SDU-forsker vil lave chips af vandmænd
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mie Thorborg Pedersen, der er gastrofysiker fra SDU, har udviklet en ny metode til at tørre vandmænd, så de bliver papirstynde og sprøde - lidt som en kartoffelchip.
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen fra SDU har sammen med Jonathan Brewer, Lars Duelund og Per Lyngs Hansen udviklet en ny metode til at tørre vandmænd.
Resultatet er netop offentligjort i International Journal of Gastronomy and Food Science.
Vandmænd har i årtusinder været en eftertragtet spise i Asien, men de har aldrig rigtigt slået an i Vesten, skriver sdu.dk.
De tørrede vandmænd skal gøre vandmænd mere attraktive for vesterlændinge, og den kan også gøre de asiatiske bearbejdningsprocesser markant hurtigere.
Hvordan bliver en blævrende vandmand gourmet?
Forskningsprojektet Smag for Livet udnævnte mandag et korps af ambassadører - heriblandt seks fynboer. De skal tænke alternativt for at åbne danskernes øjne for smagens betydning.
Undævnelsen af seks fynske Smag for Livet-ambassadører foregik på Syddansk Universitet i Odense - på et særligt gastrolab. Et køkken og fysiklaboratorie i ét.
Her var en stak unge ildsjæle, der har særlige evner til at formidle den viden, man har om smag - både med ord, leg og smagsprøver. En af dem medbragte en portion vandmænd.
- Jeg prøver at forstå vandmandens gele, og hvordan den kan transformeres fra et blævrende dyr til en knasende tekstur, som vi kan spise, siger Mie Thorborg Petersen og tager en ordentlig bid af en nordfynsk vandmand.
Hun er en af de seks fynboer, der skal være ambassadør for Smag for Livet.
- Det er nyt for mig, så min hjerne vil køre rundt med alle mulige ideer - blandt andet noget med at tage ud til børn og fortælle om den blævrende vandmand. Hun er specialestuderende i membranfysik.
Men der er også både en skolelærer, en kokkeelev og andre titler blandt de nye ambassadører.
"Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk med det formål at skabe muligheder for et bedre og rigere liv for den danske befolkning", står der på projektets hjemmeside.
Forskere, kokke, undervisere og studerende vil åbne danskernes øjne for smagens betydning for livskvalitet og sundhedsfremme.
Projektet løber over de kommende fire år.
Sprøde vandmandschip på få dage
Hvert år produceres der i Asien flere hundrede tusinder tons tørrede vandmænd, og det er en procedure, der tager tid. Det tager 30-40 dage for at gøre vandmændene klar til at komme ud i butikkerne.
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersens forskning betyder, at det nu kun tager et par dage for vandmændene om at blive færdige.
Den nye metode går ud på at lægge vandmændene i alkohol og lade alkoholen trække vandet ud af dem.
- I løbet af et par dage erstatter alkoholen vandet i vandmændene, og ved efterfølgende fordampning bliver de knastørre, siger Mie Thorborg Pedersen.
Den knasende vandmandschips har ikke nogen voldsomt smag, men den smager faktisk godt, mener hun.
- Især deres mundfølelse og æstetiske fremtræden har gastronomisk potentiale, siger Mie Thorborg Pedersen.
Læs hele historien på sdu.dk.