Når Danmark genåbnes: Vil gøre Storebæltsbroen og færger gratis på dag ét
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der skal gang i forbruget på dag ét efter en genåbning af Danmark for at redde økonomien, mener Dansk Erhverv.
Restauranter, hoteller og andre virksomheder i servicebranchen er hårdt ramt af coronakrisen.
Derfor fremlagde Dansk Erhverv søndag en plan for, hvordan forbruget i Danmark hurtigst muligt kan blive sat i vejret, når samfundet åbnes op igen.
Dansk Erhverv foreslår blandt andet, at kørsel over Storebæltsbroen og færgeoverfart til danske småøer gøres gratis for alle i sommermånederne i 2020 og 2021.
Savner udenlandske turister: Fyn gør klar til ny type turist
Meldingen er denne samme i Faaborg, på Langeland og Nordfyn. De udenlandske turister er savnet, men Fyn skal gøre sig klar til danske turister.
Det er ingen hemmelighed, at den fynske turismebranche lider hårdt under coronakrisen, og det gode solrige påskevejr er ikke nok til at redde branchen.
Der er særligt én ting, der mangler fra de fynske turistattraktioner og de virksomheder, der skal leve af dem - og det er udenlandske turister.
- De seneste 18 år plejer vi at åbne hvert år skærtorsdag til påske. Det har vi gjort i 18 sæsoner. Det kunne vi bare ikke i år på grund af coronakrisen, siger Line Klivager, der er indehaver af Faaborg Røgeri.
Hun fortæller, at havnen i Faaborg på denne tid af året plejer at være fyldt af udenlandske turister, der kommer sejlende.
Ondt langt ind i hjertet
På Langeland er meldingen den samme. Sejlende tyskere, der kigger forbi og smider penge i butikker og på restauranter på Langeland, er hjemme, fordi grænserne er lukket.
Anne Mette Wandsøe, der er turist- og erhvervsdirektør på Langeland, fortæller, at påsken er den tid på året, hvor alt lige fra gallerier til restauranter for alvor åbner for turister på den sydfynske ø.
- Det gør ondt langt ind i hjertet, og jeg har det virkelig svært med, at påsken er blevet den, hvor vi rigtig kom til at føle det, siger Anne Mette Wandsøe.
Danskerne skal væk hjemmefra
På Nordfyn ser man lidt mere optimistisk på tingene på minigolfbanerne i Hasmark.
Der spilles fortsat med køller på Hasmark Grill & Minigolf i det fine påskevejr, men der kunne sagtens være flere kunder på banerne og på campingpladsen ved siden af.
- Selvfølgelig er der ikke så mange gæster, der plejer at være. Vi mangler belægning på campingpladsen, og vi mangler også vores udenlandske gæster, men folk skal stadig ud til vandet og gå en tur. De trænger til at komme en tur væk hjemmefra, og det kan vi godt mærke, og det er dejligt, siger direktør Michell Lind Schiødts fra Hasmark Grill & Minigolf.
Der er dog flere fynske turismevirksomheder, der skal mærke, at danskerne holder ferie og fritid inden for landets grænser i foråret og sommeren.
Destination Fyn: Vi skal gøre klar til danske turister
Derfor er Destination Fyn i gang med at minde danskerne om, at de gerne må bruge tiden og pengene de steder, hvor udenlandske turister i tidligere år har markeret sig.
- Vi arbejder i samarbejde med private og offentlige parter på at få en skarp kampagne på benene for Fyns turisme, så vi er klar til at tiltrække danske turister, når Danmark igen i løbet af sommeren åbner lidt igen, siger Rasmus Hessum Hansen, der er chef for Destination Fyn.
Hvor meget skal der åbnes, før man kan få en indtjening i turismebranchen?
- Man er nødt til at indstille sig på, at 2020 ikke bliver et normalt år, og vi når nok ikke op på normale forhold igen. Hvis restauranterne åbner, og der er mulighed for at forsamles i større grupper - 50 eller 100 mennesker - og hvis man kan begynde at bevæge sig rundt i samfundet igen, begynder nogle af forudsætningerne for at åbne for dansk turisme igen, siger Rasmus Hessum Hansen.
Genåbningen af samfundet starter langsomt efter påske, hvor nogle af de yngste elever starter i skole og daginstitutioner igen efter en måneds pause.
Det skal være med til at øge turismen på tværs af Danmark og samtidig hjælpe et trængt transporterhverv, lyder det.
- Verden omkring os brænder, og markederne omkring os er gået i stå. Det kan vi ikke gøre noget ved, men vi kan gøre noget ved forbruget herhjemme, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.
- Vi har et dansk erhvervsliv, som indenfor oplevelsesøkonomien og detailhandlen styrtbløder.
- Vi ser flere og flere arbejdsløse, flere konkurser og betalingsstandsninger. Derfor er den vigtigste prioritet at sætte gang i forbruget på dag ét efter genåbningen.
Planen, der i alt indeholder syv forslag, bør derfor sættes i gang allerede 10. maj, hvis samfundet efter planen så småt begynder at åbne op der, lyder det.
Dansk Erhverv foreslår også, at virksomheder gives fuld momsafløsning ved restaurantbesøg.
Desuden foreslås det, at indefrosne feriepenge skal udbetales, hvilket både Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsernes Hovedorganisation og Dansk Industri også har anbefalet.
Også Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, har søndag fremlagt en række anbefalinger til at øge forbruget.
Horesta foreslår blandt andet et nyt fradrag til alle voksne danskere ved eksempelvis køb af hotelovernatninger og restaurantbesøg.
Vi sender blomster til hinanden:
- Det er en halv mors dag
Blomsterhandlerne har travlt med at sende blomster ud. Vi besøgte Blomsterværkstedet Tine P på Dalumvej i Odense.
- Det er en meget anderledes påske.
- Det er en halv mors dag, føler vi. Alle sender buketter til dem, der sidder derhjemme alene, fortæller Britt Bendtsen, blomsterdekoratør og daglig leder af Blomsterværkstedet Tine P på Dalumvej i Odense.
Mens TV 2/Fyns fotograf er til stede for en snak med den travle og smilende blomsterdekoratør, er det meget tydeligt, at Britt Bendtsen og kollegaerne ikke bare har travlt med at binde buketter.
De har ekstraordinært travlt.
Men selvom der er pres på, oplever Britt Bendtsen ikke problemer i butikken. Hun fortæller, at kunderne er gode til at holde afstand.
- Og folk er gode til at sige "det er din tur" og gode til at spritte af, når de kommer ind.
- Generelt synes jeg, folk er gode, for vi kan ikke nå det, vi gerne vil. Vi kan blandt andet ikke nå at lave sammenplantninger, siger hun og tilføjer, at hun synes folk er gode til at huske på hinanden.
Nedlukningen af Danmark på grund af risikoen for at sprede smitte med coronavirussen betyder som bekendt, at det er småt med at besøge hinanden og mødes til sammenkomster og middage.
Men det forhindrer ikke danskerne i at finde andre veje til at holde kontakten med hinanden - blandt andet med blomster.
- Lige siden det begyndte med, at vi ikke må være sammen, har vi bare haft så travlt.
Men i modsætning til blomsterværkstedets dage før covid-19 omklamrede den danske hverdag fylder buketterne væsentligt mere i de ansattes arbejdsdag.
- Der er en forandring. De sender blomster til hinanden, fortæller Britt Bendtsen og sender kunderne en kærlig påsketanke:
- Folk er så søde. Vi gør alt for at servicere vores kunder, og vi er glade for at de støtter os. Så har vi arbejde bagefter.
For der er brug for mere handling for at redde landets pressede restauranter, barer, hoteller og forlystelsesparker, mener administrerende direktør Katia Østergaard.
- Vi er glade for de hjælpepakker, regeringen er kommet med. De er designet til at håndtere en del af omkostningerne i de meget kritiske forårsmåneder.
- Men vi har simpelthen brug for initiativer, som sikrer noget omsætning på længere sigt, siger hun.