Masser af familier i Faaborg-Midtfyn Kommune fik sent tirsdag aften besked om, at de måtte finde alternativ pasning onsdag. 140 dagplejere har nedlagt arbejdet.
Den verserende forhandling om dagplejernes lønaftale har onsdag fået 140 dagplejere i Faaborg-Midtfyn Kommune til at nedlægge arbejdet.
Det fortalte de i en SMS til alle dagplejebørnenes forældre sent tirsdag aften.
Dagplejen har nedlagt arbejdet:
- Vi går ikke i arbejde, måske heller ikke i morgen
140 dagplejere i Faaborg-Midtfyn Kommune har onsdag nedlagt arbejdet. De udelukker ikke, at arbejdsnedlæggelsen fortsætter torsdag.
Dagplejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har onsdag nedlagt arbejdet.
Arbejdsnedlæggelsen skyldes ifølge dagplejerne, at kommunen har opsagt en forhåndsaftale. Opsigelsen af aftalen betyder, at kommunens dagplejere får en lønnedgang på 600 kroner om måneden.
- Vi vil jo ikke blive ved med at lave det samme arbejde til en lavere løn – det er ikke fair. Vi synes ikke, det er okay, at de vil tage vores lønkroner og lade dem gå til besparelser. Det er vores overenskomstmæssigt sikrede lønkroner, det går ud over, siger Dorthe Schlander Nielsen, der er talsperson for de i alt 140 dagplejere i kommunen.
Repræsentanter for dagplejerne, fagforeningen FOA og Faaborg-Midtfyn Kommune har siden starten af maj været i dialog. I slutningen af maj opsagde kommunen den tidligere lønaftale, der per 1. september derfor betyder en reallønsnedgang for dagplejerne på 600 kroner om måneden.
Ifølge dagplejerne giver det dem en fremtidig timeløn på 114,41 kroner.
Tirsdag så konflikten ud til at nærme sig en løsning, da kommunen efter et møde indvilligede i at genåbne forhandlingerne om lønaftalen. Et nyt møde blev fastlagt til 11. september.
Men nu gider dagplejerne ikke vente længere, og derfor har de nu nedlagt arbejdet.
- Hvor lang tid skal de blive ved med at trække den? Hvor lang tid skal vi vente? Nu er der en ny dato, skal vi bare vente på, at det igen bliver udsat? Det er vi ikke tilfredse med. Det er børnene, der taber i det her. Der skal hurtigt en løsning på plads, siger Dorthe Schlander Nielsen.
Hun fortæller, at dagplejerne håber at få det ud af det, at der kommer lidt skred i forhandlingerne.
- Vi håber, at Faaborg-Midtfyn Kommune tænker sig om en ekstra gang og indser, at vi må få gang i noget. Det er hverken børn eller forældre, det skal gå ud over – men det gør det jo i dag, konstaterer Dorthe Schlander Nielsen.
Ulovligt
Pædagogisk sektorformand i FOA Sydfyn, Dorthe Jørgensen, kalder arbejdsnedlæggelsen for ulovlig. Derfor vil hun på et møde onsdag formiddag forsøge at få dagplejerne til at genoptage arbejdet.
- Vi kan som afdeling ikke bakke op om en ulovlig arbejdsnedlæggelse. Det er fredstid, og man nedlægger ikke arbejdet i fredstid, siger Dorthe Jørgensen.
Hun kan ikke vurdere, om arbejdsnedlæggelsen kan give konsekvenser for de forhandlinger, der ellers blev genoptaget tirsdag.
- Begge parter skal jo være villige til at forhandle, og det er vi. Det er positivt, siger Dorthe Jørgensen.
Dorte Schlander Nielsen og dagplejerne giver FOA og Dorthe Jørgensen ret. Men det får dem ikke til at give sig.
- Vi lægger os ikke ned nu. Det er sådan, det er. Vi går ikke i arbejde. Hvem ved, måske gør vi det heller ikke i morgen, siger Dorthe Schlander Nielsen.
Mødes onsdag formiddag
FOA Sydfyn og dagplejerne mødes onsdag formiddag for at drøfte situationen. Her vil også dagplejernes fællestillidsmand, Marianne Christensen, også deltage.
Under en ulovlig arbejdsnedlæggelse må hun ikke udtale sig på vegne af dagplejerne, men hun spiller fortsat en væsentlig rolle i den verserende sag.
- Jeg bifalder ikke, at de nedlægger arbejdet. Men jeg forstår godt deres frustration. De kæmper alles kamp for at bevare den danske model, siger Marianne Christensen.
Hendes mål ved onsdagens møde er, at dagplejerne arbejder igen torsdag.
- Det er til stor gene for forældre og børn, så jeg håber, at vi kan blive enige om, at de går i arbejde igen i morgen. Jeg håber selvfølgelig også, at forældrene har forståelse og bakker op omkring dagplejernes situation, siger Marianne Christensen.
Arbejdsnedlæggelsen skyldes ifølge dagplejerne, at kommunen under forhandlingerne har opsagt en forhåndsaftale. Opsigelsen vil betyde, at kommunens dagplejere får en lønnedgang på 600 kroner om måneden.
Situationen bliver mødt med både irritation og empati hos forældrene til børn i dagplejen.
- Det er da irriterende – men jeg har omvendt også forståelse for dagplejernes situation. De skal selvfølgelig have den løn, de skal have. Løn og kvalitet hænger sammen, og vi vil jo gerne have god kvalitet i pasningen af vores børn, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.
Hun er mor til Emil på halvandet år, der går i dagpleje i Korinth. Bare ikke i dag.
- Nej, han er derhjemme sammen med sin far, der har været nødt til at tage en fridag. Situationen er også en byrde for os forældre; at få en sms en tirsdag aften klokken 22 om, at de ikke åbner næste morgen. Hvad gør man lige af sine børn? De skal jo passes, og vi skal passe vores job. Ikke alle har en bedstemor, der lige kan passe, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.
FOA: Ulovlig arbejdsnedlæggelse
Konflikten så ellers ud til at nærme sig en løsning, da repræsentanter for dagplejerne, fagforeningen FOA og Faaborg-Midtfyn Kommune sammen holdt møde tirsdag, hvor kommunen indvilligede i at genåbne forhandlingerne om den lønaftale, som de ellers opsagde før sommerferien.
Utilfredse dagplejere: Politikerne skal have dårlig samvittighed
Dagplejerne i Faaborg-Midtfyn kommune varsler demonstration, når politikerne i kommunalbestyrelsen tirsdag eftermiddag holder møde. Det er en lønkonflikt, der er skyld i de utilfredse dagplejere.
Når politikerne i kommunalbestyrelsen tirsdag eftermiddag holder møde, vil de blive mødt af utilfredse dagplejere fra Faaborg-Midtfyn. Sammen med FOA Sydfyn vil de sætte lønkonflikten mellem dagplejerne og Faaborg-Midtfyn Kommune på politikernes dagsorden.
- Vi håber, politikerne måske får lidt dårlig samvittig over, at man sådan set er ligeglad med, at man opsiger en forhåndsaftale, som berører nogle af vores medlemmer lønmæssigt. For det har de jo siddet og gjort ved et kommunalbestyrelsesmøde for et par måneder siden, siger Dorthe Jørgensen, der er pædagogisk sektorformand hos FOA Sydfyn.
Faaborg-Midtfyn Kommune har opsagt en lokal aftale om tillæg til kommunens dagplejere. Det gælder blandt andet et tillæg, når en dagplejer tager et ekstra femte barn i pleje. Det kan være sygdom, kurser eller ferie, der er årsag til at en dagplejer, som normalt passer fire børn, skal passe et ekstra barn for en anden dagplejer.
Opsigelsen af aftalen betyder, at kommunens 140 dagplejere tilsammen mister en million kroner årligt i lønindtægt. Det giver en lønnedgang på gennemsnitligt 1.000 kroner om måneden for den enkelte dagplejer, anslår Dorthe Jørgensen.
Og det er ikke helt normalt, at Faaborg-Midtfyn opsiger sådan en aftale, mener den pædagogiske sektorformand.
- Det er ganske usædvanligt. Svendborg Kommune, som jeg selv bor i, opsagde aftalen, men det var for at genforhandle den, og for at gøre den mere ensartet og ensrettet men med nøjagtigt de samme antal kroner i den, siger hun.
Tidligere forhandlinger
Dagplejerne har tidligere forhandlet med Faaborg-Midtfyn, hvor forhandlinger handlede om det tillæg, som dagplejerne får for at passe et ekstra femte barn. Kommunen foreslog at gøre tillægget mindre.
Ifølge overenskomsten skal dagplejerne have 25 procent i tillæg. Den tidligere lokale aftale i kommunen lød på, at dagplejerne skulle have 35 procent af lønnen i tillæg. Dagplejerne i Faaborg-Midtfyn ville ikke acceptere, at tillægget blev mindsket.
- Det gjorde vi ikke, fordi der var så mange ting, der ikke blev honoreret mere. Og det ville dagplejerne ikke være med til. De er blevet hørt og har været med hele vejen igennem. Det er ikke kun mig som sektorformand, der har sagt nej, for dagplejerne har selv været med til at sige nej til det her også, siger Dorthe Jørgensen.
Fordi dagplejerne sagde nej til at få mindre i tillæg for at passe et ekstra femte barn, valgte Faaborg-Midtfyn helt at opsige aftalen, så flere tillæg nu er røget.
- Vi har haft et godt forhandlingsforløb med FOA, som dygtigt og ansvarsfuldt er trådt ind i forhandlingerne. Men enderne har ikke kunne mødes, så derfor har vi opsagt aftalen, siger Michael Gravesen, der er chef for Opvækst og Læring i Faaborg-Midtfyn kommune.
Økonomi
Faaborg-Midtfyn opsagde forhåndsaftalen, fordi kommunen skal effektivisere for millioner af kroner, fortæller Michael Gravesen.
- Intentionen om at reducere omkostningerne er en del af “Attraktive og effektive arbejdspladser” i Faaborg-Midtfyn kommune, som blandt andet handler om at finde en række måder at gøre kommunen mere effektiv på. Det handler selvfølgelig om den økonomiske plan, der går på at indfri 30 millioner om året, siger han.
Dorthe Jørgensen kan godt forstå at kommunen skal spare penge, men hun stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor det er dagplejerne, der skal gå ned i løn.
- Jo, det er da fair nok, at kommunen skal spare, men dagplejerne skal absolut ikke gå ned i løn. Det er der jo ingen andre, der gør. I vores forhandlinger har jeg gentagne gange spurgt: Er der andre i Faaborg-Midtfyn Kommune, der skal gå ned i løn? Det har jeg ikke kunne få noget svar på. Og det tænker jeg, der ikke er, fordi det ikke er kutyme, at man trækker folk i løn, siger Dorthe Jørgensen.
Hun påpeger, at dagplejernes løn i forvejen ikke ligger i den høje ende af skalaen.
- Sådan en svimlende løn har en dagplejer altså heller ikke. En dagplejer på slutløn har sådan cirka 114 kroner i timen, og de arbejder altså 48 timer i ugen. Det er en månedsløn på omkring 23.000 kroner uden andre tillæg og uden forhandlet kvalifikationsløn ved siden af. Det ved jeg godt, der er nogle af dem, der har. Men skal vi se på de nøgne tal, så er det sådan, det er.
Indtil videre er forhandlingerne gået i stå, fortæller Michael Gravesen.
- Aftalen er opsagt, og så arbejder vi ud fra det grundlag. Jeg har stor respekt for, at FOA har trukket den røde streg, hvor de har - sådan er det jo i alle forhandlinger. Vi skal allesammen gøre op med os selv, om vi kan være med i en aftale. Vi kunne ikke blive enige om indholdet i den konkrete aftale, siger han.
Da aftalen er opsagt, gælder lønvilkårene fra overenskomsten. Fra september får dagplejerne mindre i løn, da Faaborg Midtfyn har opsagt aftalen med tre måneders varsel.
Derfor ærgrer situationen også den pædagogiske sektorformand i FOA Sydfyn, Dorthe Jørgensen.
- Det er en ulovlig arbejdsnedlæggelse. Det kan vi ikke som afdeling bakke op om. Det er fredstid, og man nedlægger ikke arbejdet i fredstid. Derfor vil vi her til formiddag køre ud til dem og sige, at de skal begynde at arbejde igen, siger Dorthe Jørgensen.
Parterne blev på mødet tirsdag enige om at mødes igen 11. september for at forsøge at lande en ny aftale. For FOA betyder det meget, at Faaborg-Midtfyn Kommune har indvilliget i at genåbne snakken om lønaftalen, der ellers ville betyde en reallønsnedgang for dagplejerne.
- At de tager de lønmidler, som er centralt forhandlet, er jo med til at underminere hele den danske model. Derfor er det positivt, at de gerne vil være med til at se på det. Men dagplejerne synes, at det har været et meget langstrakt forløb, og de er bange for, at uanset hvad vi siger, så vil der stadig ske et indhug i deres løn. Og derfor tog de altså beslutningen om arbejdsnedlæggelsen, siger Dorthe Jørgensen
Demonstration i Faaborg: Dagplejerne kæmper for deres løn
Dagplejerne i Faaborg-Midtfyn Kommune demonstrerede tirsdag i protest imod, at kommunen vil forringe deres løn.
Dagplejernes kamp for ikke at gå ned i løn i Faaborg-Midtfyn Kommune er langt fra slut.
Dagplejerne har sat sig for at blive ved med at demonstrere mod forringelser af deres lønaftale, og det gjorde de også i dag foran rådhuset i Ringe før et møde i kommunalbestyrelsen.
Ifølge TV 2/Fyns fotograf på stedet var over 100 mødt frem til demonstrationen. En af dem var Dorthe Schlander Nielsen, der er dagplejer i Faaborg.
- Allerførst så håber vi på, at det ikke er okay, og de trækker hele baduljen tilbage, og at vores penge kommer til at gå dertil, hvor de skal. Jeg synes, det er mega dejligt, at der er så mange, der støtter op. Det væsentlige er, at politikerne laver det om, og at vi får lov til at få vores penge, siger Dorthe Schlander Nielsen.
Kommunen opsiger aftale
Faaborg-Midtfyn Kommune har opsagt en lokal aftale, en såkaldt forhåndsaftale, om tillæg til kommunens dagplejere. Det gælder blandt andet et tillæg, når en dagplejer tager et ekstra femte barn i pleje. Det kan være sygdom, kurser eller ferie, der er årsag til at en dagplejer, som normalt passer fire børn, skal passe et ekstra barn for en anden dagplejer.
På grund af besparelser har dagplejerne altså fået stillet en ringere lønaftale i udsigt. Den har dagplejerne ikke accepteret, så reelt er dagplejerne uden en lønaftale fra september.
Mister million
Opsigelsen af aftalen betyder, at kommunens 140 dagplejere tilsammen mister en million kroner årligt i lønindtægt. Det giver en lønnedgang på gennemsnitligt 1.000 kroner om måneden for den enkelte dagplejer, anslår Dorthe Jørgensen, der er pædagogisk sektorformand hos FOA Sydfyn.
Flere faggrupper fra andre kommuner var også til stede under demonstrationen i dag, fordi FOA frygter, at lønaftalerne vil blive opsagt flere steder i landet.
Hjemme hos Ditte Midtgaard-Schmidt håber de, at konflikten og arbejdsnedlæggelsen kun er onsdag.
- Det er da en belastning. Men vi bakker vores dagplejere op, og vi vil gerne vise, at vi er utilfredse med politikernes beslutning. Vi støtter dagplejerne, de skal have den løn, de skal have. Det er ikke rimeligt, at det er der, der skal spares, siger Ditte Midtgaard-Schmidt.