Tinderbox kræver svar: Ny aflysning kan få alvorlige konsekvenser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tinderbox og andre store festivaler efterspørger i et debatindlæg politisk opbakning til at afholde store festivaler næste år. Konsekvensen kan - ifølge dem selv - være enorme.
Siden 2015 har festglade fynboer hvert år i juni måned samlet sig i Tusindårsskoven til musik og dans, når festivalen Tinderbox er blevet afholdt. Det var lige indtil i år, hvor coronaen satter en stopper for dén - og mange andre festivaler.
Og mens planlægningen til næste års Tinderbox er i fuld gang, mangler der stadig en afklaring på, om festivalen overhovedet må afholdes i 2021.
Tinderbox afslører første store navn til 2021
I sommeren 2021, når Tinderbox efter planen vender tilbage, vil gendannede Kashmir spille koncert i Tusindårsskoven.
For et par uger blev Tinderbox 2020 aflyst på grund af coronakrisen, men allerede nu ser arrangørerne fremad mod næste års festival, der skal finde sted fra 24. til 26. juni 2021.
Det første navn på plakaten er de danske rocklegender Kashmir, der også skulle have spillet i Tusindårsskoven i år.
- At vi skyder nedtællingen til Tinderbox 2021 i gang med lige præcis Kashmir, er vi enormt glade for. Mange havde set frem til at skulle se Kashmir denne sommer, og at bandet er med på at skubbe deres reunion til 2021, betyder virkeligt meget for os alle, siger festivalchef Brian Nielsen i en pressemeddelelse.
Comeback til rocklegender
Efter flere års pause havde Kashmir planlagt en lang række comebackkoncerter i løbet af 2020, blandt andet på Tinderbox. Koncerterne er dog ikke blevet til noget og udskudt til næste år.
- Kashmir er noget helt specielt, og de spiller kun to festivaler næste år, så det er også meget eksklusivt, at de har valgt Tinderbox som den ene, siger Brian Nielsen.
Det er allerede nu muligt at købe billet til Tinderbox 2021, og hvis du havde købt billet til dette års udgave for at se blandt andre Kashmir, gælder den til 2021.
Kashmir slog igennem i 1990'erne
Kashmir sluttede i 1993 på andenpladsen ved danmarksmesterskabet i rock - efter Dizzy Mizz Lizzy.
Året efter udgav begge bands deres debutplader, slog igennem og blev nogle af dansk rocks vigtigste kunstnere i 1990’erne og frem.
Kashmirs bedst sælgende album er “The Good Life”, der blev udgivet i 1999 og blandt andet indeholder hits som “Mom in Love, Daddy in Space”, “Graceland” og “Lampshade”.
Også bandets fjerde album, “Zitilites”, blev et kommercielt hit, men herefter dalede succesen. I 2013 udgav bandet albummet “E.A.R.”, der blev bandets dårligst sælgende nogensinde, og bandet holdt en pause med andre projekter - en pause, der nu er blevet forlænget som følge af coronaviruspandemien.
Tinderbox tvunget til aflysning
Også Tinderbox holder pause. Festivalen er blevet tvunget til at aflyse sommerens festival som følge af regeringens og sundhedsmyndighederne anbefalinger om ikke at samle flere end 500 mennesker samme sted tidligst før efteråret.
Ifølge Tinderbox er der en del musikglade gæster, der er klar til at købe billet til næste års udgave, i håbet om at festivalen bliver til noget, når coronakrisen forhåbentlig er overstået.
- Vi er meget taknemmelige for den konkrete efterspørgsel på 2021-billetter til Tinderbox. For os er det den ultimative støtte, og det giver os både håb og sikkerhed for, at folk ønsker at tage på festival i 2021 oven på den krise, vi gennemgår lige nu. Det gør vores fremtidige planlægning af festivalen en hel del nemmere, siger Brian Nielsen.
Billetterne, der bliver sat til salg fredag, kan købes til og med 27. juni 2020.
- Vi har respekt for, at det er en svær situation, og vi har også respekt for de beslutninger, der er blevet truffet. Men vi mener også, det er tid til at kigge fremad nu og få den her dialog med sundhedsmyndighederne, fordi vi har et langt tilløb til at arrangere de her festivaler, så det er vigtigt, vi kommer i fart nu , siger Brian Nielsen, direktør for Tinderbox og Northside, til TV 2 Fyn.
Sammen med blandt andre direktøren for Roskilde Festival, talsmanden for Smukfest og direktøren for Live Nation sender Brian Nielsen en appel i et debatindlæg i Politiken. En appel om politisk opbakning, så myndigheder og festivalbranche sammen kan finde en løsning for sikker afvikling af store festivaler.
- Det, vi har behov for nu, er, at vores regering, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og deres eksperter kigger på vores plan, kvaliteten af den og justerer den sammen med os. Det er den dialog vi efterspørger, forklarer Brian Nielsen.
Konkret forestiller Brian Nielsen og de andre festivalarrangører sig at gøre brug af hurtigtestning og screening for at sikre en sikker afvikling af festivaller. Lidt ligesom det sker ved EM i damehåndbold, der foregår i Danmark i december.
I en mail skriver Sundheds- og Ældreministeriet, at de på den korte bane arbejder på at få etableret et covid-19 vaccinepas tilsvarende det eksisterende covid-19 testpas.
Overblik: Fynske festivaler udskyder og lægger nye planer
På et pressemøde mandag meldte statsministeren ud, at forbuddet mod større forsamlinger forlænges frem til og med august. Det har store konsekvenser for de fynske festivaler.
Mandag har statsminister Mette Frederiksen (S) meddelt, at forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august. Det betyder, sommerens fynske festivaler ikke kan afholdes som planlagt.
Flere store begivenheder skulle have fundet sted inden da, men efter statsministerens pressemøde, står det klart, at det ikke kommer til at ske. Danmarks største musikfestival, Roskilde Festival, har eksempelvis allerede meldt ud, at man aflyser årets udgave, ligesom flere andre festivaler giver samme besked.
- Jeg ved, det er en træls besked at få. I er mange ildsjæle, der har slidt og slæbt for at få de her arrangementer på benene. Arrangementer, hvor danskerne normalvis samles, glædes og nyder livet, sagde Mette Frederiksen.
Heartland aflyser
En af de mest populære festivaler på Fyn er Heartland. I går meldte de på sociale medier ud, at de arbejdede på at få overblik over situationen.
Det har de fået nu, og tirsdag kom beskeden derfor om, at årets festival er aflyst, men at de vender tilbage i år 2012. På deres hjemmeside skriver de:
- Vi havde virkelig glædet os til tre magiske dage på Egeskov Slot, men på grund af den hidtil usete situation og regeringens forlængelse af forsamlingsforbuddet, står det klart, at det ikke er muligt.
Heartland er da også den tidligste festival på Fyn og har derfor i længere tid været i fare for at måtte aflyse eller udskyde. Det blev i denne omgang til en aflysning.
Festivalen skulle være afholdt 29. til 31. maj i Slotsparken ved Egeskov Slot på Midtfyn.
Udsætter til september
Indtil videre har Rock Under Broen på deres Facebook-side meldt ud, at de som følge af mandagens pressemøde udsætter til september.
Den nye dato for begivenheden under Lillebæltsbroen bliver 12. september.
Rock Under broen skulle ellers have være afholdt 13. juni, men da forbuddet mod større forsamlinger mandag blev forlæget til og med august, har arrangørerne altså valgt at rykke festlighederne.
Ingen fest i tusindårsskoven
Tinderbox har også måtte rejse det hvide flag, og hele herligheden, der skulle have fundet sted den 25. til 27. juni, er nu aflyst.
Festivalen opfordrer de gæster, som allerede havde købt billet til sommerens nu aflyste festligheder, om at beholde billetten, som i stedet vil være gyldig til næste års festival.
- Det vil betyde utroligt meget for os, hvis du vil bakke op om festivalen ved at beholde din billet samt eventuel Camping-billet. Din billet til 2020 gælder nemlig automatisk til Tinderbox i 2021.
- Ønsker du at refundere din billet, så skal du holde øje med din mail efter påske, hvor Ticketmaster forventer at udsende praktisk information omkring dette.
Aflysningen af Tinderbox kom kort tid efter, at Heartland festival ligeledes annoncerede, at årest festival ikke vil blive afholdt.
Også den mindre Skarø Festival, der skulle afholdes fra den 29. juli til den 1. august er ved at skabe et overblik over den nye situation. På deres Facebookside skriver de:
'Spørgsmålene er mange. Vi er i gang med at skabe os overblik over situationen, og håber på jeres forståelse for, at vi ikke kan svare på noget nu.'
Normalt gæstes festivalen af mellem 1.000 og 1.500 besøgende.
Mindre festivaler står også for skud
På Fyn og øerne afholdes der hver sommer også en række lidt mindre festivaler og arrangementer, der også bliver ramt af den nye forlængelse af forbuddet mod større forsamlinger.
Herunder kan blandt andet nævnes Odense Havnekultursfestival, Nordfyns Rosenfestival, Ørbæk Marked, Odense International Filmfestival, Det Fynske Dyrskue, Broløbet og mange flere.
Også dette års udgave af HCA Festivals, der skulle have været afholdt i midten af august, må aflyse.
Direktøren for festivalen var overrasket over meldingen, men han og folkene bag festivalen havde allerede tænkt tanken, at de måtte aflyse. Men derfor ærger aflysningen ham stadig meget. Det siger han til Fyens Stiftstidende.
Avernax afventer
Den lille sydfynske festival Avernax, der har omkring 600 deltagere, skriver på sin facebookside, at de afventer myndighedernes mere detaljerede informationer om, hvor stor en stor forsamling er, før de kan melde ud, hvad det får af konsekvenser for festivalen.
Til pressemødet kunne statsminister Mette Frederiksen nemlig endnu ikke redegøre for, hvor store forsamlinger forbuddet retter sig mod.
TV 2/Fyn har af flere af arrangørerne fået kommentarer på situationen. Læs artiklerne herunder:
Heartland Festival kommer tilbage i 2021.
Rock Under Broen er klar med ny dato.
Kommune og turisme: - Folkesundheden det vigtigste
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, siger til TV 2 Fyn, at uanset hvilken branche og hvilke type arrangementer der er tale om, er folkesundheden det vigtigste.
- Vi skal passe godt på hinanden, særligt vores ældre og udsatte, og det må vi ikke gamble med uanset hvad.
- Som jeg hører appellen fra festivalbranchen, har de arbejdet grundigt med, hvordan festivalerne kan afvikles, så jeg håber, at Christiansborg og sundhedsmyndighederne kan gå i endnu tættere dialog med festivalbranchen om, hvordan situationen gribes an, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:
- I Odense er vi jævnligt i kontakt med folkene bag Tinderbox, og hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt at afvikle Tinderbox til sommer, vil det glæde rigtig mange fynboer.
Hos Destination Fyn, hvor man arbejder med at styrke den fynske oplevelsesøkonomi, håber man også, at festivalernes forslag kan sikre store musikoplevelser næste år.
- I en situation med et lavere smittetryk, end det vi oplever i øjeblikket, ville tiltag som coronapas og hurtigtests uden tvivl være brugbare - ikke bare i eventbranchen, siger Rasmus Hessum, klyngedirektør i Destination Fyn, og tilføjer:
- Det kunne også komme andre dele af den fynske turisme til gode, som for eksempel den hårdt pressede hotel- og konferencebranche. Det vil dog til enhver tid være afgørende at tests med videre har den tilstrækkelige sikkerhed, og sundhedsmyndighederne vurderer, at afviklingen kan finde sted på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.
Store konsekvenser for Fyn
Og der er gode grunde til at få afviklet festivaler allerede i 2021. På et almindeligt år sælger festivalbranchen 1,1 millioner billetter til sommerens musikfestivaler. Op mod 45.000 af dem er altså til Tinderbox.
Ifølge en rapport fra sidste år, som Odense Kommune fik lavet, gav de mange gæster Odense Kommunes erhvervsdrivende en omsætning på 44,7 millioner kroner i 2018.
- Tinderbox, Heartland og de andre store musikbegivenheder er jo flagskibe for Fyn både, hvad angår branding og turismeomsætning, så det er selvfølgelig et kæmpe tab, hvis de ender med ikke at kunne afvikles. Vi håber derfor, at udviklingen tillader det, forklarer Rasmus Hessum.
Mens byen i år er gået glip af en ekstra millionomsætning, så rammer de aflyste festivaler også foreningslivet. Det gælder blandt andet Studenterhuset i Odense, der hvert år tjener penge på at hjælpe blandt andet Tinderbox.
- De aflyste festivaler – i særdeleshed Tinderbox – og corona generelt har haft en stor betydning for især to ting. Tallet på bundlinjen og vores sammenhold. Vi har ikke tjent de penge, vi plejer, hvilket betyder, at vi ikke har de ressourcer, vi plejer. Vi har for eksempel halvt så mange ansatte i år i forhold til sidste år. Og så er der det sociale med både ansatte, frivillige og studerende. Mange studerende er ensomme, fordi de ikke må komme på deres uddannelsessteder, siger Anja Følleslev, der er daglig leder i Studenterhuset i Odense.
Også på resten af Fyn fylder festivalerne meget. Blandt andet Rock Under Broen ved Middelfart og Heartland ved Egeskov Slot. Her er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S) opstimistik omkring næste års udgave af Heartland.
- Det vil være rigtig, rigtig ærgerligt. Der er mange mennesker, der kommer til kommunen og får en god oplevelse, og lægger en masse penge. Heartland sætter jo Faaborg-Midtfyn Kommune på landkortet, siger Hans Stavnsager.
Hvis Tinderbox ikke bliver afholdt i år, er Tinderbox' Brian Nielsen alvorligt bange for konsekvenserne.
- 2021 er jo ligesom enhver anden forretning et nyt år for os, hvor vi har en masse omkostninger med en fast stab og så videre. Hvis de begynder at forsvinde eller vi er nødt til at justere på vores omkostninger, så kan jeg blive alvorligt bange for, om vi har noget, der hedder festivaler fremadrettet.
Derfor er det for Brian Nielsen afgørende, at arbejdet går igang nu.
- Vi har fuld forståelse for, at regeringen agerer, som de gør. Vi mener bare, vi har noget at byde ind med, og vi mener, det er vigtigt, at de kigger på den plan, for den kan potentielt også være med til at åbne andre dele af samfundet, siger Brian Nielsen.
Kulturministeret skriver i en mail til TV 2 Fyn:
- Kulturministeriet er i dialog med festivalerne og sundhedsmyndighederne. Afholdelsen af festivaler afhænger af smittesituationen. Sundhedsmyndighederne og regeringen evaluerer løbende mulighederne, men det er endnu for tidligt at kunne vurdere.