Lægemangel: 16.000 fynboer skal deles ud på andre læger
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lægemangel er ikke længere et udkantsproblem. Selv i de større kommuner mangler der læger i almen praksis. Men på Langeland har de måske knækket koden.
I Faaborg Midtfyn Kommune mangler de tre, i Assens to, i Svendborg to - og lægger man tallene sammen for alle de fynske kommuner, så er der 11 ubesatte almene lægestillinger.
Det betyder, at mere end 16.000 fynboer skal fordeles på de resterende læger - med den konsekvens at ventetiden bliver længere og kvaliteten potentielt ringere.
På Langeland har de måske en løsning på problemet. Her deler tre læger nemlig én lægepraksis.
Bjarke Lungholt overtog praksissen i Rudkøbing sammen med to andre tilflyttere efter en del overvejelser.
- Der var ikke rigtig nogen af os, der turde tage herover alene, fortæller han, men også muligheden for at have et familieliv ved siden af praksissen har haft afgørende betydning for at flytte til Langeland.
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mener, at det er et problem, når der er ubesatte lægestillinger.
- Det giver mange flere patienter per læge, og så bliver der mindre tid til patienten, og det er jo ikke lige det, jeg hører patienten efterspørger, siger Mireille Lacroix, der er næstformand i PLO.
Hos Danske Regioner foreslår man en økonomisk gulerod til lægerne for at slå sig ned i kommuner med lægemangel. Men den bider PLO ikke på.
- Det er ligesom allerede prøvet af. Det drejer sig om at skabe nogle vilkår i yderområderne, så de yngre læger har lyst til at komme ud at arbejde der.
Det er heller ikke økonomien, der har været afgørende for Bjarke Lungholt.
- Det har været det mindste i det. Det der har betydet mest, er at vi har fået den her deleordningtilladelse, hvor vi er tre læger.