Forstå sagen: Eks-borgmesterens biogas-skandale
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Siden foråret har et biogasanlæg i nærheden af Kerteminde været genstand for spekulation og politiske diskussioner. Torsdag aften skal Kammeradvokaten svare på spørgsmål om sagen.
Et privat biogasanlæg i nærheden af Kerteminde er blevet genstand for mange spekulationer og kritik, efter anlægget fik lov til at udvide i 2016.
Biogasanlægget er ejet af Hans Luunbjerg, som dengang var borgmester i kommunen, men i 2017 gik af og trådte ud af byrådet.
Det er i sig selv ikke en hindring for at udvide et biogasanlæg, at ejeren samtidig er borgmester i kommunen. Men Kjerteminde Avis satte i maj 2023 spørgsmålstegn ved sagsbehandlingen, da flere dokumenter tydede på, at både den daværende borgmester og embedsfolk var inhabile i sagen.
Avisen satte også spørgsmålstegn ved, hvorfor beslutningen ikke blev behandlet politisk, før den syv uger efter ansøgningen blev godkendt.
To juridiske eksperter kritiserede fra starten sagsgangen. Fra Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig forvaltning, organisation og ledelse ved Syddansk Universitet, lød det:
- Vi har at gøre med inhabilitet, inkompetence, korruption. Det går ud over hele kommunens legitimitet.
Sagen vakte harme i kommunen, selvom det ved afsløringen var, omtrent seks år siden Hans Luunbjerg havde været borgmester i Kerteminde. Politikere i byrådet bad efter afsløringen om en advokatundersøgelse, som skulle afdække Hans Luunbjergs og forvaltningens rolle i sagen.
Eksplosiv vækst og tvivlsom afgørelse
Siden udvidelsen af anlægget blev gennemført, er Hans Luunbjergs virksomhed vækstet eksplosivt.
I 2016 havde Kerteminde Biogas et underskud på 621.000 kroner. Men i regnskabet for 2021, efter udvidelsen, gav virksomheden et overskud på 12,2 millioner kroner før skat.
- Det ligner misbrug af et offentligt embede til at berige sig selv økonomisk. Det, som skal drive folkevalgte såvel som embedsmænd, skal være almenvellet – det må aldrig være personlig vinding, har Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, tidligere udtalt til Kjerteminde Avis.
I starten af november i år blev advokatundersøgelsens konklusioner præsenteret.
Kammeradvokaten frikendte i undersøgelsen eks-borgmesteren for magtmisbrug, man konkluderede alligevel, at han var inhabil i sagen, og at Hans Luunbjerg burde have undgået, at der opstod forvirring om hans rolle i sagen. Undersøgelsen konkluderede også, at han ikke havde påvirket sagsgangen på en utilbørlig måde.
Efter undersøgelsen kom ud, blev Hans Luunbjerg citeret for at sige: ”Nu har jeg fået papir på, at jeg ikke har gjort noget ulovligt”. Men faktisk konkluderede rapporten netop, at borgmesteren havde brudt loven.
Hurtige møder og få referater
I den 188 sider lange rapport fra Kammeradvokaten fremgår det nemlig, at den tidligere borgmester ikke tydeligt har skelnet mellem, når han har været privat og borgmester.
Blandt andet var Hans Luunbjerg øverste chef for forvaltningen, der skulle træffe beslutningen om tilladelsen, men hverken borgmester eller embedsfolk har ifølge rapporten gjort opmærksom på inhabilitet under selve sagsbehandlingen.
Borgmesteren brugte desuden sin arbejdsmail til at kommunikere om sagen i stedet for at bruge sin private mailadresse. Eksempelvis har han gennem sin arbejdsmail rykket for sagsbehandlingstider gentagne gange.
- Kernen i sagen er jo netop, at den mulige påvirkning af sagen kan være sket, alene fordi han var borgmester, og fordi han ikke tydeligt adskilte sine roller, skriver byrådsmedlem Kristian Hald (S) i et indlæg i Kjerteminde Avis.
Borgmesteren har også, med blot en dags varsel, haft et møde med en menig sagsbehandler på sit eget kontor om sagen. Han afholdt også et møde med den daværende kommunaldirektør om sagen.
Gentagne gange er der ikke udarbejdet referater fra møder, når borgmesteren har talt med forvaltningen om sagen. Det er ellers et krav ifølge forvaltningsloven.
Har aldrig været i tvivl om inhabilitet
Efter Kammeradvokatens rapport er udkommet, fortæller Hans Luunbjerg til TV 2 Fyn, at han aldrig har været i tvivl om sin inhabilitet, men at han i sagen blot har ageret ud fra den rådgivning, han fik tilbage i 2016.
- Jeg skulle ikke blande mig i sagsbehandlingen eller i det hele taget have noget med det at gøre. Det har jeg rettet mig efter, siger han.
Hans Luunbjerg holder fast i, at han, hele vejen gennem forløbet har været i god tro, og at det udvidede biogasanlæg dermed også er opført efter reglerne.
- Det hele har været i offentlig høring, og ingen kom dengang med påstande om, at noget ikke var som det skulle være. At man så seks-syv år efter kan være betænkelig ved om tilladelsen skal trækkes tilbage, det undrer mig, siger han.
Han fortæller samtidig, at hvis dele af biogasanlægget skal nedrives, vil der vente Kerteminde Kommune et stort erstatningskrav.
Den tidligere borgmester indrømmer, at hans disciplin i forhold til hvornår han brugte sin privat- og sin arbejdsmail ikke har været god nok, hvilket han beklager. I forhold til kritikken af at bruge borgmesterkontoret som mødelokale siger han:
- Borgmesterkontoret i Kerteminde Kommune fungerer ligesom et hvilket som helst andet mødelokale. Det var kommunaldirektøren der indkaldte til mødet, hvor jeg deltog som lodsejer og ikke borgmester.
Kammeradvokaten skal svare på spørgsmål
Torsdag aften kommer Kammeradvokaten på besøg hos Kerteminde Byråd, som har mulighed for at stille spørgsmål til rapporten, samt hvordan den skal tolkes.
Her kommer politikerne ifølge TV 2 Fyns oplysninger til at spørge om, hvordan kommunen nu skal agere ud fra rapporten, da den, trods en pris på 1,2 millioner kroner, ikke indeholder nogen konkret handleplan.
Politikerne vil også spørge ind til, hvorfor Kammeradvokaten ikke har interviewet den daværende kommunaldirektør til rapporten, til trods for at han også var til møde med borgmesteren om sagen.
Først når politikerne i kommunen har fået svar på deres spørgsmål, kan de træffe en beslutning om, hvordan fremtiden for anlægget skal se ud.