Gulerødder er superfood: Tre ting du ikke vidste om den værdifulde grøntsag

To små gulerødder om dagen er nok til at kunne være med til at nedsætte risikoen for kræft, lyder det fra forskere på Syddansk Universitet i Odense.

Gulerødder kan noget helt særligt.

Det mener forskere fra Syddansk Universitet i Odense, der på baggrund af 15 års forskning i gulerøddernes forebyggende og helbredende egenskaber finder belæg for at kalde grøntsagen for særligt sund - en såkaldt superfood.

Tre ting du ikke vidste om den værdifulde grøntsag

01

Gulerødder nedsætter risiko for kræft

02

To små gulerødder om dagen er nok

03

Gamle og vilde sorter er bedst

Fotografkreditering: Morten Juhl/Ritzau Scanpix, Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Niels Ahlmann Olesen/NAO/Ritzau Scanpix

Lektor: Spis gulerødder hver dag

Ifølge forskerne har studier vist, at gulerødder kan nedsætte risikoen for tarmkræft, lungekræft og muligvis også kræft i bugspytkirtlen samt leukæmi.

- I et befolkningsstudie viste vi, at personer som spiste rå gulerødder dagligt har 17 procent mindre risiko for at udvikle tarmkræft, siger Morten Kobæk Larsen, der er lektor i Biomedicinsk Laboratorium og Kirurgisk Forskningsenhed på Klinisk Institut.

- Vi har siden gentaget analyserne af dette befolkningsstudie og fundet, at de, der spiste gulerødder hver dag, også havde 24 procent mindre risiko for at udvikle lungekræft, fortsætter han.

Gavnlige stoffer i gulerødder

Gulerødderne ser ud til at kunne forebygge kræft, fordi stofferne i dem hæmmer betændelse og dermed forstadier til kræft.

Du behøver ikke at æde dig fattig i gulerødder for at opnå den ønskede virkning.

Ifølge forskerne er 32 gram gulerod om dagen nok. Det svarer til to små gulerødder, og det kan give en positiv effekt og være med til at nedsætte risikoen for kræft.

To gulerødder om dagen er nok, mener forskere på Syddansk Universitet.
To gulerødder om dagen er nok, mener forskere på Syddansk Universitet.
Foto: Syddansk Universitet

De gavnlige stoffer i gulerødder, falcarinol og falcarindiol, forekommer i meget høje niveauer i gamle gulerodssorter og vilde sorter, hvor de beskytter guleroden mod svampeinfektioner.

Men i almindelige gulerødder fra supermarkedet er der altså nok til at få den gavnlige effekt.

Hjerteforeningen: Superfoods er et modeord

Gulerødder er ikke de første til at blive udnævnt til såkaldte superfoods, der i bedste mening giver håb om, at man kan redde sig selv fra alvorlige sygdomme, gøre dig smukkere eller slankere.

Tidligere er andre grøntsager, makrel, havregryn, rugbrød, nødder, æg og bælgfrugter også blevet udnævnt af eksperter som superfoods.

Hjerteforeningen er enig i, at det er en god idé at spise masser af grøntsager eller andre ekstra sunde fødevarer. Alligevel er man påpasselig med at stemple specifikke fødevarer som superfoods.

- Superfoods er et modeord for fødevarer, som potentielt indeholder en stor koncentration af næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, antioxidanter og sunde fedtsyrer – ofte i koncentreret form. De lovprises for angiveligt at have en række ekstraordinære egenskaber som at være slankende, styrke fordøjelsen og immunforsvaret og virke forebyggende på hjerte-kar-sygdomme, siger Natasha Selberg, der er sundhedskonsulent i Hjerteforeningen.

- Mange af dem har dog ikke videnskabelig dokumentation for, at de virker helbredende eller på anden måde særligt godt, så derfor bør man ikke gå ud fra, at de er et afgørende supplement i en i øvrigt varieret kost, fastslår hun.

Fakta om undersøgelse

I løbet af det seneste år er priserne på fødevarer - både superfoods og også mindre sunde fødevarer - blevet væsentligt dyrere. Nogle fødevarer er steget med over 40 procent i pris.  

Oversigt

    Oversigt