Fynske fristeder frister kunstnere fra hele verden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tre fynske kunstnerboliger er så populære, at de i flere tilfælde allerede er booket langt ind i 2018.
- Og her i mørket sidder Christian og modellerer sine figurer.
Charlotte Bonde åbner forsigtigt metaldøren og råber ind i mørket, hvor en radio skaber en lettere uhyggelig baggrundsstøj i det der virker som et tomt rum.
- Er det ok, vi tænder lyset, spørger Charlotte Bonde med hånden på kontakten.
- Det er helt ok. Kom I bare!
Kunstner i mørket
Svaret lyder fra den anden ende af det store rum. Da lamperne har blinket et par gange og lysstofrørerne kaster et blåligt lys over det hele, vinker en smilende Christian Bang Jensen fra den anden ende af lokalet. Han er kunstner og har for en periode booket en arbejdsplads og en bolig på Gæsteatelier Hollufgaard, der ligger i den sydøstlige del af Odense. Hans projekt, med at forme sin kunst i absolut mørke, er et af mange på Hollufgaard.
- Vi har plads til 20 kunstnere, der kommer her dagligt. Derudover kan 10 kunstnere leje sig ind i op til to år i et af vores atelier. Og så har vi fem lejligheder, som kunstnere fra hele verden kan bruge i flere måneder af gangen, fortæller Charlotte Bonde og tager afsked med Christian Bank Jensen, så han kan fortsætte arbejdet i mørket.
Odense er ikke ene om at have arbejdsrum og bolig til kunstnere. Det samme gælder i Svendborg, hvor Brechts Hus ligge. Ja, den tyske dramatiker og forfatter Bertolt Brecht har boet der. Og på Midtfyn har boligen Gammel Have i Sødinge siden 1980erne huset skiftende kunstnere.
- I 2016 var huset booket hele året. Det var intet ledigt. I år var der ikke nogen i januar, men ellers ser det godt ud. Vi har fået et afbud i september, men den måned skal nok ryge hurtigt, vurderer advokat Peter Flint Jensen, der på det fonds-drevne hus´ vegne står for kontakten til de kunstnere, der måtte ønske at leje sig ind.
Samme popularitet nyder Brechts Hus ved Svendborg. Her boede forfatteren og dramatikeren Bertolt Brecht fra 1933-1939, da han var i landflygtighed fra nazisternes Tyskland. Nu er huset, der ejes af Svendborg Kommune, til rådighed for kunstnere fra hele verden.
- For at holde kontakten til Tyskland ved lige, så har universitetet i Hamborg en måned hvert år, som de råder over. Det betyder, at de står for udlejningen i den periode. Det bruger de så til kunstnere, som de synes, skal herop for en periode, fortæller Søren Lind, der på vegne af Svendborg Kommune er sekretær for Brechts Hus.
Husly i Svendborg og Sødinge
Mens Brechts Hus og Gammel Have i Sødinge i vid udstrækning bruges af forfattere og skrivende kunstnere, er det billedkunstnere, billedhuggere og bronzestøbere, der søger mod de i alt 1.500 kvadramter værksteder og atelier på Hollufgaard.
- For de lokale kunstnere handler det måske om at få afprøvet, om deres ideer holder. De kan leje en plads på et værksted eller et atelier i to år. I nogle tilfælde kan det forlænges med et ekstra år. Det kan mange godt lide, fordi der opstår noget helt specielt, når kunstnere arbejder under samme tag, mener Charlotte Bonde.
Fælles for de tre kunstnerboliger er, at det økonomisk er til at betale for de fleste kunstnere. En måned husleje i Gammel Have koster i sommerhalvåret 3.700 kroner plus forbrug. I ydermånederne falder prisen med 1.000 kroner. En tilsvarende periode i Brechts Hus koster 1.500 kroner alt inclusiv, mens et værelse i Gæsteatelier Hollufgaard koster 500 kroner om ugen.
- Mange har jo legater med hjemmefra. En udenlandsk kunsterne kan på den måde have betalt rejse og ophold, og så er det pludselig ikke så dyrt at bo her et halvt års tid, vurderer Charlotte Bonde, der på den måde har set kunstnere fra hele verden komme og gå i mange år.
- Et af de steder, der hele tiden kommer mange kunstnere fra, er USA. Det må have bredt sig i miljøerne derovre, at Fyn og Odense er et godt sted at tage hen, smiler Charlotte Bonde.
Torsdag sidst på eftermiddagen viser hun atter rundt på Gæsteatelier Hollufgaard, når Fyn Live sender derfra første gang kl. 17.30.