Politi siger tak: Genåbningen er blevet grebet professionelt an
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Genåbningen af handels- og restaurationslivet er blevet grebet professionelt an, mener Fyns Politi. Derfor retter de nu en tak mod branchen.
De seneste uger er bylivet så småt begyndt at vende tilbage på Fyn, og forventningsfulde borgere er strømmet til for at nyde en mere normal hverdag igen.
Nu slår corona for alvor igennem: Ledigheden eksploderer på Fyn
De nyeste tal fra Danmarks statistik viser, at ledigheden i april fortsat stiger. 14.200 fynboer er nu uden job og ledighedsprocenten på Fyn ligger over landsgennemsnittet.
Selvom Danmark gradvist åbner mere op, så rammer coronakrisen nu for alvor hårdt.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at ledigheden fortsat stiger. Særligt på Fyn er antallet af ledige eksploderet.
I januar lå ledighedsprocenten på 4,2 på hele fyn. I april måned er den steget til hele 6,2 procent. Det svarer til næsten 14.200 af den fynske arbejdsstyrke på omkring 229.000 personer.
- Krisen slår nu som forventet for alvor igennem i de officielle ledighedstal. Stigningen i april overstiger alt, hvad vi tidligere har set, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgård (S) i en pressememeddelse.
- Vi følger tæt udviklingen og er opmærksom på de skift, der sker i hvor påvirket forskellige brancher er igennem kriseforløbet. Alle grupper på arbejdsmarkedet er dog påvirket. Fokus er på at hjælpe de ledige i job igen og det er glædeligt, at der på Fyn er åbnet fuldt op i jobcentrene og alle redskaber igen kan sættes i spil i beskæftigelsesindsatsen, siger formand for RAR Fyn Stig Møller.
Alvorlig situation for Fyn og Odense
For hele Danmark gælder det, at i alt 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken er ledige.
Til sammenligning ligger ledighedsprocenten på Fyn på 6,2 procent, og dermed overstiger antallet af ledige på Fyn altså landsgennemsnittet.
Odense Kommune er hårdest ramt på Fyn med en ledighedsprocent på 6,7 procent. På kun én måned er ledighedsprocenten steget fra 5,3 procent i marts til 6,7 procent i april.
- Situationen er rigtig alvorlig, og tallene taler deres tydelige sporg. Man skal huske, at bag alle de her tal ligger en masse menneskeskæbner. Der er rigtig mange lønmodtagere, der helt uforskyldt er havnet i arbejdsløshed på grund af den her epidemi, siger beskæftigelses- socialrådmand Brian Dybro (SF) til TV 2/Fyn.
Vil uddanne flere
Den højeste ledighedsprocent i landet er på Bornholm, men herefter følger København, Nordjylland og på en fjerdeplads altså Fyn.
Og ifølge beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Brian Dybro bør problemet løses gennem uddannelse.
- Hver eneste gang, der er en krise, så er det de unge og personer uden en uddannelse, som betaler den største pris. Det kalder på, at vi skal satse på et markant uddannelsesløft, så vi går fra ufaglært til faglært arbejdskraft, siger han.
Hvis en krise som denne ramme igen, vil der jo være nogle, der skal fyres, uanset om de er faglærte eller ufaglærte. Er uddannelse virkelig den rigtige løsning?
- Ja, det er den rigtige løsning. Hvis man har en uddannelse, så har man også lettere ved at klare sig på arbejdsmarkedet. Det kan godt være, at det ikke er alle, der ønsker at tage en uddannelse, men det hele handler om at få dem hen til de jobåbninger, der er, og lige nu ved ingen, hvordan arbejdsmarkedet vil udvikle sig de kommende måneder.
Brian Dybro fortæller dog, at problemet ikke er ét, kommunerne kan løse alene.
- Vi kan gøre meget som kommune, men vi kan ikke gøre det alene. Vi er helt afhængige af, at vi som land kommer gennem krisen sammen. I går blev der lavet en aftale om at give et højere tilskud til virksomheder, der tager lærlinge, og selvom jeg er glad for det, så tror jeg, at man kan gøre mere fra Christiansborgs side, siger Brian Dybro.
Frygter ledigheden stiger yderligere
Hvordan fremtiden kommer til at se ud for de ledige, men også for dem, der stadig er sendt hjem på lønkompensation, vides stadig ikke.
Men Brian Dybro frygter, at det ender med flere ledige.
- Hvis virksomhederne får ordrer ind, så kan de fortsætte som hidtil, men hvis ordrerbøgerne er tomme, så frygter jeg, at endnu flere bliver ledige. Det vil bare forværre problemet og den alvorlige situation, vi allerede står i med en høj arbejdsløshed, siger han.
Og selvom hjælpepakkerne foreløbigt er blevet forlænget hen over sommeren, så forventer beskæftigelsesministeren stadig, at ledigheden vil stige.
- Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber. Og enhver fyring går hårdt ud over den enkelte og deres familier, siger Peter Hummelgaard.
Fyns Politi takker i den forbindelse både handels- og restaurationslivets for deres professionelle måde at håndtere genåbningen på.
- Fra Fyns Politi skal der lyde en meget stor tak for det tætte og gode samarbejde med butikkerne, barerne og restauranterne i forbindelse med hele genåbningen, siger politidirektør Arne Gram i en pressemedeelelse.
- Det har været grebet meget professionelt og dygtigt an og netop derfor, har der ikke været meget at komme efter i forbindelse med politiets mange tilsynsbesøg rundt om på Fyn, siger han.
Håber at det gode arbejde fortsætter
Fyn går nu ind i en periode med bedre vejr, og genåbningen af samfundet fortsætter.
Fyns Politi opfordrer derfor endnu en gang fynboerne og de erhvervsdrivende til at fortsætte det gode arbejde.
- Nu håber jeg, vi alle fortsætter med at huske myndighedernes råd og anvisninger, så handlen kan blomstre og smittefaren afblomstre, siger politidirektøren.
Hos Odense Cityforening er der også stor tilfredshed med hele genåbningen.
- I hele processen har vi haft et tæt og smidigt samarbejde med Fyns Politi i vores fælles bestræbelser på at vejlede og rådgive vores medlemmer bedst mulig, og vi har været meget tilfredse med politiets synlighed og nærvær i forbindelse med genåbningsfasen, siger cityforeningens dirketør Peter Bøgholm.
Tre barer måtte lukkes af politiet
Men selvom Fyns Politi takker for en smidig og professionel genåbning, så har alt ikke været så rosenrødt.
I det centrale Odense blev tre barer nemlig i weekenden lukket af Fyns Politi, fordi retningslinjerne blev brudt.
Alle tre steder holdt åbent mellem klokken et og halv to, selvom alle serveringssteder i følge genåbningsreglerne fra Erhvervsministeriet skal lukke senest klokken 24.
Klækkelige bøder: Tre barer holdt åben efter midnat
Tre barer i det centrale Odense blev i weekenden lukket af politiet. De brød retningslinjerne for genåbningen, og kan se frem til en klækkelig bøde.
Tre barer i Odense kan hver se frem til en klækkelig bøde for overtrædelse af retningslinjerne i forbindelse med corona.
De tre barer i det centrale Odense blev i weekenden lukket af politiet og kan nu se frem til en bøde hver på 3.000 kroner.
Alle tre serveringssteder holdt åbent mellem klokken et og halv to selvom alle serveringssteder i følge genåbningsreglerne fra Erhvervsministeriet skal lukke ned senest klokken 24.
Det var en civil patrulje, der observerede den ulovlige praksis og hev bødeblokken frem.
- Der er tale om to serveringssteder og én vandpibecafé i det centrale Odense. Alle steder var der omkring seks-otte personer til stede, da politiet troppede op og lukkede stederne, fortæller kommunikationskonsulent Sunniva Pedersen-Reng fra Fyns Politi til TV 2/Fyn.
Restauranter, caféer og andre serveringssteder fik tilladelse til at åbne fra 18. maj. Men Erhvervsministeriet har indført skærpede retningslinjer for både afstand, servering og åbningstider.
Retningslinjerne viser også, at alle serveringssteder, der serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat. Og så er det forbudt at indrette beværtninger på måder, der lægger op til dans og tæt kontakt.
Det var en civil patrulje, der observerede den ulovlige praksis og hev bødeblokken frem.
- Der er tale om to serveringssteder og én vandpibecafé i det centrale Odense. Alle steder var der omkring seks-otte personer til stede, da politiet troppede op og lukkede stederne, fortalte kommunikationskonsulent Sunniva Pedersen-Reng fra Fyns Politi til TV 2/Fyn.