Robotter indtager byggepladsen: Håndværkere er skeptiske
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Robotten tager ikke arbejdet fra håndværkerne, mener virksomheden bag. Håndværker er ikke overbevist.
Robotter er klar til at overtage flere og flere opgaver - og nu rykker robotterne også ind på de fynske byggepladser.
For byggebranchen trænger til at blive mere effektiv, mener Peter Hartvigsen, der er uddannet tømrer, men er gået ind i robotbranchen med firmaet Kobots i Odense.
Takket være Fyn: Danmark topper liste for robotvækst
Den fynske robotindustri har sikret, at Danmarks robotindustri vækster mere end de amerikanske, japanske og kinesiske robotindustrier.
Det går godt for den den danske robotindustri.
Faktisk går det så godt, at Danmark topper på en liste med ni lande, der undersøger landenes udvikling i eksport af industrielle robotter.
Listen er udarbejdet af Iris Group på vegne af Robotics Alliance.
På Fyn er blandt andre Universal Robots med til at fremme den danske robotvækst.
- Robotmarkedet bliver nok det hurtigst voksende marked inden for automatisering, vurderer Jürgen von Hollen, administrerende direktør, Universal Robots.
Direktøren regner med, at markedet vokser med 50 procent i løbet de næste fem til ti år. Det skyldes blandt andet efterspørgsel i Kina og resten af Asien.
- Det er enorm vækst, siger direktøren.
Fra 2014 til 2018 er Danmarks eksport af industrirobotter seksdoblet. Ingen andre lande i undersøgelsen kommer i nærheden af de danske vækstrater.
Vækst på 300 procent
Væksten har heller ikke forbigået fynske UVD Robots, der producerer robotter til sundhedsområdet, som kan desinificere eksempelvis udstyr.
- Vi ser ind i et 2020 med en "forecast" (prognose, red.), der spår en vækst på 200 til 300 procent i forhold til i år, siger Per Juul Nielsen, der er administrerende direktør i virksomheden.
Allerede nu har travlheden meldt sin ankomst.
- Vi forventer en virkelig stor vækst og travlhed, forklarer han.
Derfor vil virksomheden også få behov for at hyre nye medarbejdere i 2020.
Derfor lancerer Kobots i næste uge en stemmestyret robot ved navn Amigo. Den kan hjælpe med at skære gipsplader til - for eksempel når en lejlighed skal renoveres.
- Det er en kollega, det er en kammerat, det er en makker, man har med på arbejde. Vel at mærke en makker, der klarer alle de tunge, trælse og opslidende opgaver, siger Peter Hartvigsen.
Mødt med skepsis
Ifølge en undersøgelse har ny teknologi potentiale til at erstatte 68 procent af den tid, som en håndværker bruger på sit arbejde.
Målet er at sælge 200 robotter det første år. Samtidig har det fynske firma Kobots to nye byggerobotter på vej, som ventes lanceret her i 2020.
Ny teknologi skal gøre det lettere at være patient på nyt OUH
Nyt OUH får ikke kun ny adresse, men også helt ny teknologi. Det vil forbedre hverdagen for både patienter og personale, mener ekspert.
Mindre stress, mere nærvær, højere kvalitet.
Sådan lyder visionen fra Morten Barfod Søegaard om hverdagen for patienterne på det nye OUH, som efter planen vil stå klar i 2022.
Han er business developer i virksomheden EON Reality og peger på ny teknologi som nøglen til en forbedret sygehusbehandling på det nye supersygehus.
- Den største forskel i fremtidens behandlingsform bliver de nye teknologier. De vil fjerne meget af sundhedspersonalets stress over administration og alle de tekniske dele af arbejdet. Der vil komme meget mere fokus på det enkelte menneske. Som patient vil du føle mere nærvær i fremtidens behandling, siger Morten Barfod Søegaard.
Fokus på nye teknologier
Syddanske Forskerparker afholder i marts en stor oplevelsesevent om kunstig intelligens. Begivenheden kommer til at hedde TechBlast og vil give en række bud på anvendelsen af kunstig intelligens, big data og extented reality.
Eksperterne understreger, at teknologierne ikke er tiltænkt forbrugere, der vil underholdes. De er målrettet nyttige formål som træning, rehabilitering og effektivisering - ikke mindst på sundhedsområdet.
- Når man bygger et nyt sygehus i dag, så er overvejelser om den nye teknologi en del af processen. Og den nye teknik repræsenterer en så stor værdiskabelse, at man bør føle sig forpligtet til at tage det i anvendelse i så stor udstrækning som muligt, siger Morten Barfod Søegaard.
Nyt grej vist frem
Syddanske Forskerparker gav tirsdag TV 2/Fyn mulighed for et smugkig på noget af det tekniske grej, som vil blive præsenteret på den store TechBlast-event i marts.
For eksempel en "hjerne-hat", som kan aflæse og kortlægge hjernens aktivitet, og sende beroligende impulser til patienten.
Såkaldte VR-briller kan forberede patienten på behandlingen, så patienten ved, hvad der skal ske.
Og så kan patienter få hjælp til genoptræning med en særlig dragt med indbyggede sensorer, der aktiverer kroppens muskler.
- De her teknologier kan overordnet set være med til at aflaste et sundhedsvæsen, som er overbelastet af for eksempel flere behandlingskrævende ældre. Det giver resultat nu og her, men det vil også sikre et samfund, hvor mennesker har flere ressourcer og større overskud. Det vil kunne skabe en positiv spiral, mener Morten Barfod Søegaard.
Robot tildelt statsborgerskab
Ved TechBlast i marts vil et af de store trækplastre være Sophia, en af verdens mest berømte menneskelignende robotter. Sophia er forsynet med en avanceret form for kunstig intelligens og har vakt opsigt, blandt andet fordi Saudi Arabien har valgt at tildele robotten statsborgerskab.
Sophia har udtrykt glæde over statsborgerskabet med denne kommentar:
- Jeg er meget stolt og beæret over denne unikke anerkendelse. Det er historisk at være den første robot i verden, der modtager et statborgerskab, sagde Sophia.
TV 2/Fyn har indgået en aftale om et interview med Sophia, når robotten besøger Fyn i marts.
Men forslaget om en robot som arbejdskammerat bliver mødt med skepsis hos håndværkerne.
- Selvfølgelig er man lidt nervøs for, at det erstatter vores arbejde, så i stedet for at der skal gå to tømrere og lave en væg, kan man måske nøjes med én tømrer og én maskine. Så det er da lidt ærgerligt, siger Jakob Blåsvær Rasmussen, der er tømrer hos S. Guldfeldt Nielsen.
Vil ikke erstatte håndværkere
Det er dog ikke planen, at robotterne skal tage arbejdet ud af hænderne på håndværkerne, men blot være en hjælp, fortæller Peter Hartvigsen.
- Vi prøver ikke at erstatte håndværkeren, vi prøver at give ham et stykke værktøj, han ikke kan undvære, når han først har prøvet det, siger han.
Fynsk robotvirksomhed får 185 millioner kroner til at udvide
Den fynske robotvirksomhed OnRobot får 185 millioner kroner fra en række prominente investorer til at accelerere virksomhedens globale udrulning.
OnRobot har sikret sig 185 millioner kroner fra en række investorer. Det er samtidig også første investering i et nyt samarbejde mellem Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank EIB. EIB vil tilføre et milliardbeløb til danske virksomheder, der er klar til vækst.
Danmark topper på listen over robot-nationer, og en del af æren kan Odense tage. I Odense alene er der nemlig flere end 130 virksomheder. En af dem er OnRobot, og den har allerede fået stor international efterspørgsel på sine produkter.
Torsdag kan virksomheden så fortælle, at de har fået et kapitalindskud på 185 millioner fra Vækstfonden, Den Europæiske Investeringsbank og en række private investorer. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
Robotter til verdensmarkedet
Vækstfonden og EIB lancerede for nylig et nyt samarbejde om investeringer i danske virksomheder, der er klar til at udvide. Samlet vil de to partnere investere mere end 1,1 milliarder kroner i danske virksomheder.
- Vi glæder os over nu at foretage den første investering i samarbejdet med EIB, der gennem massive investeringer skal være med til at sikre vækst, innovation og jobskabelse i en række danske virksomheder, der har potentialet til at blive internationale fyrtårne. OnRobot har allerede været på en flot vækstrejse, og med investeringen her kan virksomheden accelerere udviklingen betydeligt og bringe dansk robotteknologi endnu bredere ud, siger Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden.
Vækstfonden investerede første gang i OnRobot i 2016 og har siden fulgt virksomheden på rejsen fra startup til globalt førende leverandør af applikationer til kollaborative robotter, også kaldet cobots.
OnRobot blev stiftet i 2015, og har robot-pioner Enrico Krog Iversen i spidsen. Virksomheden har siden forenet yderligere fire robotvirksomheder under samme brand.
- OnRobot repræsenterer en vision om at skabe en globalt førende virksomhed inden for end-of-arm-løsninger til særligt kollaborative anvendelser. Vi har allerede skabt et meget solidt fundament, og særligt markedsføringen af vores nye ”plug-and-produce”-platform vil være afgørende for, at vi når vores ambitiøse mål. Med den nye investering får vi mulighed for at øge vores forspring og gøre visionen til virkelighed, siger Enrico Krog Iversen, direktør i OnRobot.
OnRobot har i dag cirka 180 medarbejdere, salgskontorer i otte lande samt flere end 380 distributører globalt.
Og spørger man Kristian Bork, der er civilingeniør og forretningsudvikler hos Byg Fyn, så er der da heller ingen vej udenom robotternes indtog på byggepladser.
- De kommer sivende ind i branchen på mange forskellige områder, så vi skal have gjort byggebranchen klar til at tage imod dem, siger han.
- Fancy, smarte og moderne
Indtil videre bliver pladerne dog skåret i hånden med kniv, og tømreren Jakob Blåsvær Rasmussen medgiver, at robotterne også lyder ”fancy, smarte og moderne”.
- Så længe den ikke erstatter vores arbejde, synes jeg, det er fint, siger han.