Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
61-årige Anne Marie Østergaard har knoklet et helt arbejdsliv som hjemmehjælper på den samme arbejdsplads. Kun 28 dage før sit 40 års jubilæum på jobbet blev hun blevet fyret, fordi hendes arbejdsgiver ikke mener, hun besidder de fornødne kvalifikationer.
Anne Marie Østergaard er utrolig ked af, at hun er blevet opsagt fra sit job som hjemmehjælper i Kerteminde Kommune.
- Jeg har det rigtig dårligt med det, fordi jeg synes altid, at jeg har passet mit arbejde til UG, siger hun fra sit hjem i Langeskov.
Til næste år ville Anne Marie Østergaard kunne fejre 40 års jubilæum som hjemmehjælper på den samme arbejdsplads, Birkelund Plejecenter i Langeskov.
Men Kerteminde Kommune har opsagt hende med fratrædelse den 31. maj, kun 28 dage før jubilæet. Begrundelsen hedder besparelser og manglende kvalifikationer. Begrundelser, Anne marie Østergaard er helt uforstående overfor:
- Jeg har i hvert fald været god nok i snart 40 år, så jeg ved ikke hvad de mener med det, siger hun.
Opsigelse pr e-Boks
For længe siden meddelte Anne Marie Østergaard sin arbejdsplads, at hun vil gå på efterløn næste år. Men på et møde i november fik hun at vide, at hun ville blive sagt op, med mindre hun opkvalificerede sig med en assistentuddannelse.
Uddannelsen varer dog næsten tre år. Længe efter hun ville være stoppet. Og så kom fyresedlen, pr e-Boks, noget der i den grad forarger hendes mand.
Ældresagen: Paradoksalt og hyklerisk
Det er selvmodsigende, når de ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, men samtidig er de første til at ryge ud, når der skal fyres. Sådan lyder det fra Ældre Sagen.
Der er noget helt galt i opbygningen af det offentlige arbejdsmarked i Danmark, hvis man spørger Ældre Sagen.
- Der er noget paradoksalt og selvmodsigende, for ikke at sige hyklerisk over, at vores politikere hyler og skriger om, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, og samtidig kan vi så se, at de selv samme politikere, når de er arbejdsgivere, smider de gråhårede ud først. Der er noget der ikke harmonerer her, lyder det fra Michael Teit Nielsen, underdirektør i Ældre Sagen.
Kritikken kommer efter, at TV 2/FYN tirsdag kan fortælle om 61-årige Anne Marie Østergaard, som netop har modtaget en fyreseddel i sin e-boks fra Kerteminde Kommune.
Til næste år ville Anne Marie Østergaard kunne fejre 40 års jubilæum som hjemmehjælper på den samme arbejdsplads, Birkelund Plejecenter i Langeskov.
Men Kerteminde Kommune har opsagt hende med fratrædelse den 31. maj, kun 28 dage før jubilæet. Grunden er, at Anne Marie Østergaard ikke vil tage en påkrævet opkvalificering af sin uddannelse. Opkvalificeringen tager nemlig tre år, og Anne Marie Østergaard har kun et enkelt år tilbage på arbejdsmarkedet, inden hun går på efterløn.
Ifølge Ældre Sagen er Anne Marie Østergaards historie langt fra enestående, og Michael Teit Nielsen mener, at det kun kan blive bedre, hvis der ændres på den måde, man ser ældre medarbejdere på.
- Vores mentale billede er langt fra, hvordan virkeligheden ser ud. Hvis vi siger tallet 55 eller 60, så er der mange, der automatisk tænker, at det er en, der er gået i stå og ikke kan mere. Sandheden er, at der er masser af mennesker ude på det danske arbejdsmarked, der er fulde af pep, arbejder igennem og er meget produktive og innovative, selvom de er fyldt 60 år. Det virkelighedsbillede skal vi have ind i vores bevidsthed, siger han.
- Det er jo ikke kartofler, vi handler med, det er jo menneskelige følelser. Og når man har været på en arbejdsplads i 40 år, så vil jeg nok mene, at det er en medarbejder som er loyal og trofast, og så kan man godt behandle dem ordentligt. Jeg synes godt, det kunne have været tacklet på en anden måde end bare lige at skylle hende ud med badevandet, her så tæt på at hun går på efterløn. Jeg synes godt, at de kunne have gjort de anderledes, siger Anne Maries mand, Hasse Østergaard.
Politikerne er delte
Sundheds- og Rehabiliteringschef Bente Fournaise, der er ansvarlig for Anne Marie Østergaards afdeling for udekørende hjemmehjælpere, vil ikke kommentere konkrete personalesager på TV 2/FYN. Men hun siger dog, at opsigelsen er sket efter bogen og i overensstemmelse med Anne Marie Østergaards fagforening FOA - Fag og Arbejde.
I Kerteminde Kommunes Social- og Sundhedsudvalg møder opsigelsen dog også kritik.
- Med den erfaring, Anne Marie Østergaard har, så tror jeg nok, at det var noget af det guld, vi har, som vi nu smider på gaden. Og så den måde det bliver gjort på. Det er i min verden slet ikke Kertemindes politik at behandle vores ansatte på den måde, siger Lone Kiilerich, der er udvalgsmedlem for Dansk Folkeparti.
Udvalgsformand Marianne Machon ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men betvivler ikke at forvaltningen har handlet lige efter bogen.
- Jeg har ingen grund til stille tvivl om, med mit mangeårige kendskab til afdelingen, at de ikke håndterer sådanne processer professionelt, siger formand for Social- og sundhedsudvalget Marianne Machon (V).
Vil bare gerne behandles ordentligt
For Anne Marie Østergaard og hendes mand handler det ikke om, at hun med afskedigelsen er blevet snydt for at fejre sit 40 års jubilæum. Det er måden, det er sket på, der har slået hende helt ud af kurs.
- Det har kostet. Det har kostst meget psykisk. Jeg går til psykolog, og det berør os allesammen i familien, siger Anne Marie Østergaard.
Fuld opbakning til fyret Anne Marie: "Svineri" og "Skam jer"
61-årige Anne Marie Østergaard fik en fyreseddel i sin e-boks af Kerteminde Kommune. Opsagt 28 dage før sit 40-års jubilæum. På Facebook vælter reaktionerne ind.
TV 2/FYN fortalte tirsdag morgen historien om den 61-årige hjemmehjælper Anne Marie Østergaard, som fik en fyreseddel i sin e-boks.
Hun er sagt op med fratrædelse den 31. maj 2017. Det er 28 dage før hendes 40-års jubilæum.
Kerteminde Kommune begrunder fyringen med besparelse og manglende kvalifikationer.
Noget, som Anne Marie Østergaard, slet ikke forstår.
- Jeg har i hvert fald vært god nok i snart 40 år, så jeg ved ikke hvad de mener med det, siger Anne Marie Østergaard til TV 2/FYN.
På TV 2/FYNs Facebookside er historien allerede kommenteret og delt mange gange i løbet af få timer.
Janne Ongstad skriver:
Respektløst!! Håber da nogen sidder med dårlig smag i munden ! Opsigelse på e-boks?! Hvor er det bare iskoldt! Totalt mangel på respekt, empati og medmenneskelighed!
Mette Juul har bare en enkelt kommentar til sagen: SVINERI!!!!!
Tina Nørrehvedde skriver: Føj. At behandle sit personale på den måde. I SKULLE SKAMME JER
Jytte Lynge Nielsen har følgende kommentar:
Hvor er det trist og ganske umenneskeligt. At fyre igennem e boks...jamen hvad tænker man på, hvor er empatien og respekten for et menneske. Og nedgøre hendes kvalifikationer efter 40 år hvor man godt kunne bruge hende.
Bliver flov og beskæmmet over at man agerer så koldt og kyniskt i kommunen. Slemt siger jeg bare.
Irene Jensen kommenterer:
Tankevækkende når vi skal arbejde til vi er 70 år. Hvorfor kunne hun dog ikke være fortsat hvis hun vidste hun ville gå på efterløn senere? Svineri!
Vi har handlet efter bogen
Kerteminde Kommunes formand for Social- og sundhedsudvalget, Marianne Machon (V) ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men hun tvivler ikke på, at forvaltningen har handlet efter bogen, siger hun til TV 2/FYN.