Den allerstørste i dansk luftrum: Kæmpe drone testet på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En kæmpe drone med både vinger og propeller lettede tirsdag fra lufthavnen i Odense. Det er den største, der nogensinde har været i luften i dansk civilt luftrum.
Tirsdag middag lettede lidt af en gigant fra Hans Christian Andersen Airport i Odense.
En 55 kilo tung drone med navnet CGT50 fra Irland. Den kan flyve i op til seks timer ad gangen og flyve med fem kilo tungt udstyr.
Dronen, der er en såkaldt V12-drone, er en hybrid mellem en fastvinget og en propelvinget, og den blev testet i anledningen af Internationalt Drone Show i den odenseanske lufthavn.
Bruges til eftersøgninger
- Den har en kæmpe fordel i forhold til, at den kan lette lodret. Den kan flyve relativt lange distancer, og det betyder, at vi kan bruge den til search and rescue-operationer (ved eftersøgninger og redninger, red.). Vi kan bruge den i beredskabet. Og så kan den filme og lave inspektioner af havvindmøller, fortæller Teit Silberling, der er kommerciel chef i UAS i Danmark.
Drone skal hjælpe med fynsk ølbryg
Teknologisk Institut har udviklet en drone, som skal gøre det lettere for ølbryggere at dyrke humle.
Når der skal produceres øl, er en af de vigtigste ingredienser humlen. For at dyrke denne urt skal man få humlen til at gro op ad snore. Disse snore skal typisk monteres i seks meters højde, hvor avleren går op og ned ad stiger af flere omgange.
Men Teknologisk Institut i Odense kommer nu det besværlige arbejde til undsætning med en drone.
Den skal flyve op i højden for at montere snorene, hvor avleren derefter selv skal sørge for, at den bliver spændt fast til en pæl på jorden.
Ølbrygger på Svendborgsund Bryghus Bo Abelgren er meget begejstret for dronen, og det arbejde den kan udføre.
- Hvis jeg kunne få sådan noget relativt let grej, som det her er, så kunne det være rigtig spændende for sådan nogle mikroproducenter som os, fortæller Bo Abelgren.
Øl med fynsk humle
Formålet med dronen er blandt andet at kunne automatisere det arbejde, som Bo Abelgren manuelt bakser med. Men der er også et lokalt formål med dronen.
- Alle danske specialøl bliver produceret med udenlandsk humle, så vi håber på at lave fynske øl, hvor alle ingredienserne er fynske, siger programchef for Teknologisk Institut Troels Oliver Vilms Petersen til TV 2/Fyn.
Grunden til, at humlen bliver produceret i udlandet, skyldes den billige pris. Derfor håber programchefen, at dronen kan hjælpe til en billigere og ikke mindst mere effektiv produktion på fynsk jord.
Teknologisk Institut har været i gang med droneudvikling til humleproduktion i omkring et år.
UAS er et internationalt drone-testcenter og klynge for den danske droneindustri i Hans Christian Andersen Airport.
At det er lykkedes at hive store internationale dronevirksomheder som irske A-techSYN til Fyn betyder en del for testcentret i Odense.
- Det er en anerkendelse af, at vi er et internationalt testcenter. Det betyder rigtig meget. Det er en gamechanger for os, siger Teit Silberling og fortsætter:
- Det betyder, at vi kan komme til at tiltrække større producenter, større leverandører og flere investeringer.
Omkring 200 deltagere, udstillere og operatører fra 15 forskellige virksomheder fra Danmark, Frankrig, Tyrkiet, Norge og Irland deltog i det internationale drone show.