Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fagforening demonstrerer foran gartneriet Møllegården på Midtfyn. Vikarbureau underbyder danske overenskomster, mener 3F.
Lønninger på 70-75 kroner i timen – halvdelen af den overenskomstmæssige danske løn.
Det er hverdag for flere af de 40 polske medarbejdere, der arbejder hos planteskolen Møllegården på Midtfyn, oplyser 3F Østfyn.
Tirsdag demonstrerer man fra morgenstunden hos planteskolen.
Sag om embedsmisbrug:
- Sat på pinebænken i al for lang tid
Det er stærkt problematisk, at sager er år om at komme for retten, mener formanden for retspolitisk forening Bjørn Elmquist.
Det er grotesk og en trussel mod retssikkerheden, at en politisag om muligt embedsmisbrug stadig ikke er opklaret to år senere.
Det mener formanden for retspolitisk forening, retsadvokat Bjørn Elmquist.
En medarbejder i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune blev i 2017 fyret fra sin arbejdsplads og politianmeldt på grund af mistanke om embedsmisbrug.
Men sagen er efter mere end to år stadig ikke opklaret, og den tidligere medarbejder har derfor ikke fået nogen afklaring.
Og det er stærkt problematisk, at sager er år om at komme for retten, lyder det nu fra Bjørn Elmquist:
- Det kan betyde, at der bliver nødt til at blive afsagt nogle domme, som i og for sig ikke helt svarer til det, det skulle.
- Hvis nu man har en sag om økonomisk kriminaltitet, hvor der er en, der har gjort sig skyldig i ganske alvorlige ting, men der er gået fem-seks år før man overhovedet kommer for retten, så står der i straffeloven, at det skal føre til en mildere dom.
- Og det kan man sige er uretfærdigt, men samtidig har alle de mennesker, der har været involveret, været sat på pinebænken i al for lang tid.
Hverken dømt eller frikendt
Og netop pinebænken er den fyrede medarbejder fra Odense Kommune sat på, mener Ingeniørforeningens fagforening IDA. IDA er den fyrede medarbejders fagforening, og her vækker det stor frustration, at der er gået så lang tid og at sagen stadig ikke er færdigbehandlet.
- I al den tid, hvor sagen ikke er afgjort, sidder vores medlem og er lidt låst af situationen. Han kan ikke komme videre, for han er hverken dømt eller frikendt. Det giver nogle begrænsninger for, hvad han kan, siger formand for Ansattes Råd i ingeniørforeningen IDA, Morten Thiessen.
Fyns Politi vil ikke kommentere sagen fra Odense Kommune, men har dog sagt til TV 2/Fyn, at man har arbejdet kontinuerligt med sagen, siden anmeldelsen i 2017.
Fyns politi afviser desuden, at det skulle være mangel på ressourcer, der har haft betydning for, at sagen trækker ud.
Mistænkt for 25 sager
Den fyrede medarbejder var ansat i Byggesagskontoret, og er mistænkt for via sit privatejede firma at tage sig betalt for at rådgive og vejlede virksomheder og private, for bagefter selv at foretage sagsbehandlingen af de efterfølgende ansøgninger.
Sagerne går tilbage til 2012, og ifølge TV 2/Fyns oplysninger har By- og Kulturforvaltningen kendskab til cirka 25 sager.
TV 2/Fyn har tidligere været i kontakt med den pågældende medarbejder. Men vedkommende ønskede ikke at udtale sig.
Det er ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen med base i Glamsbjerg.
Medarbejderne er ansat hos Goskov Aps – et andet selskab i PF Gruppen.
3F har valgt at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet.
Desuden vil planteskolen ikke kunne få udført arbejde af medlemmer af 3F og medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
140 dagplejere nedlægger arbejdet
Masser af familier i Faaborg-Midtfyn Kommune fik sent tirsdag aften besked om, at de måtte finde alternativ pasning onsdag. 140 dagplejere har nedlagt arbejdet.
Den verserende forhandling om dagplejernes lønaftale har onsdag fået 140 dagplejere i Faaborg-Midtfyn Kommune til at nedlægge arbejdet.
Det fortalte de i en SMS til alle dagplejebørnenes forældre sent tirsdag aften.
Arbejdsnedlæggelsen skyldes ifølge dagplejerne, at kommunen under forhandlingerne har opsagt en forhåndsaftale. Opsigelsen vil betyde, at kommunens dagplejere får en lønnedgang på 600 kroner om måneden.
Situationen bliver mødt med både irritation og empati hos forældrene til børn i dagplejen.
- Det er da irriterende – men jeg har omvendt også forståelse for dagplejernes situation. De skal selvfølgelig have den løn, de skal have. Løn og kvalitet hænger sammen, og vi vil jo gerne have god kvalitet i pasningen af vores børn, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.
Hun er mor til Emil på halvandet år, der går i dagpleje i Korinth. Bare ikke i dag.
- Nej, han er derhjemme sammen med sin far, der har været nødt til at tage en fridag. Situationen er også en byrde for os forældre; at få en sms en tirsdag aften klokken 22 om, at de ikke åbner næste morgen. Hvad gør man lige af sine børn? De skal jo passes, og vi skal passe vores job. Ikke alle har en bedstemor, der lige kan passe, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.
FOA: Ulovlig arbejdsnedlæggelse
Konflikten så ellers ud til at nærme sig en løsning, da repræsentanter for dagplejerne, fagforeningen FOA og Faaborg-Midtfyn Kommune sammen holdt møde tirsdag, hvor kommunen indvilligede i at genåbne forhandlingerne om den lønaftale, som de ellers opsagde før sommerferien.
Derfor ærgrer situationen også den pædagogiske sektorformand i FOA Sydfyn, Dorthe Jørgensen.
- Det er en ulovlig arbejdsnedlæggelse. Det kan vi ikke som afdeling bakke op om. Det er fredstid, og man nedlægger ikke arbejdet i fredstid. Derfor vil vi her til formiddag køre ud til dem og sige, at de skal begynde at arbejde igen, siger Dorthe Jørgensen.
Parterne blev på mødet tirsdag enige om at mødes igen 11. september for at forsøge at lande en ny aftale. For FOA betyder det meget, at Faaborg-Midtfyn Kommune har indvilliget i at genåbne snakken om lønaftalen, der ellers ville betyde en reallønsnedgang for dagplejerne.
- At de tager de lønmidler, som er centralt forhandlet, er jo med til at underminere hele den danske model. Derfor er det positivt, at de gerne vil være med til at se på det. Men dagplejerne synes, at det har været et meget langstrakt forløb, og de er bange for, at uanset hvad vi siger, så vil der stadig ske et indhug i deres løn. Og derfor tog de altså beslutningen om arbejdsnedlæggelsen, siger Dorthe Jørgensen
Hjemme hos Ditte Midtgaard-Schmidt håber de, at konflikten og arbejdsnedlæggelsen kun er onsdag.
- Det er da en belastning. Men vi bakker vores dagplejere op, og vi vil gerne vise, at vi er utilfredse med politikernes beslutning. Vi støtter dagplejerne, de skal have den løn, de skal have. Det er ikke rimeligt, at det er der, der skal spares, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.
Indehaver af Møllegårdens Planteskole Lars Strarup oplyste mandag aften til TV 2/Fyn, at konflikten undrer ham, da han har rettet ind efter 3F’s ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men ifølge formanden for 3F Østfyn, Tonny Fejerskov, er det en sandhed med modifikationer, da medarbejderne blot er overflyttet til et af de 12 andre selskaber med samme ejerkreds.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov nu ti af planteskolens polakker – en af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
3F Østfyn så meget gerne, at Folketinget indfører strammere regler for vikarbureauernes ageren i Danmark.
- Flere bureauer laver tre-måneders kontrakter, der indebærer, at medarbejderne ikke skal betale skat i Danmark, men i Polen – og gør de så det? Desuden giver man medarbejderne så store fradrag i kontrakterne, der rækker ud over tre måneder, at de slet ikke skal betale skat, siger Tonny Fejerskov, der mener, at Skat burde interessere sig for fradragene.
- Mange arbejder seks dage om ugen, hvis ikke syv dage, og der udbetales ikke overarbejde, kan vi se af deres kontrakter, oplyser næstformand i 3F Østfyn, Andreas Jensen.
3F har tilbage i 2016 konfliktet mod PF Gruppen i en sag, hvor firmaet lejede arbejdskraft ud til Hededanmark.
Hededanmark valgte herefter at opsige samarbejdet med det polskejede firma.