Dagplejer til politikere: Jeres sparepolitik slider på vores børn

Besparelser og omstruktureringer har de seneste år igen og igen ramt Kerteminde Kommunes dagtilbud. Færre dagplejere og dagplejepædagoger og lukning af gæstedagplejehuse går ud over børnene. Ærgerligt, lyder det fra to ansvarlige politikere.

Økonomien har i årevis været presset i Kerteminde Kommune, og det er blandt andet gået ud over kommunens dagplejere. 

quote Vi vil bare rigtig gerne tale med jer om de udfordringer, vi oplever

Susanne Jakobsen, dagplejer i Munkebo

Antallet af dagplejere er kraftigt reduceret, dagplejens selvstændige ledelse er forsvundet, der er skåret i antallet af dagplejepædagoger, gæstedagplejehuse er lukket - og i Munkebo er legestuefaciliteterne for nylig også forsvundet.

Det giver dagplejerne en presset hverdag, hvor de meget ofte må tage imod gæstebørn, de slet ikke kender. Gæstebørn, som skal passes sammen med den enkelte dagplejers faste børnegruppe på fire.

Besparelser på dagplejen

- Vores problem er, at vi får rigtig mange gæstebørn, som vi ikke kender. Over 10 hver måned. Og da gæstehuset lukkede blev der ramaskrig. Det var rigtig ærgerligt, for det var de faste voksne, der var der, og det kørte superfint. Nu er det lukket, og så kommer børnene ud i vores hjem i stedet, og det betyder, at børnene kommer rigtig meget rundt, siger Susanne Jakobsen, der dagplejer i Munkebo.

Hun er ikke i tvivl om, hvem der er ofre for kommunens besparelser på dagplejeområdet. 

- Det, der er mest hårdt, er, hvis man får en sygemelding om morgenen, og vi så får et barn, vi ikke kender. Vi skal nok klare dagen, men når der kommer et nyt barn i gruppen, skal barnet først finde sin plads, siger Susanne Jakobsen, og fortsætter:

 

- Det er da en belastning for kollegerne og børnene, at vi hele tiden får gæstebørn. Det er børnenes start, vi taler om, og det betyder noget i forhold til, hvad vi skal sende videre til børnehaverne.

Gæstehuset i Munkebo havde tre faste voksne, som kunne passe op til 10 gæste-dagplejebørn.

Huset blev sammen med gæstehuset i Langeskov sparet væk i 2016, hvor politikerne besluttede at hente 2,8 millioner kroner i besparelser på at nedlægge gæstehusene og i stedet lade gæstebørnene blive passet som femte børn hos de eksisterende dagplejere.

For nylig er også dagplejernes legestuefaciliteter i Munkebo blevet inddraget.

 

Det skyldes, at der blev fundet skimmelsvamp i en af områdets børnehaver - og at kommunen derfor bruger dagplejernes legestue til genhusning.

- Vi mangler vores legestue. Vi mangler den rigtig meget. Vi arbejder alene i vores hjem. Det, at vi ikke kan komme i legestue, betyder utrolig meget for den sparring og udveksling af faglige erfaringer, vi skal have med hinanden, lyder det fra Susanne Jakobsen. 

- Først var det gæstehuset, og så var det legestuen. Det kan godt føles lidt som, at det altid er os, der bliver ramt, siger Ann Marie Klokker, der også er dagplejer i Munkebo.

Besparelser gennemført af et enigt Børn- og Skoleudvalg 

Besparelserne på dagplejen er blevet gennemført af et enigt Børn- og Skoleudvalg i Kerteminde Kommune. Men da Dorte Kempf fra Kertemindelisten og Kasper E. Olesen fra Socialdemokraterne besøger dagplejerne Susanne Jakobsen og Ann Marie Klokker, er de alligevel ærgerlige over konsekvenserne.

- Tanken var at sikre vores dagplejere, og derfor er det rigtig ærgerligt at stå her og opleve jeres frustration, siger Kasper E. Olesen, mens han samtidig forsvarer udvalgets beslutninger: 

 

- Vi får lagt nogle økonomiske rammer ned i Børn- og Skoleudvalget, og så er vi nødt til at følge dem. Jeg kan godt ønske flere penge, men jeg er også nødt til at være realistisk, siger den socialdemokratiske spidskandidat.

 

For Kertemindelistens spidskandidat kommer det dog ikke som en overraskelse, at besparelserne gør ondt.

- Men det berører mig rigtig meget, at de har følt sig så alene, og det synes jeg er ærgerligt. Vi har alle sammen været der, og jeg kan godt forstå, at det er hårdt for både jer og børnene, siger Dorte Kempf.

 

Foreløbig har situationen med de mange gæstebørn hos de 19 dagplejere i distriktet i Munkebo stået på i knapt et år, og dagplejerne frygter, at det på et tidspunkt vil føre til øget sygefravær.

- Det er svært at holde fri. Man står og har dårlig samvittighed. Børnene skal hen nogle steder, de ikke kender, og så står man med nogle forældre, som skal ud nogle fremmede steder. Så det er bare nemmere at sige, så holder jeg ikke fri, siger Ann Marie Klokker.

Se hele programmet "Velkommen til Virkeligheden" fra Kerteminde

"Velkommen til Virkeligheden" besøger dagplejerne Susanne Jakobsen og Ann Marie Klokker, Munkebo.

"Velkommen til virkeligheden"

Kom til debatmøde i Marslev

 

Oversigt

    Oversigt