Se kort: Her kan man blive testet og vaccineret på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er flere steder igen krav om coronapas. Her kan du se overblikket over, hvor man kan blive henholdsvis vaccineret og testet på Fyn.
Det er igen et krav at fremvise et gyldigt coronapas, hvis man vil på café, bar eller natklub i Danmark. Det sker efter, at coronavirussen endnu engang har fået tag i Danmark, og sygdommen er blevet klassificeret som samfundskritisk.
Her skal du vise coronapas - og her skal du ikke
I flere måneder har vi ikke skullet vise coronapas i Danmark, men nu bliver det aktuelt igen. Vi giver dig et overblik over, hvor du skal vise det, og hvor du kan lade det blive i lommen.
Fra fredag skal du endnu engang vise dit coronapas på udvalgte steder.
Langt de fleste har allerede et gyldigt coronapas, for 75,3 procent af befolkningen er færdigvaccinerede mod coronavirus, og det giver et blåstempel i passet. De resterende må lade sig teste og vente på et negativt svar, før deres coronapas er gyldige.
Fremover skal du vise dokumentation for, at du enten er vaccineret, ikke-smittet eller tidligere smittet, hvis du for eksempel skal spise indendørs på en restaurant, eller hvis du skal i byen.
Du får også brug for dit coronapas, hvis du skal i Odense Zoo eller i et større bade- og legeland med flere end 200 gæster.
Skal du til et indendørs arrangement, hvor flere end 200 deltager eller flere end 2.000 deltager udendørs, skal arrangøreren også se dit gyldige coronapas. Du skal derfor huske det, hvis du skal til koncert eller konference, på et større julemarked eller i en forlystelsespark.
Ingen coronapas hos frisøren
Til gengæld slipper du for at vise coronapas hos frisøren eller i fitnesscentret, som du ellers har skullet tidligere.
Vælgermøder og selve valghandlingen den 16. november er ligeledes undtaget coronapasset. Dog kan du risikere, at arrangørerne bag vælgermøderne alligevel gerne vil se et gyldigt coronapas. For har du ikke det, så har de ret til at afvise dig, som det skete for to politibetjente til TV 2 Fyns valgfolkefest i Kerteminde.
Årsagen til, at coronapasset genindføres skyldes, at pandemien er tiltagende i Danmark.
Onsdag blev flere end 3.000 testet positive for coronavirus, og det tal har ikke været så højt siden december sidste år.
De seneste dage er der flere steder meldt om lange køer til testcentre, ligesom mange har booket tid til at blive vaccineret. Det skete i kølvandet af pressemødet tirsdag, hvor statsministeren varslede nye tiltag.
På nuværende tidspunkt er der i alt 35 teststeder og 11 vaccinationssteder på Fyn.
Her kan du blive vaccineret
På hjemmesiden coronasmitte.dk bliver der løbende opdateret et kort for vaccinationssteder og teststeder.
Region Syddanmark fortalte tirsdag, at man skruer op for bemandingen for at imødekomme den stigende efterspørgsel på vacciner og test.
Det siger reglerne
Coronapasset er gyldigt, hvis man er færdigvaccineret eller har fået første vaccinestik mod covid-19 for mindst 14 eller højst 42 dage siden.
Derudover har man et gyldigt coronapas med en negativ PCR-test, der er højst 96 timer gammel eller en hurtigtest, der er højst 72 timer gammel.
Tiden tæller fra testen er blevet foretaget.
Her kan du blive testet
Hvis man har været smittet med coronavirus, har man et gyldigt coronapas i op til seks måneder efter den positive prøve. Tidligere var coronapasset for smittede gyldigt i 12 måneder, men det er nu sat ned.
Smitten stiger, flere vil testes og coronapasset kommer tilbage - sådan forbereder regionen sig
Antallet af smittede i Danmark er stigende, og man forventer mere pres på testcentrene. Derfor bliver der skruet op for bemandingen flere steder.
Smitten med coronavirus stiger i Danmark, og fra fredag skal man igen vise coronapas, hvis man vil på museum, restaurant eller bar.
Den stigende smitte har betydet øget pres på testcentrene, som nu skruer op for bemandingen. Det fortæller Gitte Jørgensen, der er præhospitalchef i Region Syddanmark.
- Det er en stor opgave, for henover sommeren har der ikke været stor efterspørgsel på at blive testet, og derfor er der mange podere, som er gået ud og har fundet andet arbejde. Så nu laver de alle mulige andre vigtige opgaver og bare at få kontakt til dem igen kan være svært, siger hun.
Det betyder også, at man står over for at skulle uddanne en del nye podere. Regionen har indgået en aftale med virksomheden Carelink, der udbyder kviktest, om at de fra fredag har mindst et teststed ledigt i samtlige kommuner i Region Syddanmark. På Fyn mangler kun Faaborg-Midtfyn, som fredag får et kviktestcenter i Herregårdscentret i Faaborg.
Man kan se alle kvikteststederne på Carelinks hjemmeside.
Skruer op for bemanding
Ifølge direktør i Carelink, Brian Rosenberg, regner man med at fordoble antallet af fuldtidsstillinger, så man går fra 400 til 800. Her mærker man også, at poderne har fundet andet arbejde og kun kan vende tilbage på deltid.
- De kan ikke være så meget med som tidligere, så hvor vi før havde én, så skal vi måske bruge tre nu, siger han.
Fra fredag regner man med at skulle foretage 19.500 daglige tests hos Carelink - onsdag foretog man 10.085.
Ambulance Syd, der står for testcentrene i Nyborg og Middelfart samt for covid-testbilerne, går man fra omkring 150 podere til 200. Den samlede bemanding dækker dog både de to testcentre på Fyn, fire testcentre i Sydjylland og testbilerne.
- Vi sigter efter at nå op på 200 til 1. december. Indtil da kommer der til at være nogen, der arbejder over, så vi kan være fuldt bemandede, fortæller driftschef Allan Mose.
Regeringen besluttede i slutningen af oktober, at antallet af daglige PCR-test skrues op fra 100.000 til 150.000. Af de 150.000 skal Region Syddanmark kunne stå for 29.000. Og på den front er man ifølge præhospitalchefen godt med. Onsdag testede man 31.800 personer i regionen.
På PCR-testcenteret i Svendborg har man på nuværende tidspunkt 42 podere og regner med at at ansætte 10 til 15 ekstra. I Odense har man 75 ansat og forventer at ansætte flere. Præcis hvor mange kan man dog ikke oplyse, fordi der er stor forskel på, hvor meget den enkelte poder arbejder.
Oveni at skrue op for bemandingen, går man fra at have 15 testbiler til at have 20 biler, hvorfra der kan foretages coronatest.
På hjemmesiden coronasmitte.dk kan man se en oversigt over både PCR-testcentre og kviktestcentre. Kortet bliver opdateret i takt med, at der åbner nye teststeder.
Tidsbestilling vender tilbage
Fra fredag ikke længere muligt at få foretaget en PCR-test, uden man på forhånd har bestilt tid. På den måde håber man at afhjælpe nogle af de lange køer ved testcentrene.
- Vi ved godt, at folk står i kø, og at det er træls. Det er det især for borgerne, men jo også for poderne. Men man er nødt til at være lidt tålmodig. Det er jo kommet ret pludseligt det her siger Gitte Jørgensen.
Et coronapas er gyldigt, hvis man har en kviktest, der er under 72 timer gammel eller en PCR-test, der er under 96 timer gammel. Derudover er det som udgangspunkt gyldigt, hvis man er vaccineret mod coronavirus.
- Så det vigtigste at sige er jo nærmest, at vi stadig står klar til at vaccinere, siger Gitte Jørgensen.
Der er 96 vaccinecentre i Danmark. Man kan se en oversigt på Region Syddanmarks hjemmeside.