22. jul. 2020 kl. 13:02
Fyn
TV 2/FYN

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Davinde Sø er nu blandt de 25 allerbedste badesteder i Danmark målt på vandkvaliteten. Fyn og resten af Region Syddanmark dominerer hitliste.


På Friluftsrådets 2020-liste over landets 25 allerbedste badesteder gør Fyn og det Fynske Øhav sig bemærket med ikke færre end 15 af de bedste badesteder.

De 11 af de bedste badesteder ligger på selve Fyn, mens de sidste fire findes på Langelands og Ærøs kyster.

Læs også: Fynske købmænd giver en halv million kroner væk
Gå tilbage Del
20. jul. 2020 kl. 19:45
Fyn

Fynske købmænd giver en halv million kroner væk

Jeanette Torndahl Fournier

Munkebo Boldklub får 50.000 kroner af Spar-købmanden i Munkebo. Pengene skal bruges til at opfylde drømme.


Da coronapandemien i marts lukkede samfundet ned, ramte det også idrætslivet og sportsklubberne. Det betød, at mange klubber mistede medlemmer og kontingenter.

Men nu træder 15 fynske købmænd til med økonomisk hjælp. Købmændene uddeler i alt en halv million kroner ud til 15 idrætsforeninger.

En af de glade givere er købmand i Munkebo. Og han var ikke i tvivl om, at byens boldklub skulle hjælpes.

I modsætning til, at der i flere måneder var stille i idrætslivet, er det ikke gået stille for sig hos Spar-købmanden i Munkebo.

- Vi har haft travlt, men det har selvfølgelig også været anderledes, fordi vi har skulle omstille os, men vi har i den grad også kunnet mærke, at det har været endnu vigtigere for os at være lokal og tage hensyn, og også gøre en ekstra indsats for vores kunder, siger Benjamin Wammen Rosengren, Spar i Munkebo.

Coronaen kunne ikke holde kunderne væk. De blev ved med at komme og i højere grad købte lokalt, fik varer bragt ud, ligesom lukningen af grænsen til Tyskland fik omsætningen af øl og vand til at stige gevaldigt hos Benjamin Wammen Rosengren.

- Vi har mærket, at folk har handlet mere lokalt. Folk har støttet de lokale og brugt de lokale, og det har vi kunnet mærke. Ikke bare hos os, men også generelt hos hele Spar- og Min Købmand-kæden, siger Benjamin Wammen Rosengren.

Nu giver Benjamin Wammen Rosengren tilbage til byen ved, at støtte Munkebo Boldklub med fondspenge fra købmandsfonden KFI.

- Det falder meget naturligt for os, at give tilbage til lokalsamfundet. Det er essentielt, når man driver en lokalt forankret butik, at vi er med til at støtte de lokale sportsforeninger og klubber.

"Vi kan give noget igen"

Benjamin Wammen Rosengren forklarer, at valget faldt på Munkebo Boldklub fordi den spænder bredt og både har de helt unge og oldboys i klubben.

- Og så synes vi, at Munkebo Boldklub generelt engagerer sig i samfundet, argumenter købmanden.

Sponsoratet til fodboldklubben er på 50.000 kroner. Og det er vigtigt for boldklubben, at støtten kommer fra en lokal aktør.

- Det betyder, at vi kan give noget igen. Det betyder også, at vi har nogle samarbejdspartnere tæt på, når vi står hernede til en kamp og lige mangler nogle pølser, ketchup eller øl. Så kan vi meget hurtigt få fat i det, siger Jesper Bie Schøllhammer, kasserer i Munkebo Boldklub.

Kasseren tilføjer, at man selvfølgelig gerne vil have - og får - støtte udefra af store aktører.

Drømmen er et klubhus

De 50.000 kroner er umiddelbart øremærket til et klubhus. Sådan et har Munkebo Boldklub nemlig ikke.

- Pengene skal helst ikke gå ind som daglig drift. Det kan godt være nogle af penge gør det, men vi skal bygge videre på vores store drømme.

Udover et klubhus drømmer klubben også om en kunststofbane.

De 50.000 kroner er tæt på halvdelen af, hvad klubben normalt henter ind på sponsorater.

- Så vi er allerede godt med i år, faktisk foran, og vi håber at efteråret bliver ligeså givtigt, siger Jesper Bie Schøllhammer.

Købmænd hjælper 140 sportsklubber og foreninger

Sponsoraterne er finansieret via uddelinger fra købmandsfonden KFI, som er sat i verden for at støtte de frie købmænd.

 

I alt 140 sportsklubber og foreninger landet over har fået del i puljen, som er på ti millioner kroner.
 
KFI har siden 2014 uddelt cirka 500 millioner kroner købmændene i Danmark.

En stor del af uddelingerne ydes til købmænd, der er i gang med at modernisere, bygge om eller udvide deres butikker.

Pengene er ligeledes uddelt til større, tværgående projekter. For eksempel et digitalt løft af den frie sektor, uddannelse og videreuddannelse af købmændene samt initiativer, der hjælper købmændene med at reducere energiforbruget til gavn for miljøet.


Kilde: KFI 

Ind på listen er der sneget sig en fynsk overraskelse. Vandet i Davinde Sø er nemlig blevet fundet så godt, at søen er placeret som nummer 17.

Davinde Sø ved Odense er den første sø, der har placeret sig på den attraktive liste.

Se de fynske badesteders placering her:

2. Storebæltsbadet, Nyborg Kommune
4. Fyns Badestrand, Nyborg Kommune
5. Assens Næs strand, Assens Kommune
8. Hesselbjerg Strand, Langeland Kommune
9. Slotshagen, Svendborg Kommune
10. Christiansminde, Svendborg Kommune
11. Smørmosen, Svendborg Kommune
11. Strib Nordstrand, Middelfart Kommune
13. Søby Strand, Ærø Kommune
16. Hasmark, Nordfyns Kommune
17. Bogense Søbad, Nordfyns Kommune
17. Davinde Sø, Odense Kommune
20. Strandhotellerne, Nyborg Kommune
21. Eriks Hale, Ærø Kommune
25. Ristinge Strand, Langeland Kommune

Dansk badevand er af høj kvalitet

I det hele taget dominerer badestederne i Syddanmark listen. Af de 25 ligger 23 af de bedste badesteder målt på vandkvaliteten i Region Syddanmark.

Danmark er generelt kendt for en høj kvalitet af badevand og har i øjeblikket 174 blå flag-strande, hvilket er et rigtig højt antal sammenlignet med vores nabolande.

På de 174 blå flag-strande og 39 badepunkter bliver der igennem hele badesæsonen løbende taget badevandsprøver. Prøverne analyseres for e-coli og enterokokker.

Top 25-listen er lavet ud fra, hvilke strande der samlet set scorer lavest på begge parametre.

Læs også: Diskoteker er klar til genåbning - vil registrere gæsterne
Gå tilbage Del
22. jul. 2020 kl. 7:54
Fyn

Diskoteker er klar til genåbning - vil registrere gæsterne

Google Street View

En stor aktør i dansk natteliv forventer snart at åbne igen. En genåbning af nattelivet bekymrer dog overlæge.


“Vi kan samle hele styrken og åbne alle vores forretninger i Danmark inden for 48 timer”

— Adam Falbert, administrerende direktør, Rekom Group

Siden store dele af Danmark lukkede i marts, har det ikke været muligt at tage på diskotek og feste til efter midnat.

Det kan ændre sig i forbindelse med næste fase af genåbningen, som står til at finde sted i starten af august.

Hos Rekom Group, der driver syv barer og natklubber på Fyn og flere end 90 barer og natklubber i Danmark, forbereder man sig allerede på snart at kunne have åbent som normalt igen.

I øjeblikket må barer og værtshuse have åbent til klokken 24.

Fakta

Rekom Group driver følgende syv barer og natklubber på Fyn:

 

Heidi's Bier Bar på Klosterplads i Svendborg.

 

I Odense er det Rabalder Bar og Butchers i Overgade, Aya Club på Klingenberg, LA Tequila Bar i Vintapperstræde, The Australien Bar i Brandts Passage og Heidi's Bier Bar i Vestergade.

- Hvis det meget lave smittetryk, vi har i Danmark, fortsætter med at være så lavt, så har vi da en forventning om, at vi også kan begynde at få gang i vores forretninger igen i starten eller i midten af august, siger Adam Falbert, administrerende direktør i Rekom Group.

Planerne for det danske natteliv var en del af den politiske aftale, der blev lavet i maj. Her var det planen, at diskoteker og natklubber kunne få lov til at genåbne som en del af fase 4, der står til at begynde i starten af august.

Endnu har myndighederne ikke meldt ud, om diskoteker og barer i august kommer til at kunne have åbent efter midnat.

Men bliver det tilfældet, så er Rekom Group klar til hurtigt at reagere på det.

- Alle vores ansatte i Danmark har været sendt hjem med fuld løn, og de har sådan set kunnet holde sig klar i startboksen hele tiden.

- Lige nu er situationen den, at vi kan samle hele styrken og åbne alle vores forretninger i Danmark inden for 48 timer.

- Så når vi får et startfløjt fra myndighedernes side, så kan vi åbne for alvor inden for to døgn, fortæller Adam Falbert.

Hvis nattelivet får lov til at genåbne i august, kan det imidlertid også give grund til lidt bekymring. Det vurderer Thomas Benfield, overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Han begrunder bekymringen med, at man i nattelivet ofte står tæt sammen, og at hvis bare én person er smittet på et diskotek, så kan personen hurtigt nå at smitte 20-30 andre.

I stedet for at åbne nattelivet på én gang foreslår overlægen en genåbning over flere trin.

- Først kunne man forlænge barernes åbningstider og se, hvordan det går. Påvirker det ikke smittetallet, så kan man overveje at genåbne diskotekerne, siger Thomas Benfield.

Hos Rekom Group, der under coronakrisen har haft cirka 2.000 medarbejdere sendt hjem, har man siden april set på, hvordan man kan mindske risikoen for smittespredning rundt om på barerne og diskotekerne.

Ifølge direktøren kommer man til at indføre en række tiltag i forhold til hygiejne, kontaktløs betaling og registrering af gæsterne, når de kommer ind på et af stederne.

- Vi har en hel masse ting, vi kommer til at implementere. Flere af tingene har vi faktisk besluttet at gøre permanente i fremtiden, siger Adam Falbert.

Tirsdag viste tal fra Statens Serum Institut, at i alt 18 personer er indlagt på de danske hospitaler med coronavirus.

Siden starten af juli har 20 eller færre personer været indlagt med corona i Danmark.

Fakta om blå  flag og badepunkter

De danske strande med blå flag er kendt for deres høje kvalitet og gode faciliteter.

 

Den nye, nordiske mærkningsordning 'badepunkt' findes i år på 39 badesteder, og er således ved at sprede sig i Danmark. Badepunkt markerer mindre badesteder - som Daviden Sø - med god badevandskvalitet. 

 

På begge mærkningsordninger bliver der hver sommer foretaget kvalitetstjek af badevandet - og udarbejdet en liste over de allerbedste badesteder.
 
Dertil kommer 18 blå flag-havne og 12 større blå flag-centre.

 

Det er Friluftsrådet, der i Danmark står for at certificere og kontrollere både strande med blå flag og badepunkt.

 

Det er også Friluftsrådet, der hvert år rangerer de 25 bedste badesteder målt på badevandskvaliteten.

 

Blå flag er en international mærkningsordning, hvor reglerne for strandene er ens i alle de deltagende lande.

 

Læs mere på www.blaaflag.dk og www.badepunkt.dk
 

Kilde: Friluftsrådet

Davinde Sø

Davinde Sø var oprindeligt en grusgrav, hvor der blandt andet er hentet grus til byggeriet af Storebæltsbroen og Svendborg-motorvejen.

Der er blevet badet i Davinde Sø i 25 år.

 

Siden er der blevet lavet en lavvandszone, hvor børn kan bade trygt og sikkert. Andre steder i søen varierer dybden mellem seks og 12 meter.


Vandet i søen er meget rent, fordi søen er kunstigt anlagt og uden nogle former for tilløb. Derfor har Davinde Sø som det eneste sted på Fyn fået udmærkelsen "badepunkt".

Adressen til søen er Davinde Søvej 7, 5220 Odense SØ.

 

Kilde: Odense Kommune

Den komplette top 25-liste med Blå Flag og Badepunkt

Disse 26 strande (flere delte placeringer) klarer sig bedst på vandkvaliteten:
 
1. Sandskær Strand, Aabenraa Kommune
2. Storebæltsbadet, Nyborg Kommune
2. Uge Lystfiskeri og Camping (privat strand med offentlig adgang), Aabenraa Kommune
4. Fyns Badestrand, Nyborg Kommune
5. Assens Næs strand, Assens Kommune
5. Skærbæk Strandpark, Fredericia Kommune
7. Skarrev Strand, Aabenraa Kommune
8. Hesselbjerg Strand, Langeland Kommune
9. Slotshagen, Svendborg Kommune
10. Christiansminde, Svendborg Kommune
11. Smørmosen, Svendborg Kommune
11. Strib Nordstrand, Middelfart Kommune
13. Søby Strand, Ærø Kommune
14. Løjt Feriecenter strand (privat strand med offentlig adgang), Aabenraa Kommune
15. Nørre Lyngvig Strand, Ringkøbing-Skjern Kommune
16. Hasmark, Nordfyns Kommune
17. Bogense Søbad, Nordfyns Kommune
17. Davinde Sø, Odense Kommune
19. Ajstrup Strand, Aarhus Kommune
20. Strandhotellerne, Nyborg Kommune
21. Eriks Hale, Ærø Kommune
22. Købingsmark Strand, Sønderborg Kommune
23. Løverodde Strand, Kolding Kommune
24. Vedersø Klit Strand, Ringkøbing-Skjern Kommune
25. Ristinge Strand, Langeland Kommune
25. Østerstrand, Fredericia Kommune

For 16 minutter siden
Tophistorie
Frederik Kjøler Kibsgaard

I næsten en måned ligger en ældre mand død i sin bolig i Nyborg, selvom hjemmeplejen ved, at han er afgået ved døden midt i december.


Først da en aftenvagt tilfældigvis kommer forbi og ser et åbent vindue til hans lejlighed, bliver manden fundet. Hun kigger ind ad det åbne vindue og ser den afdøde borger i sengen.


I en orientering til medarbejderne i hjemmeplejen, som TV 2 Fyn har fået, fortæller sundheds- og ældrechef i kommunen, Solveig Christiansen, hvordan det kunne ske.


Missede opkald til læge

Den ældre mand dør midt i december. Mens hjemmeplejens aftenvagt er på et af sine hyppige besøg, bliver manden dårlig. Der bliver derfor både ringet efter assistance fra en kollega og 112.

Trods redningspersonalets indsats er mandens liv ikke til at redde.

Solveig Christiansen understreger, at alle i situationen handlede korrekt.

Når et menneske dør i eget hjem, skal der foretages ligsyn to gange. Første gang når borgeren dør eller bliver fundet død, og anden gang otte timer senere.

I denne situation skal mandens egen læge foretage ligsyn nummer to og udfylde en dødsattest.

Men lægen bliver aldrig orienteret.

Fjernet fra kørelister

I den skriftlige orientering skriver Solveig Christiansen, at medarbejderne ikke får talt sammen om, hvem der skal give dagholdet besked om at kontakte lægen.

Det betyder, at ingen officielle instanser får besked om dødsfaldet, og der bliver ikke lavet en dødsattest. Den afdøde mand bliver dog fjernet fra distriktets kørelister, så ingen opdager, at der ikke er givet kontakt til egen læge, og at han ikke er afhentet.

På grund af den manglende dødsattest fra december er manden aldrig blevet erklæret død, og dermed er der ikke givet besked til en bedemand.

Først efter manden blev fundet en måned senere, får hjemmeplejen kontakt til mandens datter og svigersøn. Datteren har ikke haft kontakt til sin far, siden hun var et år.

Den ældre mand blev bisat tirsdag.

TV 2 News
Solveig Christiansen, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, undskylder, at manden blev glemt.

Interview med sundheds- og ældrechef, Solveig Christiansen

Hvordan forklarer I, at det kunne ske?

- Jeg vil gerne starte med at undskylde, at det overhovedet er sket. Det er dybt beklageligt, og det påvirker os alle rigtig meget.

- Vi har de retningslinjer, vi har, som bliver fulgt i selve situationen, som er voldsom. Da håndterer medarbejderne det fuldstændig korrekt. Det, der desværre ikke sker, er i efterforløbet, at informationen ikke bliver givet videre til næste instans. Det er dybt beklageligt.

Hvordan kan det være, at det ikke sker, når du siger, at medarbejderne følger de instrukser, der er?

- Jeg tror, man skal se på her, at medarbejderne har stået i en meget voldsom situation, og der er ingen af os, der ved, hvordan man reagerer i voldsomme situationer. Derfor kan der ske fejl.

Giver det anledning til at ændre på proceduren, sådan at man kan tage højde for at stå i sådan en voldsom situation?

- Det er klart, at vi kigger hele hændelsesforløbet igennem og gennemanalyserer hele hændelsen, og sikrer os, at det ikke sker igen. Det er et enkeltstående tilfælde, og det skulle det meget gerne blive ved med at være.

Hvad vil du sige til dem, der måske kan føle sig utrygge over, at en person kan ligge i sin lejlighed død i fire uger, uden at nogen ved det?

- Jeg vil sige, at man skal ikke som borger i hverken Nyborg Kommune eller andre steder gå og være utryg over, om det her kan ske. Der må være den risiko, at der er sket en fejl her en enkelt gang, og sådan er det.

Hvor ligger fejlen?

- Det kan jeg ikke gå nærmere ind i.

Hvad kan I gøre for, at det så ikke sker igen?

- Vi lærer af vores fejl, vi taler åbent om vores fejl, og der er mange, der er rigtig påvirkede af den her situation, der er sket. Der er ikke nogen, der har gjort noget med fuldt overlæg, og alle er meget kede af det, der er sket. Vi taler højt om det, vi lærer af det, vi snakker om det, vi kigger vores procedure igennem, så vi sikrer os, at alt er til at gå til, når man som medarbejder skal håndtere sådanne situationer en anden gang.

Det er en alvorlig ting at stå i som medarbejder, når en person dør og skal tage vare på, hvad der skal ske i næste skridt. Kunne man ikke godt efterlyse bedre retningslinjer eller mere vejledning, siden at der kan ske en menneskelig fejl i sådan en alvorlig situation?

- Det er det, vi lægger op til, at der bliver kigget på nu. Om vores retningslinjer er, som de skal være fuldt ud, eller om der er andre steder i systemerne, der skal kunne snakke bedre sammen.

Hvordan tager I hånd om de medarbejdere, der står i situationen?

- De er blevet tilbudt krisepsykolog. Medarbejderne har det rigtig skidt med det, der er sket, og det er helt naturligt, at vi tilbyder krisepsykolog til dem og taler med dem og håndterer deres bekymringer, frustrationer og sorg over det, der er sket.

Er det for stort et ansvar at stå med, når sådan en fejl kan opstå?

- Jeg tror ikke, man skal ansvarsstørrelsesgøre, når man arbejder med mennesker i forskellige krisesituationer. Om det er i en kommune eller på et sygehus eller et tredje sted, vil man kunne komme ud i situationer, hvor ingen af os ved, hvordan man vil reagere.

For 53 minutter siden
Svante Lyngsie

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Lokallisten i Odense har indgået et teknisk valgforbund forud for kommunalvalget den 18. november 2025.

Ved et teknisk valgforbund sikrer partierne sig mod stemmespild, så eventuelle overskydende stemmer går til de andre partier og lister i valgforbundet.

Araz Khan der er spidskandidat for Liberal Alliance i Odense understreger, at der er er tale om et teknisk valgforbund, men at de tre partier er enige om, at etape to af Odense Letbane og mobilitetsplanen i Odense skal droppes.

Liberal Alliance har et mandat i Odense Byråd, som er Araz Khan, mens hverken Dansk Folkeparti eller Lokallisten Odense er repræsenteret i Odense Byråd.

Nordsjællands Politi efterlyser 78-årige Lars, der forlod sit hjem i Ganløse i går formiddags. Den ældre mand er meget mobil, men kan have svært ved at tage vare på sig selv.

Fyns Politi har nu delt efterlysningen, da manden tidligere har taget toget til Fyn og Jylland og derfor kan være i den del af landet også.

Har du oplysninger kan politiet kontaktes på 1-1-4.

For 1 time siden
Mikkel Skov Svendsen

Luftprøver taget på Rosengaardskolen i Odense viser, at luften indeholder giften PCB på et niveau, hvor kommunen skal gribe ind.


Miljøgiften PCB blev først fundet i forbindelse med renoveringsarbejde på skolen. I fugemasse blev der målt høje koncentrationer af stoffet, og derfor gennemførte Odense Kommune 20 luftprøver på skolen.


- Ingen af luftprøverne viste et PCB-niveau, der ligger over Arbejdstilsynets grænseværdi for arbejdspladser. Ni ud af 20 luftprøver viste dog indhold af PCB på et niveau, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man på sigt laver foranstaltninger for at få niveauet ned, fortæller kontorchef Dorthe Krammager i Byggeri og Vedligehold i By- og Kulturforvaltningen til TV 2 Fyn.


PCB er forbudt at bruge i dag, og ifølge Stockholm-konventionen er giften kategoriseret, som én af de tolv miljøgifte i gruppen, der bliver kaldt ”The dirty dozen” (det beskidte dusin).


PCB kan optages i kroppen både ved indtagelse, indånding og via hudkontakt. Det kan være sundhedsskadelig, hvis det ophobes i kroppen over længere tid.


Luftprøverne fra skolen viser dog ikke koncentrationer, hvor der er sundhedsfare for elever og personale, siger skolelederen.

- Det er klart, at vi har bekymret os, når der er fundet spor af noget, der i dag er forbudt at bruge.

- Jeg har i dag informeret forældre om, at der er konstateret et lavt indhold af PCB i luftmålingerne, og der er ikke umiddelbar grund til bekymring i forhold til børn og medarbejderes sundhed. Elever og medarbejdere kan fortsat have deres hverdag på skolen, siger skoleleder Maj-Britt Halle fra Rosengaardskolen.

Fakta om PCB

PCB, der står for Poly-Chlorede Biphenyler, er en miljøgift, der blev brugt i byggematerialer som for eksempel fugemasser og termoruder i perioden 1950 - 1977.

I forhold til den mængde PCB, der er fundet i bygninger på Rosengaardskolen, er det værdier i den lave ende.

I flere lokaler er der på nuværende tidspunkt målt værdier under 300 ng PCB/m3. De højeste værdier, der er målt på nuværende tidspunkt, er under 1000 ng PCB/m3.

Sundhedsstyrelsen har fastlagt følgende aktionsniveauer for PCB i indeluften:

  • Ved niveauer under 300 ng/m3: Det vurderes at der er PCB i bygningen, men udsættelsen vurderes ikke at medføre en betydende forøget helbredsrisiko.

  • Ved niveauer i intervallet 300 – 3000 ng/m3: Det tilrådes, at der gribes ind på sigt for at bringe koncentrationen under 300 ng/m3.

  • Ved niveauer over 3.000 ng/m3 luft: Det tilrådes, at der gribes ind uden unødig forsinkelse.

Skolen skal nu renoveres for at fjerne PCB i luften.

- Der vil blive taget yderligere prøver i uge 7, og vi arbejder på at lægge en udførlig plan for, hvordan vi bedst får nedbragt PCB-indholdet i luften – både på kort og på lang sigt. På den korte bane kan det dreje sig om øget udluftning og rengøring, og på den lange bane handler det om at få fjernet eller indkapslet det PCB-holdige materiale, skriver Dorthe Krammager.

Ifølge kontorchefen vil arbejdet med at fjerne PCB fortrinsvis ske i skoleferier.

TV 2

Selvom Nyborg Kommune var klar over, at en mand var død, lå han i sit hjem i næsten en måned. Det skrev DR onsdag.

Torsdag var både Nyborgs sundheds- og ældrechef, samt formand for Ældreudvalget, ude at undskylde situationen, som de kalder en menneskelig fejl.

- Vi lægger op til, at der bliver kigget på, om vores retningslinjer er, som de skal være, eller om der er andre steder i systemerne, hvor de skal snakke bedre sammen, siger Solveig Christiansen, som er sundheds- og ældrechef i kommunen.

Solveig Christiansen og formand for Ældreudvalget Kaj Refslund (V) understreger dog, at der er tale om en ren menneskelig fejl, og at det ikke er et udtryk for den samlede hjemmepleje i Nyborg Kommune.

Nyborg Kommune

Et stort gylleudslip er blevet opdaget i Nyborg Kommune. Det er i vandløbet Bredemoserenden ved Langå, som løber ind i den store å Stokkebækken. Det skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Forureningen strækker sig over i hvert fald to kilometer, lyder det i opslaget, der også beskriver at der er både er tegn på forurening og døde fisk.

Kommunen oplyser at naturmedarbejdere, Fyns Politi, Beredskab Fyn, Miljøvagten og Svendborg Kommune arbejder på at begrænse skaderne.

Oplever man noget atypisk i å eller vandløb opfordrer kommunen til at man kontakter dem.

I den kommende tid bliver der taget vandprøver for at tjekke kvaliteten af vandet.

Peter Salomon

En 52-årig mand fra Middelfart Kommune er ved Retten i Odense dømt skyldig i forsøg på sextortion (afpresning, red.) og forsøg på grooming, samt skyldig i forhold, der involverer to dengang 11-årige piger på sociale medier.

Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Derudover er manden dømt for besiddelse af pornografisk materiale med børn, som politiet fandt under en ransagning. Den 52-årige blev sigtet for via snapchat at have krænket to 11-årige piger og herunder forsøgt at mødes med den ene.

Dommen lyder på ti måneders fængsel.

Den dømte har anket dommen.

Mange overvurderer, hvor meget plads grise i konventionelt landbrug har. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse lavet af analyseinstituttet AIM Create på vegne af Dyrenes Beskyttelse.

Her svarer 71 procent, at de tror, at et slagtesvin, der vejer omkring 100 kilo, har over én kvadratmeter plads til rådighed i staldene. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er de kun sikret 0,65 kvadratmeter.

Samtidig viser undersøgelsen, at de fleste respondenter både tror, at en so føder færre pattegrise og færre af disse dør, end hvad der er realiteten.

Hvert år fødes cirka 40 millioner pattegrise i Danmark. I 2023 døde mere end ni millioner smågrise. Kun syv procent har svaret rigtig på det spørgsmål.

I dag kl. 8:20
Svend Åge Mortensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Elbilernes salgskurve er de seneste år gået stejlt opad, og mere end hver anden solgte nye bil er nu en elbil.


Det mærker man nu også ude i landets synshaller, hvor elbiler ikke længere er et særsyn. Lige Godt 28.000 elbiler var i de første 11 måneder af 2024 til periodisk syn.


Det er dog langtfra alle elbiler, der klarer turen på liften lige godt. Især én model falder igennem, skriver FDM.


Tesla Model 3. Den populære elbil, som der kører i alt 35.000 af på de danske veje, blev lanceret i 2019, og dermed har den første store årgang været til sit første periodiske bilsyn i det forgangne år. Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

Af de 4.668 Tesla Model 3 årgang 2020, som mellem 1. januar og 21. november sidste år var til syn, dumpede de 1.051. Det svarer til 23 procent. Til sammenligning dumpede ’kun’ 9 procent af de øvrige elbiler, der var til syn i 2024, viser tal fra Færdselsstyrelsen, som FDM Test & Bilsyn har analyseret.

Bremser, lygter og styretøj

- Det er en rasende høj dumpeprocent for Tesla Model 3, som Færdselsstyrelsens synsdata afslører, men det er desværre ikke noget, som overrasker os. Tallene indikerer, at kvaliteten og holdbarheden af Tesla Model 3, i hvert fald de første årgange, ikke er på niveau med andre bilmærker. Det er noget, vi også oplever, og som vi holder øje med, siger områdechef i FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.

Der blev i alt fundet 1.392 fejl på de Tesla Model 3 årgang 2020. Dermed blev der fundet tre gange så mange fejl i forhold til de øvrige elbiler, som blev synet sidste år.

Ifølge FDM er det særligt fejlgrupperne “bremseudstyr“, “lygteudstyr“, “aksler, hjul og dæk“ samt “styretøj“, som bilerne dumper på. Noget man i FDMs tekniske rådgivning kan nikke genkendende til.

– Elbiler bremser på en anden måde, og derfor er problemer med bremserne velkendt. Men det er kritisk, at problemer med hjulophæng og ratslør er så udtalt på en bil, der ikke er ældre end Tesla Model 3. Det ser vi ikke på andre biler. Det samme gælder Teslas overrepræsentation af fejl på lygter, som ofte enten er løse, eller som blænder, siger Lone Otto

Fire års garanti

I løbet af 2025 skal 62.000 elbiler til syn herhjemme – 45.000 af dem for første gang. Heriblandt Tesla Model 3 årgang 2021 og ikke mindst den første årgang af Tesla Model Y, der er den mest solgte elbil i Danmark.

- Vi har ingen grund til at tro, at yngre årgange af Tesla Model 3 vil adskille sig væsentligt fra årgang 2020, når det gælder fejl og dermed også dumpeprocent. Mere spændende bliver det at se, hvordan Tesla Model Y vil klare sig, siger Lone Otto i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Tesla har fire års garanti på sine biler. Det passer med deres første syn. Et godt råd er derfor at få bilen gennemgået af en uvildig, inden man når skæringsdatoen. I det hele taget anbefaler vi, at man løbende servicerer sin bil og får gennemgået bilens bremser og generelle stand. Gerne en gang om året. Det gælder uanset bilmærke, eller om bilen overhovedet har et fast serviceinterval, siger hun.

Malthe Noes

- Der kommer læger rendende ind og ud af stuen hele tiden, og de slynger lidt om sig. Kan det være meningitis? Kan det være en multiresistent bakterie? Kan det være en tumor i hjernen? De ved det ikke.


Det var i dét øjeblik, Anne Sofie Blendstrup Patsche var hårdest ramt.


- Alle prøver bliver jo foretaget uden bedøvelse, så alt det har han været med til uden at kunne sige fra eller sige, at det gør ondt.


Hendes lille dreng var lige blevet indlagt, og lægerne vidste ikke, hvad han fejlede.


Anne Sofie Blendstrup Patsche er mor til Kristian Patsche Petz, der i dag er tre år gammel. Men for kun halvandet år siden lå han med slanger i næsen på Sygehus Sønderjylland. Han havde fået bredspektret antibiotika, som skulle kurere hans forkølelse. Men det gjorde den ikke.

- Så kan man ikke lade være med at tænke på, hvad det har af indflydelse på hans liv.

Foto: Privatfoto
Kristian Patsche Petz' sygdomsforløb varede 12 dage.

Kun få vågne timer

Som 15 måneder gammel blev Kristian, som mange andre børn, forkølet. Derfor tog familien til lægen.

- Jeg siger egentlig til lægen, at jeg synes, det går den forkerte vej med hans luftveje. De lytter til ham og siger, at der ikke er noget, husker Anne Sofie Blendstrup Patsche.

Men sygdommen forværres de efterfølgende dage. Den lille dreng spiser ikke, bliver klatøjet og sover mere. Derfor tager de til vagtlægen.

- De kan godt se, at han har det dårligt. Derfor bliver han opstartet i noget bredspektret antibiotika.

En bredspektret antibiotika, som skulle slå bakterierne ihjel. Det var bare ikke tilfældet for Kristian.

Hjælp patienter som Kristian Patsche Petz via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

Derfor valgte familien fra Dybbøl at kontakte børneafdelingen på Sygehus Sønderjylland, for hans helbred var stærkt nedadgående.

- Han bliver mindre og mindre kontaktbar, hvor han kun har nogle små vågne timer. På det her tidspunkt er der ikke nogen, der tænker, at han har en lungebetændelse, for man kan ikke høre noget på lungerne, siger Anne Sofie Blendstrup Patsche.

Det var præcis den lungebetændelse - som lægerne senere opdagede - den bredspektrerede antibiotika skulle slå ihjel. For som proceduren er i dag, får man som patient i langt de fleste tilfælde en bredspektret medicin, som skal dræbe flest mulige bakterier.

- Kristians far ringer til mig og spørger, om jeg tror, vi får Kristian med hjem igen.

Foto: Privatfoto
Kristian Patsche Petz lå indlagt på Sygehus Sønderjylland.

Efter utallige undersøgelser og prøver på den lille sønderjyde finder lægerne frem til, at Kristian bærer en sjælden resistent bakterie i kroppen, der gør, at han ikke er modtagelig over for den bredspektrede antibiotika.

Det frustrerer Anne Sofie Patsche Petz, hvis søn måske kunne have været langt det meste af indlæggelsen foruden.

- Kunne det være opdaget i starten af forløbet, ville han ikke være endt derude, hvor han endte.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig sms-takst.

Kunstig intelligens skal målrette behandlingen

På Sygehus Sønderjylland er læge på akutmodtagelsen Sara Nørgaard Søgaard helt bevidst om den til tider mangelfulde behandling, når langt de fleste patienter med infektioner modtager en bredspektret antibiotika.

- Så risikerer man, at man kan udvikle en antibiotikaresistens, og det betyder, at vi kan risikere, at antibiotikaen ikke længere virker.

Malthe Noes
Sara Nørgaard Søgaard vil gennem kunstig intelligens målrette behandlingen, når patienter skal have antibiotika.

Derfor vil hun gennem kunstig intelligens forhindre, at kommende patienter får oplevelser som Kristian Patsche Petz fra Dybbøl.

Computerprogrammet skal, i samspil med patienters journaler og fysiske prøver ved behandling, klargøre hvilken specifik antibiotika, der er behov for.

- Her vil vi kunne få et klinisk støtteværktøj, der samler alle de informationer, vi får, og hurtigere kunne identificere, om det eksempelvis er en lungebetændelse.

Malthe Noes
I dag bruger Sygehus Sønderjylland en antibiotikavejledning til at give den rette medicinering.

Opgørelser fra akutmodtagelserne i Region Syddanmark viser, at der årligt indlægges op mod 2.000 patienter med de hyppigste infektioner som lungebetændelse og urinvejsinfektioner. Og her starter man oftest med at give en bredspektret antibiotika.

- Det giver risiko for, at vi overbehandler, og bakterierne kan udvikle resistens. Det vil sige, at vi rent faktisk kan stå i en situation om nogle år, hvor vi ikke kan behandle lungebetændelse, siger Sara Nørgaard Søgaard.

Men kan man stole på den kunstige intelligens?

- Den gør ingenting på egen hånd, og det vil altid være klinikeren, som står med den endelige beslutning. Og så kan man se ind i kortere indlæggelsestid og færre bivirkninger ved den bredspektrede antibiotika.

"Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix"

Antallet af både smittetilfælde og indlæggelser på grund af influenza er på et højt niveau og stigende. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut ifølge TV 2.

Også antallet af tilfælde med RS-virus er på et højt niveau og stigende, mens antallet af tilfælde med covid-19 er på middel niveau og faldende.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her