Tørke får huse til at revne: Her er risikoen størst
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvis dit hus slår revner på grund af tørken, skal du ikke forvente hjælp fra forsikringsselskaber. I sidste uge skete det for Niels Jørgensen, der blev vækket af lyden.
Sommeren 2018 har været den tørreste siden 1872, og ifølge DMI rammer endnu en langvarig hedebølge i næste uge. Den vil få temperaturerne til at runde 30 grader allerede ved frokosttid.
En fynsk boligejer fra Asperup mærkede konsekvenserne, da han vågnede til lyden af en væg i sit hus, der revnede. Når skaden først er sket, er der ingen hjælp at hente hos forsikringsselskaber.
- Tørke er ikke noget, der kommer pludseligt, forklarer Ole Vidstrup, der er konsulent hos Forsikring og Pension.
- Det har aldrig været noget, der var dækket af ens forsikring, og det er det heller ikke i dag.
På Fyn er det især området omkring Røjle-øen og strækningen ned langs vestfyn, der er udsat.
Kommer bag på lokale
Line Mai, der er miljøingeniør ved Jens Johan Andersen Geoteknik A/S, fortæller, at problemet skyldes den ler, der ligger under jordens overflade i området.
- Det kaldes plastisk ler, forklarer hun.
- Det har et særligt indhold, der optager meget vand. Når tørken kommer, og træer og buske mangler vand, så trækker de vandet ud af leret. Det får leret til at skrumpe, og det er det, der kan give revner.
27 grader på Fyn - og det bliver varmere endnu
Det er varmt, og det bliver endnu varmere i næste uge, forudser TV 2 Vejret. En hedebølge er på vej.
På Fyn har temperaturerne for længst sneget sig over de 20 grader lørdag, og det bliver endnu varmere lørdag eftermiddag.
- Temperaturen stiger de næste timer, og vi kan godt komme op og ramme 27 grader. Det er med rolige vindforhold fra forskellige retninger til at starte med, siger meteorolog Jens Ringgård Christiansen fra TV 2 Vejret.
Du burde også kunne sidde udenfor og nyde sommervejret lørdag aften.
- Masser af blå himmel og solskin. Tendensen, når vi kommer ud på den sene aften, er, at der begynder at komme lidt skyer vestfra, men det er ikke ret meget. Stadig ganske behageligt, og omkring klokken 20 stadig temperaturer, der ligger pænt over 20 grader, fortæller Jens Ringgård Christiansen.
Langvarig hedebølge på vej
I næste uge rammer en hedebølge Danmark, og den ventes at fortsætte ind i august.
Et højtryk i næste uge forstærkes over og lige nord for Danmark, og herved vil særdeles varm luft begynde at strømme frem til landet, oplyser TV 2 Vejret.
Samtidig vil solen komme til at skinne på fuldt blus, og det vil sende temperaturerne op nær 30 grader allerede fra tirsdag eller onsdag, og det bliver kun varmere, når vi nærmer os næste weekend.
Nogle prognoser har temperaturer helt op til 33 grader.
Det kommer bag på flere af de lokale borgere i Røjle, at deres huse står på et udsat område.
- Jeg vidste godt, at vi har meget lerjord, men jeg blev først rigtig opmærksom på det, efter jeg så indslaget om huset i Asperup. Det har da fået mig til at kigge huset efter, siger Joakim Veith.
På samme måde blev nytilflytteren Louise Hagelsø overrasket.
- Vi har lige købt huset, så det ville da have været rart at vide, lød reaktionen. Hun og manden tog dog nyheden med et smil.
- Det er heldigvis et nyt hus så mon ikke det går?
Se video: Line Mai forklarer, hvordan tørke kan få huse til at revne
Musikfestival åbner og giver tæt trafik på landevej
De første festivalgæster er på vej mod Langeland, og det resulterer i tæt trafik på Sydfyn.
Lørdag klokken 11 åbner Langelandsfestivalen, og det betyder, at tusindvis af festivalglade gæster skal til den sydfynske ø for at feste og høre musik.
Det giver ekstra trængsel på de sydfynske landeveje.
- Vær derfor opmærksom på, at der kan være ekstra trafik på Rute 9 mellem Svendborg og Rudkøbing, oplyser Vejdirektoratet.
Rasmus Seebach er hovednavn
Selv om festivalpladsen åbner lørdag, er det først onsdag i næste uge, at det officielle musikprogram på den store scene for alvor starter.
Blandt hovednavnene dette år er den danske popsanger Rasmus Seebach, Carpark North, Michael Falch, Mads Langer, Kato, Christopher og L.O.C.
Musikken på den store scene varer frem til næste lørdag.
Badet i mudder
I 2017 var Infernal, Michael Bolton og Medina blandt hovednavnene på Langelandsfestivalen.
Dengang var gæsterne badet i mudder, og festivaldagene var våde på grund af meget regn. I år ser det ud, at Langelandsfestivalen bliver ramt af en hedebølge og tørke.
De fleste gæster på Langeland er ikke fra det fynske, men publikum er typisk fra Sjælland og Lolland.
Langelandsfestivalen starter i dag - vær derfor opmærksom på at der kan være ekstra trafik på rute 9 ml. Svendborg og Rudkøbing #dktrafikinfo
— Vejdirektoratet (@vejdirektoratet) July 21, 2018
Store træer i haven kan give problemer
Det undrer ikke Line Mai, at flere lokale i Røjle ikke var opmærksomme på deres lerholdige undergrund.
- Det er specialviden, og det er nok ikke noget, man lige går og tænker over, siger hun.
Til gengæld har hun et par gode råd til boligejere, der frygter, at deres huse kan slå revner.
- Hvis du opdager revner i dit hus, har store træer i haven og ligger i det berørte område så tag kontakt til et geotenisk firma, der kan vurdere din situation.
- Selvom det er træer, der trækker vand ud af leret, så er det ikke altid løsningen at fælde træerne i haven. Vandindholdet i leret skal holdes så konstant som muligt, så derfor er det godt med kompetent rådgivning, råder hun.
Hvis huset slår revner, skal fundamentet i værste fald understøttes og mures op.
Se indslaget, der blev sendt på TV 2/Fyn den 21. juli.
Ild i mejetærsker: Voldsom markbrand på Fyn
Der gik ild i et område svarende til 14 fodboldbaner i Vejle-Allested på Fyn.
Der har lørdag eftermiddag været en voldsom markbrand i Vejle-Allested på Midtfyn. Det fortæller vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi.
Branden opstod, da der gik ild i en mejetærsker, formentlig på grund af overophedning, eller fordi mejetærskeren har ramt en sten og slået gnister i forbindelse med høstningen.
- Der skal ingenting til, siger Lars Thede.
Omfattende slukningsarbejde
Brandvæsenet har fået styr på branden lørdag eftermiddag. Branden, der opstod ved Allestedgårdsvej klokken 13.26, bredte sig ud over ti hektar. Det svarer til areal på omkring 14 fodboldbaner.
- Det er en temmelig voldsom markbrand, forsikrer vagtchefen.
Han opfordrer landmændene til at have vogne med vand holdende i nærheden, når de høster.
Chaufføren i mejetærskeren slap fra branden uden skader, og ingen andre kom noget til. Der har ikke været noget mistænkeligt i forbindelse med branden.
Afbrændingsforbud: - Fynboerne tænker sig om
Lars Thede understreger, at der ikke skal så meget til, før man kan starte en brand i den knastørre natur.
Det er hans indtryk, at fynboerne generelt er udmærket klar over, at de skal passe på med engangsgrill og ild i det åbne landskab. Der er desuden afbrændingsforbud på hele Fyn.
Et godt bud på de mange naturbrande på Fyn kan være, at folk smider cigaretskodder, som de så træder ned i jorden, når de slukker det. Selv om cigaretskoddet er trådt ned i jorden, kan det stadig ligge og ulme og antænde det knastørre græs.
Ikke siden 1874 har tre måneder i sommerhalvåret været så tørre som i år.
Tørken, der startede i maj, har ført til afsvedne græsplæner og marker. Det tørre og varme vejr fortsætter ind i august og med hedebølge i næste uge.