Første bygning på Facebook-center i Odense er nu taget i brug, og selskabet er begyndt at tjene penge, oplyser selskabet i sit regnskab.
Fynboerne kan forvente hurtigere svartider på Facebook, Messenger, Instagram og andre medlemmer af Facebook-familien, når Facebook er helt færdige med byggeriet i Odense.
- Når datacenteret bliver sat i drift, vil de titusindvis af servere understøtte hele Facebooks familie af apps og tjenester. Det vil være muligt at måle forbedrede netværksventetider for folk i regionen, når de bruger vores tjenester, oplyser Facebooks nordiske informationschef Peter Münster til TV 2/Fyn.
Og Facebook er godt på vej med at færdiggøre byggeriet.
Regnskab: Thorborg-overskud på 434 millioner kroner
Lille nedgang i overskuddet, men salget steg med godt 800 millioner kroner.
Den fynske erhvervsmand Niels Thorborg tilhører stadig en liga for sig selv.
Selv om overskuddet faldt i hans koncern sidste år med 95 millioner kroner, var der stadig 434 millioner kroner i overskud før skat.
Omsætningen steg fra 1,5 til 2,3 milliarder kroner.
Thorborg-koncernen omfatter bl.a. LEASY og D'E'R i Danmark, Thorn i Norge og Sverige, Dinex samt Odense Sport & Event.
- Jeg glæder mig særligt over udviklingen i Dinex, der på bare ét år har fordoblet sit overskud, ligesom ejendomsbenet også fortsat udvikler sig positivt, siger koncernchef Niels Thorborg i en pressemeddelelse.
3C RETAIL, der bl.a. omfatter L'EASY, D'E'R og THORN i Norge og Sverige, leverede et et overskud før skat på 299 mod 465 millioner kroner året før.
2017 var et ekstraordinært godt år, og derudover skyldes ændringen i resultatet en betydelig øget konkurrence på alle markeder, oplyses det.
I forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet har 3C RETAIL tillige fået ny ledelse.
Ny administrerende direktør bliver L'EASY's direktør, Peter Schou Jørgensen, mens 3C RETAIL's økonomidirektør, Lars Claudi Mortensen, udnævnes til viceadministrerende direktør.
Niels Thorborg, der indtil dags dato har været koncernchef i 3C RETAIL, fortsætter som bestyrelsesformand for 3C RETAIL og koncernchef i 3C GROUPS.
Ikke tilfredsstillende
- 2018 var ikke tilfredsstillende for Odense Sport & Event. Til gengæld glæder jeg mig over en rigtig god start på 2019 med høj aktivitet og fremgang for alle koncernens områder, siger Niels Thorborg.
Selskabet, der tæller Odense Congress Center, koncertbureauet Live Culture, Odense Eventyr Golf, OB og cateringfirmaet Kai Thor, åbnede i 2018 Odenses nye designhotel, Hotel Odeon.
- Det nye hotel har fået en flyvende start, hvor kunderne har taget godt imod hotellets koncept og indretning i klassisk nordisk stil. Og der har siden åbningen været en god belægning på de 234 værelser centralt i Odense, oplyser koncernen.
Samtidig har bl.a. stor sponsor- og tilskuerfremgang i OB samt messerne i Odense Congress Center bidraget til en god start på 2019.
Svær start på livsstilskæde
Etablering af livsstilskæden VÆRSGO har været sværere end forventet.
Kæden slog dørene op 1. november 2017, hvilket indebar betydelige etableringsomkostninger på en lang række områder. Samtidig er VÆRSGO på et marked, der er kendetegnet ved stor konkurrence både i detailleddet og fra e-handel samt generelt faldende omsætning for hele markedet.
Samlet er resultatet for de første 14 måneder et underskud på 59,6 millioner kroner før skat.
- Resultatet er naturligvis ikke tilfredsstillende, men det viser tydeligt, at det er meget omkostningstungt at etablere en ny kæde. I år har VÆRSGO formået at løfte omsætningen til indeks 115 i forhold til 2018, og derfor er forventningen også en væsentlig forbedring af resultatet allerede i 2019, siger Niels Thorborg.
Koncernens ejendomsben og 3C MEDIA, der tæller Nørgård Mikkelsen, Hesehus og KommPress, bidrager også positivt til 2018-regnskabet.
I år overtager 3C GROUPS byggerierne i både Cortex Park og på Østerbro i Odense. I Cortex Park drejer det sig om 248 lejligheder, mens der i løbet af 2019 står 164 rækkehuse/lejligheder klar på Østerlunden på Østerbro.
Optimisme
I forhold til fremtidsudsigterne for koncernen ser Niels Thorborg optimistisk på 2019.
- Vi skal fortsat arbejde kompetent og ihærdigt, idet alle vores virksomheder er til stede på stærkt konkurrenceudsatte markeder, men her næsten midtvejs i 2019 er der grund til optimisme både for indeværende år og for fremtiden, siger Niels Thorborg, der tillige glæder sig over at have fået en ny mand ind i 3C GROUPS' bestyrelse.
- Jeg er glad for, at det er lykkedes at få Brian Djernes til at indtræde i vores bestyrelse. Brian har leveret fantastiske resultater med sin virksomhed Cane-line, og jeg er sikker på, at han kan bidrage til vores koncerns fortsatte udvikling, siger Niels Thorborg.
Thorborgs koncern har en egenkapital på 3,2 milliarder kroner og har 2482 ansatte.
For selskabet bag byggeriet i Odense, Cassin Networks, har netop meddelt i sit 2018-regnskab, at den første af to datacenter-bygninger er taget i brug. Desuden er selskabet begyndt at tjene penge ved at levere ydelser til andre Facebook-selskaber, fremgår det af regnskabet.
Stadig meget arbejde
Peter Münster oplyser dog, at ordlyden alene dækker over, at bygningen er i brug som arbejdssted for Facebooks medarbejdere.
I regnskabet for 2018 er der udbetalt lønninger på 38 millioner kroner.
- Der er dog stadig meget arbejde, der skal gøres inden vi er klar til at indvie vores nye data center i Odense, og vi har ikke justeret vores tidligere udmeldte mål om at være klar i 2020, siger Peter Münster.
Det fremgår af Cassin Networks regnskab, at Facebook-centret har en værdi på nuværende tidspunkt på 7,1 milliarder kroner.
En milliard
Og ifølge Peter Münster er det ikke usævanligt.
- Som et meget generelt og helt overordet tal er én milliard amerikanske dollar ikke noget urimeligt overslag for den investering som et datacenter af denne størrelse repræsenterer, hedder det i svaret til TV 2/Fyn.
Grund og bygninger er værdisat til 53 millioner kroner - det er altså den mindste del af investeringen.
Facebook har i årets løb indbetalt 98 millioner kroner i kapitalforhøjelse til Cassin Networks.
Flammen i modvind: Grill-restaurant med nyt minus
Flammen i Odense har underskud på 945.000 kroner i 2018. Forrige år gav Flammen 1,3 millioner i minus.
Det går den forkerte vej med indtjeningen i Flammens danske restauranter.
Det fremgår af det netop offentliggjorte 2018-regnskab.
Mens koncernens overskud sidste år faldt fra 18,8 til 3,2 millioner kroner før skat, gik Flammen i Odense i minus med 945.000 kroner.
Forrige år havde Odense-restauranten et underskud på 1,3 millioner kroner før skat.
Utilfredsstillende regnskab
Flammen beskæftigede 18 medarbejdere mod 23 året før - omregnet til heltidsstillinger.
Ifølge koncernregnskabet i Rosenfeldt og Sundal Holding, der ejer restaurationskæden, faldt bruttofortjenesten fra 110 til 97 millioner kroner.
Det kaldes i 2018-regnskabet for utilfredsstillende.
Ifølge ledelsesberetning skyldes den faldende indtjening, omkostninger til blandt andet afskedigelse af direktør, en ekstraordinær varm sommer samt initiativer, der ikke gik som forventet.
Desuden er der forsat driftsunderskud i Flammens tyske selskab.
Ny direktør
Koncernen har i 2019, med en ny direktør Piet Klein i spidsen, igangsat en række initiativer såsom brunch, take away i samtlige restauranter og restaurant-åbninger.
Koncernens ledelse har derfor store forventninger til indtjeningen, der forventes at blive forbedret delvist i 2019 og fuldt ud fra 2020 og fremefter.
Der forventes mindst en fordobling af resultat før skat for 2019 i forhold til 2018, oplyses det i regnskabet.