I en time ledte Søren forgæves efter p-plads ved sygehus - men skulle alligevel betale
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter en time var det endnu ikke lykkedes at finde en parkeringsplads, men det kostede alligevel penge for både Søren og Rene at have kørt ind på parkeringspladserne ved Odense Universitetshospital.
Du risikerer at få en opkrævning for parkering helt uden at have parkeret.
Det skete 12. december for Søren Wiilsbøll .
I en times tid kørte han rundt på parkeringspladserne ved Odense Universitetshospital for at lede efter en ledig plads. Det lykkedes dog ikke.
En måned senere kom regningen: 101 kroner.
- Det er ulogisk at betale for noget, man ikke får, siger Søren Wiilsbøll.
- Jeg gider ikke gå i retten for det, så jeg betaler afgiften, men det er åbenlyst urimeligt at betale for noget, man ikke får, fastslår han.
Han har kontaktet TV 2 Fyn med sin oplevelse, efter han læste, at både patienter og endda ansatte havde svært ved at finde parkeringsplads på OUH.
Stefan starter dagen ud i parkeringskaos: Folk er jo nogle gange grædefærdige
Der er hver dag kamp om for få parkeringspladser på OUH, og det ser ikke ud til at blive bedre på Nyt OUH.
Hver morgen starter Stefan Bjerre Callesen bilen og kører mod sin arbejdsplads i god tid.
Vel at mærke i rigtig god tid.
Han er sygeplejerske på intensiv afdeling V på OUH, og han triller hver dag ind på hospitalets område minimum en time før, han begynder sin vagt, og det er ikke for at hyggesnakke og drikke kaffe. Det er for at finde en parkeringsplads.
- Jeg synes faktisk, at det er et fair vilkår, at man har en parkeringsplads på sin arbejdsplads, fortæller Stefan Bjerre Callesen
Når Stefan Bjerre Callesen ankommer klokken 8:00 er personaleparkeringen allerede fyldt op til bristepunktet. Derfor kører han om bag i køen af kollegaer, der holder og venter på, at en lille parkeringsplads med cirka 30 pladser åbner klokken 8:30.
Et måske p-hus
Og han er bange for, at det ikke bliver meget bedre, når det hele skal flytte ud på Nyt OUH.
I følge OUH er der cirka 3500 parkeringspladser i dag, og det er inklusiv dem på Dyrskuepladsen, Falen og villavejene omkring sygehuset. Ifølge parkeringsstrategien for Nyt OUH kommer der til at være 4200 parkeringspladser. Men 600 af dem forudsætter, at der kommer et parkeringshus, som der endnu ikke er søgt penge til.
- Jeg går ud fra, at når vi kommer op på de 4200 pladser, så er der plads til dem, som har behov for det, så det håber jeg, at det ender ud med, siger Karsten Uno Petersen, formand for byggeri, indkøb og grøn omstilling i Region Syddanmark.
Men hvis ikke der oprettes de 600 pladser i parkeringshuset, så er der udsigt til, at der kun kommer 100 flere pladser på Nyt OUH, end der er på det nuværende.
-Det er jo slet ikke nok, og jeg synes helt ærligt, at grænsen er nået, når man skal møde en time før, siger sygeplejerske Stefan Bjerre Callesen.
De største tabere
Han tog gerne kollektiv trafik og købte i sin tid faktisk et hus i Fangel med sin hustru, netop fordi der var gode busforbindelser. Men bussen kører en helt anden rute nu.
Og han synes ikke selv, at han er den, der er hårdest ramt. Han mener, at patienterne er de største tabere.
- Jeg er jo ved godt helbred og kan sagtens holde ved Dyrskuepladsen og gå, men det er altså ikke alle patienter, der kan det, siger Stefan Bjerre Callesen.
Han ser ofte, at folk cirkulerer paniske rundt på parkeringspladserne i håbet om at finde en plads.
- Jeg oplever tit, at folk ruller vinduet ned og siger, at de allerede er ti minutter for sent på den til en undersøgelse, de har en tid til, og spørger, om jeg er på vej hen til min bil for at forlade sygehuset. Folk er jo nogle gange helt grædefærdige, fortæller han.
Han mener, at det kan have flere negative konsekvenser.
Det giver unødigt stress for patienterne, og hvis patienterne kommer for sent, så påvirker det jo også driften af sygehuset, siger sygeplejerske Stefan Bjerre Callesen.
Propfyldt letbane
Ifølge parkeringsstrategien for Nyt OUH forventer Region Syddanmark, der står for byggeriet, at letbanen vil være med til at aflaste biltrafikken. Men det giver Stefan Bjerre Callesen ikke meget for.
- Jeg har snakket med flere fra SDU, som fortæller, at letbanen allerede er propfyldt om morgenen og om eftermiddagen, og det bliver så de samme pladser, som OUH-ansatte skal slås om, siger han.
Og Stefan Bjerre Callesen ser på fremtidens flytning med skeptiske øjne.
- Jeg er da nervøs for, hvor lang tid jeg skal bruge på det her på Nyt OUH, fortæller han.
Derfor har Stefan Bjerre Callesen også kun et klart budskab:
- Kom nu for himlens skyld i gang med at lave parkeringspladser på nyt OUH.
Dybt godnat
Søren Wiilsbøll er ikke den eneste, der har betalt for parkering uden at have stillet bilen.
På Svendborg Sygehus fik Rene Erbs fra Munkebo også en opkrævning på 101 kroner for at køre rundt i parkeringspladserne. 12 kroner for parkeringen og 89 kroner i gebyr.
- Det er helt dybt godnat dernede, siger Rene Erbs.
Hans kone kørte ham på sygehuset, hvor han hurtigt skulle hente et apparat, mens hun kørte rundt i området.
- Jeg kan ikke sætte mig ind i en masse regler, inden jeg som patient går ind på sygehuset. Jeg ved godt, jeg skal registreres, men det valgte vi ikke at gøre, siger Rene Erbs.
- Det skulle kun tage et par minutter at hente et apparat, men der er ventetid på afdelingen, så det tager knap en time. Det er vel ikke ulovligt at sidde og vente i sin bil.
Tanja kommer for sent til sygehuset på grund af parkeringskaos: - Jeg synes ikke, at det er rimeligt
Hver dag er der parkeringskaos ved Odense Universitets Hospital (OUH). Det har konsekvenser for patienter, der kommer for sent, fordi de skal lede efter en parkeringsplads i op til tre kvarter.
Fuldstændig kaotisk.
Sådan beskriver flere patienter og pårørende parkeringsforholdene på OUH.
- Jeg synes ikke, det er rimeligt overfor os, der egentlig bare gerne vil komme til vores aftalte tid. De gange jeg er herude, bruger jeg minimum mellem en halv time og tre kvarter på at finde parkering. Og det er konsekvent hver gang, siger Tanja Rath, der er pædagogisk leder fra Søndersø.
Hun kommer jævnligt på OUH, og hun har efterhånden opbygget en vis erfaring med at lede efter en parkeringsplads, når hun har en tid på sygehuset. Hun har i afmagt efterhånden accepteret det.
- Jeg kommer for sent til min aftale herude, fordi jeg kan jo ikke gå en time før fra arbejde hver gang for at finde en parkeringsplads herude, fortæller hun.
Fire biler om en plads
Birgit Brink fra Langeland kan også nikke genkendende til, at det er et stort problem. Hun besøger OUH ofte og synes parkeringsforholdene er kaotiske.
- Alle cirkler rundt, og lige så snart der er en ledig plads, så er der jo fire, der gerne vil have den, fortæller Birgit Brink, der er pensionist.
Og dem TV 2 Fyn mødte ved parkeringsområderne ved OUH onsdag er ikke de eneste.
Tirsdag kunne TV 2 Fyn fortælle, hvordan personalet på OUH er frustrerede over, at de ikke kan finde parkeringspladser når de skal på arbejde. På vores Facebookside har både ansatte, patienter og pårørende fortalt hvordan de oplever parkeringsforholdene på OUH.
Her skriver flere, at det er stressende at skulle lede efter en parkeringsplads, og at de kommer for sent til deres behandlinger.
Du kan se et udsnit af den mange kommentarer herunder.
Derfor bringer TV 2 Fyn Facebook-kommentarer
TV 2 Fyn har ikke efterprøvet indholdet i kommentarerne, som er vist herunder. TV 2 Fyn vælger at bringe dem alligevel, da de er med til at tegne et overordnet billede af p-problemerne på OUH, som OUH selv genkender.
Fuldstændig låste
Hospitalsdirektør på OUH Torben Hedegaard Jensen erkender, at der er et stort problem med parkeringsforholdene, og han er ked af, at det er til gene for patienter, pårørende og personale.
- Vi er her på matriklen fuldstændig låste i, hvilke muligheder vi har. Vi har simpelthen ikke ledige arealer, siger han.
Han ved, der er eksempler på, at patienter kommer for sent til deres aftalte tid, men for ham er det vigtigt, det ikke bliver værre.
- Vi er ikke i en situation, hvor - det er i hvert fald vores vurdering - vi decideret aflyser undersøgelser og behandlinger, og det er et helt afgørende kriterie for os, fortæller Torben Hedegaard Jensen.
Han fortæller, at de løbende er i dialog med kommunen og andre parter om at kunne udvide den eksisterende parkeringsplads ved Dyreskuepladsen, samt et område på J.B Winsløwsvej hvor SDU er fraflyttet nogle bygninger.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odense Kommune.
Parkeringsselskab: Derfor skal de betale alligevel
Både Søren Wiilsbøll og Rene Erbs har klaget til Apcoa Parking, der står for parkeringen ved Odense Universitetshospital i både Odense og Svendborg, men de har ikke fået medhold.
TV 2 Fyn har i flere dage forsøgt at få et interview med Apcoa Parking, der dog fortsat er i gang med at undersøge sagen.
Selskabet oplyser dog i et brev til Søren Wiilsbøll, at hans nummerplade blev scannet ved ind- og udkørsel.
- Det er derfor uden betydning, om man opholder sig i bilen eller kører rundt på arealet, lyder det.
Selskabet tilføjer, at der er gratis parkering i 45 minutter.
- Opholder man sig på arealet mere end 45 minutter, skal man betale, skriver selskabet.
- Da der blev parkeret på p-arealet, blev de gældende parkeringsbestemmelser stiltiende accepteret.
Kig på skiltene fra bilen
Søren Wiilsbøll undrer sig især over sidstnævnte oplysning fra parkeringsselskabet. I og med han aldrig parkerede, tjekkede han ikke skiltningen fra sin bil.
Skulle du ikke have tjekket skiltningen på området?
- Det mener jeg ikke, så længe man kører og leder efter en plads, så behøver du ikke være opmærksom på parkeringsforhold. Man kigger på skiltene, når man er parkeret, ikke mens man kører rundt, siger Søren Wiilsbøll.
Vil du gøre noget anderledes, hvis du en anden gang skal parkere ved OUH?
- Nu ved jeg, hvordan reglerne er, så noget vil jeg gøre anderledes, men jeg har svært ved at se, hvad man skal gøre som bilist.
Frit område eller ej
Samme holdning har Rene Erbs, der er irriteret over, at han skal betale for at parkere uden at have parkeret.
- Vi holdt ikke i en bås eller optog en parkeringsplads. Vi kører ind på et frit område, men det er ikke frit længere, siger Rene Erbs.
Er 45 minutter ikke rimelig tid til at finde en parkeringsplads?
- Næ.
Både Rene Erbs og Søren Wiilsbøll har kontaktet Odense Universitetshospital i forbindelse med deres respektive sager.
De håber, at parkeringsreglerne på sygehusene vil blive lavet om.
TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med ledelsen på Odense Universitetshospital om sagen, men det har endnu ikke været muligt.
Amatører spillede op i professionelle omgivelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selvom man ikke er professionel musiker, kan man sagtens prøve kræfter med den klassiske musik på højt niveau.
Det er netop hvad DAOS - Dansk Amatørorkester Samvirke gjorde i Odense Koncerthus i dag, hvor de opførte Gustav Mahlers 2. symfoni.
Kom med til "koncert" i videoen.