Kendt kok blander sig i ophidset debat om bearnaise og schnitzel
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er ikke kun sovsen, der skiller. Også vandene skiller i debatten om, hvorvidt det er i orden at servere schnitzel med bearnaisesovs.
Det gør Klosterkroen, og det har fået især tyskere og østrigere op af stolen. På restaurantens facebookside er de stærkt utilfredse med, at den franske sovs serveres til det tysk-østrigske stykke kød.
Også på TV 2 Fyns facebookside raser debatten. Den kendte fynske kok Umut Sakarya har blandet sig.
- Folk skal slappe helt af, skriver han.
12 ting du aldrig bør komme i din airfryer
Kogebøger om den populære airfryer er udlånt i flere år, men her kan du få gode råd til, hvad du ikke skal bruge årets julegavehit på, når du laver mad i din nye køkkenmaskine.
Det vrimler med gode idéer til, hvad du kan komme i årets helt store julegavehit, airfryeren.
Butikskæder melder om rekordsalg, og på bibliotekerne i Odense er der lange ventetider på kogebøger om airfryeren, selv om der er 15 forskellige slags. De er udlånt til 2026.
Fynboerne er vilde med den.
- Alt, du kan lave i en ovn, kan du lave i en airfryer, siger den fynske kok Umut Sakarya, der på sin Youtube-kanal har stor succes med at lave mad i en airfryer.
Når det er sagt, er der nogle ting, du ikke bør komme i airfryeren. Enten fordi det er farligt, fordi det ikke bliver godt, eller fordi der er nemmere måder at tilberede maden på.
- Lad være med at overfylde din airfryer. Det bliver sværere at få maden sprød, og bruningen vil tage længere tid, siger forfatter Britt Andersen, der kaldes “Danmarks ukronede airfryer-dronning” efter flere kogebøger om airfryeren.
Bliv klogere på, hvordan du ikke skal bruge din airfryer.
12 ting du aldrig bør komme i din airfryer
Undgå at overfylde airfryeren
Britt Andersens pointe med at overfylde airfryeren er en vigtig start, når du skal forsøge dig frem med din nye køkkenmaskine.
Der kan sagtens være en hel kylling i de store maskiner, men den bør samtidig ikke overfyldes med pomfritter eller rodfrugter.
- En airfryer er det samme som en varmluftsovn, men motoren er mere kraftig og med en bedre luftcirkulation, siger Umut Sakarya.
- Kom ikke noget stort ned i airfryeren. Der skal være plads i siderne. Den skal ikke proppes, siger Umut Sakarya.
Ferske stykker kød
En airfryer er velegnet til hele kyllinger eller flæskesteg, men hvis man tror, man bare kan smide store stykker kød i airfryeren, og så den klarer resten, tager man fejl.
- Ferske stykker kød kan være vanskelige at brune, så brun kødet af på en pande, eller mariner kødet med olie eller soya, siger Umut Sakarya.
- Man kan ikke smide en kotelet i airfryeren, for det bliver kogt og ikke stegt. Det kan ikke bare stege af sig selv. Der skal være noget marinade, så det kan karamellisere, tilføjer han.
Pasta
Airfryeren kan meget, men hvis du skal lave en pastaret, er der langt bedre løsninger.
At koge pasta i en airfryer, giver ikke mening.
- Lad nu være. Det bliver mærkeligt, siger Umut Sakarya.
Ris
Det samme gælder ris.
- Jeg tror godt, du kan, men der er også et komfur. Der er ikke noget, du ikke må komme i airfryeren - bortset fra det, der står i brugsanvisningen, siger Umut Sakarya.
- Det giver ingen mening, at du skal stå og røre. Det bliver mere besværligt, siger Umut Sakarya.
Kogte kartofler
Det er et hit at lave pomfritter, ovnkartofler og rodfrugter i en airfryer, men gode, gammeldags kogte kartofler bør laves i en gryde.
- Selv om man kan koge ris og kartofler i den, så er det mere bøvlet end en gryde på komfuret, siger Britt Andersen.
Havregryn
Hvis du skal have havregryn til morgenmad, behøver du ikke tænde for airfryeren. Der findes bedre metoder.
- Du kan også lave havregryn, men ville man det? Det er da ikke nemmere, konstaterer Umut Sakarya.
Popcorn og krydderier uden olie
Jo, du må gerne krydre din mad, også i airfryeren, men vær opmærksom på, at det er godt med en smule olie, så krydderierne sidder fast på kødet og ikke blæser rundt i maskinen.
- Lette ingredienser skal man være påpasselig med, da den hurtigt cirkulerende luft kan løfte råvarerne og sende dem en tur op i varmelegemet, eksempelvis popcorn, siger Britt Andersen.
Pandekagedej
Står menuen på pandekager, så brug panden i stedet for airfryeren.
- Tynd pandekagedej vil ligeledes blive blæst i stykker, tilføjer Britt Andersen.
Når pandekagerne er lavet, og hvis de mod forventning ikke er blevet spist allesammen, kan du bruge airfryeren til at varme dem op igen dagen efter, ligesom du kan gøre med en mikrobølgeovn.
Olivenolie
Airfryeren, der er en blanding af en varmluftsovn og en frituregryde, er oplagt til at lave sundere udgaver af retter, der normalt kræver meget olie eller fedtstof.
Du skal dog stadig ofte bruge en lille smule olie, og her passer raps- og solsikkeolie perfekt til airfryeren.
Til gengæld brænder olivenolie ved høje temperaturer, så brug de andre olier, for ellers får du en bitter bismag, og det mindsker risikoen for ulykker under madlavningen.
Olivenoliens maksimale anvendelsestemperatur ligger på omkring 160 grader, og airfryeren kører som regel på 180 eller 200 grader.
Sovs
Du kan sagtens varme sovs i airfryeren, men det er noget andet, hvis du vil lave sovsen rigtigt fra bunden.
- Det ville nok bare være for at forsøge at lave sovs i airfryeren, siger Umut Sakarya.
- Det er ikke en magisk maskine, konkluderer han.
Stanniol og bagepapir
Ligesom du ikke skal fylde airfryeren for meget, er det ikke en god idé at fylde kurven med stanniol eller bagepapir.
- Der skal være fri luftcirkulation, siger Umut Sakarya.
Han gør opmærksom på, at der er forskellige kvaliteter på airfryere, så det er vigtigt, at man læser brugsanvisninger, i forhold til hvad din kan klare.
I værste tilfælde kan det være farligt, da bagepapiret eller stanniolen kan blive suget ind i varmelegemet og starte en brand.
Klip i stedet papiret i mindre stykker, og læg fødevarer på det, så det ikke blæser rundt.
Fade og forme
På samme måde skal du gemme dit ildfaste fad, til når du laver mad i ovnen.
- Brug ikke fade, forme og lignende for at undgå rengøring. De blokerer for luftcirkulationen i maskinen. De fleste maskiner er hurtige at rengøre, siger Britt Andersen.
De fleste airfryerkurve kan sættes direkte i opvaskemaskinen.
Fotokreditering: Sune Jørgensen, Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Signe Goldmann/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kan jeg lave brunsviger i airfryeren?
Det er værd at nævne - især over for fynboer - at man sagtens kan lave brunsviger i en airfryer. Der er dog ét væsentligt problem.
- Den ville kun blive bedre, for du laver den i en bedre ovn. Den bliver ikke dårlig, men du kan kun lave til fire personer, siger Umut Sakarya.
- Det bedste, jeg har lavet i en airfryer er confiterede andelår, og så er jeg rigtig glad for flæskesteg og svinemørbrad. Jeg har også bagt hele selleri. Giv dem 45 minutter i airfryer. Det smager guddommeligt.
Det skulle han måske aldrig have gjort. Straks var flere brugere efter ham.
- Som kok burde du sgu videre bedre, lyder en af kommentarerne.
Du kan give din egen mening om bearnaisesovs og schnitzel til kende på TV 2 Fyns facebookside.