Minkavlerne venter på EU: - Det er grotesk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynske minkavlere har fortsat ikke ikke fået de 30 millioner kroner, de skal have i såkaldt tempobonus for, at aflive alle deres mink inden 19. november.
De fynske minkavlere venter stadig på de penge, de blev lovet for at aflive deres mink hurtigt.
Det viser sig nemlig, at den såkaldte tempobonus først skal godkendes af EU, fordi der er tale om statsstøtte.
På Fyn er beløbet i nærheden af 30 millioner kroner, og en af dem, som endnu ikke har set en krone er Jens Jensen fra Ørbæk.
Utilfredse vindmølleejere føler sig snydt
Ejerne mener, de er blevet snydt for penge i forbindelse med, at de har investeret i fynske vindmøller. En beklagelig fejl, siger myndighederne.
En gruppe vindmølleejere er stærkt utilfredse med måden, de er blevet behandlet på af myndighederne i en sag om fynske vindmøller.
De frygter, at vindmøllerne går i stykker, for det vil koste dem mange penge, især efter Energinet fjernede et tillæg, der skulle sikre øget indtjening.
- Der må ikke være noget, der går i stykker, fordi så forsvinder indtjeningen på det, og banken står og råber og vil have penge. Det er ikke rart, siger Peter Lørup, der er andelshaver i Nørregård Vindmøllelaug.
Tillæg blev fjernet
I 2013 købte omkring 70 borgere en andel i en af de fem vindmøller.
Energinet lovede investorerne, at de ville få 25 øre per kilowatt-time, der blev sendt ud i elnettet i et såkaldt pristillæg - ud over markedsprisen for strøm.
I 2016 blev tillægget fra Energinet dog trukket tilbage. I et brev fik andelshaverne at vide, at tillægget var en fejl, og at myndighederne havde tolket loven forkert.
Investor: Det kan koste et millionbeløb
Investorerne frygter at ende med store udgifter til møllerne, når de ikke længere får tillægget, som de mener skal dække reparationer.
- Hvis der går en gearkasse, kan det måske koste en million kroner på en af de store møller. Det kræver altså, at der er nogle penge at tage af, siger Peter Lørup, der for fire år siden skød fem millioner kroner i vindmøllerne.
- Energinet trækker det først tilbage, da investeringen er foretaget, fastslår investoren.
Betale for andre
Når investorerne samtidig hæfter solidarisk for de fem vindmøller, kan indskuddene i den grønne omstilling ende med at blive til et stort, rødt underskud.
- Det har jeg det rigtig dårlig med. Det er faktisk det, jeg har det allerværst med. Så længe møllen kører, kan jeg måske leve med det. Når man hele tiden har den frygt i baghovedet, at man kan komme til at betale for andre, som ikke kan betale. Det er ikke særligt behageligt, siger Vagn Christiansen, der er andelshaver i Grimshave Nord Vindmøllelaug.
Han har investeret cirka 300.000 kroner i vindmøllerne.
- Vi føler os godt nok taget grundigt ved næsen i det her projekt. Når Energinet fortæller os sådan noget på et projektmøde, må det være ansvarspådragende. Så kan det ikke nytte noget, at man bagefter kommer og siger, at man begik en fejl, siger han.
Energistyrelsen overtog sagen fra Energinet i 2018. Styrelsen skriver i et svar, at det er beklageligt, at man fik tilsagn om pristillægget, men at man ikke var berettiget til støtten, da møllerne ikke var fabriksnye.
Afgørelsen er blevet bekræftet både hos Energitilsynet og Energiklagenævnet.
Han slagtede sine mink hurtigt og har over 2,2 millioner kroner til gode.
- Jeg synes, det er så grotesk. Nu skal den derned og vende, siger en harm og tydeligt frusteret Jens Jensen.
I en pressemeddelelse fra 16. november virkede det som om, der var styr på lovgivningen bag tempobonussen, men fuld vished var der altså ikke.
Regeringen afsatte i samme ombæring 420 millioner kroner. Penge, der dog ikke kommer til udbetaling uden EU's godkendelse.
- Den gulerod, vi blev lovet, er ligesom forsvundet, siger Jens Jensen.
- Vi bliver ikke rigtig overraskede mere
Formanden for de fynske pelsdyravlere, Martin From, undrer sig over den lange ventetid. Han har selv knap to millioner kroner til gode.
- Det er som om, at der bare dukker nogle flere lag op, hvor man ikke har styr på det. Så vi bliver ikke rigtig overraskede mere.
- Men man kan kalde os lidt skuffede over, at man ikke har bedre styr på tingene, siger Martin From.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men han har sendt et skriftligt svar til TV 2 Fyn, hvor han skriver:
- Jeg forstår til fulde den frustration, minkavlerne har. De skal naturligvis have den bonus, de er stillet i udsigt. De har løftet en enorm opgave for det fælles bedste. De har ofret deres livsværk.
Fødevareministeren tilføjer, at regeringen i øjeblikket er i dialog med EU-kommissionen om, hvordan en sådan ordning kan skrues sammen.
- Det er helt almindelig procedure, så man sikrer, at alle bestemmelser overholdes, og at bonussen netop kan blive udbetalt, skriver Rasmus Prehn videre.
Martin From erkender, at det er rimeligt, at regeringen skal have det godkendt i EU, før pengene bliver udbetalt.
- Men de har så bare ikke orienteret om det, konstaterer Martin From.
Hos Jens Jensen fortsætter pelsningen frem mod den næste auktion, som holdes i februar. I mellemtiden hober udgifterne sig op.
- Jeg synes, vi har ventet længe nok. Vores regninger venter ikke med at komme. De kommer hele tiden, siger minkavleren fra Ørbæk.
EU-medlem: Der er en logik
Ifølge medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti Pernille Weiss burde der allerede nu være penge på vej til blandt andre Jens Jensen.
- Man har sådan set fået lov til at udbetale det første forslag til en tempobonus på 20 plus 10 kroner. Det er blevet godkendt, siger Pernille Weiss.
Siden godkendelsen er bonussen forhøjet til 30 plus 10 kroner.
- Logikken må jo være, at hvis man må med 20 plus 10 kroner, så må man sikkert også godt med 30 plus 10 kroner.
- Vi skal huske på, at vi har at gøre med et erhverv med nogle virksomheder, der virkelig står med en vis del i vandskorpen, og de har brug for, at der ikke er flere forhindringer end dem, der handler om at overholde loven, som står i vejen for dem, siger Pernille Weiss.
Men vil det ikke give mening, at de skal vente, til man er sikker på, at man nu må udbetale hele beløbet, inden man gør det?
- Jeg synes, at der er et rimelighedsaspekt som vejer meget, meget tungt og i og med, at man har fået lov til den første bonusmodel, og man nu beder om en korrigeret bonusmodel, der bare afviger 10 kroner, så er der jo alle mulige tegn i sol og måne på, at det får man også lov til at gøre.
- Så derfor bør man selvfølgelig handle med konduite og sørge for, at minkavlerne i hvert fald på dette punkt oplever, at systemet arbejder med dem og hurtigt, siger Pernille Weiss.
Tempobonussen udbetales til de minkavlere, der fik aflivet deres mink inden 19. november. I bonus er avlerne blevet lovet 30 kroner per aflivet mink.
TV 2 Fyn har også forsøgt at få et interview med erhvervsminister Simon Kollerup (S), men han har ikke haft mulighed for at deltage.