråzone for mange. Men vi taler om, at når man er fuld, er man stadigvæk et menneske, og man skal stadig kende reglerne og følge dem, siger hun og fortsætter: 

- Det er ikke sikkert, man kan have den samme dialog om samtykke, når man er fuld, så der skal man nok være ekstra påpasselig. Og det er også noget af det, vi går i dialog med de unge om, siger hun.

Læs også: Elever strejker for sex på skemaet: - De fleste har deres debut som 16-årig, så det er utrolig vigtigt
Gå tilbage Del
10. feb. 2022 kl. 23:41
Fyn

Elever strejker for sex på skemaet: - De fleste har deres debut som 16-årig, så det er utrolig vigtigt

Sex skal på skoleskemaet. Sådan lyder budskabet fra mange af landets gymnasieelever. 

Derfor nedlagde flere af dem torsdag undervisningen. I Faaborg var slagsange og selvskrevne skilte dog skiftet ud med en skærm, der blandt andet streamede debattør og psykolog Louise Kjølsens egne erfaringer fra demonstrationen på Christianshavn Gymnasium ud til de omkring 1500 deltagende over hele landet.

- Selv om vi er et lille gymnasium og der måske ikke er så mange, der deltager, så synes vi, at det er megavigtigt at vise, hvad vi mener, siger Marinella Madsen, næstforperson i elevrådet på Faaborg Gymnasium.

- De fleste unge har deres debutalder, når de er 16 år, altså i starten af gymnasiet. Det kan for eksempel ske til gymnasiefester. Så det er utrolig vigtigt at lære sine grænser at kende.

Det var en alternativ demonstration, hvor en gruppe elever fulgte den store demonstration og debatterne i København på storskærm.

Stadig en masse spørgsmål

I folkeskolen er seksualundervisning obligatorisk, men når de unge fortsætter på ungdomsuddannelser er det slut. Eleverne har dog stadig en masser af spørgsmål.

- Jeg tror helt klart, at det er noget med det samtykke, og hvor grænsen går, i forhold til hvordan man kan se, om man har overskredet den, siger Frode Lundgaard.

- Jeg tror, det vigtigste er noget med sikker sex. Jeg føler ikke rigtig, vi lærer noget om det, siger Catalina Dusky.

- Noget med køn og seksualitet, fordi der er så mange forskellige retninger i dag, så man har mulighed for at respektere alle, siger Xenia Rasmussen.

Minister vil gøre seksualundervisning obligatorisk

Dagens demonstration har da heller ikke været for døve ører. I regeringen er man klar til at handle på elevernes ønsker, fortæller børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg synes, det er et meget klart og tydeligt budskab. Seksualvejledning har altid været tyndt i gymnasiet. Jeg kan huske det tilbage fra min egen gymnasietid, hvor vi også kæmpede for det, siger hun.

- I mellemtiden er internettet blevet opfundet. Så behovet for at tale åbent om nogle af de overgrebsproblematikker og samtykkeproblematikker er ikke blevet mindre. Derfor har vi valgt at give eleverne ret.

Ministeren vil i samarbejde med elev- og skolelederforeninger finde en model, så det kan blive en obligatorisk del af undervisningen. Derudover er der afsat to millioner til at udarbejde materiale.

Tilbage på gymnasiet i Faaborg bakker man også op om elevernes ønske.

- Vi har i forvejen talt om at lave nogle nye flerfaglige forløb, hvor vi blandt andet vil have et forløb omkring seksualitet og kønsidentitet. Så der sker noget, men der kunne sagtens ske mere. Og i forhold til det emne, der har været et af de største, så er det det her med at kunne sætte grænser, og der har vi ikke været. Der kunne vi være langt mere skarpe, siger.

Spørgsmålet om alkohol og samtykke var blot et af mange spørgsmål, som panelet gav svar på i debatten om samtykke. 

Du kan læse flere spørgsmål og svar i livebloggen fra eventet her.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her