Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Manglen på håndsprit og andre værnemidler får mange fynske virksomheder og brancher til at aflevere overskydende udstyr til OUH.
Ubrudte pakker med håndsprit, ansigtsmasker og gummimasker ligger ubrugte hen hos de fynske tatovører. Branchen er omfattet af restriktionerne, der skal bremse udbredelsen af corona, og alle tatovør-forretninger er derfor lukkede.
Det gav formanden for den fynske afdeling af Dansk Tatovørlaug en ide.
Regeringen forlænger lukning grundet coronavirus til 13. april
Alle politiske tiltag, der er indført, forlænges til og med 2. påskedag. Spidsbelastning ventes bagefter.
Danmark er på vej ind i tredje uge af udbruddet af coronavirus, og regeringen forlænger mandag restriktionerne og den delvise lukning af store dele af Danmark til 13. april.
Spidsbelastning fra coronavirus ventes at indtræffe i ugerne efter. Derfor er det afgørende, at Danmark holder fast.
- Derfor forlænger vi alt det, vi har sat i gang, indtil 2. påskedag, altså 13. april, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.
Det betyder eksempelvis, at offentlige medarbejdere, der ikke varetager samfundskritiske funktioner, fortsat skal blive hjemme.
Privatansatte opfordres ligeledes til at blive hjemme og begrænse udgang.
Den midlertidige grænsekontrol og Udenrigsministeriets rejsevejledning gælder allerede til efter påske.
Derfor er det lukning af dagtilbud, skoler, uddannelser, restauranter, storcentre, frisører og lignende, som statsministeren omtaler.
Det gælder også forbud mod arrangementer med flere end ti personer.
I første omgang var den delvise lukning kun i to uger, altså til nu på fredag, men det forlænges nu yderligere nogle uger.
- Alt det, vi har gjort i fællesskab i Danmark, kan endnu ikke ses i tallene, der er ganske enkelt en forsinkelse.
- Statens Serum Institut vurderer, at tiltagene kan have en effekt på smittespredning og dermed belastning af sygehuse, hvis initiativerne vel at mærke fortsætter. Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast, siger Mette Frederiksen.
Hun hentyder til, at Statens Serum Institut mandag vurderer, at en forlængelse af tiltagene vil betyder, at coronavirus kan reduceres med 30-50 procent.
Det er vel at mærke, hvis tiltagene og borgernes adfærd fastholdes.
Det er med en bred politisk enighed, at tiltagene forsætter ifølge statsministeren.
Mette Frederiksen er bevist om, at påsken er en tid på året, hvor mange familier og bekendte mødes.
- I påsken bliver det svært. Her er mange familier vant til at mødes. Det bliver svært, men vi har brug for, at vi alle tænker os godt om, siger hun.
Hun opfordrer også til, at man ikke rejser ud af landet.
Direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen siger, at myndighederne forventer, at coronavirus først topper om fire uger.
- Vi har i dag fremlagt vores risikovurdering af epidemien. Vi forventer, at det vil toppe om fire uger. Vi håber på en lang og flad kurve, fordi vi håber på effekten af de tiltag, vi har taget, siger Søren Brostrøm.
Myndighederne vil løbende opdatere risik
- Vi bruger jo både håndsprit og gummihandsker, når vi arbejder, så mange kolleger har dette udstyr liggende. Og når der nu er mangel på værnemidler på sygehusene, så er det jo oplagt, at de overtager vores udstyr, siger Andreas Ludvigsen, der er formand for Dansk Tatovørlaug på Fyn og driver butikken Big Ace Tattoo Custom.
Ifølge Andreas Ludvigsen er omkring 60-70 tatovører på Fyn involveret i indsamlingen af de for tatovørerne lige nu overflødige værnemidler.
- Vi skal naturligvis bakke op om den situation, som landet og sygehusene står i, og derfor vil vi gerne hjælpe med det, vi kan, siger Andreas Ludvigsen til TV 2/Fyn.
Mange henvendelser
Tatovørerne skal selv aflevere håndsprit og deres øvrige udstyr på OUH, hvor der er blevet oprettet en særlig modtagelse til værnemidler fra private og virksomheder.
Kan du hjælpe sundhedssystemet?
- Så er det denne vej
Myndighederne har gjort det nemmere for virksomheder at stille sig til rådighed i "Danmark hjælper Danmark"-kampagnen.
Med en simpel kontaktformular gør myndighederne det nemmere for virksomheder, at stille sig til rådighed i bekæmpelsen af smitte af coronavirussen covid-19.
Der har de seneste dage været lokal mangel på værnemidler som for eksempel åndedrætsværn, visirer og håndsprit i sundhedsvæsenet.
Sundhedssektoren risikerer således at løbe tør for værnemidler og andet vigtigt udstyr som covid-19-tests i kampen mod coronavirus.
Blandt andre Nyborg Destilleri har midlertidigt stoppet produktionen af spiritus og vil levere sprit til desinfektion af danske hænder.
På mandag eftermiddagens pressemøde fra Statsministeriet siger Stephanie Lose, formand i Region Syddanmark og formand for regionerne, at der arbejdes "intenst på at få fyldt lagrene op".
Sundhedssektoren er i bekneb for række udstyr som alkoholswabs, flasker i lommestørrelse til håndsprit, diverser masker, sikkerhedsbriller og visir.
Kan du hjælpe "Danmark hjælper Danmark", så kom videre ved at klikke på dette link, hvor der er en formular.
- Vi får rigtigt mange henvendelser fra forskellige erhvervsfolk, som gerne vil hjælpe os ved at forære os blandt andet deres lagre af mundbind – ikke kun tatovører, men også tandlæger og lignende. Vi er rigtigt glade for, at alle er så progressive, tager initiativ og er klar til at bakke ekstra op om hospitalet og sundhedspersonalet, siger Lars Krause, afdelingschef for Logistikafdelingen på OUH
Udover tatovørerne har tandlæger og mange andre virksomheder også tilbudt at aflevere deres overskydende værnemidler til OUH.
- Vi en dialog med dem, der henvender sig, og så vurderer vi, om vi kan bruge det, der kommer ind. Et af kravene er som udgangspunkt, at det skal være i uåbnet emballage og CE-godkendt. Derudover ser vi så på, om det helt konkret kan bruges på hospitalet – og det håber vi på, at meget kan, siger Lars Krause.
Ifølge Andreas Ludvigsen vil Dansk Tatovørlaug også gå i gang med at indsamle værnemidler fra tatovører i andre dele af landet og få dem afleveret til lokale sygehuse.
På OUH kan tatovører og andre med værnemidler på lager aflevere i tidsrummet fra klokken 7.00 til 17.00, oplyser OUH.