Kristus på korset dukket op i Trellerup

Et 1000 år gammelt vikingekrucifiks, forestillende "sejrende kristus", er fundet ved Trellerup.

Krucifikset er af sølv og er 4,7 cm højt, og så var det revet i tre stykker af landbrugsmaskiner gennem tidens løb.

Men efter flere måneders intens afsøgning af markerne ved Trellerup lige vest for Kertinge Nor, og konservatorernes rolige hånd, er "Den sejrende kristus" nu igen i ét stykke og kan ses på udstillingen Gamle og nye guder på Vikingemuseet Ladby.

- Begge sider af krucifikset er prydet med et billede af Kristus iført såkaldte pludderbukser og snabelsko. Han har et velplejet moustache og sandsynligvis også et hageskæg, en hårdmode, der ses på flere vikingefigurer. På hovedet har han en korsglorie, fortæller Troels Malthe Borch fra Østfyns Museer.

Figuren kan dateres til omkring år 1050 og er dermed 100 år yngre end det meget omtalte guldkrucifiks "Kristus fra Aunslev", der blev fundet i marts måned. Begge krucifikser viser begge Jesus som "den sejrende Kristus", som også er afbilledet på Jellingestenen. 

Kristus fra Aunslev
Kristus fra Aunslev

- I modsætning til senere i middelalderen, hvor Jesus ses lide på korset med hængende hoved og tornekrone, er disse to figurer ikke tynget af verdens lidelser. Begge ser lige frem og viser den sejrende Kristus, der er genopstået og har overvundet døden. Billedet af en stærk og sejrrig gud eller konge har sandsynligvis tiltalt vikingerne og passet godt ind i deres verdensbillede, fortæller Troels Malthe Borch fra Østfyns Museer.

Oversigt

    Oversigt