Dorthe Ullemose om lokumsaftale: - Jeg har ingen kommentarer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvis den næste borgmester i Svendborg skal hedde Bo Hansen, kan det blive med hjælp fra Dansk Folkeparti. Ifølge Jesper Christensen fra Familielisten har DF og Socialdemokraterne nemlig indgået sådan en aftale.
Når byrådene skal konstituere sig i lokalpolitik, sker der af og til uhellige alliancer. Politikerne trækker hinanden til side og laver såkaldte lokumsaftaler, der sikrer dem magten.
Sådan en skulle Bo Hansen (S) og Dorthe Ullemose (DF) have indgået, og det spurgte TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch Dorthe Ullemose om under mandagens debatmøde i Svendborg.
Der er nogen, der siger, at Bo Hansen og du har lavet, skal vi kalde det en lokumsaftale, om, at du peger på Bo Hansen som ny borgmester, mod at du bliver viceborgmester.
- Jeg tror, der er rigtig mange lokumsaftaler. Jeg tror, du kan sætte en mikrofon i ansigtet på hvilken som helst politiker, der er her i dag. Alle snakker sammen, alle laver aftaler og alle giver og tager, svarede Dorthe Ullemose.
Så der er sådan en aftale?
- Det har jeg ingen kommentarer til.
Familielisten bekræfter lokumsaftalen
- Jeg blev orienteret om, at der er indgået en aftale, fortalte Familielistens spidskandidat Jesper Christensen.
Og hvad går den aftale ud på?
- Den går ud på, at DF peger på Socialdemokratiet som borgmesterparti, og så har de sammen lagt en konstituering.
Hvor har du det fra?
- Det har jeg fra Dorthe Ullemose selv.
Ingen kommentarer
Den anden involverede part i lokumsaftalen, Bo Hansen, fortalte, at han ikke kender til aftalen, men at han da gerne vil samarbejde med Dansk Folkeparti, hvis de peger på ham.
Dorthe Ullemose bliver spurgt igen, om hun har indgået en aftale med Bo Hansen.
Vi hører jo Jesper Christensen sige, at du har sagt, at du har lavet en aftale med Bo Hansen. Hvem har ret?
- Nu siger Jesper Christensen jo så meget.
Ingen garantier til børnehusene i Svendborg
Ingen af spidskandidaterne fra Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative eller Socialdemokraterne vil skrive under på, at der ikke bliver lukket daginstitutioner i den kommende valgperiode.
Svendborg Kommune er udfordret på økonomien. Frem mod 2021 skal der findes 100 millioner kroner på budgettet. Det skyldes, at der i den perioden skal betales af på flere lån. Lån, der har været med til at finansiere skolerenoveringer, Demensbyen i Svendborg, Fremtidsfabrikken og bydelen Tankefuld.
Samtidig kæmper kommunen med stigende udgifter til børn, ældre og folk på overførselsindkomster.
Dorthe Ullemose (DF) mener, at politikerne har prioriteret forkert, og at Svendborg er placeret i den nederste tredjedel, når de sammenligner sig med andre kommuner. Svendborg skal op i top 25, mener hun. Og det er embedsmændenes opgave at løse den udfordring.
- Vi har topprofessionelle embedsmænd, vi godt kan sætte til at finde ud af, hvilke tiltage, der skal til, for at vi kommer op i top 25, siger hun og tilføjer, at det også er embedsværkets opgave at finde ud af, hvordan Svendborg bliver en mere erhvervsvenlig kommune.
Henrik Nielsen (K) mener, at kommunen bevæger sig i den rigtige retning.
- Vi har været ude at finde inspiration hos Vejle Kommune for at styrke jobskabelsen på integrationsområdet. Vi har en række udfordringer, fordi vi ligger højt på førtidspensioner og på antallet af kontanthjælpsmodtagere med lang anciennitet. Vi er enige om, at vi skal have fokus på de her områder, men vi er på rette vej, så det skal vi nok løse.
Ny politisk kultur
Bo Hansen (S) revser de borgerlige partier for at være uenige med hinanden.
- Når vi forhandler budgetter, så står de borgerlige og råber lidt af hinanden og hinandens synspunkter. Jeg tænker, at det handler om at finde en ny politisk kultur og en ny vej til at stå sammen om den opgave, vi har, for den er kæmpestor. Jeg er sikker på nogle af de opgaver sammen, men hvis formen er sådan her, ja så kan det da blive rigtig underholdende undervejs, siger han.
Venstres spidskandidat, Lars Erik Hornemann skyder straks tilbage på Bo Hansen.
- Da I ikke ville være med i budgetforliget i 2015 og 2016, var det fordi I ikke ville acceptere de besparelser, vi andre
lagde op til og gennemførte. I ville ikke acceptere de investeringer, vi andre foretog i Fremtidsfabrikken og i P-hus for eksempel. Og I optog jo en masse lån i jeres budgetter. Det var over 100 millioner kroner ekstra i lånoptagelse for at finansiere de manglende besparelser, vi andre gennemførte i det, der så blev K17 forliget, siger Lars Erik Hornemann.
Bliver pengene brugt rigtigt
Politikerne diskuterer blandt andet kommunens børnehuse og garantiordninger, der gør, at et børnehus som det i Oure med 15 børn får penge som, hvis der gik 32. Der er ikke enighed om, at det er den rigtige måde at bruge pengene på.
Den decentrale model vil Bo Hansen gerne gøre op med, fordi han mener, at der er andre områder i Svendborg, hvor der er mange tosprogede børn, der kæmper med at få budgetterne til at hænge sammen.
Venstres Lars Erik Hornemann, derimod, vil bevare en decentral model for børnehuse, fordi børnehusene i de mindre lokalsamfund er med til at sikre en fortsat befolkningstilvækst.
Dorthe Ullemose er enig med Venstre.
- Vi har været med til, sammen med Venstre, at lave en garantiordning til institutioner og skoler med faldende børnetal, og den decentrale struktur vil vi gerne bibeholde, siger hun.
Hos Konservative er holdningen en helt anden, nemlig, at et børnehus med for få børn bør lukke og børnene flyttes til at andet børnehus, så man udnytter ressourcerne bedre.
- Vi står over for nogle udfordringer økonomisk, og så er vi altså nødt til at se på, hvordan vi bruger pengene mest hensigtsmæssigt. Og det er altså ikke at have to halvtomme institutioner, der ligger tæt på hinanden. Vi har meget mere ud af de personalemæssige og de økonomiske ressourcer ved at samle de to huse i ét hus, siger Henrik Nielsen.
Ingen garantier mod lukninger
TV 2/Fyn spørger de fire spidskandidater, om de vil garantere, at der ikke bliver lukket nogen daginstitutioner i den kommende valgperiode, og her er de fire for første gang enige. Ingen vil nemlig skrive under på, at der ikke skal lukkes nogen daginstitutioner.
- Jeg laver aldrig ultimative krav. Det gør vi ikke i Dansk Folkeparti, siger Dorthe Ullemose.
- For mig handler det om omsorg og nærvær til de mennesker, der er indeni (institutionerne, red.) - ikke til mursten, siger Bo Hansen.
- Jeg synes jo ikke, det vil være politisk rigtigt af mig at skrive under på det, for jeg skal jo forhandle et flertal på plads, som vil være med til at bevare de her daginstitutioner. Derfor er det ikke kun et spørgsmål om, hvad Venstre vil. Jeg vil kæmpe for, at de bliver bevaret, siger Lars Erik Hornemann.
- Jeg skriver ikke under på den der. Jeg tror, vi allesammen har lært af Carsten Hansen, (forhenværende S-minister, red.) da han skrev under på sådan en der, at det er ikke nogen god ide, siger Henrik Nielsen.
- Passer det ikke, det han siger?
- Prøv at hør, der er rigtig mange, der siger rigtig meget i den her periode. Som jeg sagde før; alle politikere snakker sammen på kryds og tværs om poster og så videre. Og så har jeg ikke flere kommentarer til det, svarede Ullemose.
Lyver han (Jesper Christensen, red.) eller taler han sandt?
- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg har ikke yderligere kommentarer til det, sluttede Dorthe Ullemose.
Bo Hansen er heller ikke meget for at uddybe, om han har lavet aftaler med Dorthe Ullemose. Eller for at afkræfte det.
Bo Hansen? Aftalen, du ikke kender til, er den helt fremmed for dig?
- Jeg har ikke indgået en aftale, men jeg synes måske også, niveauet bliver lavere og lavere, Jesper. (Buch, red.) Jeg synes, at man skal forholde sig til, at hvis Dansk Folkeparti peger på mig, vil jeg så samarbejde med dem - det er jo det, dit spørgsmål handler om - og det har jeg sådan set svaret på. Ja, det vil jeg, og det vil jeg også, hvis andre borgerlige partier gør det, sagde Bo Hansen.
Se hele klippet og vurder selv, om du synes, der er noget om lokumssnakken.