Da landbrugsmedhjælperen Frederik Nerlov onsdag kørte afsted i sin traktor ved Hersnap på Hindsholm, nord for Kerteminde, for at harve pløjemarken inden den skulle tilsås med vårbyg, fik han pludselig følgeskab.
Et storkepar var landet på marken og gik langs traktoren og ledte efter mad.
- De fulgte mig fra klokken 14.00 til 19.30, hvor de spiste løs af regnorme og biller, som blev harvet op af pløjejorden, fortæller Frederik Nerlov.
Og det er faktisk usædvanligt med besøg af sådan et storkepar på det tidspunkt.
- Det er specielt, at de er to, og det er ret tidligt på sæsonen. Når der kommer storke tidligt på året, er det tit enlige storke, fortæller Hans Skov, der er storkeekspert hos storkene.dk.
Tysk eller svensk
I foråret 2017 blev der set fem storke i Nyborg og på Sydfyn, og i 2018 kom storken forbi Fyn usædvanligt tidligt - også i Nyborg allerede i marts.
Det vil være en sensation, hvis de slår sig ned, for livsbetingelserne er ikke blevet bedre siden 1964
Senest blev der spottet flere storke rundt omkring på Fyn i maj 2020 i Ringe, på Nordfyn og i Odense.
Og nu altså på en mark nord for Kerteminde.
- De kan været fløjet fra Tyskland og være gået i land på Langeland og så fortsat op til Kerteminde, siger Hans Skov og fortæller, at det er muligt, at de bevæger sig lidt rundt på Fyn eller følger Storebæltsbroen mod Skåne.
- Jeg tror ikke, de slår sig ned. Er det skånske storke vil de tager mod øst, men er det tyske storke, kan det godt være, de bliver her lidt.
Kig efter ringene
Selvom storke drypvist har vist sig rundt omkring på Fyn, så skal vi 58 år tilbage i tiden, til da der storke sidst slog sig ned på øen. I 1964 forsvandt storken nemlig som yngelfugl fra Fyn, da den fløj fra reden på Solbakkegård i Næsby.
Selvom der ved flere lejligheder er blevet bygget reder og gjort meget for at holde fuglen på Fyn, så er det ikke lykkes.
- De har nok bare slået sig ned ved Kerteminde, fordi de vil spise. De skal jo have noget hver dag. Føler de sig sultne, kan de gå efter insekter, snegle og regnorme, og der er en mark som den på Hindsholm et oplagt sted, forklarer Hans Skov.
Derfor tror storkeeksperten heller ikke på, at der er meget, man kan gøre for at holde dem på Fyn.
- Når de bare er på strejf kan man ikke igangsætte fodring eller behøver at lave reder til dem.
Dog kan man være behjælpelig med at finde ud af, hvor storkeparret kommer fra. På storkenes ben sidder forskellige ringe. Er der en metalring på det ene ben og farvede plastikringe på det andet, kommer de fra Sverige. De tyske storke ar som regel én sort ring, mens de danske har én metalring ved den ene fod.
- Det vil være en sensation, hvis de slår sig ned, for livsbetingelserne er ikke blevet bedre siden 1964, siger Hans Skov.