Fynske frivillige klar til at redde dødsdømt fiskeopdræt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
To frivillige arbejdsgrupper kæmper i øjeblikket for bevarelsen af det lukningstruede Fyns Laksefisk. Inden udgangen af oktober kommer de til at afgive et bud på købet af fiskeopdrætsanlægget.
Det er en udvikling, der glæder Lars Rix Petersen, der er formand for foreningen Vandpleje Fyn.
- Udsætningen af havørreder er afgørende for det fynske lystfisker-eventyr. Det arbejde kan vi ikke fortsætte uden Fyns Laksefisk, siger Lars Rix Petersen.
For halvanden måned siden meldte uddannelsesinstitutionen FGU ud, at fiskeopdrættet er nødsaget til at lukke på grund af underskud.
Den ene arbejdsgruppe samler penge ind til at købe Fyns Laksefisk af uddannelsesinstitutionen FGU.
Enrico Augustinus, der til daglig er direktør i Odense Sport & Event, er tovholder for indsamlingsarbejdsgruppen. Han fortæller, at gruppen indtil videre har samlet godt 700.000 kroner ind fra private og virksomheder.
Desuden har gruppen modtaget positive tilkendegivelser fra en række fonde, fortæller han.
Endelig forlyder det ifølge flere kilder, at de fynske kommuner vil bidrage med cirka tre millioner kroner. Men det beløb har TV 2 Fyn altså ikke fået endeligt bekræftet.
Mandag 21. oktober mødes indsamlingsgruppen og tæller sammen, hvor mange penge der er kommet ind. Og onsdag den 23. oktober forventer gruppen altså ifølge Enrico Augustinus at afgive et bud på købet af Fyns Laksefisk.
Frivillige hopper i waders
For at arbejdet med udsætning af havørreder kan fortsætte trods den økonomiske krise, har frivillige etableret yderligere en arbejdsgruppe.
De besluttede på et møde i sidste uge at stå for det såkaldte elfiskeri i november.
Det betyder, at de frivillige i november tager ud til fynske vandløb og fanger havørreder, som der udvindes sæd og rogn fra til opdræt. Derved sikrer de produktionen af de havørreder, som skal udsættes til april 2026.
- Det er et spørgsmål om at holde gang i forretningen, selvom alle bolde er oppe i luften lige nu. Det er nødvendigt, at vi gør det her arbejde for at vi har noget at bygge videre på, når det forhåbentligt lykkes at redde Fyns Laksefisk. Og så er det et signal til politikere og investorer, at vi virkelig er en meget stor gruppe frivillige, som mener det alvorligt, når vi siger, vi har brug for Fyns Laksefisk, siger Lars Rix Petersen.
Fyns Laksefisk har normalt taget del i arbejdet, men på grund af de økonomiske udfordringer og beslutningen om at lukke Fyns Laksefisk senest i juni 2025, forhindrer FGU i at lade Fyns Laksefisks ansatte deltage i elfiskeriet.