Odeon: Endnu et øv-år - og nu venter corona-regning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Endnu et år med underskud i Odeon. Nu venter regningen fra corona og aflysninger.
Endnu engang kom Odeon i Odense ud af regnskabsåret med underskud. Og hvad værre er, så betyder skiftet til Comwell som ny driftsoperatør, at Odeons ledelse allerede før corona-udbruddet regner med endnu et underskud i 2020.
Det fremgår af det netop offentliggjorte regnskab for H.C. Andersen Kongres Center, der indbefatter Comwell H.C. Andersen samt de forpagtede ejendomme Odeon og Odense Koncerthus.
I sidste uge meddelte Comwell, at de grundet de skærpede påbud, måtte lukke otte af deres i alt 15 danske hoteller. Mandag meddeler de, at lukkede hoteller og tomme ordrebøger koster 250 medarbejdere jobbet.
Det uvist, hvor mange af fyringerne, der rammer kædens fynske hoteller.
Før skat gav driften af H.C. Andersen Kongres Center i 2019 et underskud på en halv million kroner mod et underskud på 1,5 millioner kroner året i forvejen.
- For det kommende regnskabsår forventes et underskud på niveau med eller værre end 2019, idet omkostninger forbundet med overgang til ny hoteloperatør ikke fuldt ud forventes at blive opvejet af driftsforbedringer, da der er tale om et opstartsår. På længere sigt forventes aftalen at forbedre selskabets drift med regnskabsmæssige overskud til følge, hedder det i ledelsesberetningen.
Regnskab: Stadig knas med driften af Odeon
For andet år i træk har Belling Gruppen underskud i H.C. Andersen Kongres Center. Det er Odeon, der driller, fremgår det af 2018-regnskabet.
Det er tilsyneladende ikke nogen guldgrube at forpagte Odeon.
For andet år i træk har H.C. Andersens Kongres Center, der også driver Radisson og Odense Koncerthus, underskud på driften. Før skat er der tale om et underskud på 1,5 millioner kroner før skat mod 1,4 millioner i 2017.
Forpagteren i sidste ende er Belling Gruppen.
- Det var forventet, at selskabets resultat i 2018 ville være forbedret via synergier og udvidede forretningsområder. Det kan konstateres, at det har været vanskeligt at opnå en tilstrækkeligt rentabel drift i ODEON, idet især omkostninger til omstillinger i forbindelse med arrangementer og løbende vedligehold af bygningen i betydeligt omgang overstiger det forventede, hedder det i ledelsesberetningen.
Videre hedder det, at "selskabet arbejder med tiltag, der skal effektivisere aktiviteterne knyttet til driften af ODEON. Samtidig arbejdes der videre med at optimere hoteldriften yderligere. På baggrund heraf forventes et forbedret resultat i 2019. Niveauet forventes at være et begrænset overskud", skriver ledelsen.
Kommune dækker underskud
Ifølge den kontraktlige aftale mellem Odense Kommune skal kommunen dække to tredjedele af et eventuelt underskud i de afholdte kulturelle arrangementer i Odeon.
Underskudsgarantien dækker kulturelle arrangementer, som forpagteren afholder, og er på 15 millioner kroner fordelt over seks år.
I 2018 var ledelsen ellers optimistisk omkring den økonomiske udvikling.
- Selskabet har i 2017 opstartet aktiviteter omkring Odeon samt gennemført yderligere optimering af organisationen, hvilket understøtter selskabets forretningsområder og fremadrettede optimerings-muligheder. Samtidig har selskabet investeret i modernisering af hotelværelser i 2017. Det er selskabets forventning, at de gennemførte tiltag vil medføre positive effekter i 2018, hed det i årsregnskabet dengang.
Og videre:
- Det kan konstateres, at det fortsat har været vanskeligt at opnå en tilstrækkeligt rentabel drift i Odeon, idet omkostninger til drift af huset og arrangemeneter overstiger det forventede.
Svær fremtid
Regnskabet blev godkendt på selskabets generalforsamling i torsdags, og det er lykkedes at nå at tilføje et afsnit om corona-udbruddet til trods for, at regnskabsåret sluttede ved årsskiftet.
- Som følge af udbruddet af Covid-19 pandemien i foråret 2020 er selskabets aktiviteter i marts og april i stort omfang påvirket af aflysninger og udeblevne bookinger. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudse, hvornår situationen normaliseres, og dermed at vurdere den regnskabsmæssige virkning heraf, hedder det.
Selskabets egenkapital er på 81 millioner kroner og det fremgår af en note, at ejerne forventes at kunne absorbere aktivitetsnedgangen.
Odeon-sagen: Forpagter truer med at stoppe
Selskabet, der forpagter Odeon, truer nu Odense Kommune med at afbryde samarbejdet.
Konfikten mellem Odense Kommune og selskabet, som forpagter Odeon, er blevet optrappet. Det sker efter ugers pres på Odeon, som er kommet med flere forklaringer på, hvorfor de i sidste øjeblik sprang fra en aftale med det Kinakritiske danseshow Shen Yun.
I en mail, som TV 2/Fyn er i besiddelse af, skriver Odeons bestyrelsesformand, Jens Belling, til Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, og en række andre personer:
"Måske kan det være bedst, at vi stopper i Odeon, såfremt Odense Kommune vil berøve os friheden til selv at bestemme hvilke arrangementer, som vi skal holde.
Vi har i forvejen ikke følt os specielt godt behandlet."
Stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, bekræfter at have modtaget mailen. TV 2/Fyn ville gerne have Jens Belling til at uddybe mailen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Til gengæld møder mailen hovedrysten hos flere politikere.
- Det er en overreaktion fra Odeons side. Sagen er opstået på grund af Odeons modstridende forklaringer, så det er selvforskyldt, siger Reza Javid fra Enhedslisten, der var det første parti til at rejse sagen i byrådet.
En lignende modtagelse får mailen fra Dansk Folkeparti:
- Jeg har det så dårligt med trusler. Det har den modsatte effekt på mig. Så jeg må jo bare stille endnu flere spørgsmål og være endnu mere skarp, siger Dansk Folkepartis Christel Gall.
Løgn og skiftende forklaringer gav kritik
Sagen tog sin begyndelse i oktober, hvor Odeon i sidste øjeblik trak sig fra en aftale med Shen Yun Performing Art. Det er et Kinakritisk danseshow, som den kinesiske ambassade tidligere har forsøgt at få andre kulturhuse i Danmark til at droppe.
Først forklarede Odeon, at der var tale om en dobbeltbooking. TV 2/Fyn har siden afsløret, at det ikke passede. Odeon skiftede i sidste uge forklaring, nu handlede det om en ny strategi. Det fik politikerne i Odense op af stolen.
- Det giver et rodet billede, som jeg er sikker på, at Odeon ikke kan leve med. Det er også et billede, at vi som by ikke kan leve med, sagde borgmester, Peter Rahbæk Juel.
Fra andre medlemmer af økonomiudvalget blev det kaldt 'uskønt, uelegant og forfærdeligt' og Odeons ledelse blev opfordret til at stå frem og forklare sig.
Mail sendt kort efter hård politiker-kritik
Kritikken kom frem torsdag eftermiddag og aften. Men hverken bestyrelsesformand Jens Belling eller Odeons direktør, Christian Belling, valgte at forklare sig for offentligheden.
Få timer senere valgte Jens Belling i stedet at true med trække sig fra deres aftale med Odense Kommune om driften af Odense Kommunes store kulturhus.
- Jeg tager det som et udtryk for en mand, der er frustreret over forløbet. Odeon ligger jo som de selv har redt, med de forskellige forklaringer. Det understøtter behovet et møde mellem Odense Kommune og Odeon, så vi kan få skabt klarhed over hele forløbet, siger beskæftigelses- og socialrådmand, Brian Dybro (SF).
Heller ikke hos den radikale børn- og ungerådmand, Susanne Crawley bliver mailen modtaget med klapsalver.
- Som udgangspunkt lader jeg mig ikke påvirke af trusler. Jeg tror på, at problemer løses i dialog på en baggrund af faglighed og respektfuld samtale, siger Crawley.
Borgmester Peter Rahbæk Juel ønsker ikke at udtale sig før byrådsmødet onsdag.
Erhvervsredaktør: Et samarbejde i ruiner
Ifølge TV 2/Fyns erhvervsredaktør, Ole Frank Rasmussen, er forudsætningerne for et godt samarbejde mellem Odeon og Odeon nærmest ikke-eksisterende.
- Man må sige, at det samarbejde ligger i ruiner, siger han.
Men parterne kan blive nødt til at gøre forsøget alligevel. For kontrakten mellem Odeon og Odense Kommune indebærer, at den ikke kan opsiges de første ti år.
- Der skal ske en eller anden form for misligehold af kontrakten, og det er så op til parterne at bevise det, siger erhvervsredaktøren, der dog tvivler på, at det er et sandsynligt scenarie.
- Det her er meget et følelsesudbrud, det er sådan jeg ser det. Et irritationsudbrud over, at politikerne overhovedet blander sig i den her sag, siger Ole Frank Rasmussen.
Onsdag skal byrådet tage stilling til, om de skal give stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, mandat til hurtigst muligt at indkalde Odeons ledelse til et møde, så kommunen kan få en forklaring, på de skiftende udmeldinger.
Omregnet til heltidsansate var der sidste år 119 ansatte i selskabet.
H. C. Andersen Kongres Center er ejet af den fynske erhvervsmand Jens Belling. Han er nu indtrådt som direktør i selskabet, hvor han afløser Christian Juul Belling.
Skiftet er registreret i selskabsstyrelsen i fredags.