Styr den med stemmen: Gennembrud for fynsk byggerobot
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den fynskudviklede robot til byggebranchen, Kobots, rykker nu ind på byggepladserne. Byggemarkedskæde sætter 200 robotter i sving.
Byggemarkedskæden Stark og robotvirksomheden Kobots i Odense er gået sammen om en plan, der skal få mindst 200 robotter ud på de danske byggepladser allerede i år.
Målet i 2021 er yderligere 800 robotter, fortæller Kobots i en pressemeddelelse.
Kobots har udviklet en stemmestyret robot ved navn Amigo. Den kan hjælpe byggebranchen med at skære gipsplader til.
Fibergipsproducenten James Hardie lancerer samtidig tilskæring efter mål af fibergips på byggepladserne. Servicen tilbydes i samarbejde med Stark og Kobots, der stiller Amigo'er til rådighed for tømrerne.
Tal til din robot
Den nye tilskæringsrobot betyder mere effektivt byggeri med kortere byggetid, færre fejl og mindre materialespild.
Med Amigo kan tømreren via en app kommunikere med den stemmestyrede tilskæringsrobot, der efter korte instrukser leverer præcise udskæringer.
Robotter indtager byggepladsen: Håndværkere er skeptiske
Robotten tager ikke arbejdet fra håndværkerne, mener virksomheden bag. Håndværker er ikke overbevist.
Robotter er klar til at overtage flere og flere opgaver - og nu rykker robotterne også ind på de fynske byggepladser.
For byggebranchen trænger til at blive mere effektiv, mener Peter Hartvigsen, der er uddannet tømrer, men er gået ind i robotbranchen med firmaet Kobots i Odense.
Derfor lancerer Kobots i næste uge en stemmestyret robot ved navn Amigo. Den kan hjælpe med at skære gipsplader til - for eksempel når en lejlighed skal renoveres.
- Det er en kollega, det er en kammerat, det er en makker, man har med på arbejde. Vel at mærke en makker, der klarer alle de tunge, trælse og opslidende opgaver, siger Peter Hartvigsen.
Mødt med skepsis
Ifølge en undersøgelse har ny teknologi potentiale til at erstatte 68 procent af den tid, som en håndværker bruger på sit arbejde.
Målet er at sælge 200 robotter det første år. Samtidig har det fynske firma Kobots to nye byggerobotter på vej, som ventes lanceret her i 2020.
Men forslaget om en robot som arbejdskammerat bliver mødt med skepsis hos håndværkerne.
- Selvfølgelig er man lidt nervøs for, at det erstatter vores arbejde, så i stedet for at der skal gå to tømrere og lave en væg, kan man måske nøjes med én tømrer og én maskine. Så det er da lidt ærgerligt, siger Jakob Blåsvær Rasmussen, der er tømrer hos S. Guldfeldt Nielsen.
Vil ikke erstatte håndværkere
Det er dog ikke planen, at robotterne skal tage arbejdet ud af hænderne på håndværkerne, men blot være en hjælp, fortæller Peter Hartvigsen.
- Vi prøver ikke at erstatte håndværkeren, vi prøver at give ham et stykke værktøj, han ikke kan undvære, når han først har prøvet det, siger han.
Og spørger man Kristian Bork, der er civilingeniør og forretningsudvikler hos Byg Fyn, så er der da heller ingen vej udenom robotternes indtog på byggepladser.
- De kommer sivende ind i branchen på mange forskellige områder, så vi skal have gjort byggebranchen klar til at tage imod dem, siger han.
- Fancy, smarte og moderne
Indtil videre bliver pladerne dog skåret i hånden med kniv, og tømreren Jakob Blåsvær Rasmussen medgiver, at robotterne også lyder ”fancy, smarte og moderne”.
- Så længe den ikke erstatter vores arbejde, synes jeg, det er fint, siger han.
Erhvevsskole tager robotter i brug
Robotterne fra Kobots er også på vej ind på erhvervsskolerne. De første Amigo-robotter er allerede på vej til Syddansk Erhvervsskole.
- Vi vil gerne vise de unge, at de kan arbejde med spændende teknologier og blive langt mere effektive endda med mindre fysisk indsats. Det er jo fedt, siger Lars Matthiesen, Videncenterchef for Automation og Robotteknologi ved Syddansk Erhvervsskole, i pressemeddelelsen.
Syddansk Erhvervsskole får sin første Amigo den 1. april 2020