16. mar. 2023 kl. 18:52
Fyn
Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

Viktor Axelsen sensationelt ude af All England

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Den forsvarende mester Viktor Axelsen havde to matchbolde i tredje sæt, men blev alligevel besejret af verdens nummer 28 i et vaskeægte badminton-drama.

Den forsvarende All England-mester Viktor Axelsen er ude af turneringen i Birmingham.

I anden runde blev den fynske verdensetter torsdag eftermiddag besejret af verdens nummer 28, Ng Tze Yong fra Malaysia.

Cifrene lød på 21-15, 9-21, 23-21.

Viktor Axelsen har vundet den prestigefyldte turnering to gange karrieren og var blandt favoritterne til at gentage succesen.

Fik igen skidt start

Men allerede i første runde viste den topseedede dansker svaghedstegn og var overraskende i store problemer. Efter at have tabt første sæt kæmpede han sig dog tilbage og vandt kampen.

Det lykkedes dog ikke i anden runde. Viktor Axelsen tabte igen første sæt, og selv om han igen fik klart bedre styr på sit spil i andet sæt, som han vandt overbevisende 21-9, var danskeren tydeligt rystet. 

Fra starten af tredje sæt var fynboen igen i store problemer og kom bagud 6-10. Fynboen fik indhentet malaysieren ved 19-19 og havde to matchbolde i slutningen af sættet, som han dog tabte 21-23 efter et nervepirrende drama. 

Skuffet Axelsen

Den regerende olympiske mester og verdensmester Viktor Axelsen er dermed ude af verdens ældste turnering allerede i anden runde. 

- Jeg står med en enorm skuffelse. Jeg ville selvfølgelig rigtig gerne have gjort det meget bedre, end jeg har gjort i år. Resultatet er én ting, men jeg er desværre rigtig ked af og skuffet over mit niveau, siger Viktor Axelsen til TV 2 Sport.

- Stort cadeau til min modstander, der formår at vinde kampen. Han var klart den bedste, og jeg var ikke helt på pletten.

Læs også: Gigantisk forskel: Så meget mindre tjener Viktor Axelsen end Holger Rune
Gå tilbage Del
13. mar. 2023 kl. 20:58
Fyn

Gigantisk forskel: Så meget mindre tjener Viktor Axelsen end Holger Rune

Claus Fisker/Ritzau Scanpix, David Guzman/EPA/Ritzau Scanpix. Grafik: Louise Koustrup

Selv om Viktor Axelsen vinder næsten alt i badminton, kommer han nok aldrig til at kunne måle sig med de helt store sportsstjerner i Danmark.

Viktor Axelsen har vundet nærmest alt i badminton, men sammenligner man med andre danske topatleter, tjener han fortsat ikke de helt store penge.

Hvert år ryger der ganske vist millioner af kroner ind på kontoen, i takt med den 29-årige fynske badmintonstjerne vinder imponerende titler som VM, EM og All England, og inden for sportsverdenen er der ingen tvivl om hans værdi og brand.

- Viktor Axelsen er et stort navn, for han er en atlet, der tilhører den absolutte verdenstop, siger Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi og branding fra Professionshøjskolen UCN.

Men når man sammenligner med eksempelvis den 19-årige tennisstjerne Holger Rune, er der en verden til forskel.

I 2022 tjente Viktor Axelsen omkring 2,8 millioner kroner alene i præmiepenge. 19-årige Holger Rune tjente i samme år 18,5 millioner kroner.

Kigger man alene på de sportslige resultater og antallet af store titler, ser det dog noget anderledes ud med bedrifterne.

Olympisk mester, verdensmester og verdensetter

29-årige Viktor Axelsen er regerende olympisk mester, verdensmester, All England-mester og suverænt verdens nummer 1. Han har desuden vundet en lang række Super Series-turneringer og sluttede 2022 med at vinde den store sæsonfinale.

Sportxpress/Ritzau Scanpix/arkiv
Viktor Axelsen vandt endnu en prestigefyldt All England-titel i 2022. Tirsdag begynder hans titelforsvar i Birmingham.

Holger Rune, der stadig er på vej frem mod verdenstoppen, er netop kommet blandt verdens ti bedste spillere. Han mangler dog fortsat at vinde de helt store titler - selv om han i november som den første dansker nogensinde vandt en Masters-titel. 

Den unge tennisstjerne vandt dog ingen af de fire store Grand Slam-turneringer, men nåede kvartfinalen i French Open for første gang i sommer. Han sluttede året som nummer 11 på verdensranglisten.

Eduardo Verdugo/AP/Ritzau Scanpix
Holger Rune er i 2023 klatret op som nummer otte på verdensranglisten i tennis. Han sluttede 2022 uden for top-ti.

Alligevel har Holger Rune tjent mere end seks gange så mange penge på turneringer som Viktor Axelsen - svimlende 15 millioner kroner mere i præmiepenge i 2022. 

Mangler spillere fra USA og Europa

Forklaringen er relativ simpel. Der er mange flere penge i tennis end badminton, og det rammer altså Viktor Axelsen.

- At badminton ikke er så stor en sportsgren i Nordamerika og Europa, kan trække lidt fra hans brandingværdi i forhold til andre sportsstjerner, siger Kenneth Cortsen.

I modsætning til tennis har badminton ikke haft samme succes med at brede sportsgrenen ud til hele verden.

- Forklaringen er den pågældende sportsgrens popularitet på globalt plan. Herre- og dametennis er blevet en global karavane og et produkt, der virkelig har hævet den kommercielle værdi og modenhed over tid, siger Kenneth Cortsen.

Tjener også færre penge på sponsorater

For Viktor Axelsen betyder det ifølge Kenneth Cortsen, at han - foruden forskelle på tocifrede millionbeløb i præmiepenge - også tjener væsentligt mindre end eksempelvis Holger Rune eller andre sportsstjerner på sponsorater og penge tjent uden for banen.

Fordi badminton har ikke samme globale karavane som tennis, er sponsorer heller ikke lige så interesserede i verdens bedste badmintonspiller.  

Kenneth Cortsen vurderer, at forskellen i tjente penge på sponsorater er lige så markant som forskellen i tjente penge på præmiepenge.

- Viktor Axelsen gør det fantastisk og har en interessant personlighed, og det er vigtigt, at han fastholder sin sportslige positionering. Han er en intelligent og ambitiøs fyr, der er god foran kameraet, og det passer godt til mange sponsorer, særligt i Danmark, men det er et relativt lille marked, så derfor skal han også klø på i Asien, siger Kenneth Cortsen.

Det er blandt andet forklaringen på, at Viktor Axelsen har lært flydende kinesisk, så han kan øge sin brandingværdi og dermed også indtjening uden for banen på det store kinesiske marked.

Tidligere topspiller: Pengene i badminton går ikke til spillerne

Det er ikke noget nyt, at der er flere penge på tennisbanen end på badmintonbanen. Sådan har det været i årtier.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Viktor Axelsen vandt OL-guld i Tokyo i 2021. Der fulgte ingen præmiepenge med guldmedaljen. Det gør der heller ikke i tennis eller andre sportsgrene, men de enkelte forbund belønner ofte atleterne, hvis de vinder.

Men ifølge tidligere topspiller Jim Laugesen, der kommenterer badminton på TV 2 Sport, skal årsagen findes i måden, de to sportsgrene er skruet forskelligt sammen på.

- I tennis går pengene til dem inde på banen. I badminton går pengene til dem uden for banen, siger Jim Laugesen.

I tennis lykkedes det spillerne at lave deres eget forbund i starten af 1970’erne, og i dag arrangeres tennisturneringer primært af ATP og WTA, men i badminton ligger magten - og dermed også pengene - hos de store nationale forbund.

Jim Laugesen håber dog, at de største badmintonstjerner i fremtiden kan tjene flere penge til dem selv frem for til deres forbund.

- Jeg tror, at pengene bliver større i badminton, men de når ikke tennisniveau, siger Jim Laugesen.

Jagter endnu en All England-titel

Der er også mange penge at tjene både på og især uden for banen i tennis. En ting er, hvad sportsstjerner får for indsatsen på banen i form af sejre og titler, men uden for banen er der et gigantisk potentiale for atleter, der formår at udnytte det.

I løbet af sin karriere nåede den schweiziske tennislegende Roger Federer eksempelvis at tjene omkring ti milliarder kroner, heraf var kun den ene milliard kroner i præmiepenge.

Novak Djokovic, der ligger nummer et på verdensranglisten i tennis, har tjent milliarder på tennis, men han mener, pengene i sporten skal fordeles med ligeligt.

Verdens mest vindende tennisspiller nogensinde, serberen Novak Djokovic, gav i sidste uge udtryk for, at han synes, de bedste spillere i verden tjener for mange penge.

Han så hellere, at de enorme pengesummer blev mere ligeligt fordelt, så flere professionelle atleter kan leve af sporten. 

Der er også et fint beløb penge i spil under den prestigefyldte All England-turnering, som begynder tirsdag. 

Fakta om All England

Badmintonturneringen All England er verdens ældste og den mest prestigefyldte af de store Super Series-turneringer i badminton.

Turneringen har siden 1994 været afviklet i Birmingham i Storbritannien. Den første turnering blev afholdt i 1899 i London.  

Foruden værtsnationen er Danmark det land, der har vundet flest titler ved All England gennem tiderne. I de seneste årtier har turneringen dog primært været domineret af kinesere.

Viktor Axelsen er forsvarende mester, og genvinder han herresingletitlen i Birmingham, scorer han omkring 617.000 kroner. Holger Rune deltager i disse uger i to store turneringer i USA, hvor vinderne får lige knap ni millioner kroner. 

4. dec. 2024 kl. 13:37
Arkiv / TV 2
Breaking

Nu griber Arbejdstilsynet ind på ulykkessilo

LYT
Del

Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics.

Det sker efter et besøg den 28. november - altså to dage efter ulykken, hvor tre blev dræbt og seks sårede.

- På baggrund af besøget er jeres virksomhed blevet pålagt et strakspåbud om at udbedre forhold, der er i strid med dansk arbejdsmiljølovgivning. I har fået strakspåbud om at sikre, at der træffes de nødvendige foranstaltninger til beskyttelse af virksomhedens beskæftigede mod den sikkerhedsrisiko, som følger af støbeformens midlertidige ustabilitet i forbindelse med støbning af siloens tag. Det har I, fordi vi konstaterede følgende: Støbeformen kollapser ifm. støbning af siloens tag, hvorved taget og de beskæftigede falder 25 meter ned.

- Vi vil vurdere, om der er grundlag for at anmelde jeres virksomhed til politiet eller pålægge en bøde. Dette er standardprocedure, når vi undersøger en alvorlig arbejdsulykke, når en virksomhed ikke overholder et påbud, vi har udstedt, eller hvis vi observerer en alvorlig overtrædelse, såsom manglende registrering i RUT-registret, hedder det videre.

Opdateres...

4. dec. 2024 kl. 13:47
Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix/arkiv

Albanere er tilbage i arbejde på Nyt OUH efter sag om underbetaling

LYT
Del

Striden om underbetaling af 135 albanske medarbejdere i firmaet Tekno Fire på Nyt OUH er endt med, at albanerne atter arbejder på Nyt OUH.

Det oplyser Itenera - en af hoved-entreprenørerne på projektet til TV 2 Fyn.

Oplysningerne kommer efter, at DR tirsdag kunne oplyse, at 270 albanske medarbejdere er blevet tvunget til at betale cirka en tredjedel af deres løn i Danmark tilbage til deres arbejdsgiver i Albanien.

Tekno Fire har også medarbejdere ansat på byggeriet af den nye Storstrømsbro og det nye supersygehus i Køge.

- Efter interne og eksterne undersøgelser har Itinera besluttet at fortsætte samarbejdet med Tekno Fire, siger Barry Crouchman, Nordic Area Manager, Itinera S.p.A.

Suspensionen er trukket tilbage efter, at Itinera selv har undersøgt sagen. Det fremgår af en mailkorrespondance til DR, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.

Fandt ikke sted i Danmark

- Efter Itinera modtog påstandene om underleverandøren Tekno Fires formodede returkommissions-ordning og personlige trusler mod deres ansatte, besluttede Itinera torsdag den 28. november 2024 midlertidigt at suspendere Tekno Fire, mens anklagerne blev undersøgt. Efter hvad Itinera kan erfare, refererer de begivenheder, der henvises til i dokumentaren, der blev sendt på DR den 3. december 2024, til aktiviteter og/eller forretninger, der ikke har fundet sted i Danmark, hedder det korrespondancen til DR.

Efter Itineras mening beviser dokumentaren ikke, at der eksisterer en Tekno Fire returkommission-ordning, og som led i Itineras undersøgelse, har alle Tekno Fire medarbejdere på byggepladserne i Køge og Kalundborg besvaret spørgeskemaer, som er gennemført af et eksternt advokatfirma om vilkår og betingelser for Tekno Fire medarbejdernes ansættelse.

- I både Køge og Vordingborg var Itineras kunde til stede. Itinera har ikke fundet beviser for misbrug. Baseret på fakta, og de indsamlede beviser, har Itinera derfor besluttet at ophæve suspensionen og genindsætte Tekno Fire med virkning fra onsdag den 4. december 2024, hedder det i koresspondancen.

DR’s oplysninger bygger på viden hos seks medarbejdere, men i går kunne 3F’s forhandlingssekretær i 3F’s byggegruppe konstatere, at man har kendskab til 20 medarbejdere, der også har betalt penge retur.

Fagforening stadig ikke tryg

Hos 3F’s bygningsarbejdere i Odense giver formanden Torben Knudsen ikke meget for Itineras undersøgelse.

- Vi har set den model massevis af gange. Itinera har valgt en advokat til at undersøge sig selv. De medarbejdere, man har interviewet, føler sig formentlig også under et vist pres, siger Torben Knudsen, der efterlyser, at flere regionspolitikere træder i karakter.

Læs også: OUH-entreprenør betaler millioner i forlig
Gå tilbage Del
14. mar. 2022 kl. 18:37
Fyn

OUH-entreprenør betaler millioner i forlig

OUH

Portugisisk entreprenør på Nyt OUH erkender at have krævet løn tilbagebetalt af deres medarbejdere. Nu skal de betale 4,5 millioner kroner for at have brudt overenskomsten.

Den portugisiske underentreprenør Vilaplano Construction har i et forlig med fagforbundet 3F erkendt, at selskabet lavede dobbelt lønregnskab mens det arbejdede på opførelsen af Nyt OUH.

Vilaplano Construction krævede ifølge Fagbladet 3F løn tilbage fra deres medarbejdere, når de kom hjem til Portugal.

Portugiserne har med forliget forpligtet sig til at betale 3,5 millioner kroner i erstatning for systematisk løndumping af 49 ansatte.

Underbetalingen er foregået i forbindelse med opførelsen af det nye Universitetshospital i Odense, Nyt OUH, hvor et stort antal udenlandske firmaer og arbejdere er i gang med byggeriet for Region Syddanmark.

En af de portugisiske bygningsarbejdere fortæller til Fagbladet 3F, at han, mens han arbejdede på Fyn, blev aflønnet med omkring 127 kroner i timen for, at få det til at se ud som om, at overenskomsten blev overholdt.

Men ved hjemkomsten til Portugal blev han og kollegerne mødt med et krav om at tilbagebetale en stor del af lønnen.

Inden afrejsen til Danmark havde han indgået en aftale om en timeløn på 14 euro svarende til 104 kroner. Han blev derfor mødt med at krav om alt tilbagebetale 6.680 euro (knap 50.000 kroner, red.) til Vilaplano Construction.

Beløbet var en nøje udregning af differencen på de 127 kroner, han havde fået i timeløn i de 18 måneder, han var i Danmark, og de 14 euro, som Vilaplano Construction havde lovet ham hjemmefra.

Ud over 3,5 millioner kroner i erstatning for underbetaling på Nyt OUH skal det portugisiske entreprenørselskab også betale en million kroner til 3F for at have snydt et stort antal ansatte for feriepenge på opførelsen af Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund i perioden 2017-2019, skriver Fagbladet 3F.

Altså en samlet regning på 4,5 millioner kroner til portugiserne.

Vilaplano Construction er hyret af det italienske entreprenørselskab Itinera, som sidder på en stor del af milliardkontrakterne på både Nyt OUH og Sjællands Universitetshospital.

I 2022 fandt 3F fandt ud af, at det portugisiske firma Vilaplano Construction på Nyt OUH systematisk underbetalte sine 49 ansatte ved at kræve returkommission, når de kom retur til Portugal – altså den model, som Tekno Fire har været anklaget for at bruge.

Egenkontrol på arbejdspladsen

På papiret burde byggeriet af Nyt OUH sikre alle medarbejdere en ordentlig løn- og gode arbejdsforhold.

Læs også: Nyt OUH: 78 kontroller mod social dumping uden bøder
Gå tilbage Del
10. jul. 2023 kl. 8:43

Nyt OUH: 78 kontroller mod social dumping uden bøder

Ole Holbech

Fem gange fra 2020 til 2022 har virksomheder på Nyt OUH haft truslen om store økonomiske bøder hængende over hovedet, fordi de enten ikke kunne dokumentere, at de overholdt danske løn- og arbejdsvilkår eller skatteforhold, eller fordi de rent faktisk overtrådte arbejdsklausulerne i de kontrakter, de har skrevet under på.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemført.

Aktindsigten omfatter 34 kontroller – enten skrivebordskontroller eller pladskontroller omfattende 76 firmaer gennemført af Bureau Veritas.

I 17 tilfælde – altså i 22 procent af tilfældene - er virksomhederne blevet mødt med påkrav om yderligere dokumentation og i fem tilfælde har Veritas truet med dagbøder, fordi firmaerne enten ikke kunne fremskaffe den nødvendige dokumentation inden for de givne frister eller ikke havde bragt forholdene i orden, nemlig at følge danske overenskomster og lovgivning.

TV2 Fyn har haft adgang til to af de fem tilfælde, hvor der først er givet et såkaldt påkrav om at få den nødvendige dokumentation fremsendt til Bureau Veritas, og da dette ikke skete, et dagbodsvarsel om bøder på henholdsvis 522.000 kroner og 1,1 millioner kroner pr. dag, indtil forholdene blev bragt i orden.

Tilfældene er fra 2021 og omfatter i det ene tilfælde en underleverandør, der har arbejdet på byggeriet af behandlings- og sengeafsnit, den såkaldte vidensakse – hovedbygningen - og tre klynger, hvor hospitalsafdelingerne skal holde til.

Efter den første skrivebordskontrol og indkaldelse af dokumentation manglede Bureau Veritas fortsat lønsedler, pensionsoplysninger, feriepenge- og indkomst-oplysninger fra 7 ud af 12 medarbejdere.

Man kunne desuden konstatere, at 7 ud af 12 medarbejdere først fra registreret hos Skat fem måneder efter deres ansættelse, og at de heller ikke var registreret i CPR.

I et andet tilfælde – et uanmeldt byggepladsbesøg - manglende Veritas efter indkaldelse af dokumentation fortsat oplysninger om feriepenge, søgne- helligdagsbetaling, lønsedler og indbetaling til Skat.

I begge tilfælde er sagerne endt uden sanktioner, og det gælder i øvrigt i alle de 17 tilfælde, hvor, der er givet påkrav om dokumentation – herunder også fem tilfælde, hvor der er truet med dagbøder, oplyser jurist Karin Martinsen, chefjurist i økonomi-, og bygningsafdelingen i Region Syddanmark.

Bureau Veritas er nu afløst af revisionsfirmaet BDO.

Veritas havde kontrakt på kontrolopgaven frem til den forventede åbning af Nyt OUH sidste år, men da byggeriet trak ud, blev opgaven sendt i udbud og gik til BDO.

Den italienske hovedorganisation for byggeriet, Odense Hospital Project Team (OHPT), bestående af CMB/Itinera, udfører egenkontrol på byggepladsen og samtidig BDO ansat til at tjekke gældende arbejdsklausuler på byggeriet.

Sidste år kunne TV 2 på baggrund af en aktindsigt oplyse, at man havde gennemført 78 kontroller, hvoraf nogle havde afsløret uregelmæssigheder, men ikke udløst bøder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra projektdirektør Kenneth Holm fra Nyt OUH’s bygningsledelse.

TV 2 Fyn arbejder på en kommentar fra DR.

4. dec. 2024 kl. 13:20

Anton startede firma som 12-årig - nu er han 15 år, og kunderne vælter ind

LYT
Del

Det er ikke mange 15-årige, der bruger deres tid efter skole på at lave regnskab og udbetale løn. Det holder dog ikke Anton Skettrup tilbage.

Han startede sin virksomhed Antons Bilservice, da han var bare 12 år gammel. Det hele startede med et Facebook opslag, og inden for kort tid var der for alvor gang i biksen.

- Jeg startede allerede et par dage efter med at gøre biler rent, fortæller Anton, som fik intet mindre end 130 henvendelser på sit facebook-opslag på bare 20 minutter.

Startede i det ultrasmå

Mors støvsuger, et par karklude og lidt sulfo. Det var, hvad Anton startede ud med. Det er også hans budskab til andre unge, som selv overvejer at blive selvstændige.

“Det er i hvert fald, hvad der har fungeret for mig, at jeg ikke har købt det dyreste og det bedste udstyr til at starte med, men ligesom se om der er en efterspørgsel efter det, som man tilbyder.”

— Anton Skettrup, Stifter, Antons Bilservice

Anton deltog i DR Ultra-programmet Løvens Hule Junior, hvor han blev tildelt 15.000 kroner til sin virksomhed. Pengene er brugt på en ny støvsuger, en kompressor og andet værktøj. Dermed kan Antons mors støvsuger igen blive en udelukkende inde-støvsuger.

Hvad skal det blive til?

Antons håb for Antons Bilservice er, at det bliver en ”ægte” virksomhed med flere ansatte, som kan rengøre biler flere steder i byen, men Anton er ligesom alle andre 15-årige, og det har han ikke glemt.

- Jeg skal på efterskole nede på Sydfyn, hvor der nok ikke bliver så meget tid til at støvsuge biler i weekenderne og hverdagene. Men Antons Bilservice kører videre. Min ene ansatte kan drive det videre. Han er udlært, og han er god.

Anton vurderer, at han i alt har haft mellem 350-400 kunder, og hans kalender er også i de kommende uger fyldt med beskidte biler, som trænger til en grundig rengøring.

4. dec. 2024 kl. 12:24

Politi leder efter ejer af stationcar efter biljagt gennem villakvarter

LYT
Del

Fyns Politi efterlyser nu borgere, der befandt sig på dele af den strækning, hvor en biljagt fandt sted tirsdag aften i Skibhuskvarteret i Odense.

Politiet vil helt konkret gerne i kontakt med to borgere.

En bilist i nyere stationcar, der klokken 22.13 kom kørende ad Ejbygade og skulle til venstre ad Odins Bro, og en bilist i personbil i krydset Risingsvej, Paaskeløkkevej og Glentevej klokken 22.16. Bilisten kørte i indadgående retning ad Risingsvej.

Har man oplysninger, bedes man kontakte Fyns Politi på telefon 114.

4. dec. 2024 kl. 11:45

Anja Andersen indlemmes i Hall of Fame efter kritik

LYT
Del

Den tidligere håndboldstjerne Anja Andersen indlemmes i Det Europæiske Håndboldforbunds (EHF) Hall of Fame.

Da EHF i 2023 oprettede sin Hall of Fame og indledte med at indlemme hele 60 tidligere håndboldspillere, var Anja Andersen ikke at finde iblandt, og det skabte stor undren.

Læs også: Anja Andersen udeladt af Hall of Fame
Gå tilbage Del
27. jun. 2023 kl. 9:50

Anja Andersen udeladt af Hall of Fame

60 håndboldspillere blev mandag aften optaget i en ny europæisk Hall of Fame af Det Europæiske Håndboldforbund, EHF.

Selv om Camilla Andersen, Mette Vestergaard, Christina Roslyng, Lasse Svan og Nikolaj Jacobsen blev optaget, blev der ikke plads til Anja Andersen, og det var der flere håndboldfans, som studsede over, skriver TV 2 Sport.

- Det her er bare begyndelsen, og der kommer til at blive optaget mange flere legender i Hall of Fame de kommende år, forklarer presse- og kommunikationschef hos EHF Thomas Schöneich til TV 2 Sport.

Forstår du, hvorfor der er mange mennesker i Danmark, der undrer sig over, at Anja Andersen ikke er en del af de første 60 Hall of Fame-spillere?

- Vi har startet Hall of Fame med 60 spillere. To for hvert år i den anledning, at EHF fejrer 30-års-jubilæum denne sæson. Og der vil blive optaget mange flere legender i de kommende år.

EHF's dengang kryptiske svar på udeladelsen af den ikke altid så politisk korrekte eksspiller var, at flere profiler ville blive indlemmet i fremtiden, og at hun potentielt kunne være iblandt der.

I år bliver hun så indlemmet som en af 14 nye spillere i Hall of Fame.

Den kreative bagspiller orkestrerede angrebsspillet hos "de jernhårde ladies", som i midten af 90'erne blev folkeeje og vandt både EM-, VM- og OL-guld.

4. dec. 2024 kl. 11:23

Over 35.000 våben indsamlet - så mange har fynboerne afleveret

LYT
Del

Politiet har fået indleveret 35.531 effekter under novembers frit lejde-aktion. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

På Fyn er 2.128 våben blevet indleveret. Rifler og geværer er det, der er indleveret flest af på landsplan, mens der er indleveret færrest fuldautomatiske våben som maskinpistoler og -geværer.

De 35.531 indleverede effekter overgår den hidtidige rekord fra den seneste frit lejde-aktion i juni 2017, hvor der blev indleveret 24.546 effekter.

4. dec. 2024 kl. 10:51
Fyn

15-årige Anton driver egen virksomhed med succes

Siden Anton Skettrup var 12 år gammel, har han rengjort biler for private kunder. I dag, omkring tre år senere, går han i 9. klasse, imens han driver sin egen virksomhed. Senest har den unge iværksætter haft succes med at være med i Løvens Hule Junior, hvor han fik Rasmus Kolbe “Lakserytteren” som mentor.

Siden Anton Skettrup var 12 år gammel, har han rengjort biler for private kunder. I dag, omkring tre år senere, går han i 9. klasse, imens han driver sin egen virksomhed. Senest har den unge iværksætter haft succes med at være med i Løvens Hule Junior, hvor han fik Rasmus Kolbe “Lakserytteren” som mentor.

4. dec. 2024 kl. 9:56

Flere sigtelser på vej efter biljagt gennem boligkvarter

LYT
Del

En biljagt lyste Skibhuskvarteret op i blåt lys tirsdag aften.

- Klokken 22.13 vil vi gerne have standset en bil. Det er bilisten ikke enig i, så han kører fra os. Vi eftersætter i 13 minutter, inden vi mister bilen af syne. Vi finder den igen på Odins Bro, hvor føreren bliver anholdt, fortæller Fyns Politis kommunikationsrådgiver Mads Boel.

Politiet har konfiskeret bilen, og føreren sidder på politigården onsdag morgen.

Blå blink ved skole

Endnu er det for tidligt for politiet at oplyse om, hvorfor bilisten ikke ønskede at stoppe.

- Vi skal have efterforsket sagen. Vi forventer, at der vil være flere sigtelser, siger Mads Boel.

Han kan endnu ikke fortælle, hvor mange patruljevogne der deltog i biljagten, eller hvilken rute og med hvilken fart der blev kørt gennem Skibhuskvarteret.

Video fra stedet viser blå blink blandt andet ved Sct. Hans Skole på Skibhusvej.

Ifølge videobureauet Local Eyes, der var til stede i kvarteret, deltog seks vogne.

Våben og julegaver stjålet under indbrud

LYT
Del

Julen er højsæson for indbrud, og allerede her i begyndelsen af december kan det ses i politiets døgnrapport.

På Vædderen i Svendborg fik en eller flere ubudne gæster tvunget sig adgang til et hjem ved at opbryde et vindue. Der blev stjålet et luftgevær og vildtkamera. Indbruddet fandt sted mellem 1. og 3. december.

I samme periode havde indbrudstyve også været på spil på Ølstedvej i Broby. Flere poser med julegaver og en flyttekasse med brugskunst var efterfølgende forsvundet. Der var skaffet sig adgang til boligen via en ulåst hoveddør.

Fyns Politi har det seneste døgn modtaget syv anmeldelser om indbrud.

4. dec. 2024 kl. 7:27

Fynboer uden varme i op til syv timer

LYT
Del

Varmen slukkes onsdag for flere odenseanere i den sydlige del af byen. For nogen i helt op til syv timer.

For beboere i Odense SØ skal der findes tykke sokker og varme trøjer frem i tidsrummet fra klokken 7 til 16.

I Odense SV lukkes for varmen på Holkebjergvej, Smallemålet og Virkensbjerget mellem klokken 7.30 og cirka 15. På Tybrindvænget i Odense M skal der ekstrasokker på mellem klokken 8 og 12.

Fjernvarme Fyn skriver på sin hjemmeside, at lukningen skyldes arbejde på varmeledningerne. Den rammer i alt 123 husstande.

4. dec. 2024 kl. 7:04
Fyn
Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Tusindvis af danskere tvinges til lån fra Skat, hvis de ikke handler snart

LYT
Del

Mere end 700.000 danskere får snart et nyt lån hos myndighederne, hvis ikke de gør noget aktivt for at vælge det fra.

De fleste berørte boligejere har allerede fået et brev om lånet i deres e-Boks om det såkaldte tillægslån til Vurderingsstyrelsen, og langt størstedelen af dem, der endnu ikke har fået det, får det i løbet af onsdagen, oplyser styrelsen til TV 2.

Her har de også fået besked på at handle inden 31. december i år, hvis de ikke vil have lånet, fremgår det af brevet.

- Der er potentielt rigtig mange, der kommer til at få et lån, som de først kender til nu, og som de nok gerne ville være fri for, da der for mange er tale om små beløb, siger Henning Boye, der er chefkonsulent og skatteekspert i revisionsfirmaet BDO.

Kort fortalt skyldes lånet, at myndighederne ikke vil risikere, at boligejerne bliver for hårdt ramt af nye boligskatteregler, men det kan altså ende som en irriterende og unødvendig sten i skoen – og den kommer ovenikøbet med en rente, der ikke er fradragsberettiget, lyder det fra Henning Boye.

Han forklarer, hvorfor man overhovedet bliver tilmeldt lånet, og hvorfor det i langt de fleste tilfælde giver mening at framelde sig det.

Skyldes systemfejl

I forvejen er mange boligejere en del af den såkaldte indefrysningsordning, som de er blevet tilmeldt automatisk, i forbindelse med at det nye boligskattesystem trådte i kraft.

Det indebar i første omgang indefrysning af stigende grundskyld, men fra 1. januar 2024 blev det udvidet til også at omfatte stigninger i ejendomsværdiskatten.

Det betyder, at boligejere, hvis ejendomsskat og grundskyld stiger, har fået en rabat. Rabatten udgør forskellen mellem det, de skal betale i 2024, og det, de skulle have betalt, hvis ikke deres ejendomsskat og grundskyld var steget som følge af de nye regler.

Dog har det vist sig, at Vurderingsstyrelsens it-system ikke kan finde ud af at udregne rabatten for 2024 og 2025, hvis enten ejendomsskatten eller grundskylden er steget meget, mens den anden er faldet.

Det har resulteret i, at der altså nu er omkring 720.000 boligejere, som har fået en for stor skatterabat – og omkring 660.000 af dem forventes at blive berørt med under 5000 kroner, skriver dr.dk.

- Ulempen er den samme som ved kviklån

Dermed står de boligejere nu til skattesmæk i det nye år, og det er derfor, de nu bliver tilmeldt det nye tillægslån, så de undgår at blive tvunget til at bøde for det mulige skattesmæk, forklarer Henning Boye.

- Det bliver et stort mismask, og ulempen er den samme som ved kviklån – det er ikke nødvendigvis store beløb, men over tid vokser det sig større og større på grund af renter. Renter, som mange ikke er klar over, at de betaler, før hammeren falder, siger han.

Vælger man ikke tillægslånet fra, vil lånet blive oprettet, når årsopgørelsen for 2024 er gjort op i marts 2025. Det er først her, Vurderingsstyrelsen kan regne ud, hvad man mangler at betale.

I 2025 vil der igen blive oprettet et lån, hvor beløbet også først vil fremgå, når årsopgørelsen for 2025 ligger klar i 2026, forklarer Henning Boye.

Herfra fortsætter lånene som udgangspunkt, indtil den dag man sælger sin bolig, hvis ikke man vælger at betale det tilbage inden.

I mellemtiden bliver der tilskrevet renter, som i 2025 er på 2,66 procent per år, fremgår det af brevet fra Vurderingsstyrelsen. Ifølge DR kan den ændre sig fra skatteår til skatteår og dermed både stige og falde.

Vil oftest give mening at sige nej tak

Spørger man Henning Boye, vil det i langt de fleste tilmelde give bedst mening at fravælge tillægslånet.

Det skyldes, at det slet ikke er sikkert, at man får et skattesmæk, eftersom årsopgørelsen opgøres ud fra mange forskellige poster i ens økonomi, siger han.

Samtidig har langt fleste af de berørte boligejere fået maksimalt 5000 kroner for meget i rabat, og den gennemsnitlige dansker får omkring 6000 kroner tilbage i Skat, lyder det.

- Så man siger nej tak til tillægslånet, vil mange blot få mindre tilbage i Skat, end de ellers havde fået. De ville ikke opdage det eller undre sig over det – men myndighederne tør ikke løbe den risiko, og derfor står vi nu med de her mulige lån, siger han.

Han vurderer, at dem, der står til skattesmæk, vil få "overskuelige regninger", dog uden at ville sætte beløb på.

Selv hvis man er en af dem, der står til at skulle betale restskat, giver det bedst mening at fravælge lånet, hvis man ikke har brug for det, siger han.

- Hvis man har en anstrengt økonomi, kan det være fornuftigt at bruge muligheden. Men man skal være bevidst om, at beløbet vil være vokset, hvis man først betaler det tilbage, når man sælger sin bolig om 15 eller 30 år, siger han.

I teorien kan du også lave en frivillig skatteindbetaling allerede nu for at undgå både restskat og tillægslån – men heller ikke dét vil give mening, vurderer Henning Boye, fordi der netop er mange, som slet ikke vil få et skattesmæk.

4. dec. 2024 kl. 6:08
Fyn

Orkan væltede kæmpekran - sådan har Lindøværftet ændret sig

Det er nøjagtig 25 år siden, Lindøværftets store portalkran blev lagt ned af en af danmarkhistoriens værste orkaner. “Decemberorkanen”, der ramte Danmark 3. december 1999, væltede Lindøværftets 3.500 ton tunge og 114 meter høje portalkran med et vindstød på op mod 56 meter i sekundet. I dag stikker en ny kran op på Lindøværftet.

Det er nøjagtig 25 år siden, Lindøværftets store portalkran blev lagt ned af en af danmarkhistoriens værste orkaner. “Decemberorkanen”, der ramte Danmark 3. december 1999, væltede Lindøværftets 3.500 ton tunge og 114 meter høje portalkran med et vindstød på op mod 56 meter i sekundet. I dag stikker en ny kran op på Lindøværftet.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her