Nu starter tyvenes højtid - Kamila mistede mors arvestykker

Juletiden er hjerternes fest – men sommetider med indbrudstyven som gæst. Det oplevede Kamila Muraszewska, der fik stjålet både betydningsfulde arvestykker og designervarer. Der er dog ifølge forebyggelsesekspert Richard Andersen en række ting, du kan gøre for at forhindre indbruddet.

- Der er ingen, der rør ved noget!

Sådan udbrød Kamila Muraszewska til sin familie, da de lørdag aften den 2. december kom hjem til et hjem, der ikke så ud, som da de tog fra det. Vinduer var brækket op, og en sti af mudderfodspor gennem huset viste vejen til ejendele, der var revet ud af skabe og spredt rundt omkring i huset. 

371494146_7128599500516115_2417414335873662390_n
Foto: Privatfoto: Kamila Muraszewska

Men Kamila er langt fra den eneste, der den næste tid vil opleve at komme hjem til et indbrud. Juledagene er lige om hjørnet, og det betyder, at mange rejser hjem til deres familier til blandt andet julefrokoster og juleaften. Dermed står masser af huse tomme landet over, og derfor er netop julen højsæson for indbrud.

- Tyven ved godt, at mange tager hjem til sin familie i julehøjtiden, og derfor er det et oplagt tidspunkt at slå til, når hjemmene står tomme, fortæller forebyggelsesekspert Richard Andersen.

Og det gælder altså også på Fyn. Ved Fyns Politi ser de også en stigning i antallet af indbrud ved juletid.

- Vi er på vej ind i en tid, hvor der er en stigning i antallet af indbrud. Og det gør vi, fordi tyvene har en vished om, at der formodentlig er større værdier i hjemmene, og der er mange, der rejser hjemmefra. 

Det forklarer Anders Therkelsen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, og tilføjer, at de derfor skalerer deres indbrudsindsats i denne tid. 

Så det er altså især nu, at du som boligejer skal være ekstra opmærksom.

Sådan arbejder indbrudstyven

For en indbrudstyv er der ifølge forebyggelsesekspert Richard Andersen to nøgleord: effektivitet og fart.

- Kan tyven udføre indbruddet på mellem fem og syv minutter, så begår han indbruddet. Det hele er meget kalkuleret. Inden han bryder ind, har han udset, hvad han godt kunne tænke sig og skaffet sig en flugtvej. Og så sker to ud af tre indbrud gennem et vindue, fortæller Richard Andersen.

Og det var også netop gennem vinduet, at tyven brød ind hos Kamila Muraszewska.

- Vi kom hjem klokken lidt over ni om aftenen, og vi går ind i huset gennem hoveddøren. Jeg kan huske, at det første, jeg tænkte, var, at der var meget koldt, og det synes jeg var mærkeligt. Da jeg kom længere ind i huset, kunne jeg godt se, at der havde været et indbrud. Vi fandt det opbrækkede vindue, og så var vi ikke i tvivl.

Kamila Muraszewska ringede straks til politiet, og så brød hun ud i gråd. 

- Det er bare helt vildt ubehageligt at tænke på, at et fremmed menneske har gået rundt i mit hjem og rodet i mine og min families personlige ting. 

Vinduet skønnes at være blevet brækket op af et koben.
Vinduet skønnes at være blevet brækket op af et koben.
Foto: Privatfoto: Kamila Muraszewska

Mistede betydningsfulde ejendele 

Indbruddet har betydet, at Kamila Muraszewska har måttet sige farvel til personlige ting, som hun aldrig får igen. Det er blandt andet smykker, som hun har arvet fra sin mor. 

- Det gør ondt, at jeg aldrig kommer til at se de smykker igen. 

Udover de arvede smykker mistede hun også en halskæde, som hun fik, da hun fødte sin datter og sine designertasker. 

Og det er netop smykker, designervarer og penge, som indbrudstyven oftest går efter. 

- Det bedste tyven kan få fat på er penge, men lykkes det ikke for tyven, så går han efter hælervarer, der kan give ham en god løn, fortæller Richard Andersen. 

Kamila og familien vil efter den ubehagelige oplevelse sikre deres hjem bedre, så de forhåbentlig ikke kommer hjem til sådan en forskrækkelse igen. 

Fem gode råd til at undgå indbrud

Oversigt

    Oversigt