Se videoer: Netop nu er chancen størst for at se storken på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Du er heldig og blandt de få, hvis du ser en stork flyve forbi. Den er dog set flere steder på Fyn, hvor den i disse uger flyver hen over øen.
Der er igen i år set storke flere steder på Fyn. Selv om storken er sjælden i det fynske og formentlig ikke slår sig ned på øen, flyver den ofte hen over Fyn i forårsmånederne.
Her er de: Nye elbusser er klar til passagerer
Ti nye elbusser begyndte mandag at køre med de første passagerer i Odense Kommune. Den næste måned bliver i alt 20 elbusser sat i drift.
"Jeg er helt elektrisk".
Ordene stod foran og på siden af tre busser, der mandag formiddag trillede ind på Flakhaven i Odense og til forveksling ligner FynBus' andre lysegrønne busser.
I alt 20 nye eldrevne busser vil den næste måned blive indfaset i busdriften i Odense Kommune, og de ti første begyndte mandag at tage passagerer med.
- Det er en meget stor dag. Vi har arbejdet på det i et godt stykke tid, siger Carsten Hyldborg Jensen, direktør for FynBus.
De nye elbusser skal være med til at sikre Odense Kommunes grønne omstilling. Derfor håber by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V), at flere odenseanere fremover vil tage bussen.
- Det er en fantastisk dag for Odense Kommune, som er på en grøn rejse. Vi vil være en grøn kommune, og vi vil være CO2-neutrale i 2030. Der skal vi tage fat på transporten og gøre det grønt både at køre i bus og i bil, siger Christoffer Lilleholt.
Færre busser i fremtiden
Selvom FynBus, Odense Kommune og Keolis, leverandør af busser og chauffører, mandag kunne fejre de nye elbusser, skal der fremover køre færre busser i bybilledet. Det sker i forbindelse med indfasningen af letbanen.
- Det er jo sådan, at når nu letbanen kommer, så skal vi reducere i kontrakten med Keolis. Det er selvfølgelig ubehageligt for alle parter at skulle reducere ret meget i kontrakten med det forløb, siger Carsten Hyldborg og fortsætter:
- Men det vidste vi sådan set allerede, da det startede, og letbanen ville blive en realitet.
Derfor er han glad for, at man allerede nu kan sætte de nye elbusser i drift, så der kommer gang i den grønne omstilling.
Let at køre
Ifølge Peter Lang Nielsen, der er direktør for Keolis Danmark, er der kun fordele ved elbusser.
Derfor har virksomheden travlt med at levere de lydløse busser, som dog kan give nye udfordringer i trafikken, hvis for eksempel gående og cyklister ikke er opmærksomme på dem.
- Vi træner vores buschauffører godt, fordi vi selvfølgelig er opmærksomme på det her, så alle buschaufførerne har fået to dages introduktion til den nye bus, så vi er sikre på, det ikke bliver et problem, siger Peter Lang Nielsen.
Chauffør Rolf Brems har været med til at introducere de fynske chauffører for de nye busser, og han mener, at det smal sag at omstille sig til de nye busser.
- Bussen er nem at køre i forhold til en almindelig bus. Der er ingen gear i, vi sætter den bare i "drive" og så triller den lydløst derudad, siger Rolf Brems.
Udover de 20 elbusser kører der i Odense Kommune også hybridbusser og dieselbusser.
Der er flere fynboer, som har indsendt billeder af storke i det fynske landskab. Her er den blandt andet observeret mellem Korup og Næsbyhoved-Broby i det nordvestlige Odense.
Ifølge storkene.dk, der registrerer storke i Danmark, er den alene i april også set i Nørre Aaby, Søndersø, Gislev, Assens og Middelfart.
Har du også set storken?
Send dine billeder til tip@tv2fyn.dk eller via denne formular: https://www.tv2fyn.dk/tip-os
- Man skal nok være lidt hurtig, hvis man skal nå at se dem, siger Jess Frederiksen, der er bestyrelsesformand for storkene.dk.
Hvis man ser den, skal man ikke forvente, at den bliver hængende i lokalområdet. Tværtimod.
Fakta om storke
De fleste storke kommer til Danmark i april og maj.
Storken ynglede oprindeligt i træer, og det gør de også stadig i et vist omfang, men i Danmark har rederne i mange år primært været anbragt på pæle eller bygninger, hvor man har sat et gammelt vognhjul eller et andet underlag op for at tiltrække storkene. Storkene parrer sig normalt april-maj.
Mange tror, at storken udelukkende lever af frøer, men den spiser også snog, fisk, insekter, snegle, mosegrise, rotter, mus, æg og fugleunger.
I Afrika består føden i langt større grad af insekter, og græshopper en en meget vigtig fødekilde for storken.
Flere steder finder storken sin føde på lossepladser. Det gør den blandt andet i Spanien, hvor lossepladserne ligger åbne hen, og derved udgør en vigtig fødekilde.
Kilde: storkene.dk
På vej fra Afrika
Storkene er i disse måneder på vej tilbage til Danmark, efter de har brugt vinteren i Sydeuropa eller Afrika.
Redebyggeri i gang: Storken er tilbage efter 56 år
Det store redebyggeri er i gang på Oregaard ved Bogense. Der er nemlig observeret storke i nærheden, og de er måske kommet for at blive. Det er ikke sket i 56 år.
- Vi kunne godt bruge lidt flere grene uden blade på. Sådan 1,5 meter lange. Det ville være rigtig godt. Det ser dumt ud, hvis der er for mange blade på, råber Hans Skov til sin kollega, mens han fletter grene ind i storkeredestativet på toppen af Oregaard.
Reden skal forhåbentligt lægge hus til en ny, fynsk stork. For et par dage siden blev en stork nemlig spottet i nærheden af den nordfynske herregård.
- Vores nabo Niels Hansen var ude og pløje, da han ringede og fortalte, at der vandrede en stork rundt nede ved bækken. Så blev jeg helt varm om hjertet, fortæller Stig Benzon, der ergårdejer hos Oregaard.
Ideelt storkeområde
Det er ikke tilfældigt, at storken har valgt at slå sig ned i den nordfynske natur, mener redebygger Hans Skov.
- Der er store græsarealer, vandhuller og en bæk. Her kan storken finde mad, og jeg vil faktisk kalde det et ideelt storekområde, siger han, men fortæller at man skal høste engene lidt oftere, da storkene ikke kan se deres føde, hvis græsset er højere end ti centimeter.
Der har den seneste tid været meldinger om storke på Sjælland, i Sønderjylland og på Djursland. Men det er usædvanligt at se den langbenede fugl på Fyn.
- Jeg har kigget på storke i over 40 år, og jeg har aldrig før oplevet, at man fra det ene år til det andet mere end fordobler bestanden. Det har nærmere været den anden vej, forklarer Hans Skov.
Faktisk er det hele 56 år siden, at en stork sidst slog sig ned på Fyn. I 1964 forsvandt storken som yngelfugl fra Fyn, da den fløj fra reden på Solbakkegård i Næsby. Men nu ser tingene ud til at vende for den fynske storkebestand.
- Jeg vil ikke afvise, at det her kan blive det første fynske sted med storke i over 50 år. Og jeg tror, at der kan komme flere til, understreger den garvede redebygger.
Knofedt, omtanke og held
Ligesom Hans Skov, håber Stig Benzon på, at Fyn snart kan blive ynglested for storke igen.
- Vi forsøger at lave en arkegård efter bedste tyske mønster herude, fortæller han og peger omkring sig.
Hvert år tager han en tur til den tyske by Bergenhusen i Slesvig-Holsten, som er kendt for sine mange storke og endda går under navnet "storkebyen".
- Her plejer vi at se på storkene. Men vi har altid ment, at storkens lange ben hører til det danske landskab, så det ville være vildt, hvis det lykkes, smiler Stig Benzon.
Mens reden snart er klar til at få storkegæster, begynder gårdejeren at tro på projektet.
- Jeg tror faktisk på det. Men der skal knofedt, omtanke og held til, siger Stig Benzon.
Storkene, man kan se på Fyn, kommer formentlig fra Nordøsttyskland og er trukket med vinden mod det fynske.
Afhængig af vejret kan det være, de ender med at slå sig ned her, men det mest sandsynlige er, at de langbenede fugle flyver andre steder hen.
Sidste år har man på Nordfyn forsøgt at bygge reder, så storken får lyst til at blive i det fynske. Det er 57 år siden, at en stork sidst slog sig fast ned på Fyn. Dengang holdt den til i Odense-bydelen Næsby.
Her slår storken sig ned
Det er ikke tilfældigt, at det er på Nordfyn, man har valgt at få storken til at slå sig ned, mener redebygger Hans Skov.
- Der er store græsarealer, vandhuller og en bæk. Her kan storken finde mad, og jeg vil faktisk kalde det et ideelt storkeområde, siger Hans Skov, der også fortæller, at man skal høste engene lidt oftere, da storkene ikke kan se deres føde, hvis græsset er højere end ti centimeter.
Storke slår sig ofte ned på Sjælland, i Sønderjylland og på Djursland.
Ove vil begraves med sin kone og søn på skrotplads
kopieret!
Ove Jensen svinger stålhammeren ned mod den gamle motor. Et stykke af et kraftigt tandhjul flyver af og trimler hen ad jorden, da hammerens bulede hoved med en "tchsjung" smadrer ind i metallet.
- Ah...
Ove Jensen retter sig op og trækker vejret dybt. Med den venstre håndryg tørrer han en tåre bort fra sin næsetip.
Det er efterår og kun få grader varmt, så den 88-årige produkthandler, der er indehaver af firmaet Måre Produkthandel, er klædt i flere lag arbejdstøj. Bukser, sweatre og jakke har tjent ham længe og bærer præg af daglig kontakt med diverse smøreolier fra de maskiner, han stykke for stykke får delt i metaller, han siden kan sælge.
- Jeg er jo ikke 25 år længere. Jeg er 88. Jo, jo - der er er stykke op til 100 endnu, gnægger han og sætter sig på sin trehjulede elscooter.
Køretøjet sikrer, at han kan bevæge sig rundt overalt på det 11.000 kvadratmeter store område. Benene er ikke, hvad de var for blot få år siden. Alligevel er han lige netop på benene hele tiden.
- Jeg arbejder tre timer om formiddagen og tre timer om eftermiddagen. Så laver jeg selv min aftensmad, og det tager to-tre timer, og så er dagen jo næsten gået. Om aftenen sætter jeg mig nogle gange og spiller på min harmonika, Så har det været en god dag, slår Ove Jensen fast.
Skal begraves ved kone og søn
Han bor alene i et lille hus der ligger i den ene ende af skrotpladsen. Sådan har det været i et par år, siden hustruen Bodil gik bort. Hun er dog ikke langt borte, for i den anden ende af pladsen, i et hjørne hvor Ove også har en lille hytte og en grillplads, er hustruens urne sat ned. Det samme er en urne med sønnen Jens-Ove.
- Når jeg dør, skal jeg også ned ved hende. Så er det op til børnene at passe stedet. Det går jeg da ud fra, at de gør. Det kan være de bruger det til sommerhus eller noget, smiler Ove Jensen uden dog at antyde at han er hverken mæt af dage eller træt af sit fysisk hårde arbejde.
- Jeg begyndte vel at arbejde, da jeg var omkring seks år gammel. Det var med at samle kartofler ved Borris, hvor jeg kommer fra. Det gælder om at holde sig i gang. Ja, ja, jeg kan da godt blive så skidt en gang, at jeg må flytte herfra, men det håber jeg ikke. Jeg vil blive boende på landet, slår han fast.
Ove Jensen træder efter en kort pause ned fra sin elscooter og griber metalhammerens lange skaft. Med et kraftigt sving rammer han tandhjulet fra før og et nyt stykke brækker af. Stump for stump nærmer han sig en lille stak, han senere kan sælge. Sådan som han har gjort det lige siden han i 1969 åbnede sin produkthandel.
Chris kæmper mod p-selskab efter afgift på egen p-plads: - Hvor er den sunde fornuft?
kopieret!
Det kan ske for selv den bedste.
Betaling af p-billetten smutter, og i forruden sidder den gule lap med en p-afgift, når du vender tilbage til bilen. Øv.
Men Chris Jensen fra Odense fik forleden en p-afgift for at holde på sin egen p-plads.
Han betaler hver måned for sin egen p-plads, men pludselig sad der en afgift i forruden. Nu kan han ikke få den annulleret, og det frustrerer ham.
Chris Jensens problem er dog, at afgiften sådan set er god nok. Han skal nemlig have et parkeringskort liggende synligt i forruden, når hans bil står på den p-plads, han betaler for. Det har han også til daglig, men denne dag var den gledet ud til siden og altså ikke synligt. Det kostede en afgift på 875 kroner.
- Det er jo som sådan helt i orden. Men jeg skriver så til dem, at jeg har betalt, og jeg har tilladelsen – men det er de ligeglade med, siger Chris Jensen. Han hver måned betaler 450 kroner for sin parkeringsplads.
På Apcoas hjemmeside fremgår det tydeligt, at er ens licens ikke synlig ved kontrol, så koster det en afgift.
Den del medgiver Chris Jensen - han erkender den fejl. Alligevel henvender han sig til Europark, som er ejet af Apcoa, for at få afgiften annulleret.
- Jeg henvender mig til dem og siger noget må være gået galt. Det er min bil, min plads, jeg har kortet, og jeg har betalt for det. Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen sund fornuft, der siger: det kan vi godt se, siger Chris Jensen.
Han mener, at det er alt for rigidt et system, når man ikke kan få rettet noget som her, hvor der tydeligt er tale om en fejl, og at der ikke bliver kigget på, at han hver måned betaler for en p-plads, og at afgiften er udstedt til ham, der betaler for pladsen.
- Når de svarer en tilbage er det helt umenneskeligt og ren jura. Jeg gør en indsigelse, fordi jeg er uenig. Der får jeg så bare et brev tilbage, hvor der står, at hvis ikke jeg betaler, må sagen tages videre.
Kan du ikke bare betale afgiften?
- Jo det kunne jeg nemt. Men på et tidspunkt må man også lige stille sig op og sige, hvornår er nok, nok. Det har jeg så valgt at gøre nu, siger Chris Jensen.
TV 2 Fyn har rakt ud til parkeringsselskabet Apcoa, som administrerer den parkeringsplads Chris Jensen betaler for hver måned.
Apcoa har ikke ønsket at stille op til interview. Apcoa er heller ikke vendt tilbage med svar på TV 2 Fyns spørgsmål, som er sendt via e-mail.
Tre juledage overstået - flere havde indbrud end sidste år
kopieret!
Julen er ovre og de fleste er vendt hjem til egen bolig igen. Det betyder også, at flere har opdaget, at der har været ubudne gæster i hjemmet, mens de har været væk. Ifølge Fyns Politi er der anmeldt lige under 50 indbrud på Fyn fra den 23. december til og med den 26. Det fortælle vagtchef Kenneth Taanquist.
Sidste år var tallet sidst i 20’erne, lyder det.
Alligevel understreger han, at det på trods af en stigning fra sidste år lader til at være godt naboskab og lys i hjemmet, der holder tyvene ude.
- Det er vores indtryk at folk har været gode til at hjælpe hinanden, huske at lade lidt lys være tændt. Og det hjælper altså på det, siger Kenneth Taanquist.
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Ville anmelde overfald - endte selv med sigtelse og bortvisning
kopieret!
Det gik ikke helt som ventet, da en ung mand ville anmelde et overfald, han mente var begået på beværtningen Butchers i Odense.
Hos Fyns Politi fik man nemlig indhentet overvågningsmaterialet fra stedet for at gennemgå dette, men det faldt ikke ud til anmelders fordel.
Overvågningsbillederne viste nemlig at den unge mand selv begyndte at indlede sig i slagsmål, idet han med knyttet hånd slog en gæst med en knytnæve i hovedet.
Det førte til, at den 22-årige selv blev sigtet for overtrædelse af Restaurationsloven og fik forbud mod at komme som gæst på Butchers. Det skriver Fyns Politi i døgnrapporten.
Brobizz advarer om svindel-mails
kopieret!
Selskabet Brobizz advarer lige nu sine kunder om falske e-mails og sms’er, hvor der er såkaldt phishing i omløb. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.
Når hackere forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af dig, kaldes det for phishing. Hackerne vil foregive at være en virksomhed eller lignende, som du er fortrolig ved, og derigennem forsøge at få dig til at give dem fortrolige oplysninger – som de derefter kan misbruge.
Derfor anbefaler Brobizz at man grundigt kontrollerer, hvem der er afsender.
På hjemmeside skriver selskabet, at de udelukkende sender SMS’er til kunder, der har været i kontakt med deres kundeservice. Derudover bruger de kun følgende mailadresser:
noreply@brobizz.com
noreply@info.brobizz.com
postmaster@brobizz.com
kundeservice@brobizz.com
Nu bliver bybusser i Nyborg gratis for særlig aldersgruppe
kopieret!
Kan gratis busdrift få de unge til at køre med? Det vil tiden vise i Nyborg Kommune, hvor unge under 16 år snart kan køre gratis med bussen i Nyborg – og det har de unge selv ønsket og være med til at bestemme. Sådan lyder det i opslag på kommunens Facebook-side.
De gratis bybusser er vedtaget af byrådet som en del af budgetaftalen for 2025. Det er lokalruterne 680, 681, 682, 709, 711, 712, 713, 714, 715 og bybus 1 og 2 der fra 1. januar gøres gratis for børn og unge under 16 år.
De regionale ruter (rute 161-162, 195, 800A, 900A, 920-921) og uddannelsesruterne (809, 819, 830, 831, 833, 865) er ikke omfattet af tilbuddet.
Danskere ventes at bytte gaver for over halv milliard
kopieret!
Butikkerne skal regne med, at danskerne kommer til at flokkes dertil for at bytte julegaver, de ikke er helt tilfredse med. I hvert fald hvis man skal tro en prognose fra Dansk Erhverv, der spår, at julegaver for 600 millioner kroner byttes oven på julen i år.
- Vi forventer, at hver fjerde dansker skal ud og bytte i hvert fald en gave, siger Bo Dalsgaard, der er fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer hos Dansk Erhverv.
Prognosen baserer sig på to befolkningsundersøgelser, som analyseinstituttet Norstat har lavet for organisationen.
Sidste år endte det med at være omkring 25 procent af danskerne, som fik julegaver, der byttede mindst en af dem.
Fredagsvejret bliver stille, gråt og mildt
kopieret!
Det bliver en skyet, diset og stedvist tåget dag, hvor der i perioder vil falde lidt regn eller finregn hist og her.
Temperaturen vil befinde sig et sted mellem seks og otte grader, og det vil føles lige så mildt, som det ser ud, at bevæge sig udenfor. Vind vil der nemlig ikke være meget af.
Og det bliver generelt gråt, stille og mildt vejr de kommende dage, indtil vi når søndag. Her forventes en koldfront med regn at bevæge sig ned over landet nordfra.
Er din hund klar til nytår? Få tjeklisten her
kopieret!
Er man en af de hundeejere, hvis firbenede ven reagerer kraftigt på fyrværkeri, så er Dansk Kennel Klub klar med en tjekliste, der kan hjælpe ens hund gennem nytårsdagene.
I et opslag på Facebook opfordrer de til, at man har planlagt, hvor ens hund er nytårsaften, hvis man ikke er hjemme. Kan man ikke tage den med sig, skal man overveje, om den skal passes.
Derudover skal man skynde sig, hvis hunden skal have angstdæmpende medicin, og i tilfælde af at ens hund kan finde på at løbe væk, er det en god idé at sikre sig, at der er et lovpligtigt hundetegn i hundens halsbånd.
Sidst men ikke mindst kan man venligt huske folk på den nye lovgivning, hvis de affyrer fyrværkeri før 31. december.
Ventetiden i Familieretshuset stiger - fynsk politiker vil undgå "tåbeligt dobbeltarbejde"
kopieret!
Foreningen af Faste Værger i Danmark foreslår, at det fremover skal være kommunerne, som skal oprette værgemål for demente og senhjerneskadede borgere.
Blandt andet for at mindske ventetiden og undgå dobbeltadministration ved, at der ikke er to myndigheder, som skal sagsbehandle de samme sager, lyder argumentet. Det skriver DR.
KL er ikke videre begejstret for forslaget, men flere ordførere på Christiansborg synes, at forslaget er spændende, og de er parate til at kigge på, om kommunerne skal overtage opgaver fra Familieretshuset. Blandt andet fynskvalgte Katrine Daugaard, der er socialordfører for Liberal Alliance.
- Hvis der er dobbeltarbejde, er det jo tåbeligt, siger hun.
Vej kortvarigt spærret på grund af politiarbejde
kopieret!
Torsdag eftermiddag var det ikke muligt at passere Lillebæltsbroen.
Af Vejdirektoratets trafikinfo fremgik det, at broen var spærret i begge retninger på grund af politiarbejde.
TV 2 Fyn har været i kontakt med Fyns Politi, der oplyser, at Sydøstjyllands Politi kortvarigt var til stede på broen, men derudover ikke har yderligere at tilføje.
Krudtsælgere frygter kunder kvæler nytårsaften: - Synd for de små
kopieret!
I år er nye regler for fyrværkeri trådt i kraft, som betyder, at det nu kun er lovligt at fyre af i to dage - fra den 31. december til 1. januar.
Men den nye lovgivning får flere fynske fyrværkerisælgere til at se på fremtiden med bekymring. To fyrværkeriforhandlere, som TV 2 Fyn har talt med, tvivler nemlig på, at alle kan overholde reglerne.
Og hvis ikke folk kan holde i raketterne i ro, så frygter forhandlerne, at det kan føre til yderligere stramninger, som i sidste ende vil betyde, at man ikke må sælge eller købe nytårsfyrværkeri.
- Så siger politikerne, at nu er der ikke noget, der hedder nytårskrudt, og det vil være synd for de små, siger Claus Oldenbjerg, der driver Krudttossen.
Selv Christian Eriksen har deltaget - Traditionsrigt fodboldstævne sparket i gang
kopieret!
2. juledag blev et af Danmarks største indefodboldstævner sparket i gang i Odense idrætshal.
Stævnet, Fyens Stiftstidendes indefodboldstævne, er en tilbagevendende tradition og har været afholdt næsten hvert år siden 1961.
Over fem dage spilles mere end 1.000 kampe.
Gennem årene har fodboldtalenter som Christian Eriksen og Rasmus Falk slået deres folder til stævnet.
Og hos både stævneleder og forældre glæder man sig til at bruge de kommende dage rundt om det brune trægulv.